Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ταξιδεύοντας στην Ελλάδα.

477 views

Published on

 • Login to see the comments

ταξιδεύοντας στην Ελλάδα.

 1. 1.  ΢τη χώρα μας υπάρχουν πολλές περιοχές που είναι γνωστές όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Οι λόγοι για τους οποίους μια περιοχή μπορεί να γίνει γνωστή ή αναγνωρίσιμη είναι π.χ. μνημεία, αρχαιολογική χώροι, θάλασσες, παραδοσιακή κουζίνα κλπ. Παρακάτω θα δούμε μερικές περιοχές και τους λόγους για τους οποίους έγιναν γνωστές.
 2. 2.  Διάφορες περιοχές στην Ελλάδα: Βέροια Ρόδος Πλαταμώνας Ξάνθη Θεσσαλονίκη Λαμία Κρήτη
 3. 3.  Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Βάσει της απογραφής του 2011 η πόλη είχε πληθυσμό 44.877 νομίμων κατοίκων, ενώ ο νέος Καλλικρατικός Δήμος έχει μόνιμο πληθυσμό 66.630. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Παραδοσιακό γλυκό της έδεσμα το ρεβανί.
 4. 4.  Η σπουδαιότερη και ενδοξότερη εποχή του παρελθόντος της Βέροιας, παρ’ όλα αυτά, είναι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της βασιλείας της τελευταίας δυναστείας των Μακεδόνων, των Αντιγονιδών, η καταγωγή της οποίας ήταν από αυτή την πόλη. Κατά μία εκδοχή μάλιστα η Βέροια πρωτοέγινε έδρα του "Κοινού των Μακεδόνων", είχε Βουλή, έκοβε δικό της νόμισμα, ενώ γινόντουσαν και αθλητικοί αγώνες, που ονομάζονταν "Ολύμπια" ή και "Αλεξάνδρεια" προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 5. 5.  Βήμα του Αποστόλου Παύλου Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Παταπίου Βυζαντινές εκκλησίες Βεργίνα Οθωμανικά μνημεία Εβραϊκή ΢υναγωγή
 6. 6.  Η τοπική κουζίνα της Βέροιας περιλαμβάνει φαγητά με μαγειρεμένα κρέατα, το χασάπικο, το χοιρινό με σέλινο ή πράσο, την τηγανιά, τους σαρμάδες, τα κεφτεδάκια, που στην τοπική διάλεκτο λέγονται και "μπαρμπούρια", το κυνήγι από τα δάση του Βερμίου, τις παραδοσιακές πίτες με σκληρό φύλλο κρούστας με γέμιση πράσου, τυριού ή χόρτων και τον αλμυρό μπάτζο, ο οποίος είναι ένα είδος τυριού.
 7. 7.  Ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της περιοχής είναι ο φασουλοταβάς ή φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια στο φούρνο και προέρχεται από τη λέξη "ταβάς" που στα τούρκικα σημαίνει ταψί. Παραδοσιακό γλυκό της πόλης αποτελεί το ρεβανί που διατίθεται σε όλα σχεδόν τα ζαχαροπλαστεία της Βέροιας, αλλά και οι σιροπιαστοί λουκουμάδες. ΢τα εστιατόρια και στις ταβέρνες σερβίρονται συνήθως μετά το φαγητό ως κέρασμα.[
 8. 8.  ΢αν πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται οι Κάρες, που προέρχονταν από την Μικρά Ασία. Ακολούθησαν οι Υοίνικες και οι Μινωίτες, από τη γειτονική Κρήτη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ιαλυσού το 1500π.Φ. και συνέβαλαν στην οικονομική άνθηση του νησιού. Αργότερα το 1100περίπου π.χ. οι Δωριείς κυριαρχούν στο νησί και ιδρύουν τις τρεις μεγάλες πόλεις: Λίνδο, Κάμιρο και Ιαλυσό. Κατά την περίοδο της μακεδονικής κυριαρχίας οι Ροδίτες συμμάχησαν με τους Μακεδόνες. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου συμμάχησαν με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου.
 9. 9.  Σο "σμαραγδένιο νησί" κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της Γης που το επισκέπτονται για να απολαύσουν τη θάλασσα, τη φύση και τα αξιοθέατα ,τα οποία είναι : η Παλιά (Μεσαιωνική) Πόλη της Ρόδου ,το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου το Αρχαιολογικό μουσείο ,το ενυδρείο στην πόλη της Ρόδου, το πάρκο Ροδίνι
 10. 10.  Η ακρόπολη της Λίνδου, η αρχαία πόλη της Καμείρου Η κοιλάδα των πεταλούδων, το Κάστρο της Κρεμαστής ,το κάστρο της Κρητηνίας ,η Παναγιά Σσαμπίκα- η Χηλή
 11. 11.  Ο Πλαταμών είναι δημοτικό διαμέρισμα και οικισμός του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Βρίσκεται στο Νομό Πιερίας, στο νότιο άκρο του, στους πρόποδες του Ολύμπου. ΢υνορεύει βόρεια με τον Νέο Παντελεήμονα και νότια με τους Νέους Πόρους. Ο Πλαταμών ήταν αυτόνομη κοινότητα μέχρι το 1999, οπότε και εντάχθηκε στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου. ΢ύμφωνα με την παράδοση οφείλει το όνομά του είτε στους πολλούς πλάτανους που βρίσκονται στην περιοχή, είτε στις πλατιές αμμουδιές που έχουν οι παραλίες του.
 12. 12.  Η αρχική ονομασία της πόλης στην αρχαιότητα ήταν Ηράκλειο ή Ηράκλεια. Η μετέπειτα ιστορία του Πλαταμώνα ταυτίζεται με το περίφημο κάστρο του. Σο κάστρο σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και χρησιμοποιείται για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα από τον απελευθερωμένο Πλαταμώνα διήλθε η σιδηροδρομική γραμμή Παπαπουλίου Λάρισας - Πλατέος Ημαθίας, η οποία ένωσε σιδηροδρομικά την Αθήνα με την Θεσσαλονίκη και κατ επέκταση την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Φάρη σε αυτή ο Πλαταμώνας γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη από χιλιάδες Λαρισαίους παραθεριστές και όχι μόνο.
 13. 13.  Από το 2004 η νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων περνά τον Πλαταμώνα μέσα από μία σήραγγα τεσσάρων και πλέον χιλιομέτρων. Όμως η παλαιά παράκτια σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται μέσα από απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπία και διαθέτει μουσειακές εγκαταστάσεις, κηρύχθηκε "ιστορικός τόπος" με την Τπουργική Απόφαση.
 14. 14.  Η Ξάνθη (κατά την Σουρκοκρατία: Ίσκετσε Ιξάντε (Παλαιά Ξάνθη), είναι μια πόλη της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: Η πρώτη πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ψκεανού και της Σηθύας και η δεύτερη πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή. Τπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και του ομώνυμου δήμου με πληθυσμό 57.873 κατοίκων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011.
 15. 15.  Ο ΢τράβων αναφέρει την πόλη Ξάνθεια στα τέλη του 1ου αιώνα π.X. χαρακτηρίζοντάς την «Kικόνων πόλη». Ψς Ξάνθεια μαρτυρείται και το 879 μ.Φ. όταν ο επίσκοπος αυτής, Γεώργιος, αναφέρεται να συμμετέχει στην Δ ΢ύνοδο της Κωνσταντινούπολης. [Ψστόσο δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό τεκμήριο για την ταύτιση της αρχαίας πόλης με την ομώνυμη βυζαντινή καθώς η θέση της αρχαίας Ξάνθειας δεν είναι ξεκάθαρη όμως τοποθετείται πιο ανατολικά από τη βυζαντινή και κυρίως πέρα από τη λίμνη Βιστονίδα.
 16. 16.  Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η Ξάνθη καταλαμβάνεται από τους Βούλγαρους στις 8 Νοεμβρίου του 1912. ΢τις 13 Ιουλίου του 1913 απελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό, ωστόσο με τη ΢υνθήκη Βουκουρεστίου (1913) όλη η Θράκη αποδίδεται στην Βουλγαρία. Η οριστική απελευθέρωση από τους Βούλγαρους λαμβάνει χώρα στις 4 Οκτωβρίου του 1919, μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους, ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη και απελευθερώνει την πόλη. Η πλήρης ενσωμάτωση της Ξάνθης και όλης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα θα λάβει χώρα με την ΢υνθήκη των ΢εβρών στις 28 Ιουλίου 1920.
 17. 17.  Η Ξάνθη φημιζόταν για τον εξαιρετικό καπνό που παρήγαγε πράγμα που την έκανε πλούσια. Παρά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης, η Ξάνθη έχει να δείξει ένα τεράστιο αριθμό από καπναποθήκες, οι οποίες σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές υπηρεσίες ενώ άλλες χρησιμοποιούνται σαν μουσεία και σαν πολιτιστικά κέντρα. Σην πόλη διασχίζει ο ποταμός Κόσυνθος όπου παραπλεύρως του υπάρχουν καφετέριες και στο βοριότερο τμήμα του βρίσκεται το δάσος της ξάνθης που αποτελείται από πεύκα. Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου και κυρίως το ρολόι που βρίσκεται εκεί αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης.
 18. 18.  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Ξάνθης Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης Μουσείο Υυσικής Ιστορίας Σο μοναστήρι Σαξιαρχών Μουσείο Παιδικής Σέχνης Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 19. 19.  Μουσείο Καπνού Μουσείο Παλιάς Πόλης Μουσείο Μάνου Φατζιδάκι(δεν είναι έτοιμο ακόμη).
 20. 20.  Η Ελλάδα έχει πολλές και διάφορες υπηρεσίες άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες . Οι πιο σημαντικές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι η Ναυτιλία και ο Σουρισμός . Αυτές τις δύο πολύ σημαντικές υπηρεσίες τις συναντάμε κυρίως σε νησιά και σε πολλά παραθαλάσσια μέρη λόγο των ακτών και των θαλασσών.
 21. 21.  Ο τουρισμός είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος ψυχαγωγίας, ειδικά στον Δυτικό Κόσμο ενώ παράλληλα αποτελεί μια πολύ μεγάλη βιομηχανία και σημαντικοτάτη πηγή εσόδων για παραδοσιακά τουριστικές χώρες όπως την Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και την Ελλάδα. Πρόσφατα χάρη στην μεγάλη μείωση του κόστους ταξιδιού και της πτώσης του Σείχους, υπάρχουν ανερχόμενοι τουριστικοί προορισμοί οπως Σσεχία, Ουγγαρία, Κροατία, Σουρκία, Αίγυπτος, που προσελκύουν κάθε χρόνο και περισσότερους τουρίστες με όπλο τις χαμηλές τιμές και την καλή εξυπηρέτηση.
 22. 22.  Πολλές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να δoθεί ένας επακριβής ορισμός του Σουρισμού. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του, πέντε μπορούν να εξακριβωθούν εννοιολογικά και συγκεκριμένα τα εξής: Ο τουρισμός είναι αποτέλεσμα μεμονωμένης ή ομαδικής μετακίνησης ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς και η διαμονή τους σε αυτούς επί τουλάχιστον ένα 24ωρο με σκοπό την ικανοποίηση των ψυχαγωγικών τους αναγκών.
 23. 23.  Οι διάφορες μορφές του τουρισμού περιλαμβάνουν απαραίτητα δύο βασικά στοιχεία: Σο ταξίδι στον τουριστικό προορισμό και τη διαμονή σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου της διατροφής. Σο ταξίδι και η διαμονή λαμβάνουν χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης διαμονής των ανθρώπων που αποφασίζουν να μετακινηθούν για τουριστικούς λόγους.
 24. 24.  Η μετακίνηση ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς είναι προσωρινού και βραχυχρόνιου χαρακτήρα, που σημαίνει ότι πρόθεσή τους είναι να επιστρέψουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους μέσα σε λίγες, μέρες βδομάδες ή μήνες. Οι άνθρωποι επισκέπτονται τουριστικούς προορισμούς για τουριστικούς λόγους, δηλαδή για λόγους άλλους από εκείνους της μόνιμης διαμονής τους ή της επαγγελματικής απασχόλησής τους.
 25. 25.  Με τεχνική έννοια, ναυτιλία είναι η μέθοδος του ασφαλούς πλου, είναι δηλαδή η επιστήμη και η τέχνη της διακυβέρνησης του πλοίου για την εκτέλεση ναυσιπλοΐας (navigation) δηλ. ο ασφαλής προσδιορισμός του στίγματος, της πορείας και της απόστασης. Η Ναυτιλία ως Ναυσιπλοΐα διακρίνεται σε: Ναυτιλία αναμετρήσεως (dead reckoning): Σα αναζητούμενα στοιχεία (στίγματος, πορείας και απόστασης) βρίσκονται εξ αναμετρήσεως από προηγούμενο γνωστό στίγμα, με γνωστά όμως την πορεία, ταχύτητα και το μεσολαβήσαντα χρόνο.
 26. 26.  Ακτοπλοΐας ή ακτοπλοϊκή ναυτιλία (Coastal Navigation), ο αρχαιότερος τρόπος ναυσιπλοΐας, "εν όψει ακτών". Όταν αυτή γίνεται σε περιορισμένους χώρους πχ στενά, πορθμούς, διώρυγες, λιμάνια καλείται πλοηγία (piloting ή pilotage). Αστρονομική ναυτιλία (Celestial Navigation), αυτή γίνεται μακρυά των ακτών, ωκεανοπλοΐα και ανεύρεση των αναζητουμένων στοιχείων με τη βοήθεια αστρονομικών μετρήσεων. Ραδιοναυτιλία (Radionavigation) ή Ηλεκτρονική ναυτιλία (Electronic Navigation), είναι το πλέον διαδεδομένο σήμερα είδος ναυσιπλοΐας όπου γίνεται χρήση πληθώρας ηλεκτρονικών συσκευών, ραντάρ, ραδιογωνιόμετρα, πομποδέκτες στίγματος πορείας και ταχύτητας κλπ.
 27. 27.  Πολική ναυτιλία (Polar navigation), ναυσιπλοΐα σε πολικές περιοχές και χρήση ειδικών χαρτών, και τέλος Η Ναυτιλία σωστικών λέμβων (life-boat Navigation), όπου ακολουθούνται ειδικοί τρόποι - μέθοδοι τόσο πλεύσης όσο και γρήγορου εντοπισμού.
 28. 28.  Παιδιά εμείς που θα πάμε και στο μουσείο αλιείας καλό θα ήταν να προσέχετε για να μάθετε 5 πράγματα γιατί μπορεί κάποια στιγμή να στραφείτε προς τη θάλασσα αλλά πριν το κάνετε αυτό καλό θα ήταν πρώτα να μάθετε να τη σέβεστε γιατί μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος σας.

×