Escolatenes

1,502 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,502
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,033
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Escolatenes

 1. 1. LESCOLA DATENES
 2. 2. LESCOLA DATENES RAFAEL DE SANZIO AUTOR : Rafael de Sanzio PAÍS : Italia PERÍODE : 1509-1510 ÈPOCA : Renaixement del CinquecentoLOCALITZACIÓ: Stanza della Signatura, Vaticà, Roma MESURES: alçada de 5m × base de 7’70m TÈCNICA: al fresc
 3. 3. Rafael de Sanzio· Pintor i arquitecte italià de lAlt Renaixement.· Va realitzar importants aportacions en larquitectura.· Es va interessar en lestudi i conservació dels vestigis grecorromans. · Als 25 anys va obtenir el seu primer encàrrec oficial, la decoració de les Estades Vaticanes, on va pintar alguns frescos com LescoladAtenes.· Juntament amb Miguel Ángel i Leonardo da Vinci forma el trio dels grans mestres del període.· La seva pintura és exemple de bellessa, serenitat i elegància.
 4. 4. RAFAEL DE SANZIO
 5. 5. CONTEXT HISTÒRIC El papa Juli II va encarregar a Rafael la decoració de les cambres papals, que avui dia són conegudes com Les estances de Rafael. Lescola dAtenes pertany a principis del Cinquecento on la capital artística del moment passà de ser Florència a ser Roma. Es consoliden les tècniques pictòriques del Quattrocento, les obres mostren una gran perfecció i qualitat. Sintrodueixen temes no religiosos com és el cas de lEscola dAtenes.
 6. 6. LESCOLA DATENES
 7. 7. ANÀLISIS FORMAL · Es troben diversos grups de filòsofs i matemàtics conegutshistòricament situats en un temple d’inspiració romana perl’arc voltat. · Estan distribuïts en el quadre geomètricament, de maneraque queda un petit espai buit en el centre, on es trobensituats els principals personatges: Plató i Aristòtil.· Ells són el punt de fuga de la composició lineal del quadre. · Hi ha un equilibri formal i un gran dinamisme, ja querepresenta molt bé els gestos, els moviments i lesexpressions dels personatges.
 8. 8. ANÀLISIS FORMAL · Hi ha una gran varietat cromàtica que perfila els detalls i elsrostres dels personatges. · Cal destacar lús del clarobscur: claredat destacada a la partinferior, fent veure que hi ha una porta oberta a la dreta quedeixa passar la llum.
 9. 9. 1. Plató 2. Aristòtil 3. Sòcrates 4. Xenofont 5. Esquines (o Alcibíades) 6.Alcibíades (o Alexandre) 7. Zenó 8. Epicur 9. Federico Gonzaga 10. Averrois11. P tàgores 12. F. M. della Rovere 13. Heràclit 14. Diògenes 15. Euclides 16. Zaratustra 17. Ptolemeu 18. Autoretrat de Rafael 19. Retrat de Sodoma
 10. 10. SIGNIFICAT· Representa a la saviesa antiga. · No hi ha paisatge perquè la natura és revelació. La solemnearquitectura simbolitza la saviesa antiga que és abans de totuna solemne construcció. · Les persones són concebudes escala d’aquestaarquitectura monumental. Per tant, podem dir que es basa enlantropomorfisme. · Pretén ser un edifici “renascut”, de la mateixa manera quela saviesa dels pensadors de l’antiguitat ho ha fet alRenaixement.
 11. 11. FUNCIÓ· Té una funció propagandística a causa de la importància deRoma i de l’Església. · Mostra una Església única i poderosa, amb capacitat perabsorbir amb la fe tot el pensament pagà cristià.
 12. 12. MODELS I INFLUÈNCIES · Heretà el seu estil més personal del mestre Perugino.· El perfeccionà observant les obres de Leonardo i MiquelÀngel. · Com a influències posteriors, trobem la GermandatPreradaelita, que preten recupear altre cop la senzillesa iprofunditat.· Una segona influència va ser Giulio Romano, deixeble deRafael.
 13. 13. GRÀCIES PER LATENCIÓ!

×