Proves de l'evolució. Especiació.

22,919 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
22,919
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11,811
Actions
Shares
0
Downloads
99
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Proves de l'evolució. Especiació.

 1. 1. Darwin va elaborar la seva teoria a partir de l’observació de les espècies en elsdiferents ambients i de l’estudi dels fòssils. Avui dia és una teoria molt benconsolidada, però els científics han hagut de trobar proves que la justifiquessin. Les principals proves són: 1. L’anatomia comparada. 2. El registre fòssil. 3. L’embriologia comparada 4. Proves biogeogràfiques 5. La comparació del ADN.
 2. 2. 1. L’anatomia comparada. S’encarrega de l’estudi i la comparació d’òrgans de diferents espècies. En l’anatomia comparada existeixen tres tipus d’òrgans.A- Òrgans homòlegs:Són òrgans d’espècies diferents quetenen la mateixa estructura, tot i quedesenvolupen funcions diferents. Implicaque comparteixen un avantpassat comúdel qual van heretar l’estructura malgratadaptar-se a diferents ambients,( NEDAR, CÓRRER, VOLAR,REPTAR...
 3. 3. 1. L’anatomia comparada.Observeu lesextremitats de lessegüents espècies:- Indica quina funciódesenvolupen lessegüents extremitats.- Compara-les aquines conclusionspots arribar
 4. 4. 1. L’anatomia comparada.A- Òrgans anàlegs:Són òrgans d’espècies diferents quetenen diferent estructura, però una formasimilar, ja que desenvolupen la mateixafunció.L’òrgan no és conseqüència d’un origencomú, si no d’un procés d’adaptació a unmedi determinat, per part d’éssers moltdiferents.Exemples?
 5. 5. 1. L’anatomia comparada.A- Òrgans vestigials:Es tracta d’estructures que ja nos’utilitzen i que, al llarg de l’evoluciód’una espècie, han quedat atrofiades.Són reminiscències d’òrgans que havienestat útils en els avantpassats del’espècie. Tubercle de DarwinExemples?
 6. 6. 1. El registre fòssil. A- Formes intermèdiesEl seu estudi ens ha permès conèixercaracterístiques d’espècies que ja noexisteixen per diferents motius:-L’hàbitat va canviar, i en ells no hi haviacap característica que els hi permetésl’adaptació.-Van evolucionar generant altresespècies.
 7. 7. B- Sèries filogenètiquesEns permet reconstruir, deduir com haestat el procés evolutiu d’un organisme iels canvis que ha patit al llarg del temps,des dels seus avantpassats fins a lesformes actuals.Exemple:Sèrie filogenètica dels èquids.A- Hyracotherium ( 50 m.a. ) Eocè.B- Mesohippus (30 m.a. ) Oligocè.C- Merychippus ( 15 m.a. ) Miocè.D- Pliohippus ( actual )
 8. 8. B- Sèries filogenètica humana
 9. 9. L’embriologia és la ciència que estudia el desenvolupament dels organismes des del moment de la fecundació fins el naixement.3. Embriologia comparada. Quin embrió tries?
 10. 10. C- Fòssils viventsSón espècies que gairebé no han canviat enmilions d’anys d’existència.Per què? Chlamydoselachus anguineus. Tauró amb volants. Aquesta espècie ja vivia al cretaciLornitorinc: Una de les espècies mésestranyes que podem trobar. És un mamífer(té pell coberta de pèls i produeix llet), però lesseves criatures no neixen vives: posa ous. Éstambé en part au, doncs té un bec com el delsànecs, També és rèptil: té una en les sevespotes del darrere que li permet injectar unpotent verí.
 11. 11. Lamprea 360 milions d’anys la contemplen. El vertebrat més antic, sense aletes, mandíbula, dents, extremitats..Celacant Es pensava extingit fins que el1938 es va pescar un. És un peix molt proper aaquells que van acabar evolucionant en elsvertebrats.
 12. 12. 4. Proves biogeogràfiques.S’encarrega de l’estudi de la distribuciógeogràfica de les diferents espècies. Pangea fa aproximadament uns 248 m.a. Poc després apareixeran: els primers dinosaures, els primers ocells, els primers mamífers.
 13. 13. 4. Proves biogeogràfiques.
 14. 14. Exemple aus que No volen del’hemisferi sud Nyandú Sud Amèrica
 15. 15. Ocell elefant Madagascar Moa Nova Zelanda Estruç africàEmú australià
 16. 16. 4. Comparació de l’ADN.La informació genètica de tots els éssers vius estàcontinguda en el seu ADN. Tots compartim el mateixCodi genètic.Tots fabriquem les proteïnes seguin les mateixespautes, i només ens diferenciem en els tipus degens, resultat de l’acumulació de mutacions perpart de les espècies.Les tècniques d’enginyeria genètica ens permetenanalitzar i seqüenciar l’ADN de totes les espècies iobservar les diferències i similituds.
 17. 17. 4. Comparació de l’ADN.Un altre exemple consisteix en comparar certes molècules queapareixen en tots els éssers vius de tal manera que aquestesmolècules són tant més semblants com menors diferènciesevolutives hi ha entre els seus posseïdors, això sha fet sobretot ambproteïnes (per exemple proteïnes de la sang) i amb ADN.
 18. 18. Cavall i ruc són la mateixa espècie?Espècie: conjunt d’individus,amb característiquessemblants, capaçosd’encreuar-se i produirdescendència fèrtil. Mula
 19. 19. Ligre
 20. 20. Què és?És el procés pel qual una població determinadad’una espècie dóna lloc a altres poblacions queno es poden reproduir amb l’anterior i que a midaque passa el temps acumulen diferènciesgenètiques. oProcés de formació de noves espècies a partird’un avantpassat comú per mitjà de petits canvis,microevolució.
 21. 21. Com es produeix l’especiació? Especiació AlopàtridaCal que es produeixi una aïllamentgenètic. Una interrupció del’intercanvi de gens entre poblacionsde la mateixa espècie. Especiació Simpàtrida
 22. 22. Especiació Alopàtrida:Especiació alopàtrida o geografica esdóna quan dues poblacions quedenseparades per una barrera física, ( unamuntanya, un riu...). Al cap de milersd’anys s’han acumulat tantes diferències( genètiques ) que ja no es podenencreuar entre elles.
 23. 23. Distribuciódendrobatesa centreAmèrica.
 24. 24. Especiació Simpàtrida:Es dóna tot i que una espècie ocupa unterritori sense que hi hagin barreresfísiques, però que es donen mecanismesque impedeixen l’intercanvi de gens deguta: 1. Diferents habitats en el mateix territori amb diferències de temperatura, humitat, llum 2. Diferències en el comportament, sobretot en el moment de la copula. 3. Variacions en el òrgans reproductors. 4. Modificacions cromosòmiques que impedeixen descendència fèrtil o viable. I el pas de milers d’anys
 25. 25. Activitat:Comenta els dos esquemes.Quin tipus d’especiació esprodueix en cadascú?
 26. 26. Especiació per poliploïdia: La formació d’espècies noves es produeix de forma ràpida i sense aïllament de cap tipus. Es produeix per: 1. Canvis en els cromosomes. 2. Per errors en el número de cromosomes per una mala distribució durant la meiosi. 3. Una mutació pot donar lloc a una nova espècie.

×