Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ens expliquem

3,073 views

Published on

Published in: Technology, Travel
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ens expliquem

  1. 1. ENS EXPLIQUEM Institut Carles Vallbona
  2. 2. L'ARC DE SANT MARTÍ - QUÈ ÉS: fenomen òptic. - EN QUÈ CONSISTEIX?: en fer visibles, al cel, tots els colors de l'espectre de la llum (vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i morat). - QUAN PASSA?: quan aquesta es refracta i reflecteix a les gotes d'aigua en suspensió en l'atmosfera (quan plou i fa sol). - ALTRES INFORMACIONS
  3. 3. LA TARONJA - QUÈ ÉS: és una fruita. - CARACTERÍSTIQUES: és un cítric, i el seu interior és ple de suc. - ASPECTE: té una forma arrodonida, i el seu color és taronja. - ORIGEN?: el cultiu del taronger dolç es va iniciar fa milers d'anys al sud de la Xina. - PROPIETATS: conté molta aigua i és rica en Vitamina C, àcid fòlic i minerals, com potassi, magnesi i calci.
  4. 4. LA TAULA - QUÈ ÉS: és un moble. - CARACTERÍSTIQUES: és una superfície plana que es recolza damunt un suport o unes potes. - ASPECTE: pot ser quadrada, rectangular, ovalada o rodona. - ORIGEN: la taula primitiva es troba a les antigues dinasties d'Egipte, quinze segles abans de Crist. - MATERIALS: pot estar feta amb fusta, vidre, ferro, plàstic... - UTILITAT: serveix per posar objectes.
  5. 5. LA GUITARRA - QUÈ ÉS: és un instrument musical. - CARACTERÍSTIQUES: és de la família dels instruments de corda pinçada. - ASPECTE: és una caixa de fusta -d'una forma que recorda el número vuit-, amb un forat circular en el centre de la tapa, sis cordes i un mànec. - ORIGEN: ve del llaüt àrab. - MATERIALS: pot estar feta amb diferents tipus de fusta. - UTILITAT: serveix per fer música
  6. 6. EL BOLÍGRAF - QUÈ ÉS: és un estri per escriure. - CARACTERÍSTIQUES: conté una bola generalment d'acer o tungstè que, en contacte amb el paper, va dosificant-li la tinta a mesura que se la fa rodar. - ASPECTE: és un tub allargat i foradat que conté tinta, amb una tapa en forma de caputxó. - ORIGEN: el primer bolígraf que va aparèixer en 1938, va ser inventat per un inventor hongarès que es deia Lazlo Biro. - MATERIALS: pot estar fet de plàstic o de metall. - UTILITAT: serveix per escriure.
  7. 7. EL TELÈFON - QUÈ ÉS: és un mitjà de comunicació. - CARACTERÍSTIQUES: Un telèfon està format per dos circuits que funcionen junts: el circuit de conversa, que és la part analògica, i el circuit de marcació, que s'encarrega de la marcació i trucada. - ORIGEN: Antonio Meucci, un italià (resident a Cuba), va inventar el telèfon uns anys abans que Graham Bell. - UTILITAT: serveix per transmetre i rebre so a través de llargues distàncies.
  8. 8. L'IGLÚ - QUÈ ÉS: és un tipus de vivenda. - CARACTERÍSTIQUES: tradicionalment està feta amb blocs de gel. - ASPECTE: té forma de cúpula. - ORIGEN: malgrat que els iglús s'associen habitualment als esquimals, els fan predominantment els habitants de l'àrtic central del Canadà i els de Groenlàndia que viuen a la zona deThule. - MATERIALS: està fet amb blocs de gel o amb neu. - UTILITAT: serveix per protegir-se del fred i dels animals.

×