Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
KUALITI GURU
Apa Itu Kualiti Guru????
Guru yang memiliki sifat-sifat terpuji seperti jujur, ikhlas, amanah
serta sabar dalam melaksanakan tugas yang telah
dipe...
Menyalurkan ilmu dan mendidik murid dengan lebih berkesan.
Memastikan setiap muridnya bukan sekadar berilmu ataupun lulu...
RANCANGAN MALAYSIA
KE-10 (RMK-10)
Meningkatkan Daya Tarikan Keguruan
Dan Menghasilkan Guru Terbaik
1. Mempertingkatkan Kualiti Guru Baru Secara Signifikan.
...
1. Mempertingkatkan Kualiti Guru
Baru Secara Signifikan
2. Menjadikan Profesion Keguruan
Pilihan Utama
Menjadikan
Profesion
Keguruan
Pilihan Utama
Ganjaran
Kewangan
Pembangunan
K...
3. Pengukuhan Latihan Perguruan
Malalui Latihan Praktikum
Kursus Perguruan Lepasan Ijazah akan
dilanjutkan satu tahun kep...
Guru berpengalaman akan diberikan
kursus pembimbing untuk meningkatkan
kebolehan membimbing mereka.
Program praktikum ak...
4. Penghapusan Jaminan
Penempatan Guru Pelatih
Hanya guru pelatih
yang memperoleh
pencapaian terbaik
dan berkelayakan
akan...
5. Peralihan Kepada “Sistem
Terbuka” Dalam Latihan Guru
Bertujuan
menambah
sumber guru
terlatih.
Lebih ramai
guru pelatih
...
6. Tawaran Baru
Untuk Semua
Guru Bagi
Meningkatkan
Kualiti
Perkhidmatan
Peluang kenaikan
pangkat yang
cepat
berdasarkan
ke...
7. Kemajuan Kerjaya Lebih Cepat
Berasaskan Kompetensi
Ramai guru berpeluang mencapai gred yang
lebih tinggi dalam masa ya...
8. PembangunanProfesionalyang Berterusan
yang BersesuaianBagi MenyokongPembangunan
Keupayaan& KemajuanKerjaya
Modul CPD ya...
Modul ini
memberi lebih
fokus kepada
peluang
pembelajaran
di sekolah.
Pelbagai modul
CPD untuk
pembangunan
kerjaya mereka
tanpa
mengganggu
pengajaran dan
pembelajaran.
9. Pelaksanaan Instrumen & Proses
Baru Untuk Penilaian & Penaksiran
Guru
• Tidak mengambil kira prestasi pelajar,
keupayaa...
KESIMPULAN
Guru yang berkualiti akan menyahut cabaran tersebut dengan
berlapang dada dan akan berusaha sedaya upaya untuk
...
SEKIAN TERIMA
KASIH
Kualiti Guru
Kualiti Guru
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kualiti Guru

847 views

Published on

apa yang guru perlu ada untuk menjadi guru ang berkualiti

Published in: Education
 • Be the first to comment

Kualiti Guru

 1. 1. KUALITI GURU
 2. 2. Apa Itu Kualiti Guru????
 3. 3. Guru yang memiliki sifat-sifat terpuji seperti jujur, ikhlas, amanah serta sabar dalam melaksanakan tugas yang telah dipertanggungjawabkan kepada mereka. Guru yang mempunyai sikap positif dan berdaya maju seperti komited, dedikasi, prihatin, berwibawa, cekal dan tidak mudah putus asa ketika menghadapi apa jua cabaran dan rintangan semasa menjalankan tugas. Berusaha meningkatkan ilmu dan kemahiran yang ada serta sentiasa meneroka dan mencari kaedah yang pelbagai dan sesuai bagi menarik minat murid untuk belajar.
 4. 4. Menyalurkan ilmu dan mendidik murid dengan lebih berkesan. Memastikan setiap muridnya bukan sekadar berilmu ataupun lulus dalam peperiksaan sahaja bahkan juga memastikan murid mereka mempunyai akhlak dan peribadi yang mulia lagi terpuji.
 5. 5. RANCANGAN MALAYSIA KE-10 (RMK-10)
 6. 6. Meningkatkan Daya Tarikan Keguruan Dan Menghasilkan Guru Terbaik 1. Mempertingkatkan Kualiti Guru Baru Secara Signifikan. 2. Menjadikan Profesion Keguruan Pilihan Utama. 3. Pengukuhan Latihan Perguruan Malalui Latihan Praktikum. 4. Penghapusan Jaminan Penempatan Guru Pelatih. 5. Peralihan Kepada “Sistem Terbuka” Dalam Latihan Guru. 6. Tawaran Baru Untuk Semua Guru Bagi Meningkatkan Kualiti Perkhidmatan. 7. Kemajuan Kerjaya Lebih Cepat Berasaskan Kompetensi. 8. Pembangunan Professional Yang Berterusan Yang Bersesuaian Bagi Menyokong Pembangunan Keupayaan Dan Kemajuan Kerjaya. 9. Pelaksanaan Instrumen Dan Proses Baru Untuk Penilaian Dan Penaksiran Guru.
 7. 7. 1. Mempertingkatkan Kualiti Guru Baru Secara Signifikan
 8. 8. 2. Menjadikan Profesion Keguruan Pilihan Utama Menjadikan Profesion Keguruan Pilihan Utama Ganjaran Kewangan Pembangunan Kerjaya Berprestij Pembangunan Nusa Bangsa
 9. 9. 3. Pengukuhan Latihan Perguruan Malalui Latihan Praktikum Kursus Perguruan Lepasan Ijazah akan dilanjutkan satu tahun kepada satu tahun setengah untuk meningkatkan pengalaman praktikum guru pelatih. Jabatan Pelajaran Negeri akan menyelaras penempatan guru pelatih di sekolah yang layak melaksanakan program ini dan memantau pematuhan oleh guru pembimbing.
 10. 10. Guru berpengalaman akan diberikan kursus pembimbing untuk meningkatkan kebolehan membimbing mereka. Program praktikum akan menjadi sebahagian daripada prestasi sekolah dan guru pembimbing.
 11. 11. 4. Penghapusan Jaminan Penempatan Guru Pelatih Hanya guru pelatih yang memperoleh pencapaian terbaik dan berkelayakan akan ditawarkan jawatan guru. Bertujuan memastikan penetapan keperluan kualiti minimum bagi guru baru.
 12. 12. 5. Peralihan Kepada “Sistem Terbuka” Dalam Latihan Guru Bertujuan menambah sumber guru terlatih. Lebih ramai guru pelatih yang cemerlang dapat dilantik sebagai guru di sekolah rendah dan menengah. Meningkatkan persaingan di kalangan guru pelatih meningkatkan persaingan di kalangan guru pelatih. Menambah baik kualiti sistem pendidikan secara keseluruhan
 13. 13. 6. Tawaran Baru Untuk Semua Guru Bagi Meningkatkan Kualiti Perkhidmatan Peluang kenaikan pangkat yang cepat berdasarkan kecekapan dan prestasi. Meningkatkan pembangunan profesional berterusan (CPD) secara sistematik kepada semua guru. Kaedah pengurusan prestasi baru yang lebih mantap.
 14. 14. 7. Kemajuan Kerjaya Lebih Cepat Berasaskan Kompetensi Ramai guru berpeluang mencapai gred yang lebih tinggi dalam masa yang singkat dan dengan ini boleh membimbing guru baru lebih awal. Untuk kenaikan pangkat secara automatik akan diberi kepada semua guru tanpa mengira tempoh perkhidmatan dan keperluan memajukan permohonan. Bermula pada tahun 2011 dan dilaksana sepenuhnya menjelang tahun 2015.
 15. 15. 8. PembangunanProfesionalyang Berterusan yang BersesuaianBagi MenyokongPembangunan Keupayaan& KemajuanKerjaya Modul CPD yang bersesuaian mengikut keperluan dirangka untuk setiap gred jawatan bagi melengkapkan guru dengan peranan baru selepas kenaikan pangkat
 16. 16. Modul ini memberi lebih fokus kepada peluang pembelajaran di sekolah.
 17. 17. Pelbagai modul CPD untuk pembangunan kerjaya mereka tanpa mengganggu pengajaran dan pembelajaran.
 18. 18. 9. Pelaksanaan Instrumen & Proses Baru Untuk Penilaian & Penaksiran Guru • Tidak mengambil kira prestasi pelajar, keupayaan sebenar pengajaran atau kecekapan utama yang diperlukan dalam profesion keguruan. • Dapat mengukur prestasi sebenar guru, kurang subjektif dan berasaskan bukti. • Memastikan penilaian dibuat secara tekal, objektif dan dapat memupuk budaya cemerlang di sekolah.
 19. 19. KESIMPULAN Guru yang berkualiti akan menyahut cabaran tersebut dengan berlapang dada dan akan berusaha sedaya upaya untuk menjadikan anak murid mereka menjadi murid yan berinovasi. Dengan demikian secara tidak langsung guru-guru akan menjadi contoh atau role model kepada anak-anak murid mereka. Ingatlah apabila negara mempunyai masyarakat yang berpendidikan tinggi maka kemajuan ekonomi akan meningkat. Jika ini tercapai maka kita akan lihat Malaysia duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara maju menjelang tahun 2020.
 20. 20. SEKIAN TERIMA KASIH

×