Grup4 social media_marqueting

290 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
290
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
32
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Grup4 social media_marqueting

 1. 1. SOCIAL MEDIA MARKETINGJonàs Gómez Guajardo / Albert Fandós Fulquet / Xavi Fonollà Sopena / Marc Carreras Canet WIKISPACES: http://361730.uoc.wikispaces.net/
 2. 2. INTRODUCCIÓEl Social Media Marketing (SMM) és un tipus de marketing que es crea mitjançant la combinació delsobjectius de marketing utilitzant lInternet amb la gran varietat de medis socials que aquest ens posa al nostreabast com són els blogs, els espais per a compartir continguts, les famoses xarxes socials (Tuenti, Facebook,Google +, etc.), espais de microblogging i moltes altres eines més que podem trobar i, sobretot, quinespersones (Community Manager i Record Manager) sencarreguen del manteniment i organització de lúsdaquestes xarxes socials que, com veurem més endavant, representen una tasca de vital importància.Des del nostre grup, volem mostrar quins efectes pot tenir l‟ús del social media marketing en les empresesd‟avui dia que tantes i tantes noves empreses comencen a utilitzar aquest tipus d‟estratègies per tal de ferrealitat els seus objectius de màrqueting. Des del nostre grup, volem elaborar un treball que reflecteixi elsefectes que pot tenir aquest Social Media Marketing dins del món empresarial actual i saber, si la utilitzaciód‟aquestes eines, poden arribar a proporcionar bons resultats per a les empreses i quins possibles errors podenarribar a tenir les empreses.
 3. 3. DEFINICIÓ DEL CONCEPTEEs pot definir una xarxa social com a una estructura social composta de grups de persones connectades per uno varis tipus de relacions ja sigui: amistat, familiar o interessos comuns així com compartir coneixements.Usos de les xarxes socials:1-Trobar amics, ex-companys o familiars2-Fomentar la comunicació entre les persones3-Potenciar les relacions de treball4-Millorar les oportunitats de negoci existents5-Plataforma per promocionar productes o serveisXarxes Socials més utilitzades:
 4. 4. XARXES SOCIALS AL MON EMPRESARIALCentrant-nos en les Xarxes Socials, i en concret en el cas de “Tuenti” i en el seu fundador, s‟extreuen lessegüents conclusions del fenomen de les Xarxes Socials i de la seva influència en el teixit empresarial:1. La forma de comunicar-nos ha canviat radicalment. És imprescindible tenir un entorn favorable i ben gestionat de les Xarxes Socials, doncs aquestes es converteixen en una eina de comunicació realment efectiva que ens permet interactuar amb els demés actors del teixit empresarial.2. Una Xarxa Social és un estri de comunicació que ens permet accedir a una quantitat enorme d‟informació en poc temps.3. Les Xarxes Socials tendeixen a projectar una imatge idealitzada tant de nosaltres mateixos en el cas de fer-ho en l‟àmbit personal, com de la nostra empresa en el cas de l‟àmbit laboral. Cal treballar per tant el concepte de “Sinceritat on-line”, doncs les incongruències entre el que volem projectar, el que volem ser, i el que realment és, poden afectar d‟una forma molt negativa tant a la imatge del negoci com a l‟activitat de l‟empresa. Per tant, es important mantenir un equilibri entre la realitat i la imatge que projectem de la nostra empresa.4. Cal un treball dur dia a dia si es vol tenir un entorn en Xarxes Socials ben adaptat al mercat, si es vol donar una imatge correcte i adaptada a la realitat del nostre objecte de negoci. Només així, tenint cura i gestionant adequadament la nostra presència en Xarxes Socials, podem obtenint tant una bona tarja de presentació, com un òptim canal de comunicació.
 5. 5. XARXES SOCIALS AL MON EMPRESARIALEls motius de l‟èxit de les Xarxes Socials com instruments de comunicació empresarial són els següents:1. Baix Cost. Per norma general, tenir presència en les Xarxes Socials és gratuït.2. Immediatesa de la informació. Les Xarxes Socials ens permeten accedir d‟una forma ràpida a molta informació del nostre entorn i del mercat. Tenir cura del que volem mostrar i com ho fem és essencial, al igual que és importantíssim tenir una gestió correcte de les Xarxes Socials on volem tenir presència. És consolida per tant, com una de les millors maneres tant d‟accedir a informació en pocs segons, com de compartir-la amb els nostres seguidors.3. Son vistes per milers d‟usuaris cada dia. En el cas de “Tuenti”, per exemple, són 13 milions de persones les que accedeixen a la Xarxa Social per interactuar amb el seu entorn.Les Xarxes Socials es converteixen per tant en un instrument òptim i realment efectiu per projectar la imatgeque volem donar de la nostra empresa a l‟exterior, en el mercat. És un estri de comunicació vital per totaempresa que vulgui estar en un mercat global cada dia canviant, i aquella empresa que no tingui cura d‟aquestcanal de comunicació, està perdent l‟oportunitat de contactar amb milions de persones que podrien estarinteressades en la seva producció, és a dir, està perdent potencials clients.Una bona gestió de les Xarxes Socials és imprescindible, doncs sempre és més importar gestionar poquesXarxes Socials que gestionar-ne moltes. Més val estar en dues Xarxes Socials i fer-ho de forma constant, queestar en totes i descuidar-ho, doncs en aquest cas estaríem projectant a l‟exterior una imatge de deixadesa ipoc interès que en cap cas interessa al negoci.
 6. 6. COMMUNITY MANAGER I RECORD MANAGEREl Community Manager és el responsable de crear, gestionar i dinamitzar una comunitat d‟usuaris a Internetamb independència de la plataforma que utilitzin, és a dir, la figura del Community Manager seria definida comun regulador o administrador d‟una comunitat formada per usuaris d‟Internet.Objectius principals:1. Saber establir i generar conversacions amb els usuaris d‟una forma activa.2. Escoltar i seguir converses que puguin resultar d‟interès o utilitat i que es vagin produint a través de xarxes socials o Internet.3. Generar continguts mitjançant l‟ús de blogs, wikis,... i crear una conversa a les xarxes socials mitjançant aquests continguts.Habilitats necessàries:1. Tenir coneixements tecnològics, Internet i sobre màrqueting 2.0.2. Tenir total domini sobre lús dels canals que ens permetran establir una comunicació online com serien xarxes socials (Facebook, Twitter, Tuenti, Linkedln...).3. Disposar duns bons coneixements comunicatius, així com bona redacció i capacitats de conversar.4. Saber incentivar la participació per tal de crear una comunitat viva i obtenir dinamisme en aquesta.5. I, entre altres, tenir total coneixement del sector i de la professió.El Record Manager és la figura que „„complementa‟‟ al Community Manager i que totes dues figures formenuna part imprescindible del departament de màrqueting d‟una empresa. El Record Manager és el responsablede cercar, controlar i gestionar tota la informació continguda dins de la web 2.0 de la qual nés lencarregat.
 7. 7. EXEMPLES D‟ÈXIT DE LES XARXES SOCIALSAmb un modest pressupost, les pimes poden desenvolupar fructíferes campanyes de màrquetingonline, utilitzant aquests eficaços suports promocionals i publicitaris. A més, el contacte directe i la interacciópermanent amb el públic objectiu permeten utilitzar les plataformes socials com un instrument més datenció alclient. El feedback que es genera és útil per palpar la nostra presència a la Xarxa, conèixer opinions delspotencials clients, mesurar tendències etc.. En definitiva, les xarxes socials obren la porta a un munt depossibilitats, que les pimes i autònoms poden aprofitar, per enriquir i millorar els seus projectes empresarials.Lempresa "Piedra Artificial" de Sta.Coloma de Cervallo (Barcelona). Julián Martinez Fernandez es va quedar alcapdavant de lempresa familiar fa 8 anys quant va morir el seu pare. Lempresa es dedica a fabricar balustres idecoració de pedra pel jardí, les ventes es realitzaven a la botiga i els clients eren de les rodalies. Degut a unadisminució de les ventes, en Julián va decidir obrir una web. En menys dun més va aconseguir la seva primeracomanda i aquestes van anar augmentant, en veure el potencial, és va introduir en les xarxes socials.Actualment està present en Facebook, Twitter, You tube, Flickr, Google + i en Blogs. Això ha fet, que la sevaweb rebi més de 240 visites al dia, tingui més seguidors i es pugi posar en contacte amb interioristes pertreure nous productes. Actualment, el 80% de les seves vendes provenen dInternet i ven a 87 països.www.piedra-artificial.esLaerolínia Holandesa KLM lestiu del 2010 va fer una campanya anomenada "KLM Surprise", la va reeditarlestiu del 2011 veient lèxit que havia tingut. Lobjectiu: fidelitzar als seus passatgers recompensant-los in situamb un petit obsequi mentre esperen a embarcar en lavió.Resultats: la pàgina de KLM a Foursquare compte amb gairebé 17.000 seguidors, només en laeroport deSchiphol a Amsterdam (per posar un exemple) shan registrat més de 3.000 "check-ins", el vídeo de lacampanya suma gairebé 150.000 reproduccions i només en Twitter va generar 1.000.000 de comentaris.http://youtu.be/pqHWAE8GDEk
 8. 8. BONA GESTIÓ DE LES XARXES EN PYMES1-Passos a seguir.El principal pas a seguir per assolir aquesta bona gestió es aconseguir empatia amb els nostres usuaris, és adir,aconseguir que aquests trobin un interès.El fet que les empreses utilitzin les xarxes socials no vol dir queaquestes tinguin l‟èxit garantit.2-Es bo estar en totes les Xarxes Socials?Per saber si es bo estar en totes les xarxes socials, la majoria dels experts en aquest tema recomanen que lesempreses, ja siguin PIMES o grans empreses, facin un anàlisi per tal d‟elaborar una llista amb les xarxes socialson estiguin els clients de l‟empresa i, aleshores, l‟empresa estarà en aquelles xarxes socials on estiguin els seusclients i l‟empresa determinarà si té la capacitat suficient per a poder estar en totes les xarxes socials quel‟anàlisi li ha aportat. D‟aquesta manera aconseguirem una major influència en els nostres clients amboportunitat de poder captar nous clients.3-Com gestionar-lesLes grans empreses poden disposar de terceres persones que s‟ocupin de la gestió i de l‟actualització de lesxarxes socials: el Community Manager i el Record Manager.Les pimes han de gestionar-les normalment, perelles mateixes. Procurant introduir nous continguts per generar interès en els seguidors.4-Errors típics que cal evitarDescuidar les xarxes, perfil incomplet, contingut inadequat, repetir contingut, no optimitzar les amistats(quantitat = qualitat) i no mantenir els objectius, accions o ideologia de la marca.
 9. 9. XARXES SOCIALS EN XIFRESLes últimes estadístiques indiquen que el 65,1% dels usuaris utilitzen el correu electrònic però el 68% delsusuaris visiten llocs web de xarxes socials. Facebook és la xarxa social més visitada de totes les restants xarxessocials.Actualment, el 75% dels empleats, afirmen que les seves empreses no conten amb una política formal sobrel‟ús de les xarxes socials en el treball. Això suggereix que una àmplia majoria de les empreses, estan adoptantla postura de, “esperar a veure que succeeix” abans de desenvolupar les seves pròpies polítiques formals sobrel‟ús de les xarxes socials. EVOLUCIÓ EN MILIONS PERCENTATGE DÚS EN DUSUARIS EMPRESES (ANY 2011) 900 90 800 80 700 FACEBOOK 70 600 60 500 TWITTER 50 400 40 ANY 2011 300 YOUTUBE (visites al 30 200 mes) 20 100 LINKED IN 10 0 0 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 FACEBOOK TWITTER YOUTUBE LINKED IN
 10. 10. RESUM FINAL I CONCLUSIONSEl present projecte ens ha servit per adonar-nos de la gran importància i influència que tenen avui dia lesXarxes Socials en el teixit empresarial. Aquestes es configuren com la via de comunicació més potent i efectivaen relació al seu baix cost, la possibilitat d‟arribar a un gran nombre de persones en poc temps i a la sevarelativa fàcil gestió. És innegable que s‟han convertit en el canal de comunicació de moltes empreses, que lesutilitzen per tenir un contacte més directe i personalitzat amb el seu entorn i els seus clients.L‟objectiu d‟aquest projecte era i és demostrar que una bona gestió de les Xarxes Socials en l‟àmbitempresarial, pot beneficiar a qualsevol tipus d‟empresa, independentment del seu tamany. És una tasca querequereix temps, esforç i dedicació, però que dona fruïts en un període de temps considerablement curt si esfa de la manera correcte.Hem volgut incidir en la importància de dues figures de recent creació, com son les del “Community Manager” ila del “Record Manager”, persones amb qualificació tècnica suficient en l‟àmbit del Social Media, com peroptimitzar la presència de l‟empresa en la Xarxa, potenciant la seva imatge i el tracte personal i proper amb elsseus clients, fet que realment aporta un valor afegit i diferencial quan es compara l‟empresa en qüestió ambuna altre que no opta per aplicar estratègies d‟aquest tipus. Són estratègies que realment optimitzen elfuncionament duna empresa de forma general, i la seva estratègia de Màrqueting de forma particular.Hem destacat les principals característiques del fenomen que expliquen el seu creixement exponencial:1. Facilitat dús2. Baix Cost3. Possibilitat darribar a moltes persones/empreses en poc temps4. Possibilitat daccedir a molts informació en poc temps
 11. 11. QÜESTIONS PLANTEJADES A LA RESTA DE COMPANYS D’AULA1- Creieu en a efectivitat de les Xarxes Socials com eines relament efectives per maximitzar la comunicació i la imatge d’una empresa?2- Considereu imprescindibles les figures del “Community Manager” i del “Record Manager per desenvolupar aquesta tasca?3- La presencia en Xarxes Socials és veritablement imprescindible per tot tius d’empresa, independentment del seu tamany?

×