La ciutat. evolució.

871 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
871
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La ciutat. evolució.

 1. 1. 2n - BatxilleratINS Thos i codinaLes ciutats
 2. 2. Evolució de les ciutatsLes ciutats de l’antiguitat. Ciutats de l’antiguitat (3000 aC.) Sorgeixen a Egipte i Mesopotàmia. Amb muralles i edificis públics. Ciutats gregues: Destacaven Esparta i Atenes. Fins el s. V, creixement al voltant de: L’Àgora. LAcròpoli. A partir del s. V, plànol hipodàmic(ortogonal o de quadrícula). Ciutats romanes: Ciutat principal: Roma. Plànol hipodàmic: campaments militars Carrers principals: Cardo màximus, en direcció nord sud. Decumanus màximus: en direcció est oest. Fòrum: es trobava a la cruïlla dels dosanteriors. Elements de les ciutats romanes:canalitzacions d’aigua, banys públics,ponts, amfiteatres,...
 3. 3. Evolució de les ciutatsLes ciutats de l’edat mitjana i l’edat moderna. Caiguda de l’Imperi romà (476)  crisidel món urbà; segle XII  ressorgiment. Ciutats medievals (segles V-XV): Envoltades d’una muralla. Plànol irregular, amb carrers estrets isinuosos. Al centre s’ubicaven els edificis mésimportants: catedral, esglésies, castell. Nuclis comercials on residien artesans(gremis, agrupats per carrers) i lanaixent burgesia. Ciutats de l’edat moderna (segles XVI-XVIII): Embelliment i millora de les ciutats(l’home és el centre de l’Univers). Plànol regular i radio cèntric (formesgeomètriques). Construcció de grans palaus amb jardinsi esglésies i monuments queflanquejaven àmplies avingudes. Fundació de noves ciutats al voltant deresidències reials d’estiu (Versalles oAranjuez) i en territoris deshabitats ambl’objectiu de poblar-los: ciutats colonials.
 4. 4. Evolució de les ciutatsLes ciutats industrials. La ciutat ha d’acollir noves construccions:fàbriques, estacions de ferrocarril,magatzems ... La industrialització provocà uncreixement extraordinari de les ciutats(èxode rural). Enderrocament de les antigues murallesper possibilitar l’extensió. Dos tipus de barris: Barris obrers. Barris burgesos: eixamples, plànol regular. Obres per fer arribar aigua, gas ielectricitat, construcció de clavegueres iintroducció de tramvies i primeres líniesde metro.
 5. 5. Les ciutats europeesLes ciutats de la Unió Europea. Actualment, prop del 80% de la població de la UE és urbana. Majoria de la població viu en ciutats de mida petita i mitjana. Les més populoses són Londres i París. A partir de la segona meitat del segle XX, gran creixement de la perifèria: poblamentdifús. Dos grans subsistemes urbans: el nucli tradicional (des d’Anglaterra fins el nordd’Itàlia) i l’arc mediterrani emergent (des de l’est d’Andalusia fins el nord d’Itàlia)
 6. 6. Evolució històrica de les ciutatsespanyoles i catalanes.
 7. 7. Evolució històrica de les ciutatsespanyoles i catalanes.Les primeres ciutats. Fenicis: assentaments amb funciócomercial a algunes zones costaneresd’Andalusia (és l’origen de Cadis o Màlaga). Altres pobles van crear petites ciutats: grecs(Empúries) i cartaginesos (Cartagena). Amb els romans es produeix eldesenvolupament urbà més important del’antiguitat a la península: Tàrraco, CaesarAugusta,…Les ciutats de l’edat mitjana. Any 711: els àrabs envaeixen la península. La ciutat musulmana: Medina Barris perifèrics o ravals. Còrdova o Sevilla. D’altra banda, el centre de moltes ciutatsconserven elements del seu passat cristià.
 8. 8. Evolució de les ciutatsLes ciutats del segle XIX. La industrialització fa que s’acceleri el creixement urbà. Preocupació per millorar les ciutats. Dos projectes urbanístics ho demostren: L’eixample de Barcelona i la Ciutat lineal a Madrid.
 9. 9. Evolució de les ciutatsLes ciutats actuals. A partir de la segona meitat del segle XX: intensificació del creixement urbà. Dècada dels cinquanta i seixanta: construcció de extenses barriades obreres a laperifèria. Apareixen també nuclis de barraquisme. Les indústries es van concentrant en polígons industrials. Darreres dècades: creixement dels nuclis de la perifèria (conjunts residencials,parcs empresarials, grans centres comercials i de lleure a les vies d’accés a laciutat).
 10. 10. La jerarquia urbana.
 11. 11. Els problemesurbans

×