Lompat tinggi 1

15,909 views

Published on

4 Comments
14 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
15,909
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
3,703
Comments
4
Likes
14
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • ( 830501-01-5263 )
 • Semua gaya lompatan boleh dibahagikan kepada empat fasa Pergerakan iaitu : Penunuan – larian menghala ke palang Lonjakan - tindakan kaki untuk menaikkan badan Layangan - gaya dan kedudukan badan ketika berada di udara dan di atas palang Pendaratan – sentuhan badan dan bahagiannya dengan tempat mendarat
 • SEORANG PESERTA ITU GAGAL SEKIRANYA
 • FASA-FASA LATIHAN
 • Lompat tinggi 1

  1. 1. Company name OLAHRAGA – LOMPAT TINGGI DISEDIAKAN OLEH : MOHD NAZROL B. ISMAIL ( 830501-01-5263 )
  2. 2. PENGENALANCompany name  Acara Lompat Tinggi adalah salah satu daripada acara olahraga yang diminati dan sentiasa mendapat perhatian ramai. Lompat Tinggi mula diperkenalkan dalam tahun 1887 dan dalam tahun 1896 acara Lompat Tinggi telah diperkenalkan di dalam sukan Olimpik. Acara ini menjadi perhatian ramai kerana pelbagai gaya lompatan digunakan oleh para atlit.  Dalam acara Lompat Tinggi, seseorang atlit memerlukan kebolehan semulajadi. Bagi melaksanakan satu lompatan yang baik hendaklah bergantung kepada diri atlit itu sendiri iaitu dari persediaan fizikal dan mental.
  3. 3. Company name  Terdapat beberapa gaya dalam acara Lompat Tinggi seperti berikut 1) Gaya Gunting (Scissors) 2) Gaya Eastern Cut-Off. 3) Gaya Guling Barat (Western Roll). 4) Gaya Guling Pelana (Straddle). 5) Gaya Fosbury Flop  Dalam gaya-gaya di atas, gaya pertama hingga gaya keempat termasuk dalam fasa layangan. Bagi gaya pertama hingga ketiga tidak akan menghasilkan lompatan yang tinggi. Ini disebabkan gaya-gaya tersebut kurang sempurna dari segi teknik melompat. Oleh yang demikian gaya guling pelana (Straddle) dan gaya Fusbury Flop telah diperkenalkan bagi mendapatkan lompatan yang tinggi.
  4. 4. OLAHRAGACompany name L O M P AT T IN G G I
  5. 5. ContentsCompany name 1. Peraturan 2. Teknik
  6. 6. Company name Kawasan Mendarat 1 2 3 Lekukan yang Lebarnya mestilah Komposisi busa berisi pasir atau sekurang – menentukan tilam tinggi yang kurangnya 5m x tahap kualiti daya terdiri daripada 3m serapnya, maka bongkah – ketinggiannya bongkah busa tidak di tetapkan. poliuretana yang di susun
  7. 7. Company name Kawasan Mendarat 4 5 6 Busa itu Busa yang Komposisi busa hendaklah diikat digunakan menentukan dengan rapi. mestilah mampu tahap kualiti daya serapnya, menyangga maka pendaratan ketinggiannya peserta dengan tidak di lembut. tetapkan.
  8. 8. Company name Palang dan Tiang 1 2 3 4 Tiang-tiang yang menyokong palang Palang di Cagak-cagak ini berdiameter 3 cm sokong oleh Cagak-cagak ini mempunyai mestilah cagak-cagak mestilah permukaan rata diletakkan yang boleh di menghadap berukuran 4 cm 4 m jaraknya ubah satu sama lain. x 6 cm. antara satu sama kedudukannya. lain dan 10 cm dari tilam.
  9. 9. Company name 5 6 Semasa Ukuran pertandingan kenaikkan palang dinaikkan semakin kurang 5 cm, 3 cm dan 2 apabila palang cm. semakin tinggi.
  10. 10. Company name
  11. 11. Company name Landasan Larian 1 Landasan larian merupakan sebahagian daripada bulatan yang mempunyai jejari 15 – 25 m. (Jarak tidak dihadkan) 2 Peserta dibenarkan membubuh penanda di atas landasan larian. 3 Peserta dibenarkan membatalkan lompatan dan mengulangi larian semula jika lonjatan belum dibuat. 4 Dengan syarat tidak melebihi 90 saat masa diberikan untuk membuat lompatan.
  12. 12. Company name 5 Seandainya peserta menyentuh palang atau melepasi kawasan di antara kedua-dua tiang, percubaan akan dikira. 6 Lonjakan dwikaki tidak dibenarkan. 7 Peserta dibenarkan membubuh penanda di atas landasan larian.
  13. 13. FASA-FASA LOMPATAN TINGGICompany name Semua gaya lompatan boleh dibahagikan kepada empat fasa Pergerakan iaitu : c)Penunuan – larian menghala ke palang d)Lonjakan - tindakan kaki untuk menaikkan badan e)Layangan - gaya dan kedudukan badan ketika berada di udara dan di atas palang f)Pendaratan – sentuhan badan dan bahagiannya dengan tempat mendarat
  14. 14. Company name Teknik Fosbury Flop 1 2 3 Diperkenalkan Peserta Peserta mendarat oleh atlet bangsa menyelekoh ketika dengan bahagian Amerika bernama 4 langkah terakhir belakang dahulu Dick Fosbury sebelum melompat setelah melepasi pada tahun 1967 dan peserta palang. berputar pada paksi tegak sebaik sahaja melompat.
  15. 15. Company name 5 4 ‘Flop’ ialah lompatan gaya gunting Peserta membuat yang dilakukan dengan pendekatan lonjakan dengan secara berkelok dengan kaki yang paling menggunakan bahagian belakang jauh dari palang.
  16. 16. Company name 6 7Penting untuk membengkokkan Putaran ini dihasilkan olehkaki yang satu lagi dan daya yang tersimpan semasamengelakkan daripada berputar membuat kelokan terakhirpada paksi tegak untuk dalam larian tuju (approachmenghalang belakang badan ke run)palang dengan menggunakangerak badan.
  17. 17. Company name 8 9 Semasa diudara pelompat flop Melepaskan betis dan kaki harus melentikkan badan ke dapat dilakukan dengan belakang dengan kepala dan meluruskan kaki pada tumit di tarik ke dalam dan masa yang benar-benar mengelak memandang palang. sesuai.
  18. 18. Company name 10 Pendaratan haruslah dilakukan dengan bahagian atas belakang dan bahu.
  19. 19. Company name Teknik Gaya Pelana 1 2 3 Larian tuju yang Peserta membuat Semasa berada lurus yang lonjakan dengan diudara peserta dibuat pada mendekati palang memusing badan sudut tirus dari itu dari sebelah kiri dengan keadaan perut landasan larian. dan kaki kanan jika mengarah ke palang dia mendekati dan mendarat dengan palang itu dari bahagian belakang sebelah kanan. badan.
  20. 20. Company name
  21. 21. Company name Kesimpulan Membuat lompatan gaya flop atau pelana memerlukan tilam sebagai tempat mendarat. Lekukan pasir hanya sesuai untuk gaya gunting yang mana mendarat dengan kedua-dua belah kaki. Flop berupaya mencapai jarak lebih jauh dan lebih pantas daripada gaya lompatan lain iaitu 8 – 12 larian berbanding 6 – 8 langkah bagi lompatan lain. Oleh kerana lompatan secara parabola bersudut 45 dari mendatar, titik lonjakan mestilah agak jauh dari titik melepasi palang kerana kedudukan palang yang tinggi akan meletakkan titik lonjakan sangat rapat dengan tiang.
  22. 22. SEORANG PESERTA ITU GAGAL SEKIRANYACompany name Melakukan lonjakan dengan dua belah kaki.
  23. 23. SEORANG PESERTA ITU GAGAL SEKIRANYACompany name Menyentuh bumi termasuk kawasan mendarat melepasi darat tegak (vertical plane) sama ada di luar atau di antara tiang dengan mana- mana bahagian badannya, sebelum melepasi palang.
  24. 24. Company name Nota: Untuk membantu mengimplemenasikan peraturan ini, satu garisan putih 50 mm lebarnya harus dibuat, biasanya dengan pita tape antara 2 hujung, 3 m di luar setiap tiang, terhampir sepanjang datar tiang. 3m Kawasan mendarat Landas lari
  25. 25. Latihan-latihan PersediaanCompany name Langkah 1 :a) Pelajar ditunjukkan dengan demonstrasi cara menjatuhkan badan di atasbelakang. Perlu disediakan sebuah kotak yang lebih tinggi daripada kawasanmendarat. Ianya diletakkan di sisi kawasan tilam atau tempat pendaratan.Pelajar atau atlit diarahkan untuk berdiri di atas kotak ini dengan keadaan yanglurus dan tegak. Kemudian badan dijatuhkan ke belakang. Aktiviti ini diulangbeberapa kali untuk keyakinan seterusnya.b) Untuk meneguhkan ansur maju langkah ini, pelajar diberitahu untukmenjatuhkan badan di bahagian belakang bahu. Dagu hendaklah dirapatkanpada dada. Perlu ditegaskan bahawa tangan hendaklah dihayunkan kebelakang. Untuk peneguhan, semasa aktiviti ini, ianya dapat dijayakan denganmenggunakan sebiji bola (saiz bola sepak). Perlakuannya ialah denganmemegang bola tersebut, dan semasa jatuhan, bola itu dibaling ke belakangserentak dengan tangan dihayun. Ini bertujuan untuk hayunan tangan yanglebih mantap. Semasa aktivit ini, kaki hendaklah dalam keadaan kangkangsedikit.
  26. 26. Company nameLangkah 2 :Kotak yang lebih rendah sedikit daripada aktivitilangkah satu digunakan. Segala perlakuan dan aktivitiadalah seperti dalam langkah satu. Pelajardikehendaki dan diarahkan untuk membuat lonjakansedikit. Ia bertujuan untuk mengangkat badan.Gunakan tali getah dan ini akan memberi keyakinansemasa membuat lonjakan dengan kedua belah kaki.Langkah ini perlu diulang beberapa kali untukpeneguhan dan keyakinan.
  27. 27. Company nameLangkah 3 :Kotak dalam langkah dua digantikan dengan bangku yang lebihrendah lagi. Pelajar dikehendaki membuat lonjakan dengansebelah kaki iaitu kaki lonjakan. Pegasingan pelajar yangmenggunakan kaki lonjakan yang berlainan perlu dilakukan dikiri dan kanan tempat melompat.Dalam keadaan berjalan, mereka dikehendaki memijak bangkutersebut dengan kaki lonjakan sambil melonjak dan menghayunkaki sebebas-bebasnya ke atas dan melompat. Perluditekankan bahawa tangan perlulah dihayun seperti dalamlangkah dua. Setelah beberapa kali dicuba, barulah tali getahtadi digantikan dengan palang yang sebenar
  28. 28. Company nameLangkah 4:Penumpuan dalam aktiviti ini ialah menitikberatkanperkara yang bersabit dengan layangan.a) Kaki yang paling dekat dengan palang hendakllahdikilas bebas untuk mendapatkan daya putaran padabadan.b) Badan hendaklah dilengkungkan ketika berada di atastali getah supaya mendapat gaya dan ketinggian yang baikdan sempurna.Selepas didapati aktiviti ini dapat dicapai, barulah palangdigunakan untuk merasai suasana sebenar acara lompattinggi gaya ini.
  29. 29. Company nameLangkah 5 :Dalam langkah ini, pelajar diarahkan untuk membuat lompatan yangsebenar. Sebagai bantuan untuk aktiviti dalam langkah ini, satugarisan untuk lari andas dengan lengkungan disediakan. Palanghendaklah berada di paras yang rendah.Pada mulanya pelajar akan mencuba dengan menggunakan empatatau lima langkah larian landas. Ini dicuba beberapa kali. Kemudianpalang akan ditinggikan sedikit demi sedikit sekiranya lompatanberjaya dilakukan.Selepas itu, lakuan untuk aktiviti yang sama tetapi denganmenggunakan lari landas sembilan hingga sebelas langkah. Padaaktiviti ini, larian hendaklah dilakukan dengan agak laju.
  30. 30. Company name

  ×