Biodiversiti

8,509 views

Published on

1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
8,509
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
33
Actions
Shares
0
Downloads
417
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Biodiversiti

 1. 1. NABILAH ABD HALIMSMKDOB (2013)
 2. 2.  kepelbagaian biologi / keanekaan antara organisma hidup dari daratan mahupun lautan. melibatkan seluruh ekosistem
 3. 3.  Menghapuskan habitat Keseimbangan biodiversiti / ekosistem terjejas Cth: pembinaan petempatan, penerokaan hutan, pembalakan (hutan hujan khatulistiwa/ hutan tropika)
 4. 4.  Cabaran dalam pengekalan biodivesiti dunia Kemusnahan kepada kepelbagaian biologi daratan & akuatik Cth: banjir, kemarau, tanah runtuh, tsunami
 5. 5.  Menggunakan sumber biologi secara tidak lestari / tidak mesra alam Kepupusan biologi Kemusnahan habitat haiwan/ hidupan Cth: pembalakan, pemburuan
 6. 6.  membentuk sikap manusia terhadap sumber biodiversiti. Pendedahan tentang kepentingan biodiversiti terhadap masyarakat sejak kecil amat penting membentuk sikap dan tingkah laku manusia apabila menguruskan sumber biodiversti.
 7. 7.  menjalankan kajian terhadap potensi-potensi yg boleh digunakan daripada hasil khazanah alam Negara. menjalankan kerja-kerja mengutip, memelihara dan menjalankan kerja kajian farmakologi sample, pemprosesan dan penghasilan benih. Penting untuk mengawal kepupusan spesies terancam. Pusat Biodiversiti Raub Taman Teknologi Malaysia(TPM)
 8. 8.  Teknologi konservasi biodiversiti adalah teknologi yang paling praktikal dan digunakan secara meluas pada masa kini Pemantuan biodiversiti menerusi satelit : sensor dipasang pada bahagian tertentu spesies haiwan terancam memudahkan pemantauan dan kawalan terhadap spesies tersebut dilakukan. Mengetatkan kawalan /pemantauan yg lebih telus pembalakan dan pemburuan haram biodiversiti akuatik mempunyai nilai tinggi Mengakibatkan kerugian kpd negara.
 9. 9.  Pengenalan biodiversiti dalam mata pelajaran sains atau biologi, secara tidak langsung, memberi pendedahan kepada para pelajar dalam mengenalpasti spesis haiwan dan tumbuhan, peranannya dalam kehidupan seharian dan kebaikan sesuatu spesis tersebut kepada manusia.
 10. 10.  Melalui aktiviti seperti mencipta syair, pantun, berpidato, ceramah, kuiz, projek kelas, penyediaan buku skrap, lukisan, permainan alam sekitar, kajian biodiversiti dan sebagainya dapat mendekatkan para pelajar kepada kepentingan dan keperluan biodiversiti dalam bentuk karya, ilustrasi atau objek yang menarik. Ini dapat menggalakkan para pelajar mempelajari dan menghayati kekayaan biodiversiti di dunia ini dengan lebih berkesan.
 11. 11.  Dengan memperbanyakkan pembacaan artikel, jurnal, majalah alam sekitar dan dokumentari berkaitan dengan biodiversiti mampu menambahkan ilmu pengetahuan kita dalam usaha memelihara biodiversiti di sekeliling kita. Selain itu juga, dengan memperbanyakkan penghasilan penulisan artikel berkenaan spesis hidupan atau tumbuhan dapat memupuk perasaan kasih sayang dan menghargai kepentingan kepelbagaian biodiversiti di dunia ini. Pendidikan Tidak Formal
 12. 12.  Dengan mengadakan sesi lawatan ke kawasan hutan simpan, taman negara, zoo negara, kawasan hutan bakau, taman burung dan taman herba dapat membantu para pelajar akan kepentingan fungsi biodiversiti dalam kehidupan seharian. Selain itu, lawatan-lawatan ke muzium biodiversiti seperti muzium siput, muzium hidupan akuatik, muzium spesis pokok dan muzium haiwan dapat menginsafkan diri kita betapa ruginya kita sekiranya kehilangan spesis-spesis yang berharga kepada negara akibat daripada kerakusan manusia dalam mengejar arus pemodenan dengan memusnahkan habitat asal spesis haiwan dan tumbuhan tersebut.
 13. 13.  Aktiviti seperti menanam pokok, penanaman semula pokok seperti pokok api-api dan perepat, pokok kayu jati, merbau dan sebagainya dapat mengembalikan semula kitaran biodiversiti akibat daripada pemusnahan hutan atau dari aktiviti pembalakan haram yang berleluasa. Ini secara tidak langsung dapat membantu bumi dalam misi pemuliharaan biodiversiti untuk jangka masa yang panjang.
 14. 14.  Program-program kesedaran seperti aktiviti mengutip sampah sarap di kawasan persisiran pantai dan hutan simpan, mengitar semula barangan terpakai seperti botol plastik, kaca dan suratkhabar, menjalankan aktiviti pembersihan sungai dan pelbagai lagi aktiviti kesedaran mampu menarik masyarakat di negara ini untuk bersama-sama memelihara dan memulihara biodiversity dan alam sekitar dengan lebih berkesan. Pemeliharaan biodiversiti amatlah penting kerana ia bukan sahaja membekalkan makanan dan minuman kepada manusia tetapi ia juga sebagai ubat-ubatan seperti tumbuhan herba dan gamat, menyediakan perkhidmatan ekologi seperti kitaran udara dan air, membekalkan bahan mentah untuk kegunaan industri seperti minyak, petrol, getah, fiber, resin, gris, aluminium dan sebagainya. Biodiversiti juga menjadi tempat riadah bagi seisi keluarga melalui aktiviti seperti bersenam dan melihat spesis burung. Keseimbangan biodiversiti harus dipelihara oleh generasi kini agar ia mampu bertahan untuk keperluan generasi kita yang akan datang.

×