Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

τα ανησυχα μολυβια

184 views

Published on

μαθητική εφημερίδα β τάξης δημοτικού

Published in: Education
 • Be the first to comment

τα ανησυχα μολυβια

 1. 1. ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΜΟΛΥΒΙΑ Η εφημερίδα της Β΄τάξης 3ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας • Συνεντεύξεις • Ταξιδεύοντας στον κόσμο • Οι φίλοι μας τα ζώα •Φυτά •Ποίηση • Ιστορίες να σκεφτείς….. •Σταυρόλεξα •Συνταγές • Μικρές αγγελίες
 2. 2. ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΜΟΛΥΒΙΑ  Δημοσιογράφοι (αλφαβητικά) : Ανδρεΐκος Κωνσταντίνος, Αντωνίου Δημήτρης, Αποστολή Βιβιάνα, Βλάχος Λευτέρης, Γούλα Ελένη, Κούβελα Δήμητρα, Κούβελα Μυρτώ, Μεγαγιάνη Μελιάνα, Μπρότσι Άντζελα, Μωραΐτης Χρήστος, Σέφα Μελίτα, Σιάμος Θάνος, Σκαρλαύτη Κατερίνα, Στόμης Θανάσης, Συρίγα Αθηνά και Τσοπάνης Βασίλης.  Επιμέλεια : Αθανασοπούλου Νατάσσα
 3. 3. Σχολικές αναμνήσεις ενός παππού-Συνέντευξη γράφει η Κούβελα Μυρτώ (ευχαριστούμε τον παππού Σταμάτη Αγγελή για τη συνέντευξη)  Πώς σας λένε;  Με λένε Σταμάτη.  Πώς ήταν το σχολείο σας;  Το σχολείο μου ήταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας. Είχε 6 τάξεις και ένα πολύ μεγάλο προαύλιο.  Οι δάσκαλοι ήταν αυστηροί;  Ήταν πολύ αυστηροί. Ήθελαν μέχρι και το κεφάλι μας να είναι κουρεμένο.
 4. 4. Σχολικές αναμνήσεις ενός παππού-Συνέντευξη γράφει η Κούβελα Μυρτώ (ευχαριστούμε τον παππού Σταμάτη Αγγελή για τη συνέντευξη)  Ήταν δύσκολα τα μαθήματα;  Ναι, ήταν αρκετά δύσκολα.  Είχατε πολλά σχολικά είδη (μολύβια , τετράδια κτλ);  ‘Οχι δεν είχαμε πολλά, όπως τα σημερινά παιδιά.  Ήσουν καλός μαθητής;  Ναι, ήμουν.  Δίνατε εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς;  Δεν δίναμε εξετάσεις από την πρώτη ως την Πέμπτη. Δίναμε στο τέλος της Έκτης τάξης, για να πάμε στο γυμνάσιο  Σας ευχαριστώ πολύ.  Παρακαλώ.
 5. 5. Τα παιχνίδια στα παλιά χρόνια-Συνέντευξη γράφει η Κούβελα Δήμητρα (ευχαριστούμε τη γιαγιά Θεοδώρα Αγγελή για τη συνέντευξη)  Πώς σας λένε και πόσο χρονών είστε;  Με λένε Θεοδώρα Αγγελή και είμαι 82 ετών.  Τι παιχνίδια παίζατε όταν ήσαστε μικρή;  Γύρω- γύρω όλοι και κέτρα. Βάζαμε πλάκες , τη μια πάνω στην άλλη και τις χτυπούσαμε ένα τόπι. Αν τις ρίχναμε άρχιζε το κυνηγητό.  Παίζατε μόνοι σας ή με όλη την παρέα;  Πάντα παίζαμε ομαδικά παιχνίδια.
 6. 6. Τα παιχνίδια στα παλιά χρόνια-Συνέντευξη γράφει η Κούβελα Δήμητρα (ευχαριστούμε τη γιαγιά Θεοδώρα Αγγελή για τη συνέντευξη)  Από πού αγοράζατε τα παιχνίδια σας;  Υπήρχαν πολύ λίγα μαγαζιά που πουλούσαν έτοιμα παιχνίδια τότε. Εμάς μας τα αγόραζαν από τον Πειραιά.  Ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο παιχνίδι;  Ήταν μια κούκλα , που μου την είχε φέρει ένας θείος μου ναυτικός.  Σας ευχαριστώ πολύ.  Παρακαλώ.
 7. 7. «Παιχνίδια του παλιού καιρού» γράφει ο Σιάμος Θάνος Τα παλιά χρόνια τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους των γειτονιών. Μαζευόντουσαν παρέες, αγόρια και κορίτσια και έπαιζαν τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια είναι: κρυφτό, μακριά γαϊδούρα, μπίλιες, κουτσό, λάστιχο, μήλα, τυφλόμυγα, περνά περνά η μέλισσα, αγαλματάκια ακούνητα, δεν περνάς κυρά Μαρία, χαλασμένο τηλέφωνο, γύρω γύρω όλοι, κλέφτες και αστυνόμοι , κυνηγητό.
 8. 8. Ταξιδεύοντας… στην Κέρκυρα γράφει η Μυρτώ Κούβελα Η Κέρκυρα ανήκει στα Επτάνησα και είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός της Ελλάδας. Μπορείς να δεις το κανόνι και να επισκεφτείς το Ποντικονήσι με το Εκκλησάκι της Παναγιάς των Βλαχερνών. Στο παλιό κέντρο της πόλης η πλατεία Ληστών γεμίζει με κόσμο που κάνει τις βόλτες και τις αγορές του στα τοπικά μαγαζάκια. Εκεί κοντά βρίσκουμε και τον «Άγιο», όπως λένε τον Άγιο Σπυρίδωνα. Έξω από την πόλη αξίζει να δείτε το παλάτι της πριγκίπισσας Σίσσυ και το Mon Repo. Το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές ωραίες παραλίες, όπως η Παλαιο- καστρίτσα, του Αγίου Γεωργίου των Πάγων , το κανάλι της αγάπης κ.α
 9. 9. Ταξιδεύοντας… στην Κέρκυρα γράφει η Μυρτώ Κούβελα Σπουδαίοι Κερκυραίοι ήταν ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, ο πολιτικός Γεώργιος Θεοτόκης και ο Σπύρος Σαμαράς , ο συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι φιλαρμονικές συνοδεύουν τους Επιταφίους σε όλο το παλιό κέντρο από το πρωί ως το βράδυ.Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται το έθιμο των Μπότηδων. Οι Κερκυραίοι πετάνε από τα παράθυρά τους μεγάλα κανάτια με νερό , τους μπότηδες. Όλη η πόλη γεμίζει με σπασμένα κανάτια. Αν βρεθείς στην Κέρκυρα το Πάσχα, πάρε για καλή τύχη ένα σπασμένο κομμάτι!!!!
 10. 10. Ταξιδεύοντας… στην Χίο γράφει η Αποστολή Βιβιάνα Η μυροβόλος Χίος είναι ένα υπέροχο νησί, που το ονομάζουν έτσι από τις υπέροχες μυρωδιές που αναδύωνται στον μοναδικό κάμπο της. Μυρωδιές από όλα τα εσπερειδοειδή, πολύ γνωστή για τα γευστικά μανταρίνια της. Πρωτεύουσα του νησιού η Χώρα, που βρίσκεται το λιμάνι με το γνωστό βουνάκι, η πλατεία που έχει ένα όμορφο πάρκο απέναντι από το δημαρχείο. Ο γνωστός δρόμος της Απλωταριάς, πλακόστρωτος και γεμάτος εμπορικά μαγαζιά. Ένα νησί με φανταστικές παραλίες γεμάτες άμμο κυρίως στη Νότια Χίο, ο Καρφας, τα Θυμιανά, η Αγία Φωτιά. Αντίθετα στη βόρεια μεριά της βλέπεις μια άγρια ομορφιά στις παραλίες της, όπως ο Μαναγρός, ο Νάγος, τα Λίμνια και η Αγία Μαρκέλλα, όπου βρίσκεται και το μοναστήρι της. Η Χίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία και πολλές φορές βλέπεις τα τουρκικά αυτοκίνητα να κινούνται στους παραλιακούς δρόμους της γειτονικής χώρας
 11. 11. Ταξιδεύοντας… στην Χίο γράφει η Αποστολή Βιβιάνα Από αυτή την μεριά στην Ομηρούπολη υπάρχει η πέτρα του Ομήρου (ή αλλιώς Δασκαλόπετρα) σε ένα υπέροχο σημείο. Λένε ότι εκεί ο Όμηρος έγραψε την Ιλιάδα βλέποντας τον πόλεμο της Τροίας. Η Χίος έχει πολλά μοναστήρια καθένα με τη δική του ιστορία. Ο Άγιος Μηνάς ,όπου βρίσκεται το πηγάδι, που είχαν κρυφτεί πολλοί Χριστιανοί και τους έκαψαν ζωντανούς οι Τούρκοι. Επίσης , στο πάτωμα της εκκλησίας, σκεπασμένο πλέον με ένα χαλί, βλέπεις τα αποτυπώματα από τους νεκρούς Χιώτες. Η ιστορία της Χίου είναι τεράστια. Αν βρεθείτε στο νησί να πάτε στο Εμπορείο και στα Μαύρα Βόλια, υπέροχες παραλίες με μοναδικά ταβερνάκια και γευστικούς μεζέδες. Τέλος, να μην ξεχνάμε την ξακουστή μαστίχα της Χίου, που φυτρώνει μόνο στα νότια χωριά του νησιού και πουθενά αλλού! Επισκεφθείτε την το αξίζει! Ειδικά, αν πάτε Πάσχα στο νησί θα ζήσετε και το φαντασμαγορικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου ανάμεσα στις εκκλησίες της. Θα σας μείνει αξέχαστο!!!
 12. 12. Ταξιδεύοντας… στο Ναύπλιο γράφει η Μεγαγιάννη Μελιάνα Το Ναύπλιο βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Είναι μια γραφική πόλη που έχει δύο σημαντικά αξιοθέατα: Το Μπούρτζι και το Παλαμήδι, που βρίσκεται η φυλακή του Κολοκοτρώνη. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη με ιστορικό ενδιαφέρον , που συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και εκεί έζησε και ο πρώτος κυβερνήτης της απελευθερωμένης από τους Τούρκους χώρας μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας , ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς της Ελλάδας.
 13. 13. Ταξιδεύοντας… στην Καλαμάτα γράφει η Δήμητρα Κούβελα Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. Μπορείτε να την επισκεπτείτε οδικώς( περίπου 2,5 ώρες από Αθήνα) ή με το αεροπλάνο. Κατά την επίσκεψη στην πόλη θα απολαύσετε την υπέροχη παραλία της με τα πολλά μαγαζιά για να φάτε και να ψωνίσετε. Η παλιά πόλη είναι πολύ γραφική και εκεί θα δείτε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στις 23 Μαρτίου. Επίσης μπορείτε να κάνετε μια μικρή Εκδρομή στον Ταϋγετο και να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του.
 14. 14. Ταξιδεύοντας… στην Καλαμάτα γράφει η Δήμητρα Κούβελα Σπουδαίοι άνθρωποι ήταν ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, αγωνιστής του 1821, ο Κωνσταντίνος Κουμουνδούρος αντιστράτηγος, πολιτικός, ολυμπιονίκης και υπουργός στις κυβερνήσεις του Στυλιανού Γονατά και Θεμιστοκλή Σοφούλη , κ.ά. Ένα πολύ γνωστό έθιμο της Καλαμάτας είναι ο σαϊτοπόλεμος, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821 και γίνεται την Κυριακή του Πάσχα.
 15. 15. Ταξιδεύοντας… στη Νάξο γράφει ο Θάνος Σιάμος Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μπορούμε να την επισκεφτούμε με καράβι. Τα αξιοθέατα της Νάξου είναι η παλιά πόλη, που είναι γεμάτη όμορφα στενά καλντερίμια. Η Πορτάρα, η μεγάλη μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει το πλοίο μόλις μπει στο λιμάνι. Στη Νάξο γεννήθηκε και ζει ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές στην Ελλάδα, Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος.
 16. 16. Ταξιδεύοντας… στην Αθήνα γράφει η Μεγαγιάννη Μελιάνα Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας με μεγάλη και σπουδαία ιστορία. Τα αξιοθέατά της είναι : ο Παρθενώνας, το μουσείο της Ακρόπολης, το Παναθηναϊκό στάδιο, η Βουλή των Ελλήνων και πολλά μουσεία ,όπως το αρχαιολογικό και ιστορικό κ.ά. Στην Αθήνα έζησαν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι όπως :1) ο Σόλωνας, Αθηναίος πολιτικός και νομοθέτης ,καθώς και ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. 2) ο Πρωταγόρας, ένας από τους μεγαλύτερους σοφιστές. 3) ο Σωκράτης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας 4) η Μελίνα Μεκούρη, Ελληνίδα πολιτικός που αγωνίστηκε για τον πολιτισμό της Ελλάδας.
 17. 17. Ταξιδεύοντας… στην Αθήνα γράφει η Μεγαγιάννη Μελιάνα Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά ήθη και έθιμα, όπως χριστουγεννιάτικα και αποκριάτικα , που είχαν σχέση με τη ζωή των κατοίκων της. Ως Χριστουγεννιάτικα υπάρχουν: το άναμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα κάλαντα, η βασιλόπιτα και η νηστεία. Ως πασχαλινά έθιμα υπάρχουν: η άφιξη του Άγιου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, η μεγαλοπρεπής γιορτή της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των αυγών και το σούβλισμα του αρνιού. Ως αποκριάτικα έθιμα οι Αθηναίοι έχουν : να ντύνονται μασκαράδες και να κάνουν πολλές φάρσες. Αυτά είναι λίγα λόγια για την όμορφη Αθήνα, τα υπόλοιπα σας περιμένουμε να τα εξερευνήσετε μόνοι σας!!!!
 18. 18. Ταξιδεύοντας… στη Ντίσνεϊλαντ γράφει η Παπαγιάννη Μαρία Η Ντίσνεϊλαντ είναι ένα τεράστιο πάρκο ψυχαγωγίας και βρίσκεται στο Παρίσι της Γαλλίας. Αν πάτε στο τρενάκι του τρόμου θα ξετρελαθείτε!!! Μπορείτε να πάτε και στο πάρκο με τη Μίνι Και τον Μίκυ και στις κούπες, που σε γυρνάνε γύρω γύρω. Ακόμη, θα δείτε τις κακές πασχαλίτσες, που σου ρίχνουν νερό , τον Αστερίξ και τον Οβελίξ και θα βγάλετε φωτογραφία μαζί τους! Υπάρχουν χιλιάδες ακόμα παιχνίδια για μικρούς αλλά και μεγάλους!!
 19. 19. Οι φίλοι μας τα ζώα – « Το ελάφι» γράφει η Συρίγα Αθηνά Το ελάφι είναι ζώο θηλαστικό. Είναι όμορφο, λεπτό με κοντές καστανές τρίχες. Το κεφάλι του είναι μικρό με μεγάλα μάτια. Το αρσενικό έχει στο κεφάλι του μεγάλα κέ- Ρατα. Ζει στο δάσος και τρώει χόρτα. Τρέχει πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τη μυθο- Λογία ήταν το ιερό ζώο της θεάς του κυνηγιού, Άρτεμις. Έχει για εχθρούς όλα τα αρπακτικά και τον άνθρωπο.
 20. 20. Οι φίλοι μας τα ζώα – « Ο λύκος» γράφει ο Στόμης Θανάσης Οι λύκοι στην Ελλάδα σήμερα είναι γύρω στους 700-900 και ζουν στα βουνά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας. Έχουν εξαφανιστεί από την Πελοπόννησο και την Κρήτη που ζούσαν παλιά. Τρέφονται με κρέας, καθώς είναι ζώα σαρκοφάγα και αρπακτικά. Ακόμη τρώνε πουλιά, ερπετά σταφύλια και σύκα. Το θηλυκό εγκυμονεί για 9 εβδομάδες και γεννά 4-7 μικρά, που τα θηλάζει. Ζουν σε αγέλες ομαδικά και σε κάθε αγέλη υπάρχει ένας αρχηγός. Τους αρέσει να δείχνουν τα κοφτερά τους δόντια και φημίζονται για την ακοή και την όσφρησή τους. Πολλοί από του βιότοπους που ζούσαν έχουν καταστραφεί. Θανάσιμος εχθρός του λύκου είναι ο άνθρωπος.
 21. 21. Οι φίλοι μας τα ζώα – « Η καφέ αρκούδα» γράφει ο Ανδρεΐκος Κωνσταντίνος Η καφέ αρκούδα είναι ένα απειλούμενο υπό εξαφάνιση είδος. Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί κρύβεται στη φωλιά της στις αρχές του χειμώνα και εμφανίζεται πάλι στις αρχές της άνοιξης μαζί με τα μικρά της. Ζώο παρε- ξηγημένο , γιατί σε αντίθεση με τις δοξασίες Επιτίθεται μόνο αν βρεθεί σε θέση άμυνας. Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Σήμερα η κατάσταση των πληθυσμών και των βιοτόπων της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε πανευρωπαικό επίπεδο: τους τελευταίους 2 αιώνες η καφέ αρκούδα έχασε πάνω από το 60% της επικράτειάς της και το μισό πληθυσμό της. Θανάσιμος εχθρός της καφέ αρκούδας είναι ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του.
 22. 22. Οι φίλοι μας τα ζώα – « Η μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους» γράφει ο Μωραΐτης Χρήστος Η μεσογειακή φώκια μοναχός ( απόδοση του ονόματός της στα ελληνικά) είναι ένα από τα σπανιότερα είδη φώκιας της οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ζούσε σε όλη τη Μεσόγειο,, τη Μαύρη θάλασσα και τον Ατλαντικό ωκεανό. Σήμερα ζουν λιγότερα από 600 ζώα και Ο μισός πληθυσμός της ζει στην Ελλάδα. Οι φώκιες ζουν μέχρι και 45 χρόνια. Το μήκος τους είναι 2-3 μέτρα και το βάρος τους ως 350κιλά. Γεννούν 1 με 2 μικρά και τρέφονται με ψάρια, Χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια και καβούρια. Συνηθίζουν να ζουν σε ανοιχτές παραλίες όπου γεννάνε. Η μείωση του πληθυσμού τους οφείλεται κυρίως στον άνθρωπο και σήμερα κινδυνεύει με αφανισμό. Στην Αλόννησο υπάρχει θαλάσσιο πάρκο για την προστασία της.
 23. 23. Οι φίλοι μας τα ζώα – « Ο αετός» γράφει ο Τσοπάνης Βασίλης Ο αετός είναι ο άρχοντας των βουνών και ο βασιλιάς των πουλιών. Είναι το πιο μεγάλο, το πιο δυνατό και το πιο περήφανο πουλί σε ολόκληρο τον κόσμο. το σώμα του σκεπάζεται με πυκνό φτέρωμα, το οποίο έχει γκρι και καστανόμαυρο χρώμα. Οι φτερούγες του έχουν μήκος 2 ως 2,5 μ. Έχει δυνατή όραση και το βλέμμα του είναι περήφανο και επιβλητικό. Είναι σαρκοφάγο πουλί και ζει περίπου 100 χρονιά. Όταν γεράσει πολύ, το ράμφος του γίνεται κυρτό , δεν μπορεί να φάει και πεθαίνει. Ο αετός δεν έχει εχθρούς , γιατί κανένα από τα άγρια ζώα ή πουλιά δεν τολμά να του επιτεθεί.
 24. 24. Οι φίλοι μας τα ζώα – « Η γάτα» γράφει ο Βλάχος Λευτέρης Η γάτα είναι ένα κατοικίδιο ζώο και ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου. Υπάρχουν πολλά είδη γατών , μικρές και μεγάλες. Η γάτα έχει μεγάλα νύχια για να πιάνει τα ποντίκια. Είναι πολύ αγαπητές στον άνθρωπο και τα μικρά παιδιά παίζουν πολύ μαζί τους.
 25. 25. Οι φίλοι μας τα ζώα – « Ο σκύλος» γράφει η Συρίγα Αθηνά Ο σκύλος είναι ζώο θηλαστικό , δηλαδή γεννάει μικρά. Η καταγωγή του προέρχεται από τον λύκο. Είναι το πιο συνηθισμένο και αγαπητό κατοικίδιο ζώο. Είναι ιδιαίτερα έξυπνος και πολύ εκπαιδεύσιμος, γι αυτό και ορισμένες ράτσες γίνονται οδηγοί τυφλών , ενώ άλλες χρησιμοποιούνται ως « εξερευνητές» από τους αστυνομικούς. Ο σκύλος γίνεται ο καλύτερος και πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.
 26. 26. Φυτά - Το τριαντάφυλλο γράφει η Σκαρλαύτη Κατερίνα  Το τριαντάφυλλο ανθίζει την άνοιξη . Είναι πολύ όμορφο και ευωδιαστό λουλούδι και συμβολίζει την αγάπη.  Η μυρωδιά του είναι δυνατή και αυτό το λουλούδι το αγαπάει όλος ο κόσμος.  Έχει αγκάθια για να προστατεύεται από τους εχθρούς του αλλά και για να μας θυμίζει ότι ακόμα και μέσα από τα «αγκάθια της ζωής» πάντα κάτι όμορφο μπορεί να ξεπροβάλλει.
 27. 27. Ποίηση - « Οι μέρες της εβδομάδας» γράφει η Παπαγιάννη Μαρία Σήμερα Δευτέρα ας πούμε καλημέρα , αύριο είναι Τρίτη θα ψάξω μες στο σπίτι να βρω κανένα χάρτη , τον μελετώ Τετάρτη . Πέμπτη θ’ αποφασίσω και θα προγραμματίσω . Παρασκευή στο δρόμο κι ο σάκος μου στον ώμο, Σάββατο πια δικός μου γη κι ουρανός του κόσμου , την Κυριακή πίσω ξανά σβούρα ο καιρός πίσω γυρνά και πάλι τη Δευτέρα θα πούμε καλημέρα! Θέτις Χορτιάτη
 28. 28. Ποίηση – « Λίγο ακόμα» γράφει η Μεγαγιάννη Μελιάνα Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και ο πρώτος που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1971.
 29. 29. Ποίηση – Οδυσσέας Ελύτης γράφει η Γούλα Ελένη Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Ο Ελύτης είναι ένας από οτυς σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ‘30. Σημαντικότερα ποιητικά του έργα είναι το Άξιον Εστί, Ήλιος ο Πρώτος, Προσανατολισμοί κ.ά. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα. Είναι ο δεύτερος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1979.
 30. 30. Ποίηση – « Δε μ΄ακούς;» γράφει η Σέφα Μελίτα Έρχομαι μέσ’ απ’ τη θάλασσα Έλα, έλα, κοριτσάκι, μυρίζω φύκι και πελαγίσιο άνεμο Έλα, έλα, αγοράκι, κυλίσου στα βότσαλα, χτίσε πύργους και κάστρα στην άμμο, σκάψε πηγαδάκι να βρούμε νερό. Θα πιάσουμε καβούρια; Θα παίξουμε κρυφτό; Μυρίζω καρπούζι, σταφύλια, κεράσια και μούσμουλα και όπου περνώ όλα γίνονται κίτρινα. Αγρότες κι αγρότισσες μ’ ακολουθούν με τα δρεπάνια στο χέρι, το στάρι να θερίσουμε ψωμάκι να γένει. Έρχομαι μέσα από το χρυσαφένια χωράφια. Έλα, έλα, αγοράκι, έλα, έλα, κοριτσάκι. Δε μ’ ακούς; Είμαι το καλοκαίρι. Μάρω Λοΐζου
 31. 31. Ποίηση – « Ο κόρακας και η αλεπού» διασκευή από τον ομώνυμο μύθο του Αισώπου γράφει η Γούλα Ελένη «Θα άξιζε να ήσουν κόρακα και άρχοντας ακόμα, αν θα μπορούσε να μιλεί τ΄ αγγελικό σου στόμα» « Κρα!...»πάει το κρέας τ’ άρπαξε κι η αλεπού στον τόνο το γνωριμό της: « Κόρακα , μυαλό σου λείπει μόνο!...» Διονύσιος Τροβάς Ο Διονύσιος Τροβάς κατάγεται από τη Σάμο. Γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 32. 32. Ιστορίες να σκεφτείς…. « Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει» του Λούις Σεπουλβέδα γράφει η Αποστολή Βιβιάνα Το βιβλίο αυτό μιλάει για μια γλαρομάνα, που αφού έπεσε μέσα σε πετρέλαιο ζήτησε από ένα γάτο μαύρο, πελώριο και χοντρό να φυλάξει το αυγό της και να το μάθει να πετάει. Ο γάτος κράτησε την υπόσχεση του και τελικά το μικρό γλαρόπουλο καταφέρνει να πετάξει.
 33. 33. Ιστορίες να σκεφτείς…. « Λαθεύοντας ιστορίες» γράφει η Κούβελα Μυρτώ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Κοκκινοσταχτοσκουπίτσα. Η μαμά της είπε μια μέρα να πάει στον Παπουτσωμενοτρελόγατο να του δώσει ένα σουβλιστό αρνί στη σχάρα. Η Κοκκινοσταχτοσκουπίτσα πήγαινε με το κολοκυθοκαλαθάκι της στον Παπουτσωμενοτρελόγατο. Στο δρόμο συνάντησε τον καλό τον λύκο και της πρότεινε να παίξουν μαζί, όσο θα πήγαιναν να βρουν τον γάτο. Μετά από λίγο έφτασαν στο σπίτι του γάτου. Τελικά όμως, εκεί τους περίμεναν 1.000 Παπουτσωμενοτρελόγατοι!!! Οι χίλιοι γάτοι παρακάλεσαν την Κοκκινοσταχτοσκουπίτσα να μείνει λίγες μέρες μαζίτους και εκείνη απάντησε «εντάξει»! Ζήσαν αυτοί τρελά και εμείς καλύτερα!!! ΤΕΛΟΣ
 34. 34. Σταυρόλεξο γράφει ο Ανδρεΐκος Κωνσταντίνος ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1. Συνοδεύει τη Υόρκη 2. Τα φέρνει ο Αϊ –Βασίλης 3. Ήταν οι θεοί του Ολύμπου ΚΑΘΕΤΑ 1. Μεγάλη ομάδα της Αθήνας 2. Με αυτό ζωγραφίζουμε 3. Ρωμαίος και….
 35. 35. Συνταγές λαχταριστές- κέικ βανίλια γράφει η Μπρότσι Άντζελα  Υλικά 400γρ βούτυρο 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι γάλα 4 αυγά 250γρ αλεύρι φαρίνα 3 βανίλιες Ξύσμα πορτοκαλιού  Εκτέλεση Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ. Ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα , τη βανίλια και χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ για 20 λεπτά. Ψήνουμε το κέικ στου 180 βαθμούς στο φούρνο. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
 36. 36. Συνταγές λαχταριστές γράφει ο Μωραΐτης Χρήστος ΑΜΥΓΑΛΟΠΙΤΑ  5 αυγά  1 φλιτζ. βούτυρο  1 φλιτζ. ζάχαρη  1 μικρό φλιτζάνι κονιάκ  2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό  1 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα (καλά τριμμένη με τη φλούδα)  1 Baking  1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη  ελάχιστο γαρίφαλλο τριμμένο  Για το σιρόπι  2 φλιτζ. ζάχαρη  3 φλιτζ. νερό  1/2 φλιτζανάκι σιρόπι  χυμός 1 λεμονιού  1 βανίλια ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ  1 φλιτζ. Βούτυρο  3 φλιτζ. Αλεύρι  Μισό φλιτζάνι ζάχαρη  1 κρόκος αυγού  1 κουταλάκι baking  1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού  Μαρμελάδα
 37. 37. Συνταγές λαχταριστές γράφει ο Στόμης Θανάσης  Τρουφάκια  1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ  1 πακέτο φρυγανιές  1 κύπελλο βιτάμ  3 μπλε κουβερτούρες  Μισό κιλό τρούφα  1 ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα  1 κιλό καρυδόψιχα  1 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ  1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη  Σαβαγιάρ  750 γρ. σαβαγιάρ  3 κουτιά σαντιγύ  2 κουτιά γάλα ζαχαρούχο  3-4 κουταλιές σούπας κακάο  3-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη  3-4 κουταλιές σούπας κονιάκ  τρούφα
 38. 38. Μικρές αγγελίες γράφει ο Αντωνίου Δημήτρης Χάθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην περιοχή της Κερατέας το σκυλί μας ράτσας κόκερ. Ακούει στο όνομα «Άρης» και είναι πολύ φιλικό. Όποιος το βρει να τηλεφωνήσει: 6936475555 Δίνουμε αμοιβή.

×