Indian constitution and politics quiz

8,831 views

Published on

The above quiz is conducted to Group-III Operation executives on our general shift

1 Comment
21 Likes
Statistics
Notes
  • FOR SALE - MAIN ROAD PROPERTY - IN CHENNAI, TAMIL NADU - ENTRY FROM NH-45. Prime Vacant Land 5.8 Grounds (13940 sq.ft.) in Singaperumal Koil, Chennai, India on Main GST Road with direct entry from GST Road. Mahindra World City is 1.2 Kms. on one side and Ford Motor Co. is 3.2 Kms. on the other side. Plot with direct entrance from Wide National Highway NH-45. Frontage Width is 46 feet, Rear Width is 56 feet and length is 286 feet. Site very close to India's First Rail Auto Hub. (Reference: Current Rail Budget 2016). http://auto.economictimes.indiatimes.com/news/industry/indias-first-rail-auto-logistics-hub-in-chennai-soon-suresh-prabhu/51140295 In case of interest, please contact:- Mr. K.Aravamudan, Mob:- 0-94440 12056. e.mail : hiraytech@yahoo.co.in
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
8,831
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
738
Comments
1
Likes
21
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Indian constitution and politics quiz

  1. 1. Quiz onQuiz on M.M. MuraliMurali MohanMohan DyDy. Manager (o). Manager (o)
  2. 2. Information to membersInformation to members The total number of groups will beThe total number of groups will be ‘‘55’’.. Number of members in eachNumber of members in each group will be decided based on total members present for generalgroup will be decided based on total members present for general shift.shift. The 1The 1stst question will be displayed on screenquestion will be displayed on screen.. 10 seconds10 seconds time will betime will be given for answering.given for answering. If TeamIf Team ‘‘AA’’ could answer correct within 10 sec, Teamcould answer correct within 10 sec, Team ‘‘AA’’ will bewill be gettinggetting 5 marks.5 marks. If teamIf team ‘‘AA’’ could not answer the question,could not answer the question, NoNo option will be givenoption will be given to other teams.to other teams. Answer will be displayed on screen.Answer will be displayed on screen. Then next question will be posed toThen next question will be posed to TeamTeam ‘‘BB’’ and same processand same process continues.continues. Be silent while answering. Discussions between you can be heardBe silent while answering. Discussions between you can be heard byby other teams and grab your marks.other teams and grab your marks.
  3. 3. 11 BJP (Bharatiya Janata Party) was founded in the year ? a)a) 1951.1951. b)b) 1974.1974. c)c) 1980.1980. d)d) 1985.1985. 10987654321End Answer : C The Bharatiya Jana Sangh (BJS), popularly known as simply the Jana Sangh, was founded by Dr. Syama Prasad Mookerjee in 1951 in response to the secular politics of the dominant Congress party. In 1980, the leaders and workers of the former Bharatiya Jana Sangh, founded the Bharatiya Janata Party with Vajpayee as its first president.
  4. 4. 22 Who was the first Indian to hold the post of Governor General in India ? a)a) Dr.Dr. RajendraRajendra Prasad.Prasad. b)b) Dr. K.M.Dr. K.M. MunshiMunshi.. c)c) C.C. RajagopalachariRajagopalachari.. d)d) AnnieAnnie BesantBesant.. 10987654321End Answer : C
  5. 5. 33 Who was the only Indian woman to become the president of the United Nations General Assembly ? a)a) Indira Gandhi.Indira Gandhi. b)b) ReitaReita FariaFaria.. c)c) SarojiniSarojini NaiduNaidu.. d)d) VijayaVijaya LakshmiLakshmi PanditPandit.. 10987654321End Answer : D
  6. 6. 44 Who was India's first woman Cabinet Minister ? a)a) VijayaVijaya lakshmilakshmi PanditPandit.. b)b) RajkumariRajkumari AmritAmrit KaurKaur.. c)c) Dr. AnnieDr. Annie BesantBesant.. d)d) SheilaSheila DixitDixit.. 10987654321End Answer : B
  7. 7. 55 The Constitution of India has borrowed, Fundamental Duties, from which of these Countries' Constitution ? a)a) USA.USA. b)b) Erstwhile USSR.Erstwhile USSR. c)c) Canada.Canada. d)d) UK.UK. 10987654321End Answer : B
  8. 8. 66 Which one of the following rights was described by Dr B. R. Ambedkar as the heart and soul of the Constitution ? a)a) Right to Freedom ofRight to Freedom of Religion.Religion. b)b) RightRight to Property.to Property. c)c) Right to Equality.Right to Equality. d)d) Right to Constitutional Remedies.Right to Constitutional Remedies. 10987654321End Answer : D
  9. 9. 77 Which Article of the Constitution allows the centre to form new states ? a)a) Article 3.Article 3. b)b) Article 4.Article 4. c)c) Article 5.Article 5. d)d) Article 6.Article 6. 10987654321End Answer : A
  10. 10. 88 At present, how many articles are present in Indian Constitution ? a)a) 400 Articles.400 Articles. b)b) 420 Articles.420 Articles. c)c) 440 Articles.440 Articles. d)d) 444 Articles.444 Articles. 10987654321End Answer : D
  11. 11. 99 Who is the Ex-officio Chairman of the Planning Commission of India ? a)a) ViceVice--President of India.President of India. b)b) The PrimeThe Prime Minister ofMinister of India.India. c)c) The FinanceThe Finance Minister ofMinister of India.India. d)d) The LawThe Law Minister ofMinister of India.India. 10987654321End Answer : B
  12. 12. 1010 Who among the following was elected as President of India unopposed ? a)a) Dr.Dr. RajendraRajendra Prasad.Prasad. b)b) Dr. S.Dr. S. RadhakrishnanRadhakrishnan.. c)c) Dr.Dr. NeelamNeelam SanjeevaSanjeeva Reddy.Reddy. d)d) K. R. Narayanan.K. R. Narayanan. 10987654321EndAnswer : C
  13. 13. 1111 Who of the following constitutes a Finance Commission for a State in India ? a)a) The PresidentThe President of India.of India. b)b) The Governor of the State.The Governor of the State. c)c) The Union Finance Minister.The Union Finance Minister. d)d) The Union Cabinet.The Union Cabinet. 10987654321EndAnswer : A
  14. 14. 1212 Who was the President of India at the time of Proclamation of emergency in the year 1975 ? a)a) V. V.V. V. GiriGiri.. b)b) GianiGiani ZailZail Singh.Singh. c)c) FakhruddinFakhruddin Ali Ahmad.Ali Ahmad. d)d) ShankarShankar DayalDayal Sharma.Sharma. 10987654321End Answer : C
  15. 15. 1313 Under the administration of which one of the following is the Department of Atomic Energy ? a)a) Prime Minister's Office.Prime Minister's Office. b)b) Cabinet Secretariat.Cabinet Secretariat. c)c) Ministry of Power.Ministry of Power. d)d) Ministry of Science and Tech.Ministry of Science and Tech. 10987654321End Answer : A
  16. 16. 1414 In India, who is the Chairman of the National Water Resources Council ? a)a) Minister ofMinister of Water Resources.Water Resources. b)b) Minister ofMinister of EnvEnv. and Forests.. and Forests. c)c) Minister ofMinister of Science and Tech.Science and Tech. d)d) Prime Minister.Prime Minister. 10987654321EndAnswer : D
  17. 17. 1515 The Archaeological Survey of India is an attached office of the Department / Ministry of ? a)a) Culture.Culture. b)b) Tourism.Tourism. c)c) Science and Technology.Science and Technology. d)d) HumanHuman ResRes & Development.& Development. 10987654321End Answer : A
  18. 18. 1616 The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the a)a) LokLok Sabha alone.Sabha alone. b)b) Either House of Parliament.Either House of Parliament. c)c) joint sitting of Parliament.joint sitting of Parliament. d)d) Rajya Sabha alone.Rajya Sabha alone. 10987654321EndAnswer : D
  19. 19. 1717 Who decides the disputes regarding election of the President ? a)a) TheThe Supreme Court.Supreme Court. b)b) TheThe Election Commission.Election Commission. c)c) TheThe Parliament.Parliament. d)d) Both 'a' andBoth 'a' and ‘‘bb’’.. 10987654321End Answer : A
  20. 20. 1818 Who among the following got the Bharat Ratna Award before becoming the President of India ? a)a) Dr.Dr. ZakirZakir HussainHussain.. b)b) Dr.Dr. RajendraRajendra Prasad.Prasad. c)c) V. V.V. V. GiriGiri.. d)d) Dr. S.Dr. S. RadhakrishnanRadhakrishnan.. 10987654321End Answer : D
  21. 21. 1919 Who has the authority to remove the Vice-President from his office before the expiry of his term ? a)a) Rajya Sabha.Rajya Sabha. b)b) LokLok Sabha.Sabha. c)c) Parliament.Parliament. d)d) Supreme Court.Supreme Court. 10987654321End Answer : C
  22. 22. 2020 The President of India addresses his resignation letter to the a)a) ChiefChief JusticeJustice of India.of India. b)b) Speaker.Speaker. c)c) ViceVice--President.President. d)d) Prime Minister.Prime Minister. 10987654321End Answer : C
  23. 23. 2121 What is the maximum age prescribed for election as President of India ? a)a) 58 years.58 years. b)b) 62 years.62 years. c)c) 65 years.65 years. d)d) No such limit.No such limit. 10987654321End Answer : D
  24. 24. 2222 Who was the Speaker of the First Lok Sabha ? a)a) HukamHukam Singh.Singh. b)b) G. V.G. V. MalvankarMalvankar.. c)c) K.M.K.M. MunshiMunshi.. d)d) U.N.U.N. DhebarDhebar.. 10987654321End Answer : B
  25. 25. 2323 Which one of the following is the largest Committee of the Parliament ? a)a) The Public Accounts Committee.The Public Accounts Committee. b)b) The Estimates Committee.The Estimates Committee. c)c) The Committee on Public UndertakingsThe Committee on Public Undertakings d)d) The Committee on Petitions.The Committee on Petitions. 10987654321End Answer : B The committee consists of 30 Members,
  26. 26. 2424 The Annual Financial Statement is caused to be laid before both Houses of Parliament by the a)a) President.President. b)b) Speaker.Speaker. c)c) ViceVice--President.President. d)d) Finance Minister.Finance Minister. 10987654321End Answer : A
  27. 27. 2525 Question Hour in the Parliament refers to a)a) The lunch hour after the sitting.The lunch hour after the sitting. b)b) TheThe last hourlast hour of the sitting.of the sitting. c)c) The first hour of the sitting.The first hour of the sitting. d)d) The second hour of the sitting.The second hour of the sitting. 10987654321End Answer : C
  28. 28. 2626 Which one of the following jurisdictions of the Indian Judiciary covers Public Interest Litigation ? a)a) Original Jurisdiction.Original Jurisdiction. b)b) Appellate Jurisdiction.Appellate Jurisdiction. c)c) Epistolary Jurisdiction.Epistolary Jurisdiction. d)d) Advisory Jurisdiction.Advisory Jurisdiction. 10987654321End Answer : B
  29. 29. 2727 How many High Courts in India have jurisdiction over more than one state (Union Territories not included) ? a)a) Two.Two. b)b) Three.Three. c)c) Four.Four. d)d) Five.Five. 10987654321End Answer : B 1) Mumbai – Maharastra & Goa. (Benches at Nagpur, Panaji and Aurangabad). 2) Guwahati – Assam, Nagaland, Mizoram & Arunachala Pradesh. 3) Punjab - Haryana – Punjab & Haryana.
  30. 30. 2828 Which one of the following High Courts has the territorial jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands ? a)a) Andhra Pradesh.Andhra Pradesh. b)b) Kolkata.Kolkata. c)c) Chennai.Chennai. d)d) OdishaOdisha.. 10987654321End Answer : B
  31. 31. 2929 District Judges in a state are appointed by the ? a)a) Governor of the State.Governor of the State. b)b) Chief Justice of High Court.Chief Justice of High Court. c)c) Council of Ministers of the State.Council of Ministers of the State. d)d) Advocate General of the State.Advocate General of the State. 10987654321End Answer : A
  32. 32. 3030 The total number of High Courts in India at present is a)a) Twenty four.Twenty four. b)b) Twenty Two.Twenty Two. c)c) Twenty Three.Twenty Three. d)d) Twenty One.Twenty One. 10987654321End Answer : A
  33. 33. 3131 Which is the only Union Territory to have a High Court of its own ? a)a) ChandigarhChandigarh.. b)b) Delhi.Delhi. c)c) Lakshadweep.Lakshadweep. d)d) Daman andDaman and DiuDiu.. 10987654321End Answer : B
  34. 34. 3232 Who among the following is a legal adviser of the State Government as provided by the Constitution ? a)a) Public Prosecutor.Public Prosecutor. b)b) Solicitor General.Solicitor General. c)c) Advocate General.Advocate General. d)d) Attorney General.Attorney General. 10987654321End Answer : C
  35. 35. 3333 The Contingency Fund of the State is operated by the ? a)a) President.President. b)b) Chief Minister.Chief Minister. c)c) Governor.Governor. d)d) Council of Ministers.Council of Ministers. 10987654321End Answer : C Contingency Fund of each State Government is established under Article 267(2) of the Constitution – this is in the nature of an imprest placed at the disposal of the Governor to enable him/her to make advances to meet urgent unforeseen expenditure, pending authorization by the State Legislature.
  36. 36. 3434 Which of the following is not reserved by the Governor for the consideration of the President ? a)Bills affecting powers of the High Courts. b)Bills relating to compulsory acquisition of property. c) Bills seeking to impose restrictions on the inter- state trade. d)Bills relating to imposition of taxes on Agricultural income. 10987654321End Answer : D
  37. 37. 3535 When a Bill is reserved by the Governor for the consideration of the President, within what time he must return the Bill ? a) Three months. b) Six months. c) One year. d) There is no time limit. 10987654321End Answer : D
  38. 38. 3636 After retirement, a Judge of a High Court can undertake practice in ? (a) Any other court except the same court. (b) Wherever he intends to practice. (c) The same court. (d) Lower courts only. 10987654321End Answer : A
  39. 39. 3737 Sarkaria Commission was established to study of what ? a) President - Governers' relations. b) Centre - State relations. c) State - Panchayat body relations. d) President - Prime Minister relations. 10987654321End Answer : B
  40. 40. 3838 The special status of Jammu and Kashmir implies that the state has a) A separate defence forces. b) A separate constitution. c) A separate judiciary. d) All of the above. 10987654321End Answer : B
  41. 41. 3939 The highest policy making body in matters relating to national planning is the a) Planning Commission. b) Finance Commission. c) Inter-State Council. d) National Development Council. 10987654321End Answer : D
  42. 42. 4040 Which of the following is not in the State List under the Constitution of India ? a) Insurance. b) Fisheries. c) Agriculture. d) Gambling. 10987654321End Answer : A
  43. 43. 4141 Who among the following is responsible for the final compilation of the accounts of the Union Government ? a) Finance Minister. b) Secretary (Finance). c) Controller General of Accounts. d) Comptroller & Auditor General. 10987654321End Answer : C
  44. 44. 4242 Who is regarded as the “Father of All-India Services” ? a) Lord Macaulay. b) Lord Cornwallis. c) B. R. Ambedker. d) Sardar Patel. 10987654321End Answer : D
  45. 45. 4343 The Chief Election Commissioner of India holds office for a period of a) For six years. b) During the pleasure of the President. c) For six years or till the age of 65 years. d) For five years or till the age of 60 years. 10987654321End Answer : C
  46. 46. 4444 Which of the following is not involved in the preparation of budget ? a) Finance Ministry. b) Planning Commission. c) Comptroller and Auditor General. d) Finance Commission. 10987654321End Answer : D
  47. 47. 4545 In India, the first Municipal Corporation was set up in which one among the following ? a) Kolkata. b) Chennai. c) Mumbai. d) Delhi. 10987654321End Answer : B The first municipal corporation was set up in India in 1687 at Madras
  48. 48. 4646 The tenure of every Panchayat shall be for Five years from the date of ? a) Its first meeting. b) Issue of notification for the conduct of elections to the Panchayat. c) Declaration of the election results. d) Taking oath of office by the elected members. 10987654321End Answer : C
  49. 49. 4747 Panchayati Raj was first introduced in India in October, 1959 in a) Rajasthan. b) Tamil Nadu. c) Kerala. d) Karnataka. 10987654321End Answer : A
  50. 50. 4848 The Indian Constitution was amended for the first time in the year ? a) 1953. b) 1950. c) 1951. d) 1952. 10987654321End Answer : C The First Amendment of the Constitution of India, enacted in 1951, made several changes to the Fundamental Rights provisions of the constitution. It provided against abuse of freedom of speech and expression, validation of zamindari abolition laws, and clarified that the right to equality does not bar the enactment of laws which provide "special consideration" for weaker sections of society.
  51. 51. 4949 The Constitution of India does not mention the post of a) The Dy. Chairman of the Rajya Sabha. b) The Deputy Prime Minister. c) The Deputy Speaker of the Lok Sabbha. d) The Dy. Speaker of the State Legislative Assemblies. 10987654321End Answer : B
  52. 52. 5050 The Amendment procedure laid down in Indian Constitution is on the pattern of a) Constitution of Canada. b) Government of India Act, 1935. c) Constitution of South Africa. d) Constitution of USA. 10987654321End Answer : A
  53. 53. 5151 Holding a 'Bandh' was declared illegal for the first time in India by which one of the following High Courts ? a) Rajasthan High Court. b) Gujarat High Court. c) Kerala High Court. d) Maharashtra High Court. 10987654321End Answer : C
  54. 54. 5252 In which one of the following years did the Right to Information Act come into force ? a) 2003. b) 2004. c) 2005. d) 2006. 10987654321End Answer : C
  55. 55. 5353 The Constitution of India was adopted on ? a) January 26, 1950. b) November 26, 1949. c) August 15, 1947. d) August 15, 1950. 10987654321End Answer : B Came into effect on 26, January - 1950
  56. 56. 5454 Total schedules in Indian Constitution are ? a) 22. b) 10. c) 16. d) 12. 10987654321End Answer : D
  57. 57. 5555 Which Indian artist decorated the handwritten Copy of the Constitution ? a) Mihir Sen. b) Nandalal Bose. c) SN Banerji. d) Mukesh Bandhopadhyay. 10987654321End Answer : B
  58. 58. 5656 Which of the following rights is/are available to foreigners in India. 1)Right to Education. 2)Right to Information. a) 1 only. b) 2 only. c) Both. d) None. 10987654321End Answer : A
  59. 59. 5757 Which of the following officials take the Oath that has the following lines - “To preserve protect and defend the constitution” 1) President. 2) Governor . 3) Chief Justice of India. Answer : Ba) 1 only. b) 1 & 2 only. c) 1, 2 & 3. d) None of the above. 10987654321End
  60. 60. 5858 Which is the correct order for approval of 5 year plans is ? Answer : B a) Planning Commission – NDC – Cabinet – Parliament . b) Planning Commission – Cabinet – NDC – Parliament . c) Planning Commission – NDC – Cabinet. d) Planning Commission – Cabinet – NDC. 10987654321End
  61. 61. 5959 The idea of the Constitution of India was first of all given by Answer : C a) Dr. B.R. Ambedkar. b) Jawaharlal Nehru. c) M.N. Roy. d) Mahatma Gandhi. 10987654321End
  62. 62. 6060 The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because Answer : B a) It was an auspicious day. b) This day was being celebrated as the Independence Day since 1929. c) It was the wish of the farmers of the Constitution. d) The British did not want to leave India earlier than this date. 10987654321End
  63. 63. 6161 Who acts as the President of India when neither the President nor the Vice President is available ? Answer : C a) Auditor General of India. b) Speaker of Lok Sabha. c) Chief Justice of India. d) Senior most Governor of a state. 10987654321End
  64. 64. 6262 A money bill passed by the Lok sabha is deemed to have been passed by the Rajya sabha also when no action is taken by the upper house within ? Answer : C a) 10 days. b) 12 days. c) 14 days. d) 16 days. 10987654321End
  65. 65. 6363 The concept of Lok adalat is mainly to expedite cases relating to ? Answer : A 1) Matrimonial disputes. 2) Murder cases. 3) Motor vehicle accidents. 4) Suits relating to banks. a) 1, 3 and 4. b) 1,2 and 4. c) 1 and 2. d) 1 and 4. 10987654321End
  66. 66. 6464 Which Law officer shall have the right to speak in both the houses of parliament is ? Answer : C a) Solicitor General. b) Advocate General. c) Attorney General. d) Legal Advisor. 10987654321End
  67. 67. 6565 After declaration of financial emergency by the president, what is the period of operation without approval by the parliament ? Answer : B a) Three months. b) Two months. c) Four months. d) One month. 10987654321End
  68. 68. 6666 As per the constitution of India, the legislative assembly of state consists of more than 500 and not less than 60 members, but which one of the following states has only 32 members ? Answer : D a) Delhi. b) Goa. c) Pandicherry. d) Sikkim. 10987654321End
  69. 69. 6767 In the National Flag, what does green colour represent ? Answer : B a) Courage. b) Prosperity. c) Human Nature. d) Spiritual Philosophy. SaffronSaffron -- courage and sacrifice , whitecourage and sacrifice , white -- truth, peace and puritytruth, peace and purity AshokaAshoka wheelwheel –– Laws of DharmaLaws of Dharma 10987654321End
  70. 70. 6868 In the Parliament, every Bill has to pass through which stages of Reading before it becomes act ? Answer : D a) First Reading. b) Second Reading. c) Third Reading. d) All the above. 10987654321End
  71. 71. 6969 In how many parts, the Budget is presented in Lok Sabha ? Answer : B a) One. b) Two. c) Three. d) Four. General Budget and Railway Budget 10987654321End
  72. 72. 7070 Who has the authority to call a joint sitting of the Two Houses of Parliament ? Answer : B a) Prime Minister. b) President. c) Speaker of Lok Sabha. d) Chairman of Rajya Sabha. 10987654321End
  73. 73. 7171 Chief Election Commissioner cannot be removed except by which process ? Answer : C a) Resignation. b) Presidential Order. c) Impeachment. d) Judicial Decision. 10987654321End
  74. 74. 7272 Before 61st Amendment Act 1989, what was the age of Indian citizen eligible to vote in the Election ? Answer : B a) 22 Years. b) 21 Years c) 23 Years. d) 24 Years. 10987654321End
  75. 75. 7373 Under Article 326, what was the Constitutional requirement for the Indian citizen not to become eligible as a voter ? 10987654321End Answer : D a) Non Resident. b) Unsoundness of Mind. c) Crime or Corrupt or Illegal practice. d) All the above.
  76. 76. 7474 Which Constitution is in the written form for the first time by an elected body during the Modern period ? 10987654321End Answer : B a) India. b) America. c) Britain. d) France.
  77. 77. 7575 In case President Rule in the state is not approved by the Parliament, ‘For how many months the same promulgation shall last’ ? 10987654321End Answer : D a) Four Months. b) Two Months. c) Three Months. d) Six Months.
  78. 78. 7676 In which year “Right to Property” has been deleted from the list of Fundamental Rights. 10987654321End Answer : D a) 1980. b) 1979. c) 1981. d) 1978. Right to Equality. Right to Freedom. Right against Exploitation. Right to Freedom of Religion. Cultural and Educational Rights. Right to Constitutional Remedies.
  79. 79. 7777 The time gap between two sessions of the Parliament should not exceed ? 10987654321End Answer : B a) Three months. b) Six months. c) Nine months. d) Twelve months.
  80. 80. 7878 The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is ? 10987654321End Answer : A a) 1/10 of the total membership of house. b) 1/20 of the total membership of house. c) 1/15 of the total membership of house. d) 1/5 of the total membership of house.
  81. 81. 7979 A member of Parliament will lose his seat if he/her remains absent from all meetings without permission for a period of ––– days. 10987654321End Answer : C a) 30 Days. b) 45 Days. c) 60 Days. d) 90 Days.
  82. 82. 8080 What is the maximum number of starred questions that can be asked in Lok Sabha on a particular day ? 10987654321End Answer : B a) 15 Nos. b) 20 Nos. c) 25 Nos. d) 30 Nos.
  83. 83. 8181 India is a ? 10987654321End Answer : D (a) Federal, Presidential, Republic. (b) Republic, Parliamentary, Unitary. (c) Unitary, Presidential, Republic. (d) Federal, Parliamentary, Republic.
  84. 84. 8282 Who is responsible for protecting and defending the Constitution ? 10987654321End Answer : D (a) President. (b) Chief Justice of India. (c) Prime Minister. (d) Supreme Court of India.
  85. 85. 8383 Rajya Sabha has equal powers with Lok Sabha in the following 10987654321EndAnswer : B a) In the matters of creating a new All India Service. b) In amending the Constitution. c) In the removal of the Government. d) In making cut motions.
  86. 86. 8484 Who is longest serving president of Indian National Congress ? 10987654321End Answer : C a) Indira Gandhi. b) Rajiv Gandhi. c) Sonia Gandhi. d) Jawaharlal lal Nehru.
  87. 87. 8585 The only person who defeated Indira Gandhi in Lok Sabha Elections in 1977 ? 10987654321EndAnswer : D a) Ram Manohar Lohia. b) Morarji Desai. c) Lal Bahadur Sastri. d) Raj Narain.
  88. 88. 8686 Which High court has the largest Jurisdiction in the terms of states ? 10987654321End Answer : A a) Guwahati High court. b) Mumbai High court. c) Madras High Court. d) Kolkata High court.
  89. 89. 8787 Which State has no Panchayati Raj Institution ? 10987654321End Answer : B a) Mizoram. b) Nagaland. c) Sikkim. d) Jarkhand.
  90. 90. 8888 Who hold the record of winning Lok Sabha election with highest margin of votes ? 10987654321End Answer : B a) Atal Bihari Vajpayee. b) Anil Basu. c) Indira Gandhi. d) P.V. Narasimha Rao. Highest margin of 5.92 lakh votes
  91. 91. 8989 Right to Information act in India applies to all states and union territories except ? 10987654321End Answer : C a) Pandicherry. b) Lakshadweep. c) Jammu and Kashmir. d) Goa.
  92. 92. 9090 How many seats have been reserved for Union Territories in the Lok Sabha ? 10987654321End Answer : B a) 15. b) 20. c) 25. d) 10.
  93. 93. 9191 Who is the first Prime Minister after Jawaharlal Nehru to return to power after completing a full Five year term ? 10987654321End Answer : C a) Indira Gandhi. b) Rajiv Gandhi. c) Manmohan Singh. d) Lal Bahadur Sastri.
  94. 94. 9292 When and where first Electronic Voting Machine (EVM) is used ? 10987654321End Answer : C a) 1998, Maharastra. b) 2000, West Bengal. c) 1982, Kerala. d) 1981, Karnataka.
  95. 95. 9393 Present Lok Sabha is the ? 10987654321End Answer : A a) 15th Lok Sabha. b) 14th Lok Sabha. c) 16th Lok Sabha. d) 13th Lok Sabha.
  96. 96. 9494 Minimum duration to stay in India before applying for Indian Citizenship ? 10987654321End Answer : C a) 3 Years. b) 4 Years. c) 5 Years. d) 6 Years.
  97. 97. 9595 In which state, the President’s rule was first imposed in India ? 10987654321End Answer : D a) Jammu Kashmir. b) Punjab. c) Assam. d) Andhra Pradesh. From 15th Nov 1954 to 28th March 1955 due to loss of Majority
  98. 98. 9696 If President dies while in Office, the Vice President can act as President for a maximum time period of ? 10987654321End Answer : C a) 1 Year. b) ½ Year. c) 2 Years. d) No time bound.
  99. 99. 9797 Who among the following prime ministers of India received the highest civil awards of both India (Bharat Ratna) and Pakistan (Nishaan-e-Pakistan) ? 10987654321End Answer : C a) Jawaharlal Nehru. b) Lal Bahadur Sastri. c) Morarji Desai. d) Indira Gandhi.
  100. 100. 9898 How many day's time is given for the candidates of files their nominations from the date of notification of the election ? 10987654321End Answer : D a) 5 Days. b) 6 Days. c) 7 Days. d) 8 Days.
  101. 101. 9999 Who have the power to prorogue (to discontinue a session) the Lok Sabha ? 10987654321End Answer : B a) The speaker. b) The president. c) The prime minister. d) The minister for parliamentary affairs.
  102. 102. 100100 How many states in India have a bicameral legislature ? 10987654321End Answer : C a) 4. b) 5. c) 6. d) 7. At present Legislative Council exist in six states Andhra Pradesh, Bihar, Karnataka, Jammu and Kashmir, Maharashtra and Uttar Pradesh. Andhra Pradesh abolished its upper house in 1984 but again set up a new legislative council following the elections in 2007.
  103. 103. 101101 British official document pertaining to a particular issue is called ? 10987654321End Answer : D a) Pink Book. b) Yellow Book. c) Orange Book. d) Blue Book. Orange Book ...... Netherlands White Book ....... Portugal and China Yellow Book ....... France White Paper ....... India
  104. 104. 102102 Which former Indian President died as a result of a road accident ? 10987654321End Answer : A a) Giani Zail Singh. b) Rajendra Prasad. c) R.Venkatram. d) Faqruddin Ali Ahmed.
  105. 105. 103103 In the 'Individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second ? 10987654321End Answer : B a) Dr. Rajendra Prasad. b) Jawaharlal Nehru. c) C. Rajagopalachari. d) Vallabhbhai Patel.
  106. 106. 104104 Which one of the following is a Human Right as well as Fundamental Right under the Constitution of India ? 10987654321End Answer : B a) Right to Information. b) Right to Education. c) Right to Work. d) Right to Housing.
  107. 107. 105105 From the following, in which condition Annual Union Budget not passed by the Lok Sabha ? 10987654321End Answer : D a) The Budget is modified and presented again. b) The Budget is referred to the Rajya Sabha for suggestions. c) The Union Finance Minister is asked to resign. d) The Prime Minister submits the resignation of Council of Ministers.
  108. 108. 106106 The state which has the largest number of seats reserved for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha is ? 10987654321End Answer : D a) Bihar. b) Gujrat. c) Uttar Pradesh. d) Madhya Pradesh.
  109. 109. 107107 What was the total number of members in the Drafting Committee of Constitution ? 10987654321End Answer : A a) 7. b) 6. c) 8. d) 10. 1) B R Ambedkar. 2) Alladi Krisnaswamy Ayyer. 3) N Gopalaswamy Ayyangar. 4) K M Munshi. 5) TT Krishnamchar.i 6) N Madhava Rau. 7) Syed Mohammad Saadullah.
  110. 110. 108108 With Regard to Constitutional Amendment Bill 10987654321End Answer : C a) The President can reject the bill but cannot return the bill. b) The President cannot reject the bill but can return the bill. c) The President can neither reject the bill nor return the bill. d) The President can either reject the bill or return the bill.
  111. 111. 109109 Which of the following taxes is levied by the State Government only ? 10987654321End Answer : A a) Entertainment Tax. b) Corporation Tax. c) Wealth Tax. d) Income Tax.
  112. 112. 110110 The state of Bombay was bifurcated into Maharashtra and Gujarat on May 1, in the year ? 10987654321End Answer : C a) 1959. b) 1962. c) 1960. d) 1958. The first state bifurcated after Independence
  113. 113. 111111 Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court ? 10987654321End Answer : C a) Disputes between the States. b) Protection against the violation of the Constitution. c) Protection of the Fundamental Rights. d) Disputes between the Centre and the States.
  114. 114. 112112 Salaries of the Judges of the Supreme Court are drawn from the ? 10987654321End Answer : D a) Grants-in-aid. b) Public Accounts. c) Contingency Fund. d) Consolidated Fund. under Article 266 (1) of the Constitution of India, a Consolidated Fund Of State (a separate fund for each state) has been established where all revenues (both tax revenues such as Sales tax/VAT, stamp duty etc..and non-tax revenues such as user charges levied by State governments ).
  115. 115. 113113 The First Class Magistrates are competent to award sentence of imprisonment up to 10987654321End Answer : B a) 4 years. b) 2 years. c) 1 year. d) 3 years.
  116. 116. 114114 English is the official language of which of the following states ? 10987654321End Answer : D a) Arunachal Pradesh. b) Manipur. c) Sikkim. d) Nagaland.
  117. 117. 115115 Who had the longest tenure as speaker of Lok Sabha ? 10987654321End Answer : C a) G.V.Moulankar. b) G.S.Dhillon. c) Balram Jakhar. d) P.A.Sangma.
  118. 118. 116116 Who is the chairman of the Lok Sabha ? 10987654321End Answer : C a) President. b) Speaker. c) Minister of Parliament affairs. d) Prime Minister.
  119. 119. 117117 Which of the political party was first De-recognised and later on again recognised as a national party by EC of India ? 10987654321End Answer : B a) Communist party of India. b) Communist party of India – Marxist. c) Samajwadi Party. d) Republican party of India.
  120. 120. 118118 The first election commissioner of India is ? 10987654321End Answer : C a) Dr. Nagendra Singh. b) S.P. Sen Varma. c) Sukumar Sen. d) K.V.K. Sundaram.
  121. 121. 119119 For how many years, months and days, did the Constituent Assembly work on the Constitution of India ? 10987654321End Answer : A a) 2 Years, 11 months and 19 Days. b) 3 Years, 8 months and 16 Days. c) 4 Years, 10 months and 6 Days. d) 3 Years, 9 months and 4 days.
  122. 122. 120120 In the final form of the Constitution adopted by the Constituent Assembly, how many Articles and Schedules were there ? 10987654321End Answer : D a) 397 Articles and 9 Schedules. b) 395 Articles and 4 Schedules. c) 396 Articles and 7 Schedules. d) 395 Articles and 8 Schedules.
  123. 123. 121121 Who was the chairman of the Rajya Sabha at the time of first Lok Sabha ? 10987654321End Answer : B a) N.C. Chatterjee. b) Dr. S. Radhakrishnan. c) A. K. Gopalan. d) Mahavir Tyagi.
  124. 124. 122122 Who has the Constitutional authority to decide tax share of states ? 10987654321End Answer : B a) Union Cabinet. b) Finance Commission. c) Finance Minister. d) Planning Commission.
  125. 125. 123123 Under which Constitutional subject in operation, life of Lok Sabha can be extended by one year ? 10987654321End Answer : A a) Proclamation of Emergency. b) Proclamation of President Rule in the State. c) Proclamation of Amendment to the Constitution. d) None of the above.
  126. 126. 124124 The Parliament comprises the ? 10987654321End Answer : C a) Lok Sabha alone. b) Lok Sabha and Rajya Sabha. c) Lok Sabha, Rajya Sabha & President. d) Rajya Sabha alone.
  127. 127. 125125 What power the President may exercise from time to time in respect of Parliament ? 10987654321End Answer : C a) Summon and prorogue either House of Parliament. b) Dissolve Lok Sabha (House of the People). c) A & B. d) Only ‘A’.
  128. 128. 126126 As per the Constitution, What is the maximum strength of the House of the people ? 10987654321End Answer : D a) 550. b) 540. c) 548. d) 552. 530 members represents of the Territorial constituencies in States, 20 members represent the Union Territories and no more than two members from AAnglonglo--IndianIndian community can be nominated by the President if he or she feels that the community is not adequately represented.
  129. 129. 127127 What is minimum age required to elect as Rajya Sabha / Lok Sabha member ? 10987654321End Answer : B a) 25 / 30 Years. b) 30 / 25 Years. c) 30 / 30 Years. d) 25 / 25 Years.
  130. 130. 128128 When Speaker and Chairman shall give their votes on the Parliament ? 10987654321End Answer : C a) When Prime Minister asks them to give vote on the Bill. b) When the House passes such a resolution. c) In the case of a tie between Yes and No. d) All the above.
  131. 131. 129129 In the Parliament, what is the meaning of the Government Bill ? 10987654321End Answer : D a) Bill presented by Ruling Party member. b) Bill approved by the Government. c) Only the Prime Minister presents the Bill. d) A Bill introduced by any Minister in either of the Houses of the Parliament.
  132. 132. 130130 Which Bill President can neither return nor withhold his assent ? 10987654321End Answer : B a) Defence Bill. b) Money Bill. c) Law Bill. d) Financial Account Committee Bill.
  133. 133. 131131 BSE Sensex hit 20,000 Mark for the first time in the year ? 10987654321End Answer : C a) 2008. b) 2009. c) 2007. d) 2006.
  134. 134. 132132 First time, India not qualified for Olympics Hockey in the year ? 10987654321End Answer : A a) 2008. b) 2012. c) 2004. d) 2000.
  135. 135. 133133 Militant Attack on Indian Parliament happened in the year ? 10987654321End Answer : D a) 2005. b) 2004. c) 2003. d) 2001.
  136. 136. 134134 In which year Economic Reforms started in India ? 10987654321End Answer : B a) 1992. b) 1991. c) 1993. d) 1994.
  137. 137. 135135 In which year, Indian Women won all three International Beauty Pageants ? 10987654321End Answer : B a) 2001. b) 2000. c) 2002 d) 2003. Miss Universe – Lara Dutta Miss World – Priyanka Chopra Miss Asia – Pacific – Dia Mirza
  138. 138. 136136 Under which Chief Election Commissioner, Election Commission was made a body of multimember Election Commission ? 10987654321End Answer : A a) T. N. Seshan. b) H. K. Sen. c) S. P. Sen Verma. d) M. S. Gill.
  139. 139. 137137 After which report, President promulgates President Rule in the State ? 10987654321End Answer : D a) Prime Minister. b) Union Home Minister. c) Chief Minister. d) Governor.
  140. 140. 138138 The idea of incorporation of the Concurrent List in the Indian Constitution has been borrowed from the Constitution of 10987654321End Answer : B a) Canada. b) Australia. c) Ireland. d) Britain.
  141. 141. 139139 How many Princely States existed at the time when the Constituent Assembly was making the Constitution ? 10987654321End Answer : A a) 600. b) 800. c) 900. d) 950.
  142. 142. 140140 What was the name of India's First Legislature ? 10987654321End Answer : C a) Parliament. b) Union Parliament. c) Constituent Assembly. d) National Assembly.
  143. 143. 141141 How can member of Parliament resign from his seat ? 10987654321End Answer : C a) By speaking in the House. b) By an announcement in the Press. c) By writing under his signature addressed to the Chairman or the Speaker. d) All the above.
  144. 144. 142142 Who was the First Lok Sabha Speaker unanimously elected ? 10987654321End Answer : C a) Hukam Singh. b) Dr. G.S. Dhillon. c) M.A. Ayyangar. d) B.R. Bhagat.
  145. 145. 143143 Which Prime Minister of India imposed President Rule for more number of times ? 10987654321End Answer : D a) Jawahar Lal Nehru. b) Lal Bahadur Shastri. c) N. D. Deva Gowda. d) Indira Gandhi.
  146. 146. 144144 After how many years, one- third of the members of the Rajya Sabha retire ? 10987654321End Answer : D a) 6 years. b) 3 years. c) 5 years. d) 2 years.
  147. 147. 145145 In Lok Sabha, who can not preside in the House while a Resolution for Removal from his office is under consideration ? 10987654321End Answer : B a) Speaker. b) Deputy Speaker. c) A & B. d) None of the above.
  148. 148. 146146 How may Standing Committees are there in Lok Sabha ? 10987654321End Answer : C a) 14. b) 15. c) 16. d) 18. Standing committees in Rajya Sabha are – 8 Nos.
  149. 149. 147147 If any political party is labeled as National party, means it has represented minimum in how many states ? 10987654321End Answer : A a) 4. b) 5. c) 6. d) 8.
  150. 150. 148148 “Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan” Slogan is given by which Political leader ? 10987654321End Answer : B a) Lal Bahadur Sastri. b) Atal Bihari Vajpayee. c) Jaya Prakash Narayan. d) Mamata Benarjee.
  151. 151. 149149 The first no confidence motion moved in the Lok Sabha After independence was in the year ? 10987654321End Answer : C a) 1957. b) 1969. c) 1963. d) 1975.
  152. 152. 150150 ’Struggle for Existence’ book is the autobiography of which Indian woman leader ? 10987654321End Answer : D a) Jayalalitha. b) Mamata Benarjee. c) Mayawati. d) Sushma Swaraj.
  153. 153. 11 The first linguistic state Andhra Pradesh was created in which year ? 10987654321End Answer : D a) 1953. b) 1952. c) 1951. d) 1956.
  154. 154. 22 On what ideologies does the Indian National Congress rest ? 10987654321End Answer : D a) Communalism. b) Socialism. c) Federalism. d) Secularism.
  155. 155. 33 Which important human right is protected in Article 21 of the Constitution of India ? 10987654321End Answer : D a) Right to Equality. b) Right to Freedom of Religion. c) Right to Freedom of Speech and Expression. d) Right to life and liberty.
  156. 156. 44 Who is the 12th President of India ? 10987654321End Answer : B a) Dr. A.P.J. Abdul Kalam. b) Pritabha Patil. c) Pranab Mukherjee. d) Shankar Dayal Sharma.
  157. 157. 55 Which of the following Articles deals with the Amendment to Our Constitution ? 10987654321End Answer : A a) 368. b) 372. c) 356. d) 370.

×