Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Imperial

342 views

Published on

A visit to imperial College London.
Written in Danish, but largely pictures.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Imperial

 1. 1. [14-12-09]University CollegeSjællandAnders M. Jensen ogPeter Tværmose Nielsen[IMPERIAL COLLEGE, LONDON] [Et studiebesøg på hovedbiblioteket, Imperial College, London.]
 2. 2. Imperial College, London er beliggende mellem Royal Albert Hall og Naturhistorisk museum. Centraltbeliggende og med et diskret udseende der gør at man godt kan gå forbi det første gang. Det er denne vej man skal ned af for at komme til Imperial. Hvad man ikke kan se på billede 2 er at der er bom og vagt i den ende af vejen.Går man ned ad den rigtige vej vil man nok være uenig i det diskrete, da de har et temmelig stort tårn påpladsen foran (se forside).Det burde nok tilføjes at Imperial College er spredt ud over hele London og har 13 biblioteker i alt, vi var påvej til hovedbiblioteket på South Kensington.Vi starter lige med den fysiske beskrivelse igen og bagefter tage arbejdet og hvilke værktøj de bruger.
 3. 3. Det er for nyligt blevet renoveret i stueetagen, og de andre etager følger snart trop. Man kunne mærke atda vi fik vist biblioteket var det med en vis stolthed. Om man kunne lide indretningen er nok en smagssagda vi så ting som kunne virke fremragende og andre ting som nok hurtigt ville irritere.Stedet var holdt i klare farver, og uden for meget på væggene. Der var symboler og stor tekst for attilkendegive hvad området var for noget.Ved indgangen var der stor informationsskærm, eller rettere en projektor. Man kan jo lige så godt udnyttede store hvide væg.Man kunne så her vælge at følge ydermuren hvor man så kom til en kantine der for en nørd har alt hvadhjertet kunne begære. Ved bordene kunne man arbejde videre da der var sat computere op:
 4. 4. At spise er heller ikke en lovlig grund til at holde inde med arbejdet, eller man kan bruge det til rekreationmens man spiser…På det sidste og næste billede vil man også kunne se ind i biblioteket. De der sidder på den anden side afglasvæggen er altså ikke kantinegæster.
 5. 5. Vil man ikke sætte sig i en bås og nørde den kan man sæt sig ved bardisken eller finde en af pladserne udencomputer – en af grundene til der ikke er computere alle vegne må være fordi det er pladser til folk medbærbare, som vi kan se ved vinduet på andet højre billede.Vi vender lige tilbage til trappen der fører op til biblioteket. Hvor vi til højre kan se der også er sørget forkørestolsadgang. Selv om man normalt ikke ville vælge en uddannelse som sygeplejerske når man sidder ikørestol kan vi ikke nægte nogen at tage uddannelsen, og på Rossyg er vi ikke ligefrem handicapvenlige.
 6. 6. Ved indgangen var der igen sluser man skulle igennem, og her sidder der ud over vagten ogsåskrankepersonale.Man ser umiddelbart til venstre en skranke kaldet ”Issue Desk”, det er her man henter reservationer ogfornyr sine lån.Her bliver det så lidt af en labyrint, men hvis man vælger at dreje til venstre kommer man ind iarbejdsområdet. Det venter vilige lidt med, og tager i stedetruten ligeud.Her vil det så væreselvbetjeningen man støder påDette var de eneste maskinerder var til selvudlån, og det vilvære en skam at sige der var køved maskinerne.Faktisk var der lang tid mellemnogen brugte dem.
 7. 7. Over for det ser vi nogle maskiner til opslag ikataloget.Det er ikke et dårligt sted at placere søgemaskiner,da man her finder trappen til de øvrige etager ibiblioteket.Derefter kommer man så til endnu et valg. Højreeller venstre.Til venstre ser vi helpdesken, der altså ikke sidderhvor folk er – det undrede lidt at de sad her på gangen.Selvfølgelig kan man sige at de på den her måde sidder mellem de 2 halvdele der er i stueetagen, meneftersom bogsamlingen er ovenpå ville jeg til trods for at de sidder overfor og kan holde øje medpensummateriale, sige at det måske var bedre de sad hvor bøgerne var.
 8. 8. Vi har på Rossyg fået et glasskab til pensummateriale for knapt et år siden for at forhindre svind, og det varsådan set også den løsning de kørte med, blot i større format.Fortsætter vi ind forbi helpdesken kommer vi ind i den halvdel, hvor det var rettet mod gruppearbejde.Et af de ting som vil være et problem når man bruger store åbne pladser og folk laver gruppearbejde erstøjen og det at kunne lukke sig inde et sted hvor man er fri for distraktioner.Det problem har de forsøgt at løse ved at have de her skille og skydevægge.
 9. 9. Som man vil kunne se på billederne er der meget kantet, og opbygningen er som små firkantede øer plantetmere eller mindre tilfældige steder i lokalet. Man kan vælge at se det som en protest mod den traditionelleindretning med lige gange og kryds.Der var heller ikke ligefrem en form for konservatisme i indretningen, som det kan ses på billederne.Det holdtes i skarpe farver og abstrakt kunst på væggene. Stålvægge og rå beton i loftet gav det et koldtudseende hvilket nok var grunden til de skarpe farver.Ligesom på LSE var der gulvtæppe og ikke linoleum. Det er lidt behageligere og hyggeligere, selv om det ernoget der bliver slidt på en anden måde end linoleumsgulve. Desuden vil det også tage noget af støjen.Ved vinduet har vi så nogle lidt anderledes borde hvor man kan isolere sig lidt fra resten af arbejdsrummet,det kræver dog at man ikke lader sig distrahere for meget af hvad der foregår udenfor, især når der som påbillede 2 står et par flotte fyre der tager billeder.
 10. 10. Herinde støder man også på en stor rød klods midt i lokalet. Det er først når man kommer om på den andenside man ser at det rent faktisk har en funktion.Det er så et lille lokale hvor man kan klippe redigere video og lyd eller scanne, der er både høretelefoner oghøjtalere derinde – lidt afhængigt af om man arbejder flere sammen eller hvor meget man vil støje…Vi har på Rossyg tidligere har haft en maskine til det samme stående i et lokale men den blev aldrig brugt.Hvis vi i stedet for at gå forbi helpdesken drejede til højre ville vi komme til Wolfson IT-Suite, hvor vi harundervisningslokaler og arbejdsstationer.
 11. 11. Navnet skyldes at det er doneret af Wolfson der er en fond der støtter videnskabsområderne, medicin,sundhed, undervisning, kunst og humaniora.Her var de studerende taget med på råd om hvordan indretningen skulle være, og de havde ønsket bordehvor man sad alene, så derfor har vi i den ene halvdel denne indretningDer var kommet ca. 600 svar tilbage på spørgsmålet, så selv om man tager forbehold for størrelsen var derstørre respons end man får på Rossyg, hvor jeg selv mener man har temmelig nær kontakt til destuderende.Jeg var noget imponeret over studerende gerne ville være med til at bestemme udseendet i stedet for blotbeklage sig når det er færdigt. Måske er det bare en kulturforskel.
 12. 12. I den anden halvdel af Wolfson har vi små grupperum, undervisningslokaler og kopirum.Man kunne forestille sig der ville blive temmelig fyldt i kopirummet hver semesterstart.Undervisningslokaler er der ikke særligt meget at bemærke ved. De har 3 lokaler i forskellige størrelserDet mindste af dem var der plads til 8 i, og hvad jeg nok vil mene virkede lidt underligt var det bag englasvæg. Stod jeg som underviser i det lokale ville jeg nok blive distraheret hver gang nogen gik forbi.Måske vil nogen mene det er fordi jeg er nysgerrig, men som bibliotekar skal nok være nysgerrigt anlagt.
 13. 13. Når lokalerne ikke blev brugt til undervisning stod det frit at bruge det som arbejdsstationer.Her findes også de et par grupperum der ligesom medielokalet er nogle klodser der virker tilfældigtplacerede.Også i det her tilfælde havde de fravalgt at følge lige linjer hvilket gjorde at overvægtige ikke kan gå helevejen rundt om grupperummene uden fare for at sidde fast. En person af normal kropsbygning må gåsidelæns for at komme rundt om det ene hjørne.Grupperummene er små men har whiteboard og projektor i loftet, så man kan lave gruppearbejde uden atsidde flere mennesker om den samme 15 tommers skærm.
 14. 14. De øvrige etager indeholder så kontorer og bibliotekets bog og tidsskriftssamling.Der er ikke taget billeder af det for det så meget traditionelt og gammeldags ud, og de ville indenfor kort tidbegynde ombygningen her i en stil der svarer til stueetagen. Planen er at tage en etage ad gangen.Grunden til at besøge Imperial College var at det var blevet anbefalet det i forummet for web 2.0interesserede bibliotekarer (http://library20.ning.com ).På spørgsmålet hvilke biblioteker folk ville anbefale at besøgte var svaret at Imperial var fremragende, ogder var arbejdet meget med inddragelse af IT, og særligt værd at møde var nok Owen Stephens der havdelavet den første biblioteks” mashup”.Mashups er temmelig populært lige nu, og hele ideen er som vi har snakket om flere gange at samle dethele et sted. Fremragende ide, men ikke let at lave da mange baser og kilders manglende åbenhed sætteren bremse for det. Det svarer lidt til at deeplinke hvor man ikke behøver besøge f. eks. Sundhedsstyrelsenfor at få en af deres pdf-filer men linker direkte til filen i stedet for siden hvor man kan hente den. Ikke altidpopulært hos de der laver siderne, men dejligt nemt for brugerne.Der blev set frem til at møde Owen Stephens, hvor den indre nørd nok ville komme til kort, men da mødetblev aftalt virkede det som om han ikke arbejdede der mere. Da det ikke kun var web 2.0 og IT vi varinteresseret i at høre om fik vi en aftale med en anden bibliotekar, Ruth Harrison.Ruth arbejder med læringsudvilking (Learning Development team) og koordinerer bibliotekets undervisningDer var også meningen at vi skulle mødes med Jenny Ewans og Lawrence Jones men da de skulle lave et afoplæggene på konferencen der startede dagen efter var de temmelig ophængte.Der var dog lejlighed for at tale med dem efter deres oplæg, men det var mere til det de havde fortalt ogikke så meget selve biblioteket.Undervisning:På Imperial er de meget fokuserede på at det helst skal foregå elektronisk, men fysisk undervisning er deraltså stadigt.De har undervisning på hold op til 160 personer, men har også små hold. Undervisningen strækker sig over3 timer, hvor det hovedsageligt er opgaver. De bruger så meget som muligt clickere/ handsets, meneftersom de kun kan bruges til multiple choice spørgsmål er anvendeligheden begrænset. Det er praktisk påden måde at selv stille elever kommer med et bud på spørgsmål, hvor det kansommetider være meget svært at hive et svar ud af de studerende.Et eksempel på en lektion hvor det bruges kan ses påhttp://www3.imperial.ac.uk/pls/portallive/docs/1/8989696.PDFDer er 15 undervisnings sessioner til undergrads – ingen til masters – 1 til ph.d..Selv om Second Life nåede den popularitet det var blevet spået, har nogle ansatte brugt mange timer på atgenskabe en del af Imperial i den virtuelle verden.Der er en artikel om det her http://www3.imperial.ac.uk/pls/portallive/docs/1/40465710.PDF på side 11.
 15. 15. og her: http://www.ireport.com/docs/DOC-159220videoklip her: http://www.youtube.com/watch?v=WnPYhSbSABASom man vil kunne se på et af videoklippene giver det mulighed for at besøge en hospitalsstue, hvor mankan undersøge en patient.Et de tilbudte online kurser der gives er i plagiering – selvfølgelig ikke hvordan de slipper fra at gøre det,men bl.a. hvordan de får lavet fact checking og kildeangivelse.Det er også biblioteket der står for undervisningen i reference manager.Selv om der er meget undervisning foregår det der ikke findes online som selvstudie på frivillig basis – derarbejdes lige nu på at gøre det obligatorisk.Undervisere:Foredrag bliver lagt på Youtube – hvor Imperial har deres egen kanal.Lige præcis det kan skabe noget diskussion, for at lægge sådan noget ud vil hjælpe de fjernstuderende, menvil det afholde de andre studerende fra at møde op til undervisningen hvis de ved det bliver filmet?Jeg har hos underviserne hørt udtalt frygten for at stå og undervise til en række båndoptagere og kameraeri et ellers tomt lokale.De vil gerne køre så meget som muligt via VLE (Virtual Learning Enviroment), og nye undervisere skal førstigennem en introduktion til hvordan de kører e-learning.Når det kommer til undervisere kører kommunikationen ikke så godt, der gives ikke besked om ændringer ipensum, henvendelser på mail besvares sjældent. De har bedre erfaringer med en tilknyttet ”liaisonlibrarian”, som et bindeled mellem bibliotek og stab, hvor kommunikationen foregår face-to-face.Vi følte begge det var på en måde betryggende at høre at et sted der var så fremtrædende kæmpede medde samme små problemer som os der var på væsentligt mindre steder.Det fysiske bibliotek:Biblioteket er kun for folk med tilknytning til Imperial, men der er åbent for at folk kan komme ind og brugematerialerne på stedet. Man kan altså ikke komme fra gaden og oprettes som låner.Vil man absolut låne kan man bestille gennem et andet bibliotek da de er med i lånesamarbejde.Ligeledes kan deres lånere selv bestille materialer udefra. Besked om hjemkommet materiale foregår overmail – der er ingen sms-tjeneste.Der er en forslagsboks til indkøbDe har som nævnt tidligere lavet en mashup så det er både fysiske og elektroniske ressourcer man finder ibiblioteksbasen – men der blev givet udtryk for at det ikke var opdateret godt nok.Imperial på nettet:De bruger også Delicious, og tester om twitter er noget.Det var ikke helt afgjort på det tidspunkt vi besøgte dem, men besøger man deres hjemmeside nu vil dervære en reklame for deres twitterfeed på forsiden.
 16. 16. Når man følge beskederne eller feed vil man også se at alt der er postet også er relevant for biblioteket,hvor mange feeds hurtigt går over til at fortælle om ligegyldige ting.De er meget glade for blogs og har adskillige – fordelen er at det giver frihed til at poste. Man skal ikkevende det med IT afdelingen først og få dem til at lægge det på.Faktisk er de så glade for blogs at man kan via et link fra bibliotekets side følge 5 studerendes blogs omhvordan det er at gå på Imperial. En ide der måske varværd at tage op?Vi har studerende der er i udlandet der blogger, måskevar det også relevant at have blogs for studerende ialmindelig praktik?Som jeg havde forstået det inden jeg tog af sted var dermange steder der ikke ville bruge systemet Athensmere.Det gælder også for Imperial der i stedet var gået overtil SFX, der svarer meget godt til DEFF, hvor der er friadgang til udvalgte tidsskrifter vi skolens computer, oghjemmefra med et login.Der er på denne måde også adgang via Google Scholar.De har en wiki lavet i Wetpaint som er gratis udbyder afhjemmesider og wiki.Sammenfatning og overvejelserImperial College er et sted med traditioner – man har fostret indtil flere Nobelprisvindere og med enplacering i hjertet af London, mellem Royal Albert Hall og Det Naturhistoriske Museum, er der ikke lagt skjulpå, at dette betragtes som et meget vigtigt og betydningsfuldt sted. Der er således ingen ydmyghed atspore og man er ikke synderligt i tvivl om, at Imperial College ser på det de laver som værende blandt detbedste i verden. Det gælder for den undervisning man tilbyder og det gælder for biblioteket, der igennem2008-2009 har gennemgået en grundlæggende renovering – en renovering der stadigt pågår.Når man træder ind i bibliotekets lokaler mødes man af noget anderledes i forhold til et traditioneltbibliotek. Det er umiddelbart svært at se der er tale om et stort bibliotek – bøgerne er fraværende og istedet for er det PC´ere og ”Think Tanks” (grupperum med alle tekniske faciliteter) der møder brugerne.Række op og række ned af PC´ere (over 90 er stillet op i forbindelse med ombygningen) er også til rådighedi en labyrintisk grundplan. Adgangen til det hele foregår gennem adgangsbomme. Et kæmpe IT-undervisningslokale og café er også indeholdt i grundplanen og det hele er holdt i orange og rødt, medbløde kurver og med hullede stålvægge til at adskille gruppelokalerne. Æstetik er vigtig – vigtig for den sansfor kvalitet uddannelsesbiblioteker skal møde de studerende med – og vigtig for det stykke arbejde destuderende skal udføre på deres studium. Og det er vigtigt, at der er mange små steder de studerende kanføle sig hjemme og arbejde på kryds og tværs med bibliotekets ressourcer. I en artikel i ”Reporter” –Imperial College´s interne nyhedsbrev – beskrives hele ombygningen af biblioteket og man lægger især
 17. 17. vægt på, at det skal være et sted hvor de studerende kan arbejde – altså et arbejdssted i højere grad end etopbevaringssted for bøger. Det er ikke længere materialerne der er det vigtige og som man blærer sig med– det er muligheden for at skaffe materialer, der er det vigtige og det symboliserer et grundlæggende skift imåden at tænke bibliotek på.Biblioteket er et supermarked eller en markedshal, hvor man shopper rundt efter sine varer/bøger elleronlinetjenester. De studerende er forbrugere af biblioteksydelser – undervisning tilbydes som kurser medtilmelding og ikke, som i UCSJ, som obligatorisk undervisning på hold. Man har en klar fornemmelse af, atdette er en god ordning for de stærke studerende, mens de svage lades i stikken. Og egentlig er der måskeheller ikke så meget fokus på stærke eller svage studerende – der er prestige i at være studerende påImperial College og vil man studere er det fint og vil man ikke, må man selv om det. Den attitude er ikke såfremherskende i Danmark, hvor det forventes, at alle skal være ligestillet og at det er institutionernesansvar at få de svage studerende med – ikke de svage studerendes og det hænger naturligvis sammen medden måde institutioner i Danmark sikrer deres indtægter på. Og det har indflydelse på vores måde atorganisere biblioteksundervisning på: Skal vi tilbyde kurser, hvor de studerende selv kan tilmelde sig ellerskal vi fortsætte med klasseundervisning? Eller begge dele?Biblioteket på Imperial College klarer mange af deres services selv fra bunden – selvom de også købereksterne ydelser, som for eksempel styring af elektroniske tjenester af SFX. Her i UCSJ har vi DBC til at ståfor og udvikle vores biblioteksbase og vi har DEFF til at tage sig af de elektroniske tjenester. Vi har heleBibliotek.dk overbygningen. Man har mange gode idéer på Imperial College, men også her er man løbet indi ressourceproblemer. Da vi for eksempel nævnte vores SMS beskeder til lånerne blev vi overraskede overat høre, at det ikke var en tjeneste man havde på Imperial College. Kontakten til studerende foregår ogsåpå et meget mere formaliseret plan end hos os i UCSJ. Den coachende og vejledende rolle, vi hos os påtageros overfor de studerende, er der ikke på samme måde plads til på Imperial College. Der er ikke den sammeopfattelse af, at alle skal være med og at det for eksempel er vigtigt, at alle studerende får kurser ellerundervisning – det må man selv om her. Det er en anden kultur hvor der lægges meget mere ansvar overpå de studerende – på godt og ondt.Imperial College er netop kommet ind i top 5 over de bedste colleges i verden. Man må formode, atbiblioteket på Imperial College har medvirket til den flotte placering og det er uden tvivl fortjent. Menverdensklasse er selvforstærkende og de parametre der måles på, er ofte dem, som de i forvejenanerkendte organisationer har som styrkeområder – det er naturligvis en påstand: Imperial College eranerkendt som et af de bedste colleges i verden – derfor er det de gør også blandt det bedste i verden.Hvilken vej der ræsonneres er et åbent spørgsmål. Ser man imidlertid på hvad der foregår på bibliotekerne ihenholdsvis UCSJ og Imperial College er der flere områder, hvor man sagtens kan argumentere for, at UCSJBibliotekerne er blandt de bedste i verden: Vi har en unik personlig kontakt til de studerende og en bådecoachende og vejledende rolle i mange sammenhænge. Vi har et unikt nationalt og regionaltbibliotekssamarbejde, vi er i front hvad angår kommunikation med de studerende og vi tilbyderinformationssøgningsundervisning på et højt fagligt niveau til alle studerende. Vi har en biblioteksbase istadig udvikling og har via DBC og DEFF fagligt meget kompetente samarbejdspartnere. Man bliver heltstolt efter sådan et besøg på et verdensklasse collegebibliotek.Lad os slutte af med Imperial College London Library´s vision udarbejdet i 2005:
 18. 18. The Vision stOur vision for Imperial College’s Library in the 21 century is a dynamic and innovative library serving theneeds of research, learning and teaching that is at the leading edge in terms of services and collections. Wewill have an international reputation for excellence, seeking always to be at the forefront in our use oftechnology and providing services that fit with the College’s pre-eminent position. In pursuit of our vision wewill attract and develop high quality staff and play a major role in developing future leaders within theinformation profession.(http://www.imperial.ac.uk/Library/pdf/a_world_class_library_service_for_the_21st_century_vision_for_imperial_college_library_july_2005.pdf)Målet er blandt andet “an international reputation for excellence” og der er ingen tvivl om, at det er denslags der tiltrækker studerende. Og det er tydeligvis også et mål de kan nå og måske allerede har nået. Vikan sagtens være klarere i mælet i UCSJ – der er ingen grund til at skjule vore stærke sider. Verdensklasseer også noget vi er med til at definere.Yderligere oplysninger om Imperial http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_College_LondonEller for videoklip: http://unionview.com/

×