Taller De Power Point

1,148 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,148
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
23
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Taller De Power Point

 1. 1. POWER POINT CREDA C-IV Vilanova i la Geltrú, desembre - 05 • Introducció  Què ens permet el Power Point  Obrim el programa  He recollit el material del conte • Preparació d’una presentació  La primera diapositiva  Posar contingut a la diapositiva  Efectes d’animació  Inserir més diapositives  Transició de les diapositives  Hipervincles  Inserir sons i imatges  Vincular vídeos • Veure la presentació  Presentació a la pantalla  Formats de la presentació • Adreces per completar la informació
 2. 2. INTRODUCCIÓ Aquesta primera sessió la dedicarem a elaborar un conte, amb el programa del Power Point. Aquest programa ens permet diferents possibilitats: - fer que surtin a l’ordinador les imatges de forma seqüencial. Poden sortir de forma automàtica, cada X segons, o bé quan el nen o la nena cliqui el ratolí. - Decidir com ha de ser cada imatge. Imaginem que fem el conte de la Caputxeta; les imatges poden ser les d’un conte que ens agrada molt (o li agrada molt al nen), o poden ser dibuixos fets pel nen o pel grup-classe, o poden ser fotos del dia que van disfressar-se i fer l’obra de teatre de la Caputxeta, o poden ser fotos dels titelles... - El programa ens permet afegir-hi text escrit. O també podem posar-hi un text amb llengua de signes. - També ens permet afegir-hi text oral (la narració o els diàlegs) però això ho deixarem per quan fem el taller de so... Es poden fer diferents tipologies de documents: Pàgines individuals . Cada pàgina té un sentit en si mateix i la presentació és una seqüència de diapositives que es pot ordenar de qualsevol manera. Per exemple acudits, endevinalles, anuncis... Narració. Les diapositives expliquen una història amb continuïtat de forma lineal. La presentació té un sol ordre i les diapositives van una darrere l'altra. Per exemple contes, auques, fotonovel·les, còmics... Treballs documentals amb índexs o menú (Seqüència personalitzada). La informació està organitzada en sèries curtes de diapositives independents entre si, hi ha una diapositiva inicial (que fa d'índex o de menú) que és el punt de sortida de les informacions. A l'inici de la presentació hi ha la dispositiva menú o índex que enllaça amb les diferents miniseqüències que en finalitzar retornen a la diapositiva índex. L'estructura de la navegació és en arbre. Exemple en són documentacions temàtiques, mapes o gràfics comentats En xarxa o hipertext. Les diferents diapositives enllacen unes amb les altres, de la mateixa presentació o d'altres presentacions, per nodes que les connecten. L'estructura de la navegació és en xarxa Una altra característica interessant és que, al igual que el Word, són compatibles entre sí diferents versions, és a dir, podem elaborar una presentació amb la versió del Microsoft Office 2003 i veure-la i modificar-la amb les següents versions anteriors : 97, 2000 o 2002.
 3. 3. Abans que res, obrim el programa... on podem trobar el Power Point? Cadascú s’endreça l’ordinador com sap, o com pot. Normalment el Power Point el trobareu a dins dels programes del Microsof OfFice. Per obrir-lo aneu a Inici – programes – Microsoft Office – i Power Point He recollit el material. Tinc les imatges escanejades en una carpeta i les he guardat en un CD. I ara... Es tracta de tenir-ho preparat abans de començar a treballar amb el programa. De fet, tant si són imatges com sons intentarem, quan elaborem la presentació, d’inserir-la en la pròpia presentació. Quan parlem d’imatge tant podem parlar d’una imatge, d’una foto, o d’un dibuix que ha fet el nen i que l’hem escanejat. Fins i tot un text, el podem tractar com imatge (per ex. els “globus” de diàleg que el nen ha escrit i que hem escannejat... encara que nosaltres hi veiem un text escrit, l’ordinador l’entén com imatge). PREPARACIÓ D’UNA PRESENTACIÓ La primera diapositiva a) en el cas del Microsoft Office 97 Obriu el Microsoft PowerPoint. A la primera finestra d’informació marqueu Presentación en blanco i premeu sobre Aceptar En cas de tenir ja obert el PowerPoint i voler començar una presentació nova, cal que aneu a Archivo | Nuevo... A la finestra de Nueva presentación escolliu la plantilla a treballar, en el vostre cas, de la pestanya General. Marqueu Presentación en blanco.pot i accepteu.
 4. 4. També podeu marcar la icona Nuevo de la Barra de herramientas estándar . Surt la finestra de Nueva diapositiva. Marqueu l'opció En Blanco i accepteu. b) En el cas del Microsoft Office 2000-2003 De seguida que s’obre el programa podeu marcar Nuevo de la barra d’eines, i després marcar l’opció en blanco Posar contingut a la diapositiva Aqui ens explica com posar contingut, en aquest cas, el títol. Potser ja el porteu escannejat, però hi podriem dedicar una estona perquè es veu molt clar com funciona el programa, i així anem “agafant-li el to” Teniu en pantalla la pàgina corresponent a la primera diapositiva. És la primera imatge que apareixerà en la presentació. Comenceu per posar contingut a la diapositiva. En ser la primera, cal posar-hi el títol. a) En el cas que volgueu dissenyar vosaltres el títol: Aneu a Insertar | Imagen | WordArt... És igual que en el Word . Escriviu el títol, l’autor, el curs, la data... Aprofiteu les possibilitats del WordArt.
 5. 5. Per posar un color de fons a la diapositiva cal que aneu a Formato | Fondo... A la finestra Fondo podeu escollir el color de fons. Anant a Efectos de relleno... disposeu de moltes possibilitats per acolorir el fons de la diapositiva. En acabar cal que marqueu Aplicar. Si voleu que el fons de la diapositiva sigui igual a totes les futures diapositives, a tota la presentació, premeu Aplicar a todo. Si no, si sols voleu el fons en la portada, cliqueu Aplicar i prou. b) Si voleu posar un títol que ja ha dibuixat el nen, o porteu vosaltres la portada escanejada, seguiu les indicacions de “inserir més diapositives” (a la pàgina 7 d’aquest document). Efectes d’animació El PowerPoint permet aplicar uns efectes de moviment a tots els components de la diapositiva, tant a imatges com a text. Això dóna uns efectes d’animació a la presentació que fan més agradable la seva visualització. Tingueu oberta la diapositiva a la qual voleu aplicar moviment. Aneu a Presentación | Personalizar animación... A la finestra de Personalizar animación cal fer: A Intervalo hi ha el nom dels objectes de la diapositiva sense animació, a la finestra Objetos de diapositiva sin animación. Marqueu el primer element de la llista que voleu que realitzi moviment. Tot seguit, a l’apartat de la dreta, Iniciar animación, marqueu l’opció Animar. A sota mateix, podeu fer que el moviment s’iniciï en clicar amb el ratolí (Al hacer clic con el mouse) o que ho faci automàticament al cap d’uns segons (Automáticamente). Marqueu i configureu, d’aquesta manera, tots els elements de la diapositiva que voleu que tinguin moviment A Efectos, configureu quin tipus de moviment ha de fer cada objecte. L’apartat Orden de animación presenta l'ordre en què s’han d’executar els moviments.
 6. 6. Marqueu el primer element. A Efectos escolliu un tipus de moviment de l’apartat Animación y sonido de entrada, que és el primer desplegable. En el 2n desplegable podeu escollir un so. El treball amb sons el farem en el proper taller, però aquí podeu començar algunes proves: Hi ha una sèrie de sons que estan gravats dins el programa del Power Point, i que es poden incloure en l’animació. Més endavant aprendrem a inserir sons que haurem gravat nosaltres. Configureu, d’aquesta manera, tots els objectes seleccionats a la finestra Orden de animación. Abans d’acceptar, comproveu com quedaran els moviments: premeu el botó Vista previa i mireu la finestra del objectes (diapositiva en miniatura). Si esteu treballant des del Microsoft Office 2003 us trobareu amb les mateixes possibilitats, però la forma en que ho veieu a la pantalla és una mica diferent. En el moment en que cliqueu personalitzar animació, s‘obrirà una “finestra” al costat on teniu totes les opcions d’animació: si voleu que la imatge aparegui de cop, si voleu que vingui des d’un costat... si voleu que aquestes accions es donin simultàniament, o voleu que es donin la una després de l’altra... Si decidiu un ordre d’aparició, però després no us agrada, el podeu canviar també... tot des d’aquesta finestreta; es tracta de fer unes quantes proves i assajar què passa. Per recordar quines accions li hem assignat a cada element, podeu clicar la pestanya que hi ha al costat dels elements que heu seleccionat, i s’obre un “desplegable” amb les diferents opcions.
 7. 7. Inserir més diapositives • Teniu la primera diapositiva completada. Per afegir més diapositives aneu a Insertar | Nueva diapositiva... i escolliu l'opció En blanco. • A la 2a diapositiva poseu-hi una imatge i un text explicatiu... Com que teniu imatges pròpies, podeu inserir-les des de Insertar | Imagen | Desde archivo ( i l’aneu a buscar allà on estan guardades les vostres imatges; segurament en aquest taller les tindreu al CD, però si treballeu des de casa vostra pot ser que les tingueu en una carpeta vostra, personal). Centreu bé la imatge a la diapositiva. • Per posar text, inseriu un quadre de text. Aneu a Insertar | Cuadro de texto i amb el ratolí dimensioneu el quadre. Escriviu en el seu interior el text que correspon a la imatge. Acoloriu el text des de Formato | Cuadro de texto | Colores y líneas (si voleu). • Repetiu els dos últims passos per tal d'inserir més diapositives a la presentació. Podeu veure totes les diapositives que teniu amb l'opció Ver | Clasificador de diapositivas. Per modificar una diapositiva, cal que la marqueu i aneu a Ver | Diapositiva. També podeu fer-ho des de les icones de la part inferior esquerra de la diapositiva. Des del Clasificador de diapositivas podeu eliminar diapositives. Per fer-ho cal seleccionar-la i prémer la tecla Supr. O també podeu variar l’ordre, si és que, vist en conjunt, no us agrada com queda… Per afegir diapositives entre unes altres, col·loqueu-vos amb un clic de ratolí al mig de les dues diapositives i aneu a Insertar | Diapositiva. Si feu un doble clic sobre una diapositiva des del Clasificador de diapositivas us la presenta en mode d'edició, per tal de fer-hi modificacions
 8. 8. Transició de les diapositives En qualsevol presentació és important definir la transició de diapositives, és a dir, com s’ha de fer el pas entre diapositiva i diapositiva. Per defecte, el programa està configurat de manera que, una vegada han aparegut tots els elements d’una diapositiva, si fem “clic” amb el botó esquerre del ratolí passem a la següent diapositiva. Per tant, nosaltres haurem de decidir si volem que les diapositives vagin passant automàticament cada X segons, o volem que passin quan es cliqui amb el ratolí. Si ens decidim per la segona opció, no cal fer res, perquè el programa ja està configurat així. Si ens decidim per la segona... cada x segons... hem de fer el següent: Anar a Presentación –Transición de diapositivas i allà ens trobarem que podrem decidir moltes coses de com passen les diapositives: - de quina manera passen (requadre, persianes.. tapant...) - a quina velocitat es fa la transició (ràpida, lenta o mitja) - si volem que hi hagi algun so (hi ha uns quants sons gravats que, per a segons què, ens pot fer gràcia... i segons per a què més aviat ens farà nosa) - com ha d’avançar la diapositiva. Si al clicar... o de forma automàtica. Escrivim llavors els segons que decidim i li diem també que ho apliqui a totes. Llavors ja no ens caldrà fer-ho cada vegada... Si per alguna diapositiva ens cal més temps, modificarem sols aquella, però anant en compte de no dir-li llavors que ho apliqui a totes !! De totes maneres, és millor configurar la presentació que la transició d’una diapositiva, perquè si les imatges tenen molta definició i “pesen molt” al programa li costa més, i a vegades va més lent.
 9. 9. Veure la presentació Presentació a la pantalla Encara que estiguem a la meitat de la presentació podem voler veure com ens queda. No cal haver inserit totes les imatges i sons per fer una “miradeta”, per valorar si ens va agradant, si pensem que hi falta alguna cosa, o per simple curiositat. És recomanable, quan revisem el treball, tenir llapis i paper a ma, perquè podem anar apuntant el que veiem que falta. Per fer-ho anem a la barra d’eines, cliquem: presentació – veure presentació Formats de la presentació Hi ha dos formats en el Power Point És el format que obre el programa “de treball” ja que mentre estem .ppt elaborant un material, necessitem fer modificacions contínuament, hi afegim coses, en traiem... Aquest format és el que hem estat fent servir fins ara, i, ja ho heu vist, ens permet també veure tota la presentació (seqüència de diapositives). No cal que fem res especial, quan guardem el treball, li posem el títol i el tipus d’arxiu, ja ens ve donat per defecte. És el format que fem servir quan ja està tot acabat. És un format .pps autoexecutable , permet que s’engegui sola la presentació, directament, sense que es vegi l’esquema de treball. Per donar-li al nostre treball aquest format, quan estem treballant i ho tenim tot acabat, diem Guardar com – posem el nom o títol, i on diu Tipo marquem el de “Presentación con diapositivas de Power Point”
 10. 10. Adreces per completar la informació: • “Materials de formació 2004” (els tríptics de color taronja”). Mireu en el CD de color fúcsia en el curs de “informàtica aplicada a les nee”, curs D125. pràctica 3 Si aneu mirant els altres cursos que hi ha, potser en trobareu algun altre de més específic i complert. • Dintre de la pàgina de l’xtec, aneu a “Escola oberta” – “Sati DNEE” – “Materials del curs 05-06” – 1a sessió. Aquí és on podreu completar els apartats de inserir sons i imatges, o vincular amb videos. Índex de materials que es treballaran en aquest taller:  En Patufet  El vestit nou de l’emperador  Les activitats del Gerard  En Marllufà  ....
 11. 11. El Power Point i les presentacions no lineals Fins ara hem treballat amb presentacions lineals. Hi havia una seqüència i una diapositiva anava darrere l’altra. Però ara treballarem amb seqüències no lineals. De moment ens centrarem en les presentacions “en arbre”. Imaginem que volem treballar el vocabulari en imatges de la casa. I volem que estigui distribuït per estances. L’estructura serà semblant a aquesta: MENJARS ESTRIS JOGUINES MOBLES Això és el que a partir d’ara en direm “estructura d’arbre”. Farem servir aquest exemple, però ho podeu aplicar amb molts altres materials, fent servir biblioteques d’imatges, o els materials que vosaltres tingueu. La primera acció és fer l’esquema, sobre paper, de la presentació a realitzar. Prepareu el vostre esquema. • En el primer nivell hi ha la portada, amb el títol, La meva casa, i les dues opcions, dormitori i cuina. Segons quina s'escull, s'accedeix al seu contingut, que constitueix el 2n nivell. • El 2n nivell de la presentació són les dues diapositives de les possibilitats que dóna la portada: una diapositiva per a la cuina i una altra diapositiva per al dormitori. Cada diapositiva d’aquest 2n nivell permet accedir a dues possibilitats diferents: des de la cuina es pot accedir a menjars i estris i des del dormitori es pot accedir a les joguines i mobles . Segons l’opció escollida, s’accedeix al seu contingut, que constitueix el 3r nivell. • El 3r nivell és la presentació lineal del contingut de cada opció. Són les diapositives que inicien la visualització dels diferents elements de cada apartat.
 12. 12. Com dèiem abans, el primer és fer l’esquema en un paper. Després, des del Power Point, anem confeccionant les diapositives, o inserint les imatges, tal i com ho havíem fet en el primer taller. És millor anar una mica per ordre: primer nivell, segon nivell i tercer nivell. Definir els hipervincles Ara que ja teniu totes les diapositives de la presentació podeu configurar totes les accions de les primeres diapositives, de primer i 2n nivell, creant els hipervincles oportuns. No es pot fer en el moment de confeccionar aquesta diapositiva ja que encara no estan fetes les diapositives on dirigir els vincles. 1. Seleccioneu la primera diapositiva en mode diapositiva: des del Clasificador de diapositivas feu un doble clic sobre la primera diapositiva. 2. Cliqueu amb el botó dret del ratolí sobre el quadre de text de "cuina". Seleccioneu l'opció Configuración de la acción..., marqueu Hipervínculo a i en el desplegable escolliu Diapositiva... 3. A la finestra Hipervínculo con diapositiva marqueu la diapositiva que indica la imatge seleccionada. En el nostre cas, és la diapositiva 2, la cuina (que, en aquest exemple, té imatge i text) 4. Feu el mateix per al text menjars, i després per al de estris. Creeu el hipervincles, seguint els punts 2 i 3. 5. Ara configureu l'altra opció, dormitori, d'aquesta primera diapositiva. Seguiu els punts 2, 3 i 4. Desmarqueu l'opció d'avançar amb un clic de ratolí sobre la diapositiva. Seleccioneu Presentación | Transición de diapositiva... i a l'opció Avanzar desmarqueu Al hacer clic con el mouse. Cal que aneu comprovant el funcionament dels vincles. Feu-ho des del menú Presentación | Ver presentación. Per acabar la presentació, cliqueu amb el botó dret del ratolí sobre la diapositiva i escolliu l'opció Fin de la presentación.
 13. 13. Funcionament dels botons d'acció Ara ens centrarem en les diapositives del tercer nivell: els elements que hi ha dins la cuina, o dins el dormitori. Imaginem que decidim que volem que sigui el nen qui decideixi si vol avançar, vol veure la imatge anterior, o vol tornar al començament. Posarem els botons d'acció per facilitar les diferents accions. Decidim que cada diapositiva d'aquest nivell en tindrà un dels següents tipus: Hacia delante, Hacia atrás, Comienzo i Sonido. Aquest darrer reproduirà l'explicació de la fotografia. Hi ha diferents possibilitats de botons que trobareu en el menú: • Anem a posar el botó d'avançar "Hacia delante". Per inserir aquest botó aneu a Presentación | Botones de acción... i escolliu el botó Hacia delante o siguiente. Col·loqueu-lo amb el ratolí al lloc oportú de la diapositiva, a la part inferior dreta, i dimensioneu-lo adequadament. Tot seguit cal configurar l'acció. Surt la finestra Configuración de la acción. Si aquesta finestra no sortís automàticament, marqueu el botó creat amb un clic de ratolí i aneu a menú Presentación | Configuración de la acción. També podeu clicar directament el botó creat amb el botó dret del ratolí i escollir l'opció Configuración de la acción. A la pestanya Clic del mouse i a l'apartat Acción al hacer clic, marqueu Hipervínculo a, i en el desplegable seleccioneu Diapositiva siguiente. A l'última diapositiva de la presentació no heu de posar aquest botó d'avançar.
 14. 14. • Ara anem pel botó Hacia atrás. Per inserir aquest botó aneu a Presentación | botones de acción... i escolliu el botó Hacia atrás o anterior. Col·loqueu-lo amb el ratolí al lloc oportú de la diapositiva, a la part inferior esquerra i dimensioneu-lo adequadament. Tot seguit cal configurar l'acció. Surt la finestra Configuración de la acción. A la pestanya Clic del mouse i a l'apartat Acción al hacer clic, marqueu Hipervínculo a, i en el desplegable seleccioneu Diapositiva anterior. • Si voleu que el nen pugui anar al començament, poseu el botó Comienzo. Per inserir aquest botó aneu a Presentación | botones de acción... i escolliu el botó Comienzo. Amb el ratolí el col·loqueu al lloc oportú de la diapositiva, a la part superior esquerra i dimensioneu-lo adequadament. Tot seguit cal configurar l'acció. Surt la finestra Configuración de la acción. A la pestanya Clic del mouse i a l'apartat Acción al hacer clic, marqueu Hipervínculo a, i en el desplegable seleccioneu Diapositiva... Surt la finestra de Hipervínculo con diapositiva. Escolliu la diapositiva de 2n nivell dormitori o cuina, segons el que estigueu fent, en aquest cas, la Diapositiva 2. Si no voleu posar aquest botó a cada diapositiva, podeu posar- lo només a l'última de cada presentació. • Com posar ara el so: Recordeu que hem dit que posaríem una breu explicació de cada diapositiva enregistrada amb so. Primer ens cal gravar el que volem que es senti. Ho gravem amb l’Enregistrador de so del Windows, amb les gravadores de so digitals, amb els MP3, o amb l’Audacity. Poseu nom a cada fitxer de so, i guardeu-ho a la carpeta de treball. Recordeu que el Power Point, només accepta fitxers en format wav (i que si teniu un altre format, des del programa Audacity el podeu canviar a wav.) Per inserir aquest botó aneu a Presentación | botones de acción..., escolliu el botó Sonido. Col·loqueu-lo amb el ratolí al lloc oportú de la diapositiva, a la part superior dreta i dimensioneu-lo adequadament. Tot seguit cal configurar l’acció. Surt la finestra Configuración de la acción. A la pestanya Clic del mouse i a l'apartat Acción al hacer clic, marqueu Hipervínculo a, i en el desplegable seleccioneu Otro archivo... Navegueu per les carpetes fins a localitzar el fitxer de so WAV, seleccioneu-lo i accepteu. Una altra possibilitat d'inserir el fitxer de so és des de la finestra Configuración de la acción. A la pestanya Clic del mouse, poseu-hi Ninguna i marqueu l’opció Reproducir sonido. Seleccioneu al desplegable Otro sonido... i seleccioneu el fitxer de so de la vostra carpeta.
 15. 15. Com que ja heu posat un botó per avançar les diapositives, podeu eliminar l’opció d’avançar les diapositives amb un clic de ratolí. Aneu a Presentación | Transición de diapositiva... i a l’opció Avanzar desmarqueu Al hacer clic con el mouse. Hi ha alguns altres botons. Es tracta d’anar provant què fan i a on ens porten. Ja hem vist algunes de les possibilitats d’aquest programa. A partir d’aquí es poden fer moltes variacions d’activitats, amb múltiples possibilitats. Es tracta d’anar provant. I el millor és elaborar materials i, a partir de les “pegues” que ens vagin sortint anar-ne aprenent. No diem que moltes vegades els nens aprenen del conflicte? Doncs nosaltres no ens en escapem, nooo! Bona sort a tots i totes!!!! Pàgines web on hi ha imatges, sons i altres materials de distribució lliure: http://www.picto.qc.ca http://www.freefoto.com/index.jsp http://recursos.cnice.mec.es/bancoimagenes4 http://www.do2learn.com http://www.xtec.net/dnee/mic/index.htm

×