PERSONVERN<br />Er en menneskerett<br />Handler om mennskeverd<br />Og om  integritet<br />Og privatlivets fred<br />
TENK OVER:<br />Hvor går din grense for hva som er privat?<br />Bestemmer vennene dine hvor grensen går?<br />Hva kan fore...
PERSONOPPLYSNINGSLOVEN<br />Laget for å beskytte deg så dine personopplysninger ikke blir brukt på en måte som krenker per...
Bilder hvor personen kan kjennes igjen er også en personpplysning, selv om det ikke står navn på bildet<br />photoby ナギ (n...
Personopplysningsloven<br />http://www.dubestemmer.no/filestore/Filmer/Postmannen/no_postmannen/no_Postmannen.wmv<br />
IKT endret betingelsene for personvernet<br />Det som legges ut på internett kan leses av alle, alltid<br />Det kan søkes ...
TENK OVER:<br />Har du angret på noe du har lagt ut på nette om deg selv eller andre?<br />Søk opp deg selv på nettet og s...
TENK OVER<br />Det er mulig å slette opplysninger og bilder fra internett, men ofte er det umulig å få fjerne det helt.<br...
DIGITALE FOTSPOR<br />Bilde fra yourdigitalfootprints.com<br />
NOEN SNOKER I DINE SPOR<br />Nettstedene lagrer informasjon om deg når du bruker nettstedet.<br />Hva tror du nettstedene ...
NOEN KAN STJELE RYKTET DITT<br />Noen påstår at internett og mobiltelefoner gjør det enklere å mobbe andre. Hva mener du?<...
Ikke så anonym som du tror?<br />http://www.dubestemmer.no/filestore/Filmer/Hotbabe/no_Hotbabe/no_Hotbabe.wmv<br />
Denne presentasjonen er laget med utgangspunkt i nettsidene www.dubestemmer.no<br />Ellen Skaadel, 2011<br />
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Nettvett og personvern

432 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
432
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nettvett og personvern

  1. 1. PERSONVERN<br />Er en menneskerett<br />Handler om mennskeverd<br />Og om integritet<br />Og privatlivets fred<br />
  2. 2. TENK OVER:<br />Hvor går din grense for hva som er privat?<br />Bestemmer vennene dine hvor grensen går?<br />Hva kan foreldrene dine kontrollere?<br />Lærerne?<br />
  3. 3. PERSONOPPLYSNINGSLOVEN<br />Laget for å beskytte deg så dine personopplysninger ikke blir brukt på en måte som krenker personvernet ditt.<br />Personopplysninger er opplysninger som kan knyttes til en enkelt person<br />Personnummeret ditt er en personopplysning<br />
  4. 4. Bilder hvor personen kan kjennes igjen er også en personpplysning, selv om det ikke står navn på bildet<br />photoby ナギ (nagi) on Flickr<br />Tenk deg om før du legger ut bilder. Husk å spørre om lov før du legger ut bilder av andre. <br />
  5. 5. Personopplysningsloven<br />http://www.dubestemmer.no/filestore/Filmer/Postmannen/no_postmannen/no_Postmannen.wmv<br />
  6. 6. IKT endret betingelsene for personvernet<br />Det som legges ut på internett kan leses av alle, alltid<br />Det kan søkes opp og leses av flere enn v i mente skulle lese det.<br />Det kan endres og spres videre i uendelig mange versjoner<br />
  7. 7. TENK OVER:<br />Har du angret på noe du har lagt ut på nette om deg selv eller andre?<br />Søk opp deg selv på nettet og se hva du finner. Gir det et riktig bilde av hvem du er?<br />Er det kult å lese dette om 10 år?<br />http://www.dubestemmer.no/filestore/Filmer/Fotoalbumet/no_fotoalbumet/no_Fotoalbumet.wmv<br />
  8. 8. TENK OVER<br />Det er mulig å slette opplysninger og bilder fra internett, men ofte er det umulig å få fjerne det helt.<br />Noen kan ha lastet ned informasjonen og bildene<br />Opplysningene kan ha blitt lagt ut på andre nettsteder<br />Kopier kan ha blitt lagret hos store og små søkemotorer<br />
  9. 9. DIGITALE FOTSPOR<br />Bilde fra yourdigitalfootprints.com<br />
  10. 10. NOEN SNOKER I DINE SPOR<br />Nettstedene lagrer informasjon om deg når du bruker nettstedet.<br />Hva tror du nettstedene bruker informasjonen til?<br />Er det fordeler med at slik informasjon blir samlet inn? <br />
  11. 11. NOEN KAN STJELE RYKTET DITT<br />Noen påstår at internett og mobiltelefoner gjør det enklere å mobbe andre. Hva mener du?<br />http://mobbing.dubestemmer.no/flash#/mobbingvirker<br />http://www.dubestemmer.no/no/Filmer_+_brosjyrer/Filmer_13-17_ar/Maria/<br />
  12. 12. Ikke så anonym som du tror?<br />http://www.dubestemmer.no/filestore/Filmer/Hotbabe/no_Hotbabe/no_Hotbabe.wmv<br />
  13. 13. Denne presentasjonen er laget med utgangspunkt i nettsidene www.dubestemmer.no<br />Ellen Skaadel, 2011<br />

×