Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Menggunakan Buku Hari Lahir Growie

2,022 views

Published on

Persembahan mengenai cara menggunakan buku "Hari Lahir Growie" terbitan Taman Haiwan Singapura dan Teachers' Network. Rujuk: www.saujana.sg untuk bahan selanjutnya.

Published in: Education
 • Be the first to comment

Menggunakan Buku Hari Lahir Growie

 1. 1. Hari Lahir Growie Cara menggunakan Buku Disediakan oleh Penulis-penulis Buku Cerita Dari Taman Haiwan Siangapura
 2. 2. Aktiviti Pramembaca Aktiviti Membaca <ul><li>Induksi </li></ul><ul><li>Aktiviti Bertutur </li></ul><ul><li>Aktiviti Membaca & Bertutur </li></ul>Aktiviti Pascamembaca <ul><li>Aktiviti Membaca,Bertutur & Menulis </li></ul>
 3. 3. Induksi : Memperkenalkan binatang-binatang dalam cerita & buku aktiviti Aktiviti Saranan 1 Murid-murid meneka binatang berdasarkan gambar kulit yang ditunjukkan Aktiviti Saranan 2 Murid-murid dapat mencantumkan kepingan gambar dalam permainan jigsaw Aktiviti Pramembaca
 4. 4. Aktiviti Saranan 3 Murid-murid akan ditunjukkan tayangan video. Murid-murid meneka nama binatang yang dilukis.   Lelaman:  http://www.youtube.com/watch?v=y8ZjRmq9BNU&NR=1(meneka (lukisan zirafah-1:58minit) giraffe (speed drawing).avi (cara-cara melukis zirafah)  
 5. 5. Aktiviti Membaca Murid-murid dapat memahami jalan cerita Guru membaca cerita dan murid membuat andaian mengenai apa yang akan berlaku seterusnya dalam cerita. Contoh-contoh soalan yang boleh diajukan kepada murid semasa sesi bercerita : Halaman 6 Mengapakah Lucy menyuruh kawan-kawan yang lain bersembunyi? Halaman 13 Pernahkah kamu naik kapal terbang? Ceritakan pengalaman kamu. Kaedah Membaca Buku Bersama (E-book)
 6. 6. Aktiviti Membaca & Bertutur Menguji pemahaman murid-murid <ul><li>Guru mengajukan beberapa soalan secara lisan untuk menguji pemahaman murid </li></ul><ul><li>Soalan-soalan contoh  : </li></ul><ul><li>Siapakah yang akan meraikan hari lahirnya? </li></ul><ul><li>Apakah yang dibawa oleh Ayu, Si Rama-rama ke majlis hari jadi itu? </li></ul><ul><li>Namakan sekurang-kurangnya tiga teman yang telah dijemput. </li></ul><ul><li>Growie berasal dari mana? </li></ul><ul><li>Kenderaan apakah yang dinaiki oleh Lucy dan Roni? </li></ul>
 7. 7. Aktiviti Pascamembaca Murid-murid dapat mengaitkan bahan baca dengan pengalaman mereka Aktiviti Saranan 1 Merancang Hari Lahir Growie Murid-murid membayangkan diri mereka sebagai Lucy dan Roni. Mereka dikehendaki merancang majlis Hari Lahir Growie. Guru membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan.
 8. 8. Menyambut Hari Lahir Growie Murid membuat refleksi Mencantum kepingan gambar
 9. 9. Kumpulan 3 (Tahap 3) Kumpulan 3 akan diberikan lirik lagu Contoh : Ting ting ting Ayu datang Datang membawa belon Belon berwarna-warni Untuk temannya Growie Ting ting ting Sheba Inuka Datang membawa hadiah Hadiah yang istimewa Daun-daun alfalfa Ting ting Chomel Atina Datang dengan gembira Ketawa dan menari Semua suka hati Irama serupa dengan Buku Teks MEKAR Unit 2 Pelajaran 4 Hal 24 membuat kad undangan dan senarai tetamu AKTIVITI LAIN membuat pilihan lokasi untuk majlis Hari Lahir Growie dan peralatan yang diperlukan untuk menghias tempat tersebut.
 10. 10. Aktiviti Bertutur Murid-murid dapat mengaitkan apa yang telah dibaca dengan pengalaman sedia ada mereka Aktiviti Saranan 2 Membuat topeng & Main Peran Murid-murid diberikan templat topeng-topeng binatang yang ada dalam cerita. Selepas mewarnakan, beberapa orang murid akan ke hadapan kelas untuk melakonkan cerita yang telah dibacanya.
 11. 11. Penutup Murid-murid dapat mengaitkan apa yang telah dibaca dengan pengalaman sedia ada mereka Murid-murid menyelesaikan latihan di dalam lembaran kerja Rujuk www.saujana.sg bagi mendapatkan Lembaran kerja buku ini. ~Terima kasih~

×