Successfully reported this slideshow.

Natura si echilibrul sau

619 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Natura si echilibrul sau

 1. 1. Scoala cu clasele I-VIII Draguseni,Botosani
 2. 2. Echilibrul in natura depinde in mare parte deactivitatea omului asupra ei,acesta poate sa o ajute sau opoate distruge,dar din pacate unii uita ca ea e cea care neofera totul. Aerul pe care il respiram,locurile in aer liber unde nedistram si in urma o distrigem,ape limpezi si cristaline pecare le poluam cu substante toxice cu gunoaie de toatetipurile,sticla,hartie,metale ce nu se degradeazausor,dureaza mii de ani pana dispar iar in tot acest timpnatura este afectata. Natura este ca un puzzle cu multe multe piese,cu cato ranim mai mult cu atat mai repede dispare cate o piesadin puzzle,dar cand o protejam,acea piesa se regenereaza,formand acel tablou placut omului. Un deseu in minus o piesa in plus!
 3. 3. Poluarea reprezintă contaminareamediului înconjurător cu materialecare interferează cu sanatateumană, calitatea vieții sau funcțianaturală a ecosistemelor(organismele vii și mediul în caretrăiesc). Chiar dacă uneoripoluarea mediului înconjurător esteun rezultat al cauzelor naturale cumar fi erupțiile vulcanice , cea maimare parte a substanțelor poluanteprovine din activitățile umane.
 4. 4. Sunt două categorii de materiale poluante(poluanți):Poluanții biodegradabili sunt substanțe, cumar fi apa menajeră, care se descompun rapidîn proces natural. Acești poluanți devin oproblemă când se acumulează mai rapiddecât pot să se descompună. Poluanțiinondegradabili sunt materiale care nu sedescompun sau se descompun foarte lent înmediul natural. Odată ce apare contaminarea,este dificil sau chiar imposibil să seîndepărteze acești poluanți din mediu.
 5. 5. Compușii nondegradabili cum ar fi diclor-difenil-tricloretan (DDT), dioxine, difenili policrorurati(PCB) și materiale radioactive pot să ajungă lanivele periculoase de acumulare și pot să urce înlanțul trofic prin intermediul animalelor. Deexemplu, moleculele compușilor toxici pot să sedepună pe suprafața plantelor acvatice fără sădistrugă acele plante. Un pește mic care se hrăneștecu aceste plante acumulează o cantitate mare dinaceste toxine. Un pește mai mare sau alte animalecarnivore care se hrănesc cu pești mici pot săacumuleze o cantitate mai mare de toxine. Acestproces se numește „bioacumulare”.
 6. 6. Poluarea aeruluiContaminarea umană a atmosferei Pământului poate luamulte forme și a existat de când oamenii au început săutilizeze focul pentru agricultură, încălzire și gătitulalimentelor. În timpul Revoluției Industriale (sec.XVIII si XIX),poluarea aerului a devenit o problemă majoră.Poluarea urbană a aerului este cunoscută subdenumirea de „smog”. Smogul este în general unamestec de monoxid de carbon și compuși organici dincombustia incompletă a combustibililor fosili cum ar ficărbunii și de dioxid de sulf de la impuritățile dincombustibili. În timp ce smogul reacționeaza cuoxigenul, acizii organici și sulfurici se condensează subformă de picături, întețind ceața. Până în secolul XXsmogul devenise deja un pericol major pentru sănătate.
 7. 7. Poluarea apelor Cererea de apă potabilă este în creșterecontinuă cât timp populația globului crește.Din anul 1942 până în anul 1990 preluareaapei potabile din râuri, lacuri, rezervoare șialte surse a crescut de patru ori. Din totalulapei consumate în Statele Unite în 1995,39% a fost pentru irigație, 39% a fost pentrugenerarea de curent electric, 12% a fostfolosită pentru alte utilități; industria șimineritul au folosit 7% și restul a fostfolosită pentru animalele domestice și înscopuri comerciale.
 8. 8. Poluarea soluluiSolul este un amestec de materie din plante, minerale șianimale care se formează într-un proces foarte lung, poatedura mii de ani. Solul este necesar pentru creșterea majoritățiiplantelor și esențial pentru toată producția agricolă. Poluareasolului este acumularea de compuși chimici toxici, saruri,patogeni (organisme care provoacă boli), sau materialeradioactive, metale grele care pot afecta viața plantelor șianimalelor. Metodele iraționale de administrare a solului audegradat serios calitatea lui, au cauzat poluarea lui și auaccelerat eroziunea. Tratarea solului cu îngrășăminte chimice,pesticide și fungicide omoară organisme utile cum ar fi unelebacterii, fungi și alte microorganisme
 9. 9. Grupuri nonguvernamentale s-au format la nivel local, național șiinternațional pentru a combate problemele create de poluare dintoata lumea. Multe din aceste organizații răspândesc informații șiajută oameni și alte organizații, care nu sunt implicate înprocesul luării deciziilor. Rețeaua Acțiunii Pesticidelorrăspândește informații tehnice cu privire la efectele pesticidelorasupra agricultorilor care le folosesc. O mișcare bine organizatăde justiție pentru mediu s-a ridicat pentru a pleda pentruprotecția echitabilă a mediului înconjurător. Greenpeace este oorganizație activistă care concentrează atenția internaționalăasupra industriilor și guvernelor care contamineazăterenul, apele sau atmosfera cu deșeuri toxice. Solul poate fipoluat : -direct prin deversari de deseuri pe terenuri urbane saururale sau din ingrasaminte si pesticide aruncate pe terenuriagricole; -indirect,prin depunerea agentilor poluanti ejactati initialin atmosfera,apa ploilor contaminate cu agenti poluanti "spalati"din atmosfera contaminata.
 10. 10. Poluarea în RomâniaÎn perioada 2008 - 2012, aproximativ 300 de instalații dinRomânia au dreptul să emită un total de 379,7 milioane tonede emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 75,9 milioanetone anual. România are un disponibil minim pentrucomercializarea AAU-urilor (Assigned Amount Units - Unitatiale Cantității Atribuite) de 60 milioane tone CO2 echivalent,anual, în perioada 2008-2012, pentru care ar putea încasapână la 2 miliarde euro (1 miliard de euro după alte estimări).În anul 2010, Statul român acorda în mod gratuit acestecertificate pentru 219 companii poluatoare de pe teritoriul țării,în majoritatea lor cu capital de stat. Scopul este de a ajutaacești poluatori să investească în ecologizare. Acestecompanii au posibilitatea să vândă certificatele direct altorpoluatori, români sau străini, cu capacitate mai mare deproducție, să le listeze la bursele specializare sau să le vândăunor intermediari.
 11. 11. STOP POLUARII,INDIFERENT DECLASIFICARE,NATURA NU SECLASIFICA SE PROTEJEAZA!PRETUIESTE FIECARELUCRU,INDIFENT DEMARIME,CULOARE SAU FORMA!NATURA ESTE INDISPENSABILAVIETII DE PE PAMANT!

×