TEMPS DE JESUS-1 La terra

1,869 views

Published on

palestine segle 1 mapa

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,869
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

TEMPS DE JESUS-1 La terra

 1. 2. Catalunya El país de Jesús era un indret petit i estratègic, cruïlla de civilitzacions i mirava al mar Mediterrani, el seu nom: Palestina , però també havia estat Canaan, la terra promesa, Israel,i pels romans Judea . Ei, tú saps on va viure Jesús?
 2. 3. Vistes de Palestina des d’un satèl.lit
 3. 4. 3) la depressió del Jordà ,és la més gran del món i per ella corre el riu Jordà que neix a la muntanya de l’Hermon i desemboca en la mar Morta a 387 metres per sota del nivell de la Mediterrània. Al nord es troba el llac de Genesaret o de Galilea, un mar d’aigua dolça que es troba a 208 metres sota el nivell del mar. 40 Km 140 Km 250 Km 1) La regió costanera , limita amb el mar Mediterrani ; 2) la zona muntanyosa tallada al nord per la plana d’Esdrelon i que té la màxima altitud al mont Hebron amb 1027 metres.També les muntanyes de Garizim (850 metres )i del Tabor (652 metres). 4) les muntanyes de Transjordània configuren un altiplà elevat amb zones fèrtils.
 4. 5. Jerusalem Els tres evangelis sinòptics expliquen que Jesús predicà durant uns mesos a Galilea per després pujar a Jerusalem per la festa de la Pasqua i donen a aquests llocs uns significats Per a Marc Galilea , la terra de les nacions, la menyspreada, s’oposa a Jerusalem , una ciutat segura de les seves veritats; també treballa amb el llac deTiberíades on la riba oest és jueva i la oriental és pagana i és allà on Jesús porta els seus deixebles malgrat la tempesta. Mateu dóna el protagonisme a Galilea que després de la resurrecció es transforma en la terra d’apertura al món i d’on parteixen els deixebles a predicar pel món. Lluc donarà a Jerusalem un paper central, només allí esmanifestarà el Crist, de tal manera que arribà a modificar el missatge dels àngels en el sepulcre. Jesús comença la seva predicació a Galilea però aviat iniciarà el seu camí cap a Jerusalem on ha de consumar-se el misteri pasqual. Joan ens dóna una visió diferent de la vida pública de Jesús : durant uns dos anys aniria viatjant per tota Palestina, pasaria tres Pasqües a Jerusalem on viuria una temporada. El camí últim a Jerusalem és un camí espiritual cap a “l’hora de Jesús” cap el moment de l’acompliment de la voluntat del Pare,la tarda de Pasqua. Mateu dóna el protagonisme a Galilea que després de la resurrecció es transforma en la terra d’apertura i d’on parteixen els deixebles a predicar pel món. MARC LLUC JOAN MATEU
 5. 6. Vorejant el llac de Genesaret trobem una petita plana amb viles que viuen de la pesca i coneixien Jesús : Cafarnaüm, Corozaïm i Betsaida. És la regió més fèrtil de tota Palestina i conreen els fruits mediterrànis més característics. Galilea és una regió muntanyosa, la seva gent s’havia barrejat amb estrangers, per això no eren ben vistos a Jerusalem. Aquí al llac cridà els primers deixebles,ells ho deixaren tot per seguir Jesús i ser pescadors d’homes.
 6. 7. Els samaritans eren mal vistos pels jueus per haver construit un temple a la muntanya de Garizim. El riu Jordà fa de frontera a Samaria, regió muntanyosa però no tan rica com Galilea. Els samaritans de l’Evangeli són exemple de l’actitud compassiva i agraïda.
 7. 8. El mar Mort té tanta sal que res no pot viure en la seva aigua oliosa i amarga. Jericó , la ciutat residencial dels sacerdots és un oasi a la vall del riu Jordà. Judea és la regió més extensa amb planes, deserts i muntanyes on trobem Hebron, Betlem, Emaús i Betània. La ciutat principal és Jerusalem : hi ha l’únic temple jueu al qual tots han de pelegrinar per Pasqua; la seu del govern jueu o sanedrí i el mercat. El riu Jordà té un recorregut molt sinuós i porta molta aigua. Allí es va batejar Jesús per Joan el Baptista.
 8. 9. Llac Genesaret Mar Morta GALILEA PALESTINA AL SEGLE I Mar Mediterrani 1. Quines diferències hi ha entre el mar Mediterrani i el mar Mort ? A) el seu tamany i situació; B) un té vida i l’altre està mort; C) tots dos tenen aigua salada. 2. Quins elements geogràfics es concentren en la depressió del Jordà ? A) el mar de Galilea, el riu Jordà i el mar Mort ; B) les planes costaneres i el riu Jordà; C) el mar Mort, Jerusalem i el riu Jordà. 4. Quines són les regions en que es divideix Palestina ? A) Galilea, Jerusalem i Samaria; B)Galilea, Judea i Samaria; C) Palestina, Judea i Samaria. 3. El país de Jesús és més aviat pla o muntanyós ? A) no és gaire muntanyós ; B) està ple de muntanyes mitjanes; C) és molt elevat. 5. Quins dos paisatges més diferents pots trobar a Palestina ? A) desert i planes fèrtils; B) desert i selva; C) plana fèrtil i estepa. 6. Quina era la capital i per què era tan important ? A) Jericó perquè vivien els sacerdots; B) Cesarea , la ciutat del Cèsar romà; C) Jerusalem on estava el Temple. 7. Digues on trobaries el personatge evangèlic del procurador romà: A) Jerusalem; B) Samaria ; C) riu Jordà; 8. Digues on trobaries els personatges evangèlics dels pescadors a les barques: A) al mar mediterrani ; B) al mar Mort; C) al mar de Galilea; 9- Digues on trobaries el personatge evangèlic d’ una dona treient aigua d’un pou per donar de beure a Jesús: A) A Samaria ; B) a Judea; C) a Galilea. 10- Recordes el nom de la terra de Jesús ? A) Palestina; B) Siria; C) Terra Santa. Aquest mapa et refrescarà la memòria per contestar aquestes qüestions:
 9. 10. Quina és la situació geogràfica de la terra de Jesús ? La terra de Jesús ha rebut diferents noms al llarg de la història : Canaan, terra promesa, Israel, Judea, etc... Però des del segle V aC amb el nom de Palestina es diuen les terres situades a banda i banda del riu Jordà. Aquesta regió de l’Orient mitjà està entre el desert de Síria, Líban i el mar Mediterrani.
 10. 11. Què tenen en comú la terra de Jesús i Catalunya ? Tenen una extensió similar : 25.000 km 2 Palestina i 32.000 Km 2 Catalunya; totes dues terres miren cap el mar Mediterrani i tenen un riu important : l’Ebre i el Jordà. Tenen un clima mediterrani però el de Catalunya és més plujós i humid fet que permet trobar conreus i animals comuns: oliveres, vinya, cereals, xais, porcs, ocells, etc.. Quins problemes tenen avui dia les persones que viuen a la terra deJesús ? No més cal veure un telenotícies o agafar un diari per veure que el problema principal que tenen avui dia les persones que viuen a la terra de Jesús és la manca de pau. Des del 1948 quan els jueus van proclamar l’estat d’Israel i s’enfrontaren obertament als palestins musulmans que hi vivien són nombrosos els morts i les guerres . S’han produït alguns avenços cap a la pau com va ser el 1994 l’aceptació d’Israel de l’autonomia palestina de les regions de Gaza i Jericó que van fer unes eleccions per escollir el seu Parlament i President. Però ens trobem amb dues nacions, dos estats : Israel i Palestina que no estan en pau i totsdos han de conviure en el mateix territori.

×