Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Petar Konjovic

887 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Petar Konjovic

 1. 1. Рођен је у Чуругу, а гимназију јепохађао у Новом Саду.Учитељску школу завршава 1902.уСомбору, затим борави две године уСтаром Бечају као учитељ.Одлази уПраг где на kонзерваторијуму студиратеоретске предмете.
 2. 2. 1906. долази у Земун заучитеља музике и диригентасрпскога црквеног хора.Упоредо ради и каонаставник у Српскојмузичкој школи у Београдуи оснива приватну музичкушколу у Земуну.Почетком Првог Светскограта живео је у Сомбору па1917. прелази у Загреб
 3. 3. У Сомбору прерађује своју прву оперу, која доживљава славу уЗагребу, али због ратне цензуре, као Вилин вео
 4. 4. У Осијеку, па у Сплиту и НовомСаду.1933. се враћа у Загреб где остаједо 1939. када је постављен запрофесора Музичке академије уБеограду, чији касније постаје иректор. 1946. је изабран у звањередовног члана Српскеакадемије наука и уметности(САНУ), на челу чијег сеМузиколошког институтаналазио од 1948.до 1954. године.1960. године добио јеСедмојулску награду СР Србијеза животно дело.
 5. 5. Извор Коњовићеве инспирације сеналази у фолклору, а своје естетскепринципе је игодидоследно ослања намузику говора, па чак проширује тајпоступак на инструментални део. У целини узевши, његово сестваралаштво надовезује на реализамМусоргског и Бородина, а посебно наЛеоша Јаначека, но у исти мах и наМокрањца, оца националне музике уСрбији.знео у својим студијама инаписима.
 6. 6.  На подручју инструменталне музике, Коњовић није пружио много дела, али се међу њима истичу Симфонија у c-mollu из 1907, Јадрански капричо за виолину и оркестар (1933.), симфонијска поема Макар Чудра (према Горком, 1944.), два гудачка квартета (d-moll и f-moll) и као чегово најзначајније дело Симфонијски триптихон Коштана, састављен из инструменталних делова његове истоимене опере: интерлудија између I и II чина (Собина), прелудиј V слике (Кестенова гора) и балетских нумера (Велика чочечка игра).
 7. 7. Поред бројних хорова и солопесама, Коњовић је написао ипетопера: оперски првенац „Женидба Милошева” („Вилин вео”), затим „Кнез од Зете” (према Лази Костићу, 1929.), „Коштана” (1931, прерађена1940. и 1949.), комична опера „Сељаци” (премаВеселиновићевом Ђиду, 1952.) ипоследња опера „Отаџбина”(према Војновићевом спевуСмрт мајке Југовића).
 8. 8.  I чин Прва слика Ускрс. У богато намештену собу , у кући Хаџи Томе, улеће неколико другарица његове кћери Стане да је зову на игру. Стана одбија позив јер је жалосна и више жели да остане сама са рођаком Васком. На Васкино питање зашто је тужна она одговара да њен брат Стојан пије и да је стално са циганком Коштаном која је својим певањем и плесом опчинила све мушкарце у месту. Из Хана (гостионице) чује се Стојанова и Коштанина песма. Васка се жали на Стојана јер он обасипа Коштану новцем, хаљинама и другим даровима. Стана га брани и плаши се да он не настрада јер каткад из крчме долази звук пуцања. Обе девојке чују кораке и говор Хаџи Томе и одлазе брзо у кућу. Он љут улази у друштву три грађана који покушавају да га умире. Огорчен је на владање свога сина и на то што запушта кућу и родитеље и сматра да је за све крива његова жена, стојанова мајка због своје хладноће и ћутљивости. Арса. рођак, кмет у месту, улази да поздрави весео празник. Хаџи Тома га кори што не уме да направи реда ни у селу ни међу циганима.Опет се чује пуцањ из пушке. Арса оправдава Цигане да песмом и свирком зарађују хлеб. Тада улази полиција и обавештавају их да је стојан са циганском бандом отишао у млин Хаџи Томе. Они брзо одлазе. У собу улази Стојанова мајка која је због свега несрећна. Зада, стара циганка долази к њој и доноси Коштанину кошуљу на коју ће да врача да би она напустила Стојана. Мајка остаје сама и гата у пасуљ и види да Стојан силно воли Коштану и спрема се да га прокуне али уместо тога куне сопствена уста која су хтела изрећи ту клетву. Оркестарски интерлудиј Собина спаја прву и другу слику. Друга слика Вече у дворишту Хаџи Томине воденице зване Собина. Стари воденичар марко и његова жена Магда слушају где се приближава игра и песма. Стојан долази са Коштаном а за њима циганска дружина и Стојанови другови. Касније долази Митке, Стојанов ујак прослављени бекрија. Игру и песму прекида изненадни долазак Хаџи Томе који хоће све да их растера. Стојан одлази након сукоба са оцем. Магда чини све да умири Хаџи Тому у чему и успева. Митке наређује да цигани опет запевају. Митке одушевљен подстиче све јаче Цигане те се развија Велика чочечка игра која толико загрева Хаџи Тому да позива друштво у своју кућу. [уреди] II чин Трећа слика Кућа Хаџи Томина. Стана покушава да одобровољи Стојана али је он одбија. Кад он чује да Коштана пева његовом оцу постаје љубоморан и раздражен. Хаџи Тома је толико одушевљен Коштанином игром и песмом да јој баца дукате.Растерује брата који покушава да га уразуми и све Цигане.Коштану пушта тек када се пожали да је болесна. Четврта слика Друштво одлази код Миткета у Арсину кућу. Но енергични Митке растерује Цигане и налаже да се Коштана уда за немог циганина Асана и остаје глув на молбе Цигана да то не чини. Оркестарски прелудиј Кестенова гора. [уреди] III чин Пета слика
 9. 9.  I чин Прва слика Ускрс. У богато намештену собу , у кући Хаџи Томе, улеће неколико другарица његове кћери Стане да је зову на игру. Стана одбија позив јер је жалосна и више жели да остане сама са рођаком Васком. На Васкино питање зашто је тужна она одговара да њен брат Стојан пије и да је стално са циганком Коштаном која је својим певањем и плесом опчинила све мушкарце у месту. Из Хана (гостионице) чује се Стојанова и Коштанина песма. Васка се жали на Стојана јер он обасипа Коштану новцем, хаљинама и другим даровима. Стана га брани и плаши се да он не настрада јер каткад из крчме долази звук пуцања. Обе девојке чују кораке и говор Хаџи Томе и одлазе брзо у кућу. Он љут улази у друштву три грађана који покушавају да га умире. Огорчен је на владање свога сина и на то што запушта кућу и родитеље и сматра да је за све крива његова жена, стојанова мајка због своје хладноће и ћутљивости. Арса. рођак, кмет у месту, улази да поздрави весео празник. Хаџи Тома га кори што не уме да направи реда ни у селу ни међу циганима.Опет се чује пуцањ из пушке. Арса оправдава Цигане да песмом и свирком зарађују хлеб. Тада улази полиција и обавештавају их да је стојан са циганском бандом отишао у млин Хаџи Томе. Они брзо одлазе. У собу улази Стојанова мајка која је због свега несрећна. Зада, стара циганка долази к њој и доноси Коштанину кошуљу на коју ће да врача да би она напустила Стојана. Мајка остаје сама и гата у пасуљ и види да Стојан силно воли Коштану и спрема се да га прокуне али уместо тога куне сопствена уста која су хтела изрећи ту клетву. Оркестарски интерлудиј Собина спаја прву и другу слику. Друга слика Вече у дворишту Хаџи Томине воденице зване Собина. Стари воденичар марко и његова жена Магда слушају где се приближава игра и песма. Стојан долази са Коштаном а за њима циганска дружина и Стојанови другови. Касније долази Митке, Стојанов ујак прослављени бекрија. Игру и песму прекида изненадни долазак Хаџи Томе који хоће све да их растера. Стојан одлази након сукоба са оцем. Магда чини све да умири Хаџи Тому у чему и успева. Митке наређује да цигани опет запевају. Митке одушевљен подстиче све јаче Цигане те се развија Велика чочечка игра која толико загрева Хаџи Тому да позива друштво у своју кућу. [уреди] II чин Трећа слика Кућа Хаџи Томина. Стана покушава да одобровољи Стојана али је он одбија. Кад он чује да Коштана пева његовом оцу постаје љубоморан и раздражен. Хаџи Тома је толико одушевљен Коштанином игром и песмом да јој баца дукате.Растерује брата који покушава да га уразуми и све Цигане.Коштану пушта тек када се пожали да је болесна. Четврта слика Друштво одлази код Миткета у Арсину кућу. Но енергични Митке растерује Цигане и налаже да се Коштана уда за немог циганина Асана и остаје глув на молбе Цигана да то не чини. Оркестарски прелудиј Кестенова гора. [уреди] III чин Пета слика

×