Celula eucariota

25,972 views

Published on

Descripció de l'estructura cel·lular eucariota. Treball cooperatiu alumnes 4t ESO

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
25,972
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
142
Actions
Shares
0
Downloads
18
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Celula eucariota

 1. 1. LA CÈL·LULA EUCARIOTA
 2. 2.  Fina capa de 75 Aº.Envolta la cèl·lula i lasepara de l’ exterior. Estructura repetidaen les membranesdels orgànulscel·lularsFoto al microscopielectrònic de transmissióModel
 3. 3. Formadaper unadoble capade lípids ons’hiinsereixenmol·lèculesdeproteïnes..
 4. 4. Funció: Regula el pas del’aigua. Manté ladiferència deconcentracióiònica a fora i dinsla cèl·lula. Realitza elsprocessosd’endocitosis iexocitosis.
 5. 5. El nucli. El nucli és unaestructura constituïdaper una doblemembranaanomenadaembolcall nuclear. Dintre del nuclipodem trobarmúltiples, llarguesmolècules d’ADN.
 6. 6. ESTRUCTURA. En el nucli podem trobar : L’embolcall nuclear La làmina nuclear: afegeix suport mecànic
 7. 7. L’embolcall nuclear. És compon de dues membranescel·lulars, una d’interior i una d’exterior.
 8. 8. Funcions del nucli i de l’embolcallnuclear. El nucli s’encarrega de dirigir lesfuncions de la cèl·lula: captació del’aliment, coordinació dels moviments,reproducció i d’altres. Conté el materialhereditari. L’embolcall nuclear permet que reguli elpas de material del nucli cap elcitoplasma.
 9. 9. El citoesqueletcel·lular:és una mallatridimensional defilaments proteínics .Suport estructural a :membrana plasmàtica iorgànuls cel·lulars.Orienten el movimentintracel·lular dorgànulsi components delcitosol.Proporcionen el suportper a les estructurescel·lulars mòbilsespecialitzades, comcilis i flagels.
 10. 10. speciN’hihade 3tipus:
 11. 11. D’altres funcions son:Canvis de forma cel·lulars.La distribució radial dels orgànuls cèl·lulesEl moviment dels orgànuls.Moviments de les cèl·lules musculars.La migració de la cèl·lula.La mitosi: fase del cicle cel·lular en que es produeix la divisió del nuclicel·lular.
 12. 12. IMATGES DEL ORGÀNUL Fotografia delscloroplasts dins lacèl.lula. Imatge del cloroplast
 13. 13. Explicació i Imatge Els cloroplasts sónorgànuls presents ales cèl·lules de lesplantes i algueseucariotes. Al seuinterior es realitza lafotosíntesi.
 14. 14. Explicació i imatge L´Objectiu dels cloroplastes capturar l´energia dela llum del sol per produirNADPH i ATP a l’inicid’un procés anomenatfotosíntesi. L’ATP éscom un magatzemd’energia, que s’utilitzaràper produir matèriaorgànica a la segonafase de la fotosíntesi.
 15. 15. MITOCONDRIPresent tant a cèl·lules animalscom vegetals
 16. 16.  És un orgànul allargat format per una doblemembrana, una externa llisa, i una internaamb nombrosos replegaments anomenatscrestes mitocondrials.Definició
 17. 17.  Es lorgànul encarregat de dur a terme larespiració cel·lular per la qual sobté energia.Aquesta energia semmagatzema en elsenllaços químics duna molèculadenominada ATP. Quan la cèl·lula necessitaenergia, les molècules dATP sescindeixen ialliberen lenergia necessària.Funció
 18. 18. El reticle endoplasmàtic llis i l’aparell de golgiAPARELL DE GOLGIRELNUCLIRER
 19. 19. El reticle endoplasmàtic llis El reticleendoplasmàtic llis(REL) no presentaribosomes en la sevasuperfície. Només està present ales cèl·lules eucariotes. Està comunicat amb elreticle endoplasmàticrugós (RER).
 20. 20. Funcions del REL Té dues funcionsprincipals:1) Metabolització delslípids.2) Detoxificació, que ésla inactivació deproductes tòxics(drogues,medicaments, etc.)
 21. 21. L’aparell de Golgi L’aparell de Golgi és unorgànul membranósformat per un conjunt desacs aplanats molt juntsentre si. Sempre es troba a propdel nucli. Està present a la majoriade les cèl·luleseucariotes
 22. 22. Funcions del Golgi Les seves funcions són:1) Rebre i emmagatzemarsubstàncies procedentsdel reticle endoplasmàtic.2) Sintetitzar glúcids.3) Alliberació d’aquestessubstàncies mitjançantl’emissió de vesícules desecreció o bé lisosomes,per ús de la pròpia cèl·lulao per exportar.
 23. 23. Cel·lula eucariota amb lesseves parts.Vacúol digestiu
 24. 24.  Els vacúols són compartimentsenvoltats de membrana cel·lularpresents en les cèl·lules eucariotes. Són considerats entitatsdiferents al citoplasmaamb funcions bendiverses. El conjunt de vacúolsduna cèl·lula rep elnom de vacuoma.

×