Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sutera menurut al quran dan sains

2,591 views

Published on

Published in: Education, Spiritual
 • Be the first to comment

Sutera menurut al quran dan sains

 1. 1. Dorling Kindersley Illustrated Factopaedia:  Sutera berasal daripada kepompong rama-rama.  Nama saintifik: Bombyx Mori.  Terhasil daripada ulat putih (ulat sutera) yang memintal kepompong sutera.  Kepompong akan dimasukkan ke dalam air panas yang mendidih kemudian dipintal menjadi benang.  Setiap kepompong dapat menghasilkan 300 sehingga 900 meter panjang.  Benang sutera tersebut ditenun menjadi kain.  Kain sutera asli mengeluarkan bau yang harum.
 2. 2. Pada awalnya, sutera merupakan produk kerajaan China atau Tiongkok. Sutera mula dikenal di Cina sejak sekitar tahun 2700 SM. Hanya bangsa Cina yang mengetahui rahsia pembuatan sutera selama berabad-abad. Siapapun yang membocorkan cara pembuatan sutera akan dibunuh dan dilabelkan sebagai seorang pengkhianat.
 3. 3. Kerana inilah yang membuat harga sutera sangat mahal, bahkan sebanding dengan emas pada masa itu. Lalu pada tahun 550 M, Kerajaan Romawi Timur atau Bizantium yang bernama Justinian I mengirim 2 biarawan yang menyamar sebagai pengintip ke negeri Cina. Mereka berjaya mengambil ulat sutera dari negeri Cina dan mengetahui cara membuat sutera pada tahun 552 M.
 4. 4. Sejak saat itu, sutera bukan lagi dimonopoli oleh Kerajaan Cina. Sejak saat itu, sutera dikembangkan di seluruh wilayah Kerajaan Romawi dan tersebar ke seluruh dunia. Di Malaysia ,sutera mula dikenal sejak abad kesepuluh.
 5. 5. KEPOMPONG PROSES
 6. 6. bertelur sehingga 500 telur ulat sutera berukuran kepala jarum. sekitar 20 hari, telur tersebut menetas menjadi larva ulat yang kecil. 18 hari kemudian, ukuran badan larva ulat tersebut akan membesar sehingga 70 kali serta empat kali mengganti kulitnya. Kemudian larva ulat tersebut akan terus membesar sehingga beratnya mencapai 10 kali berat.
 7. 7. Pada saat itu ulat sutera akan berwarna kekuningan dan lebih padat. Itulah tanda ulat sutera akan mula membungkus dirinya dengan kepompong. Kemudian kepompong direbus agar larva ulat di dalamnya mati. Setelah ulat mati, serat di kepompong dapat diuraikan menjadi serat sutera yang sangat halus. Kemudian serat sutra yang halus tersebut dipintal.
 8. 8. GAMBARAJAH
 9. 9. GAMBARAJAH
 10. 10. GAMBARAJAH
 11. 11. GAMBARAJAH
 12. 12. GAMBARAJAH
 13. 13. PROSES PEMBUATAN KAIN SUTERA Secara umum tiga proses utama : Penampalan lilin batik pada kain baik secara tulis, cap maupun kuas. Lilin berfungsi sebagai resist (penutup) terhadap warna yang akan diberikan pada kain. Pemberian warna. Dapat diakukan dengan teknik celupan (deying) atau coletan (painting). Pemberian warna dilakukan tanpa pemanasan dan warna tidak hilang pada waktu penghiangan ilin batik. Menghilangkan kembali lilin batik dari kain, dapat diakukan dengan di kerok (dikerik).
 14. 14. Sutera merupakan bahan yang sangat kuat. Sutera juga lembut ketika menyentuh kulit. Bahan sutera memiliki ciri khas iaitu berkilau seperti mutiara. Sutera memiliki kemampuan penyerapan yang baik. Sutera memiliki daya tahan terhadap panas dan tidak mudah terbakar. Salah satu kemampuan istimewa sutera adalah mampu melindungi kulit tubuh dari sinar ultraviolet yang dapat merosakkan kulit.
 15. 15. Kosmetik  Kepompong dijadikan scrub untuk perawatan kecantikan.  Kepompong mengandungi banyak protien yang bermanfaat untuk kulit, iaitu untuk memgekalkan kehalusan dan keremajaan kulit.  Dr Hauschka dari Jerman: • Komposisi asid amino dan pH yang hampir sama dengan struktur kulit manusia. • Zat antibakteria yang bermanfaat melindungi jaringan kulit. • Fibre membantu melindungi kulit dari sinaran ultraviolet.
 16. 16. Perhiasan • Sutera yang telah menjadi benang kemudian ditenun menjadi sehelai kain atau pakaian. • Perhiasan kraftangan (kraftangan di dinding) Kegunaan lain
 17. 17. SUTERA DALAM AL-QURAN
 18. 18. Ayat-ayat al-Quran Sebanyak 7 kali disebut dalam al-Quran. Surah al-Kahfi ayat 31 Surah al-Hajj ayat 23 Al-Faatir ayat 33 Ad-Dukhaan ayat 53 Ar-Rahman ayat 54 Al-Insaan ayat 12 dan ayat 21
 19. 19. Surah al-kahfi ayat 31 Mereka itu, disediakan baginya Syurga yang kekal, yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka dihiaskan di dalamnya dengan gelang-gelang tangan emas dan memakai pakaian hijau dari sutera yang nipis dan sutera tebal yang bersulam; mereka berehat di dalamnya dengan berbaring di atas pelamin-pelamin (yang berhias). Demikian itulah balasan yang sebaik-baiknya dan demikian itulah Syurga tempat berehat yang semolek-moleknya.
 20. 20. Surah al-Hajj ayat 23 Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam Syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara dan pakaian mereka di situ dari sutera.
 21. 21. Surah al-Faatir ayat 33 (Balasan mereka ialah) Syurga-syurga "Adn", yang mereka akan masukinya; mereka dihiaskan di dalamnya dengan gelang-gelang tangan dari emas dan mutiara; dan pakaian mereka di situ adalah dari sutera.
 22. 22. Surah ad-Dukhaan ayat 53 Mereka memakai pakaian dari kain sutera yang halus dan kain sutera tebal yang bersulam; (mereka duduk di tempat perhimpunan) sentiasa berhadap-hadapan (di atas pelamin masing-masing).
 23. 23. Mereka (bersenang-senang di tempat masing-masing dalam Syurga itu dengan) berbaring di atas hamparan-hamparan, yang lapisan-lapisan sebelah dalamnya dari sutera tebal yang bersulam dan buah-buahan kedua-dua Syurga itu dekat (kepada mereka) untuk dipetik.
 24. 24. Dan kerana kesabaran mereka (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya), mereka dibalas oleh Allah dengan Syurga dan (persalinan dari) sutera.
 25. 25. Mereka di dalam Syurga memakai pakaian hijau yang diperbuat dari sutera halus dan sutera tebal (yang bertekat), serta mereka dihiasi dengan gelang-gelang tangan dari perak dan mereka diberi minum oleh Tuhan mereka dengan sejenis minuman (yang lain) yang bersih suci.
 26. 26. Hukum 1. ADAKAH SUTERA ITU NAJIS ?  Prof. Dr. TM. Hasbi Ash Shiddieqy dalam Ahkam Al- Fiqh Al-Islami atau Hukum-hukum Fiqh Islami: Air mata, peluh, air liur, air hidung daripada binatang yang, sama ada binatang tersebut boleh dimakan atau tidak adalah suci  Dr. Yusuf al-Qardhawi dalam Halal dan Haram dalam Islam: i. Prinsip-prinsip Islam dari hal halal dan haram: Asal segala sesuatu ialah membolehkan.
 27. 27. 2. PEMAKAIAN SUTERA.  Dr. Yusuf al-Qardhawi: Halal dan Haram dalam Kehidupan Peribadi Muslim: Soal pakaian dan perhiasan. a. sutera yang asli haram bagi lelaki ‫الرزق‬ ‫من‬ ‫والطيبات‬ ‫لعباده‬ ‫أخرج‬ ‫التي‬ ‫هللا‬ ‫زينة‬ ‫حرم‬ ‫من‬ ‫قل‬ “Katakanlah! Siapa yang berani mengharamkan perhiasan Tuhan yang disediakanNya untuk para hambaNya dan begitu pula yang baik-baik dari rezeki.” (al-A’raf:32)
 28. 28. ‫ولباس‬ ‫وريشا‬ ‫سوءتكم‬ ‫يوارى‬ ‫لباسا‬ ‫عليكم‬ ‫أنزلنا‬ ‫قد‬ ‫ادم‬ ‫يبنى‬ ‫يذكرون‬ ‫لعلهم‬ ‫هللا‬ ‫ءايات‬ ‫من‬ ‫ذلك‬ ‫خير‬ ‫ذلك‬ ‫التقوى‬ "Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan pakaian untuk menutupi 'auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang baik." (Al- A'raf: 26).
 29. 29. b. Islam membolehkan memakai sutera jika ada keperluan kesihatan yang menetapkannya. • Rasulullah pernah membenarkan Abdul Rahman bin Auf dan Az-Zubair bin Al-Awwam memakai sutera ketika mereka diserang penyakit gatal-gatal (Bukhari)
 30. 30. Jumhur fuqaha' (majoriti ahli feqah) berpendapat ia adalah haram. ‫اآلخ‬ ‫في‬ ‫يلبسه‬ ‫لم‬ ‫الدنيا‬ ‫في‬ ‫لبسه‬ ‫من‬ ‫فان‬ ‫الحرير‬ ‫تلبسوا‬ ‫ال‬‫رة‬ Dari Umar bin Al-Khattab bahawa Rasulullah s.a.w berkata: “Janganlah sampai kamu memakai pakaian sutera, kerana sesungguhnya sesiapa yang memakainya di dunia, tidak akan dapat memakainya di akhirat nanti.” (Bukhari&Muslim)
 31. 31. ‫يمينه‬ ‫في‬ ‫فجعله‬ ‫حريرا‬ ‫ص‬ ‫هللا‬ ‫رسول‬ ‫أخذ‬,‫في‬ ‫فجعله‬ ‫ذهبا‬ ‫وأخذ‬ ‫شماله‬,‫قال‬ ‫ثم‬:‫أمتي‬ ‫ذكور‬ ‫على‬ ‫حرام‬ ‫هذين‬ ‫ان‬ Dari Saidina Ali: “Rasulullah s.a.w telah mengambil kain sutera dan dipegangnya di tangan kanannya, dan mengambil emas dan dipegangnya di tangan kirinya, kemudian beliau berujar: Sesungguhnya kedua-dua ini adalah haram bagi kaum lelaki bagi umatku.” (Ahmad,Abu Daud,Nasa’I,Ibnu Hibban&Ibnu Majah)
 32. 32. • Minoriti fuqaha' berpendapat tidak haram kerana berdalilkan amalan sahabat Segelintir sahabat (20 orang) memakai sutera, antaranya Anas dan al Barra' (Sunan Abi Daud) • Tarjih oleh Imam Syawkani dalam Nailool Awthor: Apabila kesemua dalil hadis yang melarang dan membolehkan digabungkan, maka hukumnya makruh memakai sutera. Buktinya 20 orang sahabat memakainya sedangkan mustahil sahabat memakai sesuatu yang diharamkan oleh syari'at.
 33. 33. Bagaimana pula kalau bukan 100% sutera? • Dalil hadis yang berbunyi: Dari Umar al Khattab bahawa RasuluLlah saw melarang memakai sutera kecuali pada tempat selebar dua, tiga atau empat jari. (Muslim) • Dalam kitab Nahjul Balaghah (Imam Ali): sedikit sutera untuk lelaki adalah diharuskan, kerana ia adalah bab berpakaian, dan kemungkinan pakaian itu memerlukan sedikit sutera. • Sayyid Sabiq (Fiqh Sunnah, Jld 2) berpendapat: memakai sedikit sutera bagi lelaki adalah harus.
 34. 34. Syarat sah solat  Haram dipakai ketika solat bagi lelaki, sama seperti hukum memakai pakaian yang dirampas, dicuri dan sebagainya yang bukan miliknya yang mana ia tidak menjejaskan kesahihan solat seseorang.  Maksudnya, solat seorang lelaki yang memakai sutera tidak memberi apa-apa kesan dari segi sah-batalnya mengikut hukum syarak.  Sebaliknya, orang itu adalah berdosa kerana memakai sesuatu yang diharamkan oleh syarak, samada ia dipakai dalam solat atau pun di luar solat.
 35. 35. ‫والبغى‬ ‫واالثم‬ ‫بطن‬ ‫وما‬ ‫منها‬ ‫ظهر‬ ‫ما‬ ‫الفوحش‬ ‫ربى‬ ‫حرم‬ ‫انما‬ ‫قل‬ ‫ع‬ ‫تقولوا‬ ‫وأن‬ ‫سلطنا‬ ‫به‬ ‫ينزل‬ ‫مالم‬ ‫باهلل‬ ‫تشركوا‬ ‫وأن‬ ‫الحق‬ ‫بغير‬‫لى‬ ‫تعلمون‬ ‫ال‬ ‫ما‬ ‫هللا‬ Katakanlah: “Tuhanku hanya mengharamkan perbuatan yang keji, baik yang nampak mahupun yang tersembunyi, dan perbuatan dosa, melanggar hak manusia tanpa alasan yang benar, mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang Allah tidak menurunkan dasarnya untuk itu dan mengada-adakan terhadap Allah apa saja yang tidak kamu ketahui”. (Qs. 7 al-A’raaf 33)
 36. 36. Hikmah pengharaman sutera ke atas kaum lelaki Untuk mendidik mereka dengan suatu moraliti yang tinggi lagi mulia Untuk memerangi segala rupa hidup bermewah-mewahan
 37. 37. Hikmah boleh memakainya bagi kaum wanita Terdapat pengecualian hukum, kerana menjaga perasaan kaum wanita dan tuntutan kewanitaannya. Fitrah wanita suka dan cenderung untuk menghias diri.
 38. 38. • Sutera terhasil daripada sejenis serangga yang dikenali sebagai ulat sutera (ulat putih), atau nama saintifiknya Bombyx Mori. • Secara umumnya, memakai sutera haram bagi lelaki dan harus bagi wanita dengan syarat tidak melangkaui batas syariat. • Pendapat ulama’ : haram apabila memakai keseluruhan pakaian itu daripada sutera, tetapi harus sekiranya ia adalah sedikit.

×