Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

U.D. 3 PRIMERES TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA

2,664 views

Published on

Teories sobre l'origen de la vida (1a part)
1r Batxillerat
La generació espontània.
Redi, Spallanzani, Pasteur.
Hipotèsi de la panspèrmia
1r Batxillerat.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

U.D. 3 PRIMERES TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA

 1. 1. CREACIONISMECREACIONISME La vida és obra d'un creador, d'un Déu. Tot el que existeix ho ha creat Ell.
 2. 2. LA GENERACIÓ ESPONTÀNIALA GENERACIÓ ESPONTÀNIA Alguns éssers vius sorgien de manera espontània de determinats substrats gràcies a una mena de força vegetativa que emanava de la mateixa matèria.
 3. 3. LA GENERACIÓ ESPONTÀNIA Aquesta teoria, apareguda en temps d'Aristòtil va estar vigent fins ben entrat el segle XIX. Encara que costi de creure, era una teoria nascuda de l'observació directa. Durant molts segles no va ser qüestionada, estava ben assentada entre els estudiosos. Aristòtil (384 a.C.- 322 a.C.
 4. 4. Jan Baptiste van Helmont (1577-1644) LA GENERACIÓ ESPONTÀNIA: van HelmontLA GENERACIÓ ESPONTÀNIA: van Helmont
 5. 5. LA GENERACIÓ ESPONTÀNIA ES POSA EN DUBTELA GENERACIÓ ESPONTÀNIA ES POSA EN DUBTE Un dels primers en demostrar la falsedat de la teoria de la generació espontània va ser el metge italià Francesco Redi (1626-1697). El 1668, Francesco Redi va realitzar diversos experiments que demostraven que la idea de la generació espontània era errònia. Tot i els resultats obtinguts, la gent seguia creient en la generació espontània, i Francesco Redi es va veure obligat a admetre que en certes ocasions sí es podia donar la generació espontània. La seva obra més important, on va exposar els resultats de les seves experiències, la va escriure l'any 1684.
 6. 6. L'EXPERIMENT DE FRANCESCO REDIL'EXPERIMENT DE FRANCESCO REDI
 7. 7. LA GENERACIÓ ESPONTÀNIA ES POSA EN DUBTELA GENERACIÓ ESPONTÀNIA ES POSA EN DUBTE L'any 1765 el biòleg italià Lazzaro Spallanzani va repetir l'experiment de Redi utilitzant pa, en lloc de carn, obtenint resultats molt similars als de Redi. Amb Spallanzani va quedar clar que els cucs que apareixien en la carn eren en realitat larves de mosca. Spallanzani va realitzar també altres experiments per refutar l'anglès John Tuberville Needham, defensor de la teoria de la generació espontània. En aquest cas va bullir i segellar recipients amb brou per demostrar que aleshores no hi naixien organismes. Lazzaro Spallanzani (1729-1799)
 8. 8. PASTEUR I EL FI DE LA GENERACIÓ ESPONTÀNIAPASTEUR I EL FI DE LA GENERACIÓ ESPONTÀNIA El 1860, el microbiòleg francès Louis Pasteur (1822-1895) va realitzar un experiment similar al que va efectuar Redi dos-cents anys abans i va demostrar que la teoria de la generació espontània de la vida era falsa. Pasteur va postular que els microbis i espores de fongs que contenia l’aire i que es dipositaven contínuament sobre tots els objectes eren els causants de la descomposició dels cadàvers dels organismes. Louis Pasteur és un dels científics més famosos de tota la història. Amb ell quedava definitivament refutada la generació espontània.
 9. 9. L'EXPERIMENT DE PASTEURL'EXPERIMENT DE PASTEUR
 10. 10. L'EXPERIMENT DE PASTEURL'EXPERIMENT DE PASTEUR ● Quin és el problema que investigava? ● Quines són les hipòtesis possibles? ● Quin és el control de l’experiment? ● Quines són les conclusions?
 11. 11. PASTEUR I EL FI DE LA GENERACIÓ ESPONTÀNIAPASTEUR I EL FI DE LA GENERACIÓ ESPONTÀNIA Pasteur millorà l’experiment d’Spallanzani, aconseguint que l’aire pogués entrar i sortir lliurement, però no poguessin entrar-hi microbis de l’exterior. Amb el seu famós experiment la teoria de la generació va quedar refutada. CONCLUSSIONS Tots els éssers vius, fins i tot els microbis, procedeixen de la reproducció d’un ésser viu anterior. •Cap ésser viu es forma per generació espontània.
 12. 12. TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDATEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA TEORIA DE L’ORIGEN ABIÒTIC dels éssers vius: la vida es va formar a la Terra de forma espontània a partir de matèria inert. TEORIA DE LA PANSPÈRMIA: els éssers vius es varen formar a un altre planeta i varen arribar a la Terra a través de cometes, asteroides, ... La ciència va continuar avançant desenvolupant diferents teories que intenten explicar els escenaris inicials de la vida. Com es va formar el primer ésser viu? D'on prové la vida?
 13. 13. TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIATEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIA TEORIA DE LA PANSPÈRMIA: la vida sorgeix de fora del nostre planeta, arriba de l'exterior. El 1903 el químic suec Arrhenius va proposar que els primers microorganismes, s’havien format fora de la Terra i havien arribat de l'exterior a través de cometes i asteroides. Aquesta idea la va anomenar Panspèrmia. Svante August Arrhenius (1859-1927) Nobel de Química el 1903
 14. 14. TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIATEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIA Però ràpidament aquesta teoria va ser refutada amb els arguments de què a l’espai el buit absolut, les baixes temperatures i les radiacions ultraviolades farien impossible qualsevol tipus de vida.
 15. 15. TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIATEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIA El meteorit Murchison (que va caure a Austràlia el 28 de setembre de 1969) era una condrita carbonàcia tipus II. En analitzar-lo es va descobrir que contenia aminoàcids comuns com la glicina, l'alanina i l'àcid glutàmic, però també altres menys freqüents com la isovalina i pseudoleucina. L'anàlisi químic d'alguns meteorits ha tornat a donar credibilitat a la hipòtesi de la Panspèrmia. La teoria es reconsiderada avui en dia per alguns sectors de la ciència.
 16. 16. TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIATEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA: PANSPÈRMIA L'any 1996 s'hi van descobrir certes estructures minerals i compostos químics que apuntaven a formes nanobacterianes. Aquest fet va generar molta controvèrsia a causa dels indicis que suggerien la possible existència de vida unicel·lular al planeta Mart. Actualment hi ha certes reticències sobre l'origen d'aquestes compostos. Es proposa una possible contaminació dels bacteris del gel de l'Antàrtida. ALH 84001 (Allan Hills 1984) és un Meteorit trobat a l'Antàrtida. És una roca d'1,93 kg de pes, que amb gairebé tota probabilitat és va originar al planeta Mart.
 17. 17. TEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDATEORIES SOBRE L'ORIGEN DE LA VIDA Una altra teoria, la de la síntesi abiòtica, planteja un altre escenari per a l'aparició de la vida a la Terra. Continua a la següent presentació:

×