Teknik pemasaran internet ver.1

1,621 views

Published on

Teknik pemasaran internet, pemasaran MLM internet

Published in: Business, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,621
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
182
Actions
Shares
0
Downloads
212
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teknik pemasaran internet ver.1

  1. 1. 2011Teknik dan Tips Pemasaran Internet cara mudah Ver.1 Oleh: Nasir Abdul Rachman Usahawan Internet & ScoreA Consultant www.BizHebat.com www.NasRachman.com Email: admin@BizHebat.com 9/11/2011
  2. 2. Teknik dan Rahsia Pemasaran InternetPemasaran adalah nyawa kepada bisnes online. Proses membina laman webatau blog, setup autoresponder, grafik, hosting, domain dan lain-lain hanyalah10% daripada kerja sebenar bisnes online. 90% lagi adalah pemasaran.Berbanding bisnes konvensional, bisnes online anda perlu menjemput pelawatuntuk datang..kalau tidak..laman web anda akan terperosok di lautan jutaanlaman web yang lain. Sekali lagi saya tekankan…Pelawat adalah NYAWA kepada bisnes online anda.So, bagaimana nak buat pemasaran online…senang jer..ada rahsianya. Iaterbahagi kepada 2 aspek utama iaitui) Pemasaran Percumaii) Pemasaran Berbayar.Tujuan utama panduan ringkas ini adalah memberi panduan mudah kepadaahli-ahli www.bizhebat.com untuk memasarkan website tersebut kepada bakalpelanggan. Tujuan sesebuah laman web adalah untuk MENJUAL. Daripadakajian menunjukkan jualan tertinggi online merangkumi 65% melalui email,atau sistem pemasaran email. Melalui sistem ini bakal pelanggan dan pelanggansedia ada akan dihubungi secara berterusan dari masa ke semasa melalui email.Berbanding pemasaran secara lain samada melalui iklan berbayar dimana-manalaman web, laman sosial dll, pemasaran melalui email tetap menjadi NO 1 danmenjadi amalan semua jutawan-jutawan internet samada di Malaysia atauantarabangsa.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 1
  3. 3. Anda sangat bertuah kerana website www.bizhebat.com telahpun dilengkapidengan sistem pemasaran email terunggul. Bakal pelanggan yang mendaftar dilaman web anda, akan di follow up secara berterusan melalui email. Jadi, tugasanda hanyalah….MEMPROMOSI ATAU MEMASARKAN WEBSITE TERSEBUTSaya andaikan anda telah memiliki laman web sepertihttp://www.bizhebat.com/namaanda.html, kini tugas anda hanyalah mengajakkawan-kawan untuk mendaftar secara percuma di laman web tersebut. Tapibagaimana? Inilah tujuan ebook ini ditulis. Banyak cara promosi online tetapisaya hanya akan menunjukkan teknik paling mudah dan mampu dibuat olehsemua orang, dan yang lebih penting teknik ini terbukti mampu menarik pelawatke laman web anda sebanyak 100 hingga 300 orang sehari.Grafik diatas menunjukkan sumber-sumber pelawat/trafik yang boleh diperolehisamada secara percuma ataupun berbayar.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 2
  4. 4. FACEBOOKPengguna Facebook mencecah 680 juta seluruh dunia dan di Malaysia mencecah15 juta orang!. Potensi pasaran melalui Facebook adalah sangat besar, terutamaapabila fokus kita hanyalah mengunakan facebook untuk membawa pelangganke laman web. Jualan akan dibuat oleh sistem email. Langkah-langkah pentingpromosi menggunakan facebook adalah seperti berikut:Langkah Pertama: TAMBAH KAWAN SETIAP HARIJumlah kawan/friends di tetapkan maksimum 5000 orang setiap akaun.Pastikan anda menambah rakan dalam jumlah 10-20 orang sehari..setiap harisehingga penuh 5000 orang.Klik saja add friend…kawan di di suggest sendiri oleh facebook.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 3
  5. 5. Cari nama-nama kawan dengan taip nama yang dikehendaki. Setelah muncul,klik pada nama dan add a friend. Lakukan ini setiap hari. Jika konsisten bolehdapat 600 kawan dalam sebulan!.Langkah Kedua: MESEJ KAWAN SETIAP HARISetelah berkawan, barulah anda boleh hantar personal mesej. Klik pada mana-mana kawan yang dikehendaki dan akan terpapar paparan seperti dibawah. Klikpada message…By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 4
  6. 6. Kemudian tulislah mesej dengan gaya bahasa sendiri sebagai kawan, jangangunakan bahasa promoter!. Contoh mesej seperti berikut:Contoh 1Salam namakawan, apa khabar hari ni?, macam lama x update status. Nakbagitau ni, aku ada baca ebook kisah-kisah jutawan muda. Memang terinspirasibetul aku. So, kalau namakawan minat, boleh download kat sinihttp://www.bizhebat.com/nama.html. Ni percuma jer tau. SalamContoh 2Salam namakawan, nak Tanya ni, namakawan minat buat bisnes ker? Iyalahsekadar nak tambah duit poket. Kalau minat boleh cek kat sini sinihttp://www.bizhebat.com/nama.html . Aku dah buat bisnes ni danAlhamdulillah berbaloi. SalamContoh 3Salam namakawan, namakawan kenal ker dengan jutawan melayu En. AzizSamad? Pendapatan beliau mencecah RM 600,000 sebulan!. Rahsia kejayaanbeliau aku dah baca di dalam satu ebook. Namakawan boleh dapatkannya disinisini http://www.bizhebat.com/nama.htmlContoh 4Salam namakawan, bro pernah berangan nak jadi jutawan tak? Rahsia jutawan-jutawan ni buat duit dah terbongkar dalam satu ebook percuma. Boleh downloaddisini sini http://www.bizhebat.com/nama.htmlContoh 4Salam namakawan, masih ingat dengan saya ker? Ala kita sama-sama di…….Ni saja nak promot ni mana tau berminat, Bisnes ni baru jer saya mulakan danAlhamdulillah memang berbaloi dan boleh buat dari rumah jer. Tengok kat sini ksini http://www.bizhebat.com/nama.htmlContoh 5Salam namakawan, hari ni saya nak perkenalkan seorang kawan aku yangsangat hebat. Beliau baru jer graduate dari Universiti Petronas tapi income dahmencecah RM 30,000 sebulan. Ok, nama beliau En. Hanif Azmi. Kisah kejayaanbeliau namakawan boleh baca di dalam satu ebook. Ebook tu percuma jer bolehdapat kat sini sini http://www.bizhebat.com/nama.htmlBy: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 5
  7. 7. Ok, mesej-mesej tu anda boleh modify sesedap rasa bergantung pada tahapkerapatan kawan tersebut. Pastikan hantar mesej ni kepada 20 org kawan setiaphari. Setiap hari hantar pada kawan yg berbeza.Langkah Ketiga: POST DI WALLMasing-masing ada wall facebook kan, sekali anda post, semua kawan akandapat melihat post tersebut. Post ni boleh buat manual ataupun automatik.Untuk manual semua dah tau, hanya tulis mesej, bagi link dan post. Contoh-contoh mesej seperti berikut:Contoh 1Salam semua, di hari baik bulan baik ni, saya nak bagi hadiah ebook motivasiuntuk korang semua. Boleh download sekarang. Psst..like pleaseContoh 2En.Aziz Samad, jutawan melayu dengan pendapatan mencecah RM 600,000sebulan. Nak tau kisah beliau, boleh download ebook percuma ini. Psst..likepleaseContoh 3Nabi Muhammad SAW dah bersabda yang bermaksud bahawa rezeki itu 9/10didalam perniagaan tetapi makan gaji juga yang direbut.Boleh juga quote mana-mana petikan hadis berkenaan rezeki, kata-katamotivasi kewangan dan bagi link ke laman web.Anda boleh selitkan kata-kata seperti psst..like please diakhir post. Kalaukawan-kawan tengok dan dia klik like, mesej anda itu akan terpapar pula di wallfacebook beliau dan semua rakan-rakan beliau akan melihat mesej tersebut.Automatik Post dengan Post PlannerPost Planner seperti namanya adalah aplikasi percuma yang membolehkan andamembuat post di facebook secara automatik mengikut tarikh dan masa yanganda suka. Sebelum tu sila ikuti langkah-langkah dibawah untuk menggunakanaplikasi ini.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 6
  8. 8. Taip post planner seperti diatas…By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 7
  9. 9. Setelah itu anda boleh mulakan menggunakan post planner ini…Boleh pilih samada nak post ke profile atau page (pro user only).Tulis mesej, kemudian tekan linkMasukkan alamat website anda dan tekan attach, tunggu hingga imej laman webanda keluar.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 8
  10. 10. Tentukan tarikh dan masa post anda akan keluar. Dengan tools ini post andaakan keluar walaupun anda sedang tidur nyenyak.Repeating: Post anda akan keluar berulang-ulang samada sehari sekali, setiapbeberapa jam dan lain-lain. Kalau nak set selang jam, saya syorkan setiap 8 jamjadi post anda akan keluar hanya 3 kali sehari. Anda boleh post berulang secaraberterusan selama sebulan.Kalau nak post berulang dalam tempoh yang lama, contohnya sebulan sayasyorkan hanya buat sekali sehari atau maksimum setiap 12 jam.Anda juga boleh cuba lain-lain isi kandungan mesej. Contohnya untuk selama 2hari guna mesej 1, 2 hari kemudian mesej 2, dua hari kemudian mesej 3, duahari kemudian mesej 4 dan seterusnya.Anda juga boleh gunakan post planner untuk membina kredibiliti di mata rakan-rakan tanpa perlu melekat didepan computer untuk membuat post. Anda bolehsusun setiap hari post kata-kata motivasi, hadis (boleh dapat di hadis onlinejakim) . Katakan anda set post selama sebulan.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 9
  11. 11. Contoh post yang akan keluar di wall anda pada tarikh dan masa yang telahditetapkan.Selain mesej, anda juga boleh post di wall kawan. Kelebihannya, kawan kepadakawan yang berminat boleh share dan komen post tersebut.Mesej penting:Facebook adalah semua laman sosial buka laman jual beli. Jual beli hanyasebagai value added di dalam facebook. Majoriti pengguna menggunakanfacebook untuk bersosial buka untuk ber bisnes. Jadi pastikan anda berkenalandengan rakan-rakan anda di dalam facebook tu sebelum cuba mempromosikepada mereka. Senang jer…hanya ikuti langkah-langkah berikut untukmerapatkan hubungan dengan rakan-rakan facebook.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 10
  12. 12. Kalau dia buat post…sentiasa bagi komen walaupun sekadar satu atau duaperkataan seperti wow, hebat, …dan lebih baik baik komen yg bernas terhadappost-post beliau. Ini akan membuatkan dia merasa anda prihatin dan caringdengan dia. Nak bina kepercayaan. Apa perasaan anda bila post anda dapatkomen rakan-rakan? Tentu gembira kan, begitu juga perasaan mereka bila andaberi komen. Paling last sekali kalau tak komen bagilah ‘LIKE’Tagging-Upload gambar-gambar menarik seperti tempat-tempat pelancongan,tempat ibadat, insiden dan tag nama kawan-kawan anda.Kalau kawan tag anda didalam gambar..bagilah komen.Setelah anda membina hubungan dengan kawan-kawan tersebut, akan lebihmudah untuk anda promosi laman web anda samada melalui post di wall sendiri,wall kawan dan hantar mesej.Langkah keempat: IKLAN BERBAYAR FACEBOOKKeistimewaan iklan berbayar facebook ni, anda boleh tentukan bakal pelangganyang akan melihat iklan anda mengikut umur, jantina, lokasi (daerah sekalipun)dan minat. Ciri-ciri istimewa iklan facebook ini dapat dibuat kerana facebook adadata pengguna secara lengkap di bahagian profile setiap pengguna.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 11
  13. 13. Melalui iklan berbayar, iklan anda akan dapat dilihat oleh semua penggunafacebook tanpa perlu menjadi kawan kepada mereka. Iklan ini juga akanmembantu anda memperolehi lebihan pengunjung ke laman web andaberbanding hanya melalui mesej dan post di wall facebook.Contoh iklan berbayar facebook.Iklan berbayar facebook dibuat mengikut sistem PPC atau Pay-Per-Click.Maksudnya kos pengiklanan itu mengikut jumlah klik yang anda terima terhadapiklan itu. Iklan anda akan terpapar dibahagian kiri facebook orang-orang yangada akaun facebook. Pengguna yang melihat iklan tersebut anda boleh setterlebih dahulu contohnya umur, lokasi kawasan dan minat. Berkenaan denganlokasi, bisnes BizHebat boleh anda pasarkan ke seluruh pengguna di Malaysia.Nilai klik secara purata di Facebook adalah RM 0.30, ini bermakna jika iklan andadi klik sebanyak 100 kali maka bayaran iklan anda ialah RM 30. Anda perlumemasukkan sejumlah wang ke dalam akaun facebook sebelum boleh beriklan.Jika dengan modal RM30 anda dapat 100 pelawat, dan daripada 100 pelawat 50daripadanya daftar didalam website, maka anda kini memiliki 50 orang prospekyang akan di follow up melalui email automatik.Untuk mengiklan di Facebook, klik pada advertising dan ikuti langkah-langkahyang diberi.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 12
  14. 14. Langkah kelima: IKLAN DI FACEBOOK PAGE POPULARCara iklan ni memang mudah…hanya perlu rundingan terus dengan pemilikpage-page yang popular di dalam facebook. Biasanya page-page yang popular niadalah page negeri atau daerah tertentu, page artis (pemilik orang biasa), pagebisnes dan lain-lain. Contoh-contoh page adalah seperti berikut:Bagaimana sistem iklan di page ni?, terdapat dua cara iaitu: i) Pemilik page boleh menghantar mesej iklan anda kepada semua ‘fan’ nya terus ke inbox mereka ii) Pemilik page boleh post di wall page dan semua fan akan dapat melihat iklan tersebut. iii) Kedua-duanya sekaliKatakan anda memilih sebuah page yang memiliki ahli seramai 59,671 orang.Setelah berunding harga, pemilik bersetuju untuk mengiklankan iklan anda diwall dan inbox. Satu mesej ringkas berkenaan dengan website anda besertaBy: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 13
  15. 15. dengan link ke website ditulis seterusnya di post ke wall. Serta merta iklantersebut akan terpapar di wall 59,671 ahli page tersebut. Pada masa yangsama iklan tersebut juga akan sampai ke inbox setiap ahli page tersebut seramai59,671 . Tanpa bersusah payah…mesej anda telah sampai kepada 59,671orang dalam satu masa!. Anda boleh runding juga kekerapan iklan tersebut dipost contohnya seminggu sekali atau sebulan dua kali.Harga- Bergantung kepada bilangan ahli page tersebut, semakin besar ahlisemakin besar kos. Kebiasaanya, pemilik page tidak berkira sangat dan andaboleh mulakan tawaran dengan harga pembukaan RM 50 untuk post di wallseminggu sekali selama sebulan (4X sahaja) dan mesej terus ke inbox sebanyak2 kali. Anda perlu gunakan skill tawar menawar dalam hal ini.Contoh mesej anda boleh tulis kepada pemilik page:Salam Bro,saya nak deal pasal iklan di page tuan. Saya perlukan iklan tersebutsampai ke inbox setiap ahli page (2X) dan post di wall (4X). Iklan saya adalahseperti berikut: Aziz Samad jutawan muda Melayu, mendedahkan rahsia beliaumenjana RM 600,000 sebulan di dalam ebook ini. Jangan ketinggalan untukmendapatkan ebook tersebut, mungkin ia satu maklumat yang sangat berhargadan ia Percuma untuk Anda.Link: http://www.bizhebat.comMemandangkan bisnes ini baru diperingkat permulaan saya hanya mamputawarkan RM50 untuk iklan tersebut. Mohon reply. Terima kasih. SalamAnda perlu kreatif dalam membina kata-kata yang mampu menarik sesiapasahaja yang membaca mesej tersebut untuk klik iklan tersebut.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 14
  16. 16. Iklan Google AdwordsGoogle adalah raja search engine mengatasi lain-lain pencabar samada Yahoo!,MSN, Bing dll. Kebanyakan pengguna internet akan menggunakan Google untukmencari sebarang maklumat di internet. Panduan ini hanya secara ringkasansahaja kerana iklan adwords adalah iklan yang paling popular dan sangatberkesan. Laporan secara terperinci tentang adwords saya boleh buat satuebook khas dengan anggaran ketebalan 50-100 muka surat. Jadi ini hanyasebagai panduan umum.Seperti grafik diatas, jika seseorang cari maklumat ‘duit mudah’ di Google, akanterpapar hasil carian tersebut. Perhatikan maklumat yang saya tandakan,maklumat-maklumat tersebut adalah laman web yang diiklankan menggunakanGoogle Adwords. Google adwords juga seperti Facebook menggunakan sistembayaran Pay Per Click (PPC). Anda hanya bayar mengikut jumlah klik yangditerima oleh iklan anda. Nak buat iklan adwords untuk laman web anda, ikutilangkah-langkah mudah berikut:By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 15
  17. 17. Buka website www.google.com dan terus klik gmailMasukkan email dan password anda. Jika belum ada akaun gmail, perlu ‘createan account now’By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 16
  18. 18. Setelah login, taip adwords dan terus ke akaun adwords.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 17
  19. 19. By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 18
  20. 20. Tentukan bajet anda sehari bagi pengiklanan ini.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 19
  21. 21. By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 20
  22. 22. Masukkan kata kunci yang bersesuaian. Kata kunci atau keyword adalah katayang akan ditaip di search engine Google. Jika kata kunci yang sepadan dengankeyword pilihan anda untuk iklan, maka iklan anda akan muncul di hasil carian.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 21
  23. 23. Anda perlu masukkan kos pengiklanan minimum RM40.00 samadamenggunakan Credit Card atau FPX Online Bank.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 22
  24. 24. Apabila bayaran anda telah disahkan, iklan tersebut akan terpapar setiap kalikeyword berkaitan di cari di search engine Google.Nota: Anda perlu sentiasa edit iklan yang anda buat untuk memastikanmaksimum klik diperolehi.Selamat mencuba!.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 23
  25. 25. Extra TipsSebelum mengakhiri ebook ringkas ini, saya nak bagi satu tips ringkas Gmail.Sebelum tu jika tiada akaun Gmail, saya sarankan anda buka satu akaun gmailkerana ia sangat berkesan. Malah, anda juga boleh mengalihkan semua emaiyang anda terima di email lama ke email Gmail tersebut.Katakana, anda telah login di dalam gmail anda, klik create profileKlik setting gmail,Pada signature, letak nama dan alamat website anda.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 24
  26. 26. Klik vacation responder on, dan tulis mesej lebih kurang macam diatas..sebagaipromosi laman web anda. Apabila seseorang menghantar email kepada anda,serta merta mesej diatas akan dihantar kepada pengirim. Satu promosi telahberlaku.Setkan status anda..hanya klik ‘set status here’By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 25
  27. 27. Masukkan alamat url website anda.Profil Facebook ProJika anda serius ingin menjadikan facebook sebagai alat pemasaran online andayang berkesan, tips ringkas mengenai profil ini sangat berguna di praktikkan.Pastikan profile picture yang menarik dan Nampak karisma sebagai usahawan.By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 26
  28. 28. By: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 27
  29. 29. Alhamdulillah…akhirnya panduan ringkas pemasaran internet Version 1 berjayasaya sediakan. Mohon maaf segala kekurangan, pastikan anda memanfaatkankandungan ebook ini.Jangan lupa, version 2 akan menyusul, teknik pemasaran internet menggunakanBlog, Oxl, Twitter, Forum, Linkedin,slideshare, suratkhabar online dan Youtubeakan didedahkan pula. Pastikan anda sentiasa melihat update di blog rasmisaya:http://www.nasrachman.com untuk download version 2 jika telah tersedia. Akhirkata, manfaatkan ilmu pemasaran internet ini untuk mengembangkan bisnesScoreA anda menggunakan platform di www.BizHebat.comJumpa anda di puncak kejayaan,Nasir Abdul RachmanScoreA E-Learning Consultantwww.BizHebat.comwww.NasRachman.comadmin@bizhebat.comBy: Nasir Abdul Rachmanhttp://www.NasRachman.comhttp://www.BizHebat.com Page 28

×