Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

5

Share

Download Now Download

Download to read offline

La descripció d’un paisatge

Download Now Download

Download to read offline

Models i pautes Tipologia textual: la descripció de paisatge

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

La descripció d’un paisatge

 1. 1. La descripció d’un paisatge
 2. 2. PER A DESCRIURE UN PAISATGE, CAL FER REFERÈNCIA A... PAISATGE • • • • • Quin moment del dia és (matinada, migdia, tarde, capvespre...) Quin temps fa (si fa sol, si hi ha núvols, si plou, neva o fa vent...) Què hi ha ( si hi ha arbres, muntanyes, rius, cases, pobles... i com són) Quina època de l’any és (primavera, estiu, tardor, hivern) Quins personatges hi ha (persones, animals...) LLOC MUNTANYA NATURAL DE MAR DE MUNTANYA URBÀ POBLE CIUTAT JARDINS CARRERS, PLACES EDIFICIS,CASES...
 3. 3. QUÈ HEM DE FER ABANS?• • Que vol dir ? És explicar, a partir de paraules, els elements que hi ha, com estan situats i com són. • Quines característiques et criden més l’atenció? • Fixa’t en els detalls del paisatge. Quins t’interessa destacar? • A quin lloc situaríem aquest paisatge? • A quina estació de l’any creus que correspon? • Quines sensacions et produeix aquest paisatge? • Escull un exemple de l’annex i fixa’t com fa la descripció del paisatge.
 4. 4. QUÈ HEM DE FER DURANT? 1. Observa com és el paisatge que vols descriure i fixa’t en tots els detalls. 2. Escull aquelles característiques que vulguis destacar: la forma o el color dels elements que hi ha , les olors, els sorolls que s’hi poden sentir. 3. Ordre espacial: pots començar a descriure de les coses més llunyanes a les més properes, o a l’inrevés; o bé, d’esquerra a dreta, o de dreta a esquerra. 4. Redacta el text de manera ordenada : pots anar de les característiques generals ( paisatge de mar, de muntanya; si és hivern o primavera,...) als trets més particular ( tipus de flors que hi ha, olors, sorolls que sents i com et fa sentir ( a gust, tranquil, content, trist, amb ganes de cantar, de saltar,...)
 5. 5. NECESSITES UNA AJUDA? • • • • • • • • • • CEL: blau, gris, negre, lluminós, ennuvolat, cobert, clar, rogent,... MAR: blava, verda, grisa, tranquil.la, esvalotada, brava, serena, tranparent, ondulat,... CASES: Baixes, altes, àmplies, petites, modernes, antigues, rústiques,... MUNTANYES:baixes, altes, àmplies, petites, rocoses, llises,.. ARBRES:Alts, baixos, gruixuts, prims, corpulents, frondosos, secs, fins, altius, reforçats, rabassuts, grossos, petits, vells,.. CIUTATS:bullicioses, silencioses, plàcides, tranquil.les, sorolloses, contaminades, agradables, desagradables, divertides, avorrides, modernes, antigues, històriques,... CAMPS:verds, grocs, secs, florits, àrids, fèrtils, conreuats, abandonats, improductius,.. RIUS:llargs, curts, secs, cabalosos, freds, transparents, fndos, bruts, nets, contaminats. FLORS:suaus, perfumades, oloroses, vistoses, diminutes, esquifides, boniques,..FRUITES:fines, aspres, dures, toves, rogoses, llises, vellutades, rodones, grosses, ovalades, allargades, dolces, amargants àcides, meloses, verdes, madures, passades,...
 6. 6. MODELS DE DESCRIPCIONS: • Llac de Sant Maurici L'estany semblava un mirall. El sol lluïa al seu damunt amb força. Els Encantats, vigilant, li donaven un aire esquerp, fantàstic. Els arbres s'hi atansaven valents, de vegades ajaçant el tronc per deixar-se besar per l'aigua. Tots cinc s'havien quedat embadocats, fins el Dalmau que tan sovint s'hi arribava. Verd i blau es repartien l'escena, només compartien la coloració amb el blanc. L'atracció de l'aigua tranquil·la, aquell raconet de neu eterna, allà dalt, espiant... Maria Barbal, La mort de Teresa, La Magrana.
 7. 7. EL CASTELL Entre la boira, que començava a aclarir-se, vaig pogué albirar un castell grandiós, amb tot de torres coronades per teulades vermelles i punxegudes. Al capdamunt de la torre més alta, hi voleiava una senyera. El castell era dalt d’un turó no gaire alt de roques grises.
 8. 8. Davant de la meva vista hi ha, a primer terme, un rostoll que un pagès petit i saltironejant llaura amb un lent coble de bous. Més enllà del rostoll hi ha un camp d’alfals, d’un verd una mica aspre, lleugerament tocat per sobre de la flor de l’herba, que és malva i morada. al costat d’aquest camp, en el mateix repeu del pujolet, hi ha una vinya que el sol de setembre daura i rovella. Sobre aquesta perspectiva apareix una gran masia a quatre vents, de pedra madura, amb un teulat de frontó triangular. PLA,J. A pagès. Barcelona: Destino, 1975
 9. 9. De la plaça es veia tot el panorama de la badia. Hi passava moltes hores mortes, encantat. a l’horitzó de ponent, entre fums, es veia el cap de Tossa, d’un color de vinagre, i dins de la badia, la platja d’Aro, que era com una pinzellada de color de safrà sobre el verd espès i moll dels pins, un roquisser, en el qual bullia l’escuma i la torre Valentina, antiga torre de senyals. Després, la terra s’enfonsava en una vall plena de pins que arribaven fins a la banda de tramuntana de Palamós. Entre els pins i les primeres cases hi havia uns horts amb quatre llegums, una figuera amb un oriol groc i estilitzat. PLA, J. El Quadern Gris. Barcelona: Destino, 1966. Vaig donar un tomb pel barri dels pescadors. Els carrers són costeruts i estrets, empedrats amb els palets de la iera posats en punta, que és l’empedrat d’abans que la gent portés sabates, l’empedrat de l’època de les espardenyes. L’abundància de gàbies amb animals domèstics, la profusió d’arreus de pesca i de caixes de peix i alguna cabra que divagava pels carrers encara els estrenyien més. Davant de moltes cases hi ha una parra, com en el vell Cadaqués. La humitat que havia caigut aquells dies feia que el carrer fos relliscadís, que hi hagués un cert fanguet. PLA, J. Contraban.
 10. 10. Quan ja sóc al coll, i el camí es fa pla i enlairat, veig que la vall s’eixampla, es converteix en una mena d’altiplà, solitari, silenciós, amb llum intensa. De tant en tant, al marge de la carretera, hi ha un arbre que projecta una petita clapa d’ombra i són dos segons que ajuden a refrescar l’ànim. Al fons d’una recta molt llarga es veu un poble, que deu ser Prat de Comte. Quan hi sóc més a prop , m’esglaia veure una carretera que s’enfila molt dretament per la serra, però no hauré de pujar més, per ara, és el ramal que va a Bot. L’aproximació a Prat de Comte és còmoda, i la visió del poble, abans d’entrar-hi és suggestiva, perquè sembla petit, no esgarrat per construccions modernes, d’aspecte molt rural. La terra té color de casa, les cases tenen el color de la terra. ESPINÀS, J.M. A peu per la Terra Alta. Ed.Barcelona: La Campana, 1989
 11. 11. Entre una espessor d’arbres es veia una casa. Una casa fora poble, aïllada, voltada d’una gran extensió de terreny llis com el palmell de la mà. Al davant tenia un jardí ple de tulipes, i de rosers amb les primeres roses del mes de juny. Els arbres eren til·lers. Ran de reixa, abocat a la carrertera, hi havia un mur de baldres amb flors roses i vermelles. A la dreta de la casa s’estenia un camp de pereres baixes, grans fins on la vista no arribava. La casa tenia un pis i la façana mirava en direcció a Orleans. Al darrrere hi havia un garatge, un cobert per als safareig,, per a les eines, per a la llenya ja apilada i tallada. Sota el teulat hi havia un rellotge de sol. Mercè Rodoreda. Orleans, 3 quilòmetres.
 12. 12. PAUTA PER ESCRIURE • • • • • • • Com és el teu llit? (alt, baix, gran, petit, de fusta, de ferro...) Si hi ha cadires, coixins, catifa, com són? , de quins colors? Hi ha calaixera per posar-hi llibres? Com és? Si hi ha calaixera, armari, tauleta de nit, escriptori..., com són? Què hi ha penjat a les parets? (quadres, pòsters, mapes...). Com és la finestra? Hi ha cortines o persiana? On dóna la finestra? (al carrer, al jardí, a una terrassa...). VOCABULARI QUE ET POT AJUDAR: APARELL DE MÚSICA, DESPERTADOR, EDREDÓ, GUARDIOLA, JOCS, LLIBRERIA, LLIBRES, LLUM DE SOSTRE, LLUM DE TAULA, NINES, NINOTS DE PELUIX, ORDINADOR, PENJADOR, PRESTATGES.
 13. 13. L’HABITACIÓ DE LA CLARA És una habitació no gaire gran però molt acollidora. Tots els mobles són de fusta de pi i damunt el llit tres nines de drap festegen amb un lleó de pèl llarg i brillant. La finestra està guarnida amb cortines de ratlles roges, blanques i verdes, de la mateixa roba de què és fet el cobrellit. Sota la finestra hi ha la taula de treball de la Clara i al costat mateix un gran bagul de vímet ple de jocs, capses i mil rampoines. A l’altra banda, a l’esquerra de la taula, gairebé al costat de la finestra, tres prestatges hostatgen llibres de contes, algun ninot de fusta i una petita ràdio. MERCÈ COMPANY
 14. 14. QUÈ HEM DE FER DESPRÉS? 1. Has seguit les indicacions que t’han donat? 2. Comprova si el teu text segueix l’estructura marcada. 3. Has fet faltes d’ortografia? (...) 4. Torna a repassar-ho. 5. La presentació del text és acurada? (lletra, marges, títols, puntuació,...) 6. Estàs content-a amb el resultat final?

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • wiltit

  Oct. 17, 2015
 • RosaMariaGonzalezEscuder

  Sep. 27, 2016
 • jorditic

  Feb. 19, 2018
 • vickymonferrer

  Sep. 26, 2019
 • IsabelCamachoCano

  Jan. 11, 2021

Models i pautes Tipologia textual: la descripció de paisatge

Views

Total views

50,399

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

16,704

Actions

Downloads

458

Shares

0

Comments

0

Likes

5

×