Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

1

Share

Download to read offline

Konstruktivna komunikacija

Download to read offline

principi konstruktivne komunikacije

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Konstruktivna komunikacija

 1. 1. Принципи конструктивне комуникације
 2. 2. Појам • Конструктивна комуникација – асертивна комуникација • Способност да се искрено изразе мишљење, осећања, ставови и права на начин који неће угрозити туђа права • Асертивно понашање се налази на пола пута између агресивног понашања и бежања из специфичне ситуације
 3. 3. Принципи асертивног реаговања
 4. 4. 5 корака асертивне комуникације 1. Изразити себе и своје мишљење 2. Слушати 3. Тражити решење 4. Када се сложимо да се не слажемо 5. Рефокусирање
 5. 5. Врсте асертивних реченица • Проста асертивна реченица садржи став чињеница или опсервацију. То је кратка реченица која исказује потребу или право онога који је изговара 1. Не чујем те добро. 2. Сметају ми сталне упадице када говорим. 3. Твој ауто је блокирао мој.
 6. 6. Врсте асертивних реченица • Емпатичка асертивност садржи емпатију, препознавање стања и осећања друге особе и асертивност, исказивање сопствених потреба. 1. Говориш јако тихо. Имам проблем да те чујем. 2. Видим да те ово што говорим јако узбуђује, а ја имам потребу да довршим ово што сам почела да говорим. 3. Извини што прекидам разговор, твој ауто је блокирао мој, а ја морам одмах да кренем.
 7. 7. Врсте асертивних реченица • Асертивност која тражи одговор је директна порука која садржи нашу потребу и тражи од саговорника да прецизира своје мишљење, став или осећање. 1. Не чујем те, а јако ми је стало да чујем шта говориш. Можеш ли да говориш гласније? 2. Видим да те ово што говорим узбуђује, а потребно ми је још пет минута да довршим. Можеш ли да сачекаш? 3. Видим да прекидам веома интересантан разговор, а твој ауто је блокирао мој. Треба одмах да кренем, можеш ли да пођеш са мном и да га помериш?
 8. 8. Врсте асертивних реченица • Асертивност негативних осећања садржи неутрални опис туђег понашања, сопствена осећања у датој ситуацији и оно што би онај ко говорио волео да друга особа уради или конкретни ефекат туђег понашања на особу која говори.
 9. 9. Врсте асертивних реченица 1. Када говориш тихо, много се нервирам зато што не чујем све што кажеш и волела бих да говориш мало гласније. 2. Када ме ти прекинеш док говорим, иритирана сам и плашим се да ћу да изгубим нит, а врло ми је важно да јасно искажем оно што мислим. 3. Када твојим аутом блокираш мој, огорчена сам и волео бих да ми кажеш да ли наш договор око паркирања важи и даље.
 • MarijaVelickovic2

  Sep. 8, 2016

principi konstruktivne komunikacije

Views

Total views

3,748

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

34

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×