Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Svetski dan pismenosti

178 views

Published on

Svetski dan pismenosti 2017 je proslavljen širom sveta pod temom "Pismenost u digitalnom svetu"

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Svetski dan pismenosti

  1. 1. Светски дан писмености 8. септембар 2017.
  2. 2. 8. септембра 2017. у седишту УНЕСКО-а у Паризу биће организован глобалан догађај Ове године Светски дан писмености биће прослављен широм света под темом “Писменост у дигиталном свету”
  3. 3. ПИСМЕНОСТ ЈЕ ЈЕДНА ОД ОСНОВНИХ ВЕШТИНА. Дигиталне технологије суштински мењају начин на који људи живе, раде, уче и друже се. Оне дају нове могућности људима да побољшају све области свог живота, укључујући приступ информацијама; управљање знањем; умрежавање; социјалне услуге; индустријску производњу и начин рада. Међутим, они који немају приступ дигиталним технологијама или немају знање, вештине и компетенције који су потребни за њихово коришћење, бивају маргинализовани у друштвима која се брзо развијају.
  4. 4. СВЕТУ У КОЈЕМ, УПРКОС НАПРЕТКУ, НАЈМАЊЕ 750 МИЛИОНА ОДРАСЛИХ ОСОБА И 264 МИЛИОНА ВАНШКОЛСКЕ ДЕЦЕ ЈОШ УВЕК НЕМАЈУ ОСНОВНЕ ВЕШТИНЕ ПИСМЕНОСТИ. Као што знање, вештине и компетенције еволуирају у дигиталном свету, исто тако се мења и значење бити писмен. У циљу смањења јаза у писмености и смањења неједнакости, овогодишњи Светски дан писмености ће истaћи изазове и могућности у промовисању писмености у дигиталном свету.
  5. 5. ШТА НАМ ЈЕ ЦИЉ? Међународни дан писмености обележава се сваке године широм света и окупља владе, мулти- и билатералне организације, невладине организације, приватни сектор, заједнице, наставнике, ученике и стручњаке из ове области.
  6. 6. ДИГИТАЛНА ПИСМЕНОСТ КАО УСЛОВ ЗА (БОЉЕ) СУТРА Свет се мења. Нуле и јединице преузимају читав наш аналогни свет. Данас земљом хода око 7 милијарди људи, а сваког тренутка на интернету је 10 милијарди уређаја. Све што нас окружује полако али сигурно постало је паметно телефони, аутомобили, телевизори, куће, сатови, КЊИГЕ... Све то као да учи да комуницира једним новим језиком. Да би у таквом свету за нас било места и ми морамо овладати тим језиком
  7. 7. Сваког јутра у Африци, буди се једна антилопа и почиње да трчи. Ако не буде трчала довољно брзо, стићи ће је лав и заклати је… Сваког јутра у Африци, буди се један лав и почиње да трчи. Ако не буде трчао довољно брзо и не стигне антилопу… умреће од глади. Сунце се рађа… Ако желиш да преживиш – почни да трчиш!

×