Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Thuani jo!

2,269 views

Published on

Published in: Healthcare
 • Be the first to comment

Thuani jo!

 1. 1. Thuani jo ! 1 THUANI JO!!! Droga, prejardhja e saj, llojet. Përdorimi i saj në Kosovë, pasojat.
 2. 2. Thuani jo ! 2 Thuani JO drogës, duhanit pasi zoti na begatoi neve me lloj-lloj ushqime të shëndetshme
 3. 3. Thuani jo ! 3 Ne kemi zgjedhur për temë drogën, mirpo as më pak e as me shumë se ajo, edhe duhani e dëmton shëndetin tonë.
 4. 4. Thuani jo ! 4 Droga • Droga njihet qysh nga kohët e lashta. Ka shkrime se popujt e lashtë të Amerikës Jugore, Acteket dhe Inkët qysh atëherë dinin për drogat. Ata i përdornin në ceremonitë e tyre religjioze. Ato droga ishin si mjete për nxitjen e halucinacioneve që ata i konsideronin si diqka mbinjerëzore.
 5. 5. Thuani jo ! 5 • Më pas puntorët e plantazheve në Brazil, Perua, Kolumbi etj. Përdornin fletët e bimëve Koka (bimë që përdoren për pëfitimin e Kokainës) i përtypnin dhe kjo i bënte që gjatë punës të mos ndienin lodhje.
 6. 6. Thuani jo ! 6 • Me kalimin e kohës u përsos industria e përpunimit të bimëve dhe ajo kimike, e për fat të keq u përsos edhe “industria e drogës”
 7. 7. Thuani jo ! 7 Edhe pse me ligj është e ndaluar përpunimi i drogës edhe sot e kësaj dite egzistojnë “fabrika” ilegale për pëfitimin e saj.
 8. 8. Thuani jo ! 8 Thuani JO !!! • Shumë të rinjë mashtrohen ta provojnë drogën nga shokët, qoftë nga kurreshtja, qoftë nga frika. • Egzistojnë disa lloje të drogave si: Hashashi, Mariuhana, Kokaina, LSD, Heroina etj. • Në vazhdim do të paraqesim një diagram me disa lloje të drogave.
 9. 9. Thuani jo ! 9 Llojet e drogave Kanabisi Kokaina Heroina Ekstazia Morfina Nikotina Halucinogjenët Kafeina Acidi disilergjik LSD Fenociklinida PCP Hashashi
 10. 10. Thuani jo ! 10 Sa i përket marrjes së këtyre drogave egzistojnë disa mënyra: 1) Me anë të thithjes me hundë. 2) Me anë të tabletave. 3) Me anë të drejtëpërdrejtë – me gjak (“shpric” marrja). 4) Me cigare ( hashashi ).
 11. 11. Thuani jo ! 11 Hashashi  Hashashin nënat e kanë përdorur për fëmiijët e tyre, për ti stimuluar për të fjetur.  Kjo bimë fatkeqsisht kultivohet dhe konsumohet edhe në vendin tonë. Hashashi në formë të cigares
 12. 12. Thuani jo ! 12 Kokaina  Kokaina fitohet nga bima Koka (prej nga e ka marrë emrin) e cila i ka gjethet e gjelbërta.  Kryesisht rritet në Amerikën Jugore. Pasi të përpunohen fletët e saj, fitohet një pluhur me ngjyrë të himtë.
 13. 13. Thuani jo ! 13 Bima koka Si përfitohet pluhuri
 14. 14. Thuani jo ! 14 Heroina  Heroina është një ndër drogat më të rrezikshme.  Fitohet në mënyrë kimike me konbinim të substancave të ndryshme. Merret me anë të drejtpërdrejtë me gjak.  Këto lloje drogash merren me prishjen totale të trurit. Furnizimin me heroinë por edhe me drogat tjera e bën narkomafija të cilët në mënyrë ilegale furnizojnë narkomanët kudo në botë. Më të njohura janë: heroina ruse, italine, kolumbiane etj.
 15. 15. Thuani jo ! 15
 16. 16. Thuani jo ! 16 Kanabisi  Kanabisi është një lëndë si duhani, me ngjyrë mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila përbëhet nga lulet dhe gjethet e sipërme të thara të bimës së kërpit. Rrëshira e kanabisit apo, siç quhet ndryshe, hashashi, është mbetja e tharë e një lënde që nxirret nga pjesa e sipërme e lulëzuar e bimës së kërpit, e cila kthehet në pluhur ose presohet në forma. Vaji i kanabisit ose, siç quhet ndryshe, vaji i hashashit, është një lëng i cili nxirret ose nga bima e tharë ose nga rrëshira.
 17. 17. Thuani jo ! 17 Naimi nga dashuria e madhe per vendin e tij shkroi vargjet fushat e gjera me lule… por sot vendin tone e mbulojne “lulet e kanabisit”….!
 18. 18. Thuani jo ! 18 Egzistojnë katër lloje të njerëzve Që kurrë nuk e pranojnë drogën Që e marrin vetëm në ndonjë gazmend Që rregullisht e marrin(narkomanët) Që dita-ditës e shtojne dozën Nga kjo shihet se më mirë është që të qëndrojmë në grupin e parë, ngase nëse fillojmë ta përdorim mund të arrijmë deri grupi i pestë- VDEKJA
 19. 19. Thuani jo ! 19  Institucioni i vetëm në Kosovë i cili është kompetent për të zhvilluar dhe promovuar edukimin shëndetsor mbi parandalimin e përdorimit të drogave dhe pasojat e saj sipas nenit 32, paragrafi 32.3 i ligjit të Kosovës mbi Substancat Narkotike Pyskotropike dhe Pararëndëset (ligji Nr.02/L-128) është instituti kombëtar i shendetit publik të Kosovës.
 20. 20. Thuani jo ! 20  Trajtimi i drogës në Kosovë momentalisht ofrohet në këto subjekte kryesore: a) Qendra Klinike Universale b) Klinika Psikiatrike dhe c) OJQ “Labyrinth”
 21. 21. Thuani jo ! 21  Ne Klinikën Psikiatrike trajtohen qdo vitë rreth 80 pacient ndërsa në OJQ “Labyrinth”- pasi që ka edhe trajtime ambulantore - Konsultat- ka pasur për më shumë se 700 përdorues të drogës. Në sllajdin në vazhdim do të paraqesim tabelën me kërkesat për trajtim duke filluar prej vitit 2006.
 22. 22. Thuani jo ! 22 2006 147 2007 165 2008 172 2009 198 2010 186 2011 182 2012 193 Kërkesat për trjatim
 23. 23. Thuani jo ! 23 2009, Meshkuj, 95.4, 95% 2009, Femra, 4.6, 5% Shpërndarja gjinore e klientëve që morën trjatime ambulantore dhe spitalore në vitin 2009, 2010,2011,2012 2010, Meshkuj, 96.2, 96% 2010, Femra, 3.8, 4% 2011, Femra, 8.7, 9% 2011, Meshkuj, 91.3, 91% 2012, Meshkuj, 89.6, 90% 2012, Femra, 10.4, 10%
 24. 24. Thuani jo ! 24 Policia qdo ditë e më shumë po po zë njerëz të cilët e transportojnë drogën…
 25. 25. Thuani jo ! 25 Llojet e drogave që janë përdorur në Kosovë gjatë vitit 2008 Kanabisi 1.7% Ekstazi 0.6% Kokina 0.2% Heroina 0.4% Kanabisi 1.7% Ekstazi 0.6% Heroina 0.4% Kokina 0.2%
 26. 26. Thuani jo ! 26 Regjioni 48.90% 27.90% 19.80% 9.10% 8% 0.00% 10.00% 20.00% 30.00% 40.00% 50.00% 60.00% Prishtinë Prizren Gjilan Mitrovicë Pejë
 27. 27. Thuani jo ! 27 783 135 63 3.7 639 114 72 3.4 0 100 200 300 400 500 600 700 800 2009 2010 Numri i vizitave Numri i klientëve ambulantor Num. i klientëve spitalor Numri mesatar i vizitave për klient në vit
 28. 28. Thuani jo ! 28 Mënyra se si është marrë droga 43.70% 27.90% 38.40% Duke e injektuar Me anë të prirjes me duhan, me anë të hundës ose duke e inhuluar. Mungonte informacioni
 29. 29. Thuani jo ! 29 2004 2 2005 3 2006 3 2007 1 2008 5 2009 5 2010 15 2011 12 2012 16 Gjithsej 62 Vdekjet e shkaktuara gjatë këtyre viteve në Kosovë
 30. 30. Thuani jo ! 30 Prandaj thuani JO drogës 
 31. 31. Thuani jo ! 31 Grupi: “Ne dimë duam dhe ia dalim” Punuar nga: Shemsije Memaj Arbina Gërmizaj Genita Ademaj Nazlije Sope
 32. 32. Thuani jo ! 32 Disa foto gjatë punës
 33. 33. Thuani jo ! 33
 34. 34. Thuani jo ! 34
 35. 35. Thuani jo ! 35 JU FALEMINDERIT!

×