Reke SrbijeIvan VeličkovićAleksinačka gimnazijaprof. Vukosava CvetkovićGeografija
Reke   Reke su životne    arterije Zemlje kojima    se poput krvi u živim    organizmima kreće    voda.Mogu ...
Reke Srbije Srbija ima veoma razgranatu rečnu mrežu.Na teritoriji Srbije postoji vise hiljada vodotoka, ali su oni uglavn...
Crnomorski sliv Površina Crnomorskog sliva u Srbiji je najveća i pokriva površinu od 81 261 km² ili 92% teritorije.Sve ve...
Jadranski sliv Zahvata površinu od 4 500 km² ili 5 % od površine Srbije.Ovaj sliv obuhvata zapadni deo Kosova i Metohije,...
Egejski sliv Najmanji sliv Srbije, sa površinom od 2 650 km² ili 3 % površine Srbije.Sliv obuhvata slivove triju reka na ...
Veće reke Srbije To su:Dunav, Sava, Drina, Velika Morava, Zapadna Morava, Južna Morava, Tisa, Tamiš, Begej, Timok, Nišava...
Dunav  Je, nakon Volge, druga najduža i  druga vodom najbogatija reka  u Evropi, a najduža reka u Evropskoj  uniji...
Sava  940 kilometara duga reka  u jugoistočnoj Evropi.  Nastaje spajanjem reka  Save dolinke i Save  bohinjke ko...
Drina Je reka crnomorskog sliva, a nastaje od Pive I Tare kod Šćepan polja.Teče od juga ka severu, ima dosta pritoka, ...
Velika Morava     Je reka koja se nalazi     u Srbiji, a nastaje od     Južne I Zapadne     Morave koje se...
Zapadna morava Zapadna Morava nastaje od Golijske moravice I Đetinje, a Južna od Binačke morave I Preševske moravice.Duga...
Južna Morava    Obrazuju je    Preševska Moravica i    Binačka Morava.Duga    je 295 km i teče    prav...
Ibar Je reka u južnom delu Srbije i istočnom delu Crne Gore ukupne duzine 276 km.Izvire jakim vrelom ispod planine H...
Beli Drim    Nastaje od nekoliko    jakih izvora koji se    spajaju i padaju niz    vodopad visok 40    m.K...
Tisa Je najveća pritoka Dunava, duga 966 km, a kroz našu zemlju je duga 164 km.U Dunav se uliva kod Slankamena.Njen...
Timok   Poslednja pritoka   Dunava na toku kroz   Srbiju.Nastaje od   Crnog i Belog Timoka   koji se spajaju kod...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

L221 - Geografija - Reke Srbije - Ivan Veličković - Vukosava Cvetković

13,013 views

Published on

L221 - Geografija - Reke Srbije - Ivan Veličković - Vukosava Cvetković

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
13,013
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
998
Actions
Shares
0
Downloads
170
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L221 - Geografija - Reke Srbije - Ivan Veličković - Vukosava Cvetković

 1. 1. Reke SrbijeIvan VeličkovićAleksinačka gimnazijaprof. Vukosava CvetkovićGeografija
 2. 2. Reke  Reke su životne arterije Zemlje kojima se poput krvi u živim organizmima kreće voda.Mogu biti brze i spore, bistre i mutne, hladne i tople, bogate i siromašne vodom.Pored njih su nastale prve civilizacije.
 3. 3. Reke Srbije Srbija ima veoma razgranatu rečnu mrežu.Na teritoriji Srbije postoji vise hiljada vodotoka, ali su oni uglavnom siromašni vodom i kratki.Njene reke otiču u tri sliva i to:Crnomorski, Jadranski i Egejski sliv.
 4. 4. Crnomorski sliv Površina Crnomorskog sliva u Srbiji je najveća i pokriva površinu od 81 261 km² ili 92% teritorije.Sve veće reke pripadaju ovom slivu:Tisa, Sava, Velika Morava, Drina, Ibar i sve se one preko Dunava ulivaju u Crno more.
 5. 5. Jadranski sliv Zahvata površinu od 4 500 km² ili 5 % od površine Srbije.Ovaj sliv obuhvata zapadni deo Kosova i Metohije, sa rekom Beli Drim, koja se u Albaniji spaja sa Crnim Drimom, gradeći Drim i uliva u Jadransko more.
 6. 6. Egejski sliv Najmanji sliv Srbije, sa površinom od 2 650 km² ili 3 % površine Srbije.Sliv obuhvata slivove triju reka na jugu Srbije:Lepenac, Dragovištica i Pčinja.Pčinja i Lepenac se ulivaju u Vardar, a Dragovištica u Strumu u Bugarskoj i onda u Egejsko more.
 7. 7. Veće reke Srbije To su:Dunav, Sava, Drina, Velika Morava, Zapadna Morava, Južna Morava, Tisa, Tamiš, Begej, Timok, Nišava, Ibar, Beli Drim, Lim, Mlava, Toplica itd.
 8. 8. Dunav Je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija reka u Evropi, a najduža reka u Evropskoj uniji.Dunav izvire ispod planine Schwarzwald na jugozapadu Nemačke, spajanjem rječica Brigach I Breg, u mestu Donaueschingen.Dunav dalje teče prema istoku, kroz nekoliko glavnih gradova u srednjoj i istočnoj Evropi, ai nakon 2850 km, na obali Crnog mora, pravi deltu.Dunav predstavlja izuzetno vazan plovni put, koji je povezan kanalom Dunav-Majna sa Majnom I Rajnom I tako spaja Severno more sa Crnim morem.Predstavlja važan izvor pitke vode, a koristi se za navodnjavanje, ribarstvo i na njemu su izgrađene hidroelektrane.
 9. 9. Sava  940 kilometara duga reka u jugoistočnoj Evropi. Nastaje spajanjem reka Save dolinke i Save bohinjke kod Radovljice i teče na jugoistok.Kod Beograda se uliva u Dunav.Oblast oko Save zove se Posavina.
 10. 10. Drina Je reka crnomorskog sliva, a nastaje od Pive I Tare kod Šćepan polja.Teče od juga ka severu, ima dosta pritoka, a uliva se u Savu.Ima izuzetno veliki hidro-energetski potencijal jer je veoma brza planinska reka.Iako na njoj ima hidroelektrana, ona je i dalje nedovoljno iskorišćena.Drina ima veoma krivudav tok, a njen vijugavi tok je u narodu zabeležen rečima”Ispravljati Krivu Drinu”.
 11. 11. Velika Morava  Je reka koja se nalazi u Srbiji, a nastaje od Južne I Zapadne Morave koje se spajaju kod Stalaća, a uliva se u Dunav severoistočno od Smedereva.Duga je 185 km, a sa Zapadnom Moravom je duga 493 km.
 12. 12. Zapadna morava Zapadna Morava nastaje od Golijske moravice I Đetinje, a Južna od Binačke morave I Preševske moravice.Duga je 308 km.Najveća pritoka joj je Ibar.
 13. 13. Južna Morava  Obrazuju je Preševska Moravica i Binačka Morava.Duga je 295 km i teče pravcem jug- sever.Kod Stalaća sa Zapadnom Moravom gradi Veliku Moravu.Oblast oko Južne Morave je Južno pomoravlje.
 14. 14. Ibar Je reka u južnom delu Srbije i istočnom delu Crne Gore ukupne duzine 276 km.Izvire jakim vrelom ispod planine Hajle, a kod Kraljeva se uliva u Zapadnu Moravu.Ibar nije plovan.
 15. 15. Beli Drim  Nastaje od nekoliko jakih izvora koji se spajaju i padaju niz vodopad visok 40 m.Kroz Srbiju je dug 108 km, a u Albaniji gradi sa Crnim Drimom, Drim.To je najveća reka Jadranskog sliva.
 16. 16. Tisa Je najveća pritoka Dunava, duga 966 km, a kroz našu zemlju je duga 164 km.U Dunav se uliva kod Slankamena.Njena dužina je skraćena kada su presečeni meandri, i tako su nastale mrtvaje.
 17. 17. Timok  Poslednja pritoka Dunava na toku kroz Srbiju.Nastaje od Crnog i Belog Timoka koji se spajaju kod Zaječara.U dužini od 15,3 km on predstavlja granicu sa Bugarskom.

×