Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Biologija - Centralni nervni sistem - Andrija Stanković - Jasmina Miljković

8,440 views

Published on

 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2u6xbL5 ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2u6xbL5 ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Biologija - Centralni nervni sistem - Andrija Stanković - Jasmina Miljković

 1. 1. TEMA: “CENTRALNI NERVNI SISTEM” Rad radili:Profesor: Marija FilipovicJasmina Miljkovic Andrija Stankovic Pavle Stojanovic III-5
 2. 2. Centralni nervni sistem kicmenjaka sastoji se od : mozga I kicmenemozdine.Mozak odraslih kicmenjaka sacinjava sest jasno uocljivih delova:prednji mozak, medjumozak, mali mozak, srednji mozak, Varolijevmost I produzena mozdina.Vlakno nervnih celija koje ulaze u sastav centralnog nervnogsistema grupisu se u snopove.
 3. 3. Zbog prisustva mijelinskog omotaca koji okruzuje ovanervna vlakna snopovi imaju sedefasto belu boju I cinetakozvanu belu masu mozga.Celijska tela nervnih celija dendriti I aksoni ulaze usastav sive mase mozga.
 4. 4. 1-Dendriti2-Nodus3-Akson4-Zavrsni dugmici5-Internodus6-Telo nervne celije7-Nervno vlakno Hemijske sinapse se najcesce uspostavljaju izmedju nervnog vlakna presinapticke nervne celije I dendrita postsinapticke celije mada se mogu formirati I izmedju drugih delova nervnih celija.
 5. 5. Vecina refleksa posredovana jepolisinaptickim vezama, u kojima seizmedju senzitivnog I motoneurona nalazeumetnuti neuroni-interneuroni. Ulogainterneurona nije da sprovode samo refleksvec da koordinisu motornu aktivnostodnosno da stabilizuju refleksni odgovor.
 6. 6. Funkcija kicmene Kicmena mozdina je evolutivno najstariji deomozdine centralnog nervnog sistema. Smestena je u kicmenom kanalu I najduza je kod riba jer zalazi u predeo repa, koji ima ulogu u kretanju, dok se kod kopnenih kicmenjaka zavrsava u nivou prvog krsnog prsljena. Na poprecnom preseku kicmene mozdine svih kicmenjaka oko centralnog kanala, uocava se siva masa, oblika leptira rasirenih krila. Sivu masu cine tela nervnih celija, kraci I duzi nemijelinizirani nastavci, a na njenim “krilima” razlikujemo prednje I zadnje rogove. Oko sive mase nalazi se bela masa, u ciji sastav ulaze mijelinska nervna vlakna. Belu masu kicmene mozdine cini veliki broj mijelinskih nervih vlakana grupisanih u nervne puteve, koji mogu biti ulazni ili silazni. Ulazni put je npr. Onaj koji prenosi informacije sa koznih receptora za bol u talamus, a najvazniji silazni put je piramidalni put, koji prenosi informacije iz kore prednjeg mozga do kicmene mozdine I daje komandu za grcenje skeletnih misica.
 7. 7. Autonomni nervni sistemSastoji se od simpatickog I parasimpatickog nervnog sistema.Ta dva sistema rade reciprocno, antagonisticki, jer kada je jedanaktiviran drugom je smanjena aktivnost I obrnuto. Simpaticki nervnisistem se aktivira u svim stresnim situacijama, kada smo uzbudjeni,uplaseni, oprezni, za razliku od parasimpatickog, koji se aktivira umiru, tokom spavanja ili posle obroka.
 8. 8. Funkcija mozdanog stabla Mozdano stablo je deo centralno nervnog sistema, a cine ga produzena mozdina, mozdani ili Varolijev most I srednji mozak. Produzena mozdina- se “produzava” na kicmenu mozdinu I povezuje je sa Varolijevim mostom. Na poprecnom preseku produzene mozdine uocavamo da je gradja slicna gradji kicmene mozdine.Mozdani iliVarolijev mostpovezuje produzenu Srednji mozak je deo mozgamozdinu I srednji koji trpi najmanje promenemozak. U tom delu tokom razvica. Medjumozdanog stabla kicmenjacima kosljoribe imajusmestena su jedra najrazvijeniji srednji mozak. NaVIII, VII, VI I V krovu srednjeg mozga nalaze seglavenog nerva. donje-slusne i gornje-vidne kvrzice.
 9. 9. Funkcija malog mozgaMali mozak se nalazi na krovu cetvrte mozdane komore. Najrazvijeniji jekod elektricnih riba, ptica letacica I sisara trkaca. Mali mozak se sastoji oddve hemisfere izmedju kojih je smesten izduzeni deo-centralni crv. Sivamasa je spolja I cini koru, bela masa je ispod sive I u njoj se nalaze jedra sivemase vro vazna za funkcionisanje malog mozga. Kora je veoma izbrazdana uvidu listica.U zavisnosti od evolutivne starosti I funkcije koju vrsi mali mozak je izdeljenna najstariji, stari I najmladji deo. Najstariji deo javlja se jos kod riba Iregulise odrzavanje ravnoteze tela. Stari deo javio se prvi put kod reptila Injegva uloga je regulacija tonusa misica, anatomskih pokreta I odrzavanjestava tela sisara. Najmladji deo zauzima najveci deo malog mozga Ikontrolise pokrete tela.
 10. 10. Mali mozak radi kao kompjuter jerkoordinise, uskladjuje I ispravlja voljnepokrete misica. Kora prednjeg mozgaizdaje, putem piramidalnih puteva,naredbu misicima da se neki pokret izvrsi,ali salje taj isti program I do zubatog jedramalog mozga. Pored programa prednjegmozga, mali mozak prima podatke saperiferije o polozaju tela, ekstremiteta,zglobova, istegnutosti misica. Primljenepodatke sa aktiviranih misica mali mozakuskladjuje sa programom koji je zadaoprednji mozak, sredjuje ih I obradjuje Isalje nazad na periferiju, pa ako se nasiekstremiteti ne pokrenu onako kako jeisplanirano, mali mozak je taj kojiispravlja gresku.
 11. 11. Funkcija medjumozgaMedjumozak se nalazi izmedju leve I desne hemisfere prednjegmozga, koje ga pokrivaju sa vih strana osim donje koja lezislobodno u udubljenju baze lobanje. Medjumozak cine: pinealnazlezda, talamus I hipotalamus.Talamus se nalazi na ledjnoj strani trece mozdane komore I cine gagrupe jedara koje imaju razlicite uloge.Hipotalamus je deo medjumozga koji se nalazi na podu I zidovimatrece mozdane komore. Na donjoj strani hipotalamusa je drskakojom je povezan sa hipofizom.
 12. 12. Funkcija prednjeg mozga Prednji deo mozga je tokom evolucije pretrpeo najvece promene jer mu se povecala masa I usloznjavala uloga. Na povrsini prednjeg mozga je kora-siva masa, koju cine tela oko 14 milijardi nervnih celija. Ispod nje je bela masa.Nova kora prednjeg mozga anatomski je podeljena na 4 reznja: ceoni,potiljacni, temeni I slepoocni.Po ulozi koju vrsi, kora je podeljena na motornu, senzornu I asocijativnu.Motorna zona kore se nalazi u ceonom reznju, ispred centralne brazde.
 13. 13. Slikovita sema dobijena elektrostimulacijom delova motorne kore pacijenata u anesteziji tokom hirurskih zahvata, nazvana je Penfildov motorni coveculjak kao sto je prikazano na slici.Iza centralne brazde, u temenom reznju nalazi sesenzorna zona, na kojoj se nlazi mapa osetljivosti celogtela. Najveca povrsina senzorne zone pripada koziprstiju.U kori sisara postoje I asocijativne zone, cija sevelicina povecava tokom evolucije. Tako kod coveka cak90 odsto pripada asocijativnim zonama. U ovom delukore dolazi do tumacenja nekog nadrazaja npr.zvuk kojise cuje ili predmet koji se vidi.
 14. 14. Pavle Andrija THE END Marija

×