LES FONTS HISTÒRIQUES
   DE LLEIDA

  SEGLES XVIII i XIX
LA FONT DE LES PIQUES

       Font d’estil barroc classicista,
       realitzada entre els anys
      ...
LA FONT DEL ROSER

      La Font del Roser es troba
      situada al carrer Cavallers. És
      de pedra ta...
LA FONT DEL PLA

     Construïda l'any 1789, és de
     pedra tallada i se' n desconeix
     l’autoria.  ...
LA FONT DE L’HOSPITAL DE SANTA MARIA


           Font construïda l'any 1802. La
           seva situa...
LA FONT DEL GOVERNADOR


       La font del Governador data
       de 1789, és de pedra tallada
       i...
LA FONT DE L’ENSENYANÇA

       Font construïda l'any 1825,
       és de pedra tallada i, com la
       ...
LA FONT DE LA COSTA DEL JAN

        El brollador, encastat a la paret,
        representa el cap d'un monst...
FONT DE LA PETXINA

     La font de la Petxina s'ubica
     en l'actualitat al Parc dels
     Camps Elisis....
FONT DE L’ESTACIÓ

      Situada actualment a la plaça
      Ramon Berenguer IV, fou
      realitzada l'any...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Les Fonts De Lleida

4,501 views

Published on

Les fonts històriques de Lleida. Segels XVIII i XIX.

Published in: Travel, Business
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,501
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
694
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les Fonts De Lleida

 1. 1. LES FONTS HISTÒRIQUES DE LLEIDA SEGLES XVIII i XIX
 2. 2. LA FONT DE LES PIQUES  Font d’estil barroc classicista, realitzada entre els anys 1730-1735 i d'autor desconegut.  Es troba situada fent xamfrà entre la plaça de Sant Llorenç i el carrer de La Palma. És de pedra ben treballada i escairada i es troba adossada a una paret de totxana.  Aquesta font originàriament es trobava ubicada prop de l'entrada del Portal de Boters. Donava aigua a les cases i als artesans de la zona alta de la ciutat de Lleida.
 3. 3. LA FONT DEL ROSER  La Font del Roser es troba situada al carrer Cavallers. És de pedra tallada i la data de construcció se situa entre el 1778 i el 1779.  Adossada a la paret de l'edifici de l'antic convent dels dominics, presenta els elements decoratius propis de l’època barroca classicista.  Quan es realitzaren les primeres conduccions urbanes amb les aigües del segon ramal s'abastí d'aigua potable la font del Roser.
 4. 4. LA FONT DEL PLA  Construïda l'any 1789, és de pedra tallada i se' n desconeix l’autoria. Estructuralment forma un bloc de base quadrada. En la part superior de cada cara hi ha una petita finestra, de la qual s'ignora l'ús però tot indica que podria tenir sentit a efectes de ventilació.  Quatre brolladors, situats un a cada cara, presenten la forma d'un cap d’animal marí, similar als de les altres fonts.
 5. 5. LA FONT DE L’HOSPITAL DE SANTA MARIA  Font construïda l'any 1802. La seva situació actual és l' espai enjardinat de l'Institut d'Estudis Ilerdencs adossada a la paret de l'edifici de Joventut Republicana.  En un principi estava situada al pati de l’antic Hospital de Santa Maria.  El caràcter d'aquesta font és més monumentalista, les línies que són característiques del neoclassicisme.  En el centre una placa commemorativa en llatí n'indica l'any de construcció.
 6. 6. LA FONT DEL GOVERNADOR  La font del Governador data de 1789, és de pedra tallada i se'n desconeix l’autor.  Tot i la monumentalitat de la font, té una sola pica, ja que la seva profunditat és escassa.  El 10 de juny de 1789 el governador Blondel fa fer traslladar la font davant de la Creu de Gardeny.  Posteriorment fou traslladada, l'any 1975, a la baixada de la Trinitat, on es troba actualment.
 7. 7. LA FONT DE L’ENSENYANÇA  Font construïda l'any 1825, és de pedra tallada i, com la majoria de fonts, se’n desconeix l'autor. Actualment esta situada a la plaça de Mossèn Antoni Maria Claret.  És una font mural, d'una sola cara, de formes severes i clàssiques. Emmarcada en la part superior per un arc esbiaixat, les dovelles estan marcades per una mena d'encoixinat. La clau sobresurt i presenta un motiu en baix relleu de gran simplicitat, que representa l'escut de Lleida.
 8. 8. LA FONT DE LA COSTA DEL JAN  El brollador, encastat a la paret, representa el cap d'un monstre marí. En l'eix central i damunt de la font pròpiament dita trobem l'escut de Lleida amb el triple lliri, de nova construcció. És va inaugurar el 1974 i va ser restaurada el 1989.  La font originaria que s'instal·la en aquesta costa fou la que es trobava a la plaça de Sant Francesc i hi va romandre al llarg d'alguns anys. La font en un principi estava coronada per una figura clàssica.  Es varen trencar alguns elements a causa de l' enfonsament d'un mur situat al darrere i se'n decidí el tras­llat als magatzems municipals. Avui, en forma exempta, es troba a la plaça Ramon Berenguer IV.
 9. 9. FONT DE LA PETXINA  La font de la Petxina s'ubica en l'actualitat al Parc dels Camps Elisis. Podem situar la data de realització entre 1780 i el 1800. És de pedra tallada i se'n desconeix l’autor.  Presenta pocs elements decoratius, sols la pica gallonada, típica de l'època, evoca les fonts renaixentistes tardanes, tot i que podria tenir un origen anterior.  Aquesta font és construí amb motiu de l’embelliment de la rambla de Ferran. El 1864, l’alcalde Fuster la va fer traslladar als Camps Elisis.
 10. 10. FONT DE L’ESTACIÓ  Situada actualment a la plaça Ramon Berenguer IV, fou realitzada l'any 1780. És de pedra tallada i se'n desconeix l'autor.  Es tracta d'una font de planta quadrada, exempta, formada per una base i tres cossos. Al cos inferior hi ha una sola pica d'aigua de forma circular. El segon cos presenta un cap de dofí amb la funció de brollador. En la part inferior del tercer cos s'han situat quatre elements ornamentals, un per cada cara.

×