Tips Tassawur Islam (GOOD LUCK!!)
1. Definisi Akhlak
Al-Khaluq, (Perangai, tabiat, maruah atau agama)
Tingkah laku, tabiat...
5. Kedudukan wanita sebelum kedatangan Islam mengikut agama Kristian, Yahudi, Rom, Hindu,
Mesir, Arab Jahiliyyah
Kristian ...
9. Ciri-ciri wanita solehah
1.Keislaman Yg Kental Dan Murni.
2.Berterusan Dlm Ketaatan.
3.Jujur Dan Benar.
4.Memiliki Kesa...
6. Tidak Mengizinkan Pengeksploitasian Harta.
7. Bersifat Dr Sifat Kezaliman.
17. Peranan seni dalam Islam
Menterjemah Kes...
24. Ciri-ciri komunikasi
1.Bersifat Benar Dalam Pertuturan Dan Perbuatan
2.Rahmah
3.Melebihkan Org Lain
4.Menggunakan Hikm...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tips tassawur islam sha

358 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
358
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tips tassawur islam sha

  1. 1. Tips Tassawur Islam (GOOD LUCK!!) 1. Definisi Akhlak Al-Khaluq, (Perangai, tabiat, maruah atau agama) Tingkah laku, tabiat zahir dan batin. Imam al-Ghazali : “Akhlak adalah sifat yang tertanam dalam jiwa yang menimbulkan perbuatan-perbuaatan dengan mudah, tanpa memerlukan pemikiran dan pertimbangan”. Ibnu maskawih : “Akhlak adalah gerak jiwa yang mendorong kearah melakukan perbuatan dengan tidak memerlukan pikiran”. 2. Perbezaan Akhlak,etika & moral Perkara Akhlak Etika Moral Objek Perbuatan Manusia Perbuatan Manusia Perbuatan Manusia Sumber Al-Quran + As-Sunnah Akal Fikiran Norma Masyarakat Fungsi Konsep + Realiti Konsep + Teori Realiti + Praktikal Sifat Benar + Universal Relatif Relatif Tujuan Hubungan dgn Allah + Manusia Hubungan Sesama Manusia Hubungan Sesama Manusia 3. Ciri-ciri akhlak Islam - Syumul - Bersih dalam perlaksanaan dan tujuan - Bersifat mutlak dan menyeluruh - Melengkapkan dan menyempurnakan tuntutan - Bersifat sederhana dan seimbang - Mencakupi suruhan dan larangan - Matlamat tidak menghalalkan cara Keseimbangan 4. Cara membentuk akhlak mulia - Menghormati Ibu bapa. - Sentiasa beribadat kepada Allah - Mendoakan kesejahteraan Orang lain. - Melatih diri dari sifat sabar.
  2. 2. 5. Kedudukan wanita sebelum kedatangan Islam mengikut agama Kristian, Yahudi, Rom, Hindu, Mesir, Arab Jahiliyyah Kristian - Perempuan Pintu Tempat Masuknya Syaitan - Marthin Luther : Wanita Tidak Perlu Diberikan Pendidikan - John Damascen : Wanita Adalah Anak Dari Kedustaan,Penunggu Neraka Dan,Musuh Keselamatan Dan Disebabkan Olehnya Adam Diusir Dari Syurga. - Antony : Wanita Itu Berasal Drpd Syaitan Dan Suaranya Adalah Siulan Ular. -Wanita Dianggap Najis,Sumber Kedurhakaan Dan Pusat Segala Penipuan. Yahudi - Wanita Golongan Yg Amat Rendah. - Status Amah Atau Pelayan. - Tidak Mendapat Hak Warisan - Wanita Kaum Dilaknat Dan Dikutuk Tuhan. Rom - dianggap hamba lelaki dan sebagai barang dagangan murah yang dapat dipergunakan sebagaimana dikehendaki. - Pemilikan mereka terhadapnya sama seperti memiliki haiwan dan benda mati. Laki- laki. - Tidak dibenarkan bersuara. Hindu -Wanita Tidak Diberi Hak Untuk Hidup Jika Suaminya Mati. -Dibakar Hidup2 Dengan Suami. Mesir - kedudukan yang tinggi dan ini dapat dilihat dalam penyembahan Isis, dewi keibuan, cinta dan kecantikan. - Hatshaput adalah wanita pertama yang memerintah Mesir Arab Jahilliyyah - Dipandang Hina Dan Dipandang Rendah. -Tidak Ada Hak Mewarisi Harta. - Wanita Dijadikan Harta Pusaka. - Merasa Hina Jika Isteri Mereka Melahirkan Anak Perempuan. Menanam Anak Perempuan Hidup2 Utk Menutup Rasa Malu. - Anak Perempuan Yg Tidak Dibunuh Hidup Dalam Kehinaan Dan Terbiar. - Wanita Tidak Diberikan Hak Untuk Memilih Suaminya. - Tiada Batas Dalam Soal Poligami Dan Wanita Tiada Hak Dalam Penceraian. 6. Kedudukan wanita selepas kedatangan Islam - Meletakkan Wanita Pada Kedudukan Yg Mulia,Adil Dan Saksama. - Hak Yg Sama Antara Lelaki Dan Perempuan. - Mengisytiharkan Wanita Adalah Satu Daripada 2 Unsur Yg Membiakkan Manusia Sebagai Satu Nikmat Dan Hadiah Kepada Manusia. 7. Tanggungjawab wanita 1.Tanggungjawab Kepada Allah. 2.Tanggungjawab Sebagai Isteri. 3.Tanggungjawab Sebagai Pemimpin Urusan Rumahtangga. 4.Tanggungjawab Sebagai Pendidik Generasi Akan Datang. 8. Hak-Hak Wanita Islam. 1.Hak Untuk Dihormati Atau Dimuliakan. 2.Wanita Diberi Hak Kehormatan Diri. 3.Hak Dalam Ilmu Pengetahuan. 4.Hak Mengurus Harta. 5.Hak Warisan. 6.Memilih Pasangan Hidup.
  3. 3. 9. Ciri-ciri wanita solehah 1.Keislaman Yg Kental Dan Murni. 2.Berterusan Dlm Ketaatan. 3.Jujur Dan Benar. 4.Memiliki Kesabaran Yg Tinggi. 5.Khusyuk Dan Wara’ 6.Berilmu Dan Bijaksana. 10. Definisi Kerja - kegiatan melakukan sesuatu, untuk mendapatkan sesuatu hasil Islam Perintah Kpd Umatnya Utk Bekerja Dan Mencari Rezeki Yg Halal.Menganjurkan Supaya Umatnya Bekerja Dalam Satu Kumpulan Atau Organisasi. 11. Kriteria kerja di anggap ibadah 1.Pekerjaan Yg Halal Dan Bertepatan Dengan Syarak. 2.Niat Yg Ikhlas Bg Mencari Keredaan Allah. 3.Dilaksanakan Dengan Tekun,Cekap,Professional Dan Penuh Ihsan. 4.Pelakunya Adalah Muslim. 5.Tidak Sampai Membawa Kelalaian Drpd Melakukan Ibadat2 Khusus. 12. Skop etika kerja 1.Etika Pemakaian. 2.Etika Kelakuan Dan Sikap. 3.Etika Bentuk Pekerjaan. 4.Etika Pengurusan Masa Dan Harta. 13. Cara mencapai kejayaan budaya kerja kolektif 1.Sikap Mujahadah (semangat keazaman) 2.Sikap Muraqabah (penelitian + perhatian yang bersungguh2) 3.Sikap Muhasabah (menilai dri segi pencapaian + kelemahan) 4.Penghayatan Jamaah. (hubungan majikan + pekerja) 5.Penghayatan Ukhuwwah. (meletakkan setiap anggota pekerja sebagai bersaudara) 6.Penghayatan Ta’awun (saling bantu-membantu) 14. Asas-asas pembangunan Islam 1.Akidah Dan Keimanan-Menekankan Hubungan Antara Pencipta Dan Manusia. 2.Khilafah-Amanah Dan Tanggungjwb 3.Tazkiyyah-Membangunkan Seluruh Unsur2 Kebaikan Yg Ada Dlm Diri Manusia 15. Matlamat pembangunan Islam 1.Pembangunan Insan 2.Menjadi Hamba Yg Beriman Dan Bertaqwa 3.Pembangunan Material Dan Spiritual. 4.Mencapai Al-Falah Di Dunia Dan Akhirat. 5.Memenuhi Keperluan Hidup. 6.Peningkatan Taraf Hidup Manusia Mengikut Peredaran Zaman. 16. Ciri-ciri pembangunan Islam 1. Bersifat Menyeluruh. 2. Keupayaan Bersama Utk Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat 3. Datang Drpd Kesedaran Yg Tinggi Dr Umatnya Yg Saling Bekerjasama 4. Memperoleh Keredhaan Allah. 5. Mengutamakan Kepentingan Awam.
  4. 4. 6. Tidak Mengizinkan Pengeksploitasian Harta. 7. Bersifat Dr Sifat Kezaliman. 17. Peranan seni dalam Islam Menterjemah Kesesuaian Islam Ke Dlm Bentuk2 Seni 18. Matlamat seni dalam Islam dari segi hubungan Allah, manusia, alam sekitar -Membawa Manusia Mentauhidkan Allah. -Mendekatkan Diri Kpd Allah. -Tanggungjawab Seni Adalah Wasilah Utk Mencarai Keredhaan Allah. -Membawa Masyarakat Agar Menjadi Hamba Allah Yg Taat. 19. Bidang-bidang seni 1.Seni Melaui Pendengaran 2.Seni Melalui Penglihatan. 3.Seni Melalui Pendengaran Dan Penglihatan. 4.Seni Yg Dinikmati Melaui Bacaan. 20. Seni bina Islam Prinsip jenis-jenis gaya seni bina Islam adalah; Masjid, Kubur, Istana dan Kota. Dari empat jenis ini, gaya seni bina Islam dikembangkan dan digunakan untuk bangunan-bangunan yang kurang penting seperti tempat mandi awam, air pancut dan gaya seni bina tempatan. 21. Seni muzik Islam Kriteria Muzik Dan Ahli Muzik Menurut Perspektif Islam: I.Dari Segi Akhlak-Mempunyai Peribadi Yg Murni Ii.Dr Segi Social-Mengelakkan Keseronokan Bermuzik Sebagai Punca Pendengar Mengabaikan Tanggungjawab Agama. Iii.Dr Segi Tempat-Mestilah Bersesuaian Dengan Mesej Muzik. Iv.Dr Segi Peralatan Muzik-Tidak Lebih Dari Siulan Burung Bulbul. 22. Bentuk komunikasi lisan atau bukan lisan 1.Komunikasi Lisan-Berkomunikasi Dengan Melahirkan Perkataan Atau Tulisan 2.Komunikasi Bukan Lisan-Proses Menghantar Maklumat Kepada Penerima Melalui Saluran Selain Kata2. 23. Tujuan kominikasi betul dan salah Tujuan Komunikasi Yg Betul Tujuan Komunikasi Yg Salah - Untuk Hidup - Untuk Kesejahteraan - Untuk Keselamatan Dan Mengelakkan Permusuhan - Untuk Mengenali Atau Berinteraksi Antara Satu Sama Lain - Untuk Mengetahui - Untuk Mendapat Petunjuk - Jalan Untuk Menyampaikan Sesatu Maklumat - Untuk Menghilangkan Kesunyian -Untuk Menganiayai Dan Menzalimi Manusia -Untuk Mempersenda Orang -Untuk Memuaskan Nafsu -Untuk Menunjukkan Ego -Untuk Menyakiti Hati Dan Perasaan Orang. -Untuk Memesongkan Maklumat -Untuk Menyembunyikan Kebenaran
  5. 5. 24. Ciri-ciri komunikasi 1.Bersifat Benar Dalam Pertuturan Dan Perbuatan 2.Rahmah 3.Melebihkan Org Lain 4.Menggunakan Hikmah Dan Nasihat Yg Baik 5.Menyesuaikan Bahasa Dengan Tahap Pendengar 6.Menyebut Perkara Penting Berulang Kali. 7.Berbahas Dengan Cara Yg Baik 25. Komunikasi dalam bentuk dakwah - Mengajak Manusia Ke Arah Kebenaran - Dakwah Melalui Perkataan (Ceramah) - Dakwah Melaui Perbuatan (Tunjuk Teladan) 26. Rukun dakwah 1.Da’ie Iaitu Pendakwah -Ilmu Pengetahuan Yg Luas -Iman Yg Kuat -Berakhlak Mulia 2.Mad’u Atau Golongan Yg Menerima Dkwah -Golongan Al-Mala’ (Atasan) -Golongan Jumhur (Awam) -Munafik 3.Metodologi Dakwah -Mengetahui Punca Penyakit Dan Ubatnya -Menghilangkan Kekeliruan -Memberikan Galakan Dan Peringatan -Pendidikan Dan Pengajaran 28. Sumber metodologi dakwah 1. Al-Quran 2. Sunnah Rasulullah 3. Sejarah Hidup Para Sahabat 4. Pendapat Para Fuqaha’ 5. Pengalaman Pendakwah 6. Subjek Dakwah 29. Kesan tidak mengamalkan dakwah -Allah Akan Menurunkan Azab Kepada Seluruh Umat Manusia -Allah Tidak Lagi Menerima Doa Org2 Yg Soleh -Mendapat Kutukan Dan Laknat Drpd Allah -Kemusyrikan Dan Kekafiran Akan Berleluasa Dan Memberi Ancaman Kpd Org Islam 30. Cara menyampaikan dakwah - menyampaikan dengan cara yang berhikmah, baik dan jelas menurut sumber al-quran dan as- sunnah - memberikan peringatan yang baik yang menyentuh akal dan hati - tidak memaksa (lembut) - tidak secara beremosi yang keterlaluan. - besederhana

×