Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ass psk

1,070 views

Published on

 • Be the first to comment

Ass psk

 1. 1. ASAS PERKEMBANGAN MANUSIA (PSK 3033) CIK NAZURULAINA BINTI IBRAHIM PELACURAN AHLI KUMPULAN :  MOHAMAD SYAHRUL BIN MUSTAFFA D1210828  MUHAMMAD SYAFIQ BIN IBRAHIM D1210771  MOHD AZIM BIN JAAFAR D1210043
 2. 2. • Menurut catatan sejarah, Abdullah Munshi pernah mendapati terdapatnya perempuan-perempuan jalang dan murahan mendekati perahu dagang di Kelantan. Pelacuran adalah penjualan khidmat seksual, seperti seks oral atau hubungan seks, biasanya untuk mendapatkan wang, namun kadang- kadang ianya juga semata-mata untuk mendapatkan dadah, barang kemas ataupun hartanah. Seseorang yang melacurkan diri disebut sebagai pelacur. Kebanyakan pelacur adalah perempuan, namun terdapat juga pelacur lelaki. • Aktiviti pelacuran adalah aktiviti yang paling tua di dunia, dan menjadi satu aktiviti yang tidak boleh dihapuskan malah di warisi dari generasi ke generasi. Kegiatan haram dan hina ini mempergunakan wanita dari usia seawal 10 tahun hinggalah 55 tahun. Pelbagai jenis pelacuran yang wujud seperti pelacuran komersial dan pelacuran yang hanya melibatkan wanita secara sukarela. Walau apa jua alasan yang dikemukakan kegiatan pelacuran tetap menjadi satu kesalahan dari segi agama, adat, budaya malah menyalahi undang-undang negara kita.
 3. 3.  Pelacuran boleh dikategorikan dalam seks haram. Seks haram dalam bahasa mudahnya adalah seks luar nikah atau seks sebelum kahwin. Hubungan seksual yang tidak dibenarkan oleh hukum syarak yakni diertikan sebagai persetubuhan luar nikah.  Seks haram boleh dikategorikan kepada 6 bahagian iaitu sumbang mahram, rogol, pelacuran,seks bebas, nimfomania(gila syahwat),satiriasi.  Dari segi Islam pula, seks haram boleh diertikan sebagai perilaku percabulan kemaluan perempuan yang diharamkan melalui persetubuhan yang diharamkan yakni diistilahkan sebagai zina oleh para ulama.
 4. 4. Fenomena di Malaysia  Kajian LPPKN 1996- 2000 - 24% peratus remaja yang berumur 13 hingga 18 tahun pernah menjalinkan hubungan seks sebelum nikah manakala 80% daripada mereka telah terdedah kepada bahan-bahan lucah.  JAWI- Kebanyakannya melibatkan pasangan kekasih.  JAWI- hotel-hotel murah hanya kenakan bayaran RM 30 utk 1- 2 jam, bilik tertutup ada kamera litar.  Kementerian Kesihatan Malaysia- 1.8% daripadanya mengaku pernah terlibat dengan aktiviti seks haram, begitu juga 7% pernah melakukan seks sebelum kahwin.
 5. 5. STATISTIK PELACURAN DI MALAYSIA  Dari statistik Polis Kuala Lumpur melalui sumber akhbar Utusan Malaysia, mendapati wanita Melayu merupakan kaum yang paling ramai terlibat dalam pelacuran iaiitu dengan 60 %, diikuti dengan kaum Cina sebanyak 30%, lain-lain kaum 8% dan kaum India dengan peratusan yang paling rendah iaitu 2%.  Kebanyakkan kegiatan pelacuran yang kian bertebaran di Malaysia adalah disebabkan oleh kedatangan rakyat asing dan pelancong asing yang menyalahgunakan visa pelancong mereka..  Bayaran terhadap mereka adalah berbeza-beza mengikut rupa paras, umur dan tempat beroperasi Pelacur kelas atasan biasanya beroperasi di hotel yang mempunyai bintang, spa kesihatan dan rumah urut. Sementara, pelacur kelas rendah akan beroperasi di hotel murah yang mengenakan bayaran antara RM20 hingga RM30 sebilikBayaran pelacur dari setiap negara juga berbeza-beza iaitu pelacur Indonesia biasanya menerima bayaran sebanyak RM100 hingga RM125 untuk setiap perkhidmatan. Pelacur dari China dibayar sebanyak RM200 hingga RM300.Mereka yang memiliki wajah kebaratan pula biasanya mengambil bayaran RM150 hingga RM250 dan pelacur tempatan mengenakan bayaran RM100 hingga RM150.
 6. 6. KRITERIA PELACUR Pelacur Pasar Pelacur Jalanan Pelacur bermajikan Pelacur Tukang Urut, Pelayan Bar Pelacur Bebas Pelacur Kehormat Bohsia .
 7. 7. Perundangan Islam menganggap bahawa setiap persetubuhan haram itu ialah zina.  Hukum ke atas penzina yg belum berkahwin dan sudah berkahwin adalah berbeza. Jika belum berkahwin, hukumannya sebat 100 kali dan dibuang negeri selama 1 tahun. Hukum penzina yang telah berkahwin adalah sebat 100 kali dan rejam sampai mati. Perundangan sivil pula tidak menganggap setiap persetubuhan haram itu zina. Selain itu ia dianggap sebagai pencabulan kehormatan.
 8. 8.  Undang-undang yang berkaitan :-  Seksyen 18 (1), (2), Kanun Jenayah Syariah Kesalahan melacur isteri atau anak dan hukum yang disabitkan (denda tidak melebihi RM3000 atau penjara tidak lebih 2 tahun atau kedua- duanya)  Seksyen19 kanun Jenayah Syariah 1988 Kesalahan perempuan yang melacurkan diri sendiri dan hukumannya (denda tidak lebih RM4000 atau penjara tidak lebih 2 tahun atau kedua-duanya)
 9. 9.  SEKSYEN 22 & 23(2)  Kesalahan pelacuran bermakna mana-mana individu yang melacurkan dirinya ataupun melacurkan atau membenarkan atau menyebabkan anak-anak atau  isterinya ataupun kanak-kanak yang dalam jagaannya. Mana-mana orang yang  terbukti melacurkan diri akan di denda tidak melebihi lima ribu atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau disebat tidak melebihi enam sebatan ataupun kombinasi
 10. 10. KESAN-KESAN Kesan terhadap individu Kesan terhadap keluarga Kesan ke atas negara
 11. 11. Faktor ekonomi Faktor sosial Faktor persekitaran Faktor keruntuhan keluarga
 12. 12.  Berdasarkan kupasan isu pelacuran yang telah dikaji terdapat beberapa mekanisme yang menyebabkan gejala ini berleluasa.Tidak ramai diantara kita sanggup menyelami dan mengupas isu ini dengan lebih mapan.Masyarakat hari ini memandang jelik terhadap golongan ini tanpa sedar akan satu hakikat bahawa setiap insan tidak pernah lari dari melakukan kesilapan.  Mereka perlu menyedari bahawa perlakuan mereka memerdagangkan tubuh akan memberi kemudaratan kepada mereka dari aspek kesihatan.Satu kajian telah dilakukan mengenai kanser rahim yang menjadi pembunuh utama dalam kalangan wanita mendapati bahawa golongan yang melakukan seks bebas tanpa mengambil langkah pencegahan adalah golongan yang berisiko tinggi untuk menghidap penyakit ini.

×