ΣΕΝΑΡΙΟ ΙΘΑΚΗ

616 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
616
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
23
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ΣΕΝΑΡΙΟ ΙΘΑΚΗ

  1. 1. Διαθεματική προσέγγιση Οδύσσειας με τη ΛογοτεχνίαΤάξη Α΄ ΓυμνασίουΚαθηγητής: Μονοχρήστου Χρυσόστομος, φιλόλογος ΠΕ02Το μάθημα έγινε σε συνδιδασκαλία με την κ. Αντωνογιάννη Γεωργία, ΠΕ02,την Τετάρτη 29/2/12 την 5η ώρα1. Τίτλος«η Ιθάκη του Κ.Π. Καβάφη»2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχέςΑρχαία Ελληνικά από μετάφραση και Λογοτεχνία3. Διδακτικοί στόχοι:Επιδιώκεται οι μαθητές:α)Να κινηθούν ανάμεσα στη συνειρμική λειτουργία λόγου και εικόνας με στόχοτη βαθύτερη κατανόηση της ποιητικής γλώσσας και της μεταφορικότητάς της.Θεματική βάση αποτελεί η Οδύσσεια του Ομήρου και το κεντρικό θέμα τηςεπιστροφής στην πατρίδα. Σύζευξη αρχαίας και νέας ποιητικής.β) Να μάθουν οι μαθητές να βρίσκουν το κατάλληλο υλικό σε Διαδίκτυο και σεπεριβάλλον Παρουσίασης, να χρησιμοποιούν διαφορετικά λογισμικάπεριβάλλοντα για την ολοκλήρωση μιας εργασίας.γ) Να καλλιεργήσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με ανταλλαγή απόψεων,αλλά και αλληλοβοήθεια.4. Λογισμικό – συνδυασμός λογισμικώνΗ εργασία θα αναπτυχθεί στα λογισμικά προγράμματα της Επεξεργασίαςκειμένου, της Παρουσίασης και του Διαδικτύου.5. ΔιάρκειαΘα απαιτηθεί μια (1) διδακτική ώρα για την ολοκλήρωση της εργασίας.6. Οργάνωση τάξηςΟι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες τριών (3) ατόμων. Ο ένας, ο χειριστής,θα είναι στον υπολογιστή, ο δεύτερος, ο γραμματέας, θα βρίσκει τιςπληροφορίες από το βιβλίο και θα κρατάει σημειώσεις και ο τρίτος, οσυντονιστής, θα έχει τη γενική εποπτεία. Φροντίζουμε να μοιράσουμε μετέτοιο τρόπο τους μαθητές ώστε σε κάθε ομάδα να έχουμε και αυτόν πουενδιαφέρεται περισσότερο και τον πιο ικανό, αλλά και τον «αδιάφορο».Επίσης, στις ομάδες ανακατεύουμε αγόρια και κορίτσια.
  2. 2. 7. Απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομήΓια τη διεξαγωγή του σεναρίου απαιτείται αίθουσα Πληροφορικής με ικανόαριθμό συστημάτων για την εξυπηρέτηση μιας τάξης.8. Φύλλα εργασίαςΤο Φύλλο εργασίας περιλαμβάνει τις οδηγίες προς τους μαθητές για τηδιερεύνηση και ολοκλήρωση της εργασίας9. Περιγραφή σεναρίουΟι μαθητές θα δουλέψουν με εικόνα και κείμενο, θα διερευνήσουν γνωστάθέματα και παράλληλα θα τα εμπλουτίσουν με τη δική τους φαντασία δια τωνεικόνων που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Θα εργαστούν ως ομάδα και ενδεχόμεναθα ανακαλύψουν όψεις των γνώσεών τους που μέχρι τώρα αγνοούσαν.Μέσα στην Τάξη και προτού πάμε στην αίθουσα της Πληροφορικής θαενημερώσω τους μαθητές μου για τη σύνθεση των επιμέρους ομάδων και θατους εξηγήσω τις επιλογές μου. Στη συνέχεια θα τους μιλήσω για τοπεριβάλλον μέσα στο οποίο θα εργαστούν (Πρόγραμμα ΕπεξεργασίαςΚειμένου, Διαδίκτυο και Πρόγραμμα Παρουσίασης).Όταν πάμε στην αίθουσα της Πληροφορικής και αρχίσουν να δουλεύουν οιομάδες, θα φροντίσω στην αρχή να λύσω όλες τις πιθανές απορίες και ναξεπεραστούν τα όποια τεχνικά προβλήματα.Στη συνέχεια θα παρακολουθώ διακριτικά τη λειτουργία των ομάδων και θαπαρεμβαίνω όπου κρίνω πως είναι απαραίτητο είτε για να δώσωσυμπληρωματικές πληροφορίες είτε για να επαναφέρω στην τάξη όσους τοχρειάζονται.10. Πρόσθετες πληροφορίεςΟ θεματικός στόχος της εργασίας είναι η εξοικείωση των μαθητών με τιςδιαδικασίες κατανόησης ενός λογοτεχνικού κειμένου – εδώ ποιήματος – μέσαστο τεχνολογικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. Άρα εικόνα και ήχοςμπορούν να διευκολύνουν στην ερμηνεία ενός ποιήματος. Το ιστορικό-λογοτεχνικό υπόβαθρο των ομηρικών επών θα τους κρατήσει μέσα στοπνεύμα της εργασίας για να μπορέσουν τελικά να συνδυάσουν το παλιό με τονέο, άρα και τη διαχρονικότητα των μεγάλων θεμάτων, όπως είναι και τοζήτημα της πατρίδας και της επιστροφής σε αυτήν. Το θέμα αυτό στις μέρεςμας είναι πάντα επίκαιρο εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των πληθυσμών.Παράλληλα ο μαθητής θα ασκηθεί στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο, αλλά καιστις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα Παρουσίασης.Διαδικτυακοί τόποι: www.google.com → EIKONEΣ www.kavafis.gr www.hellenicpantheon.gr
  3. 3. Διαθεματική προσέγγιση Οδύσσειας με τη ΛογοτεχνίαΤάξη Α΄ ΓυμνασίουΚαθηγητής: Μονοχρήστου Χρυσόστομος, φιλόλογος ΠΕ02ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Στις ιστοσελίδες www.kavafis.gr και www.hellenicpantheon.gr κάντε αναζήτηση για το ποίημα του Κ.Π.Καβάφη «η Ιθάκη». Κατεβάστε το σε μια σελίδα του Word και αποθηκέψτε το με τον τίτλο «η Ιθάκη». 2. Ανοίξτε το Πρόγραμμα Παρουσίασης και γράψτε το θέμα της εργασίας σας στην πρώτη διαφάνεια. Προσθέστε και τα ονόματά σας. 3. Στις επόμενες διαφάνειες γράψτε το ποίημα του Καβάφη τμηματικά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε σε κάθε διαφάνεια να εισάγετε και μια εικόνα που να ταιριάζει με το περιεχόμενο των στίχων. 4. Στην τελευταία διαφάνεια γράψτε τη λέξη «τέλος». 5. στο www.google.com , στις εικόνες, κάντε αναζήτηση των εικόνων και φωτογραφιών που ταιριάζουν. 6. Αντιγράψτε τις εικόνες της επιλογής σας και επικολλήστε τες στις αντίστοιχες διαφάνειες. 7. Συνοδέψτε τις διαφάνειες και με μουσική της προτίμησή σας. 8. Όλες αυτές οι ενέργειες να γίνουν στο βαθμό που ανταποκρίνεται στις γνώσεις που έχετε στον Υπολογιστή.

×