La cèl·lula

7,474 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,474
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,768
Actions
Shares
0
Downloads
80
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La cèl·lula

 1. 1. LA CÈL·LULA ALEIX PERALES CAMPMAJÓ ALBERT ARJONILLA VINYAS NARCÍS ORIOL TORDERA
 2. 2. ·1665- R.Hooke: Va ser el primer de veure una cèl·lula, concretament la paret cel·lular.(fig1.) ·1673- A. Van Leeuwenkoek: Va ser observar glòbuls vermells, protozous i bacteris.(fig2.) ·1831- Brown: Va ser el primer en veure nuclis.(fig3.) ·1838- M.Schleiden i T. Schwann: Van proposar la teoria cel·lular. HISTÒRIA I TEORIA CEL·LULAR Fig1 Fig3 Fig1 Fig2 *La cèl·lula és la unitat anatòmica i funcional de tots els éssers vius. *L'activitat d'un organisme és el resultat de l'activitat de totes les seves cèl·lules. *Tota cèl·lula prové d'una altra cèl·lula per divisió cel·lular.
 3. 3. TIPUS DE CÈL·LULES PROCARIOTA EUCARIOTA -No posseeixen membrana nuclear. -Mes petites que les eucariotes. -Són molt senzilles, nomes tenen ADN i ribosomes. -Només es troben en bacteris i cianobacteris. -La paret cel·lular esta feta d’una substancia anomenada mucopolisacàrid. -No formen teixits especialitzats. -Més grans i complexes que les eucariotes. -Material genètic dintre d'un nucli, envoltat per una membrana cel·lular. -Es troben en vegetals i animals. -Formen teixits especialitzats. -Posseeixen diversos orgànuls.
 4. 4. PROCARIOTA FLAGEL: permet a la cèl·lula desplaçarse. PARET BACTERIANA: envolta la membrana cel·lular i dóna forma a la cèl·lula. CÀPSULA: es troba per damunt de la paret; permet a la cèl·lula fixar-se al substrat. CITOPLASMA: és el contingut de la cèl·lula que es troba a l'interior de la membrana plasmàtica, on s'hi troben els orgànuls cel·lulars. RIBOSOMES: orgànuls que sintetitzen proteïnes MESOSOMA: són invaginacions de la membrana plasmàtica, que tenen la funció de formar la paret cel·lular durant la divisió cel·lular, la replicació i ditribució dels cromosomes. MEMBRANA CEL·LULAR: és una capa contínua que envolta la cèl·lula i que es plega cap a l'interior formant els mesosomes. MATERIAL GENÈTIC: és ADN en forma d'anell, que es troba surant en el citoplasma.
 5. 5. EUCARIOTA N'HI HA DOS TIPUS VEGETAL- ANIMAL- A diferència de les animals tenen, paret cel·lular, cloroplasts i vacúols. No fan la fotosíntesi, no tenen paret cel·lular ni vacúols. I tenen centríols.
 6. 6. ANIMAL MICROTÚBUL: filaments que s’estenen pel citoplasma, participen en el transport intracel·lular. CENTRÍOLS: s'encarreguen de dirigir el moviment dels filaments de citoesquelet, encarregats de separar els cromosomes durant la mitosi i la meiosi RETICLE ENDOPLASMÀTIC RUGÓS: ribosomes adherits a la superfície, que sintetitzen proteïnes. FLAGEL: prolongació allargada de la membrana cel·lular, amb moviment, permeten agafar aliment i desplaçar-se en el protozous o els unicel·lulars. PEROXISOMA: participen en el metabolisme dels àcids grassos. LISOSOMA: vesícules que contenen enzims digestius.
 7. 7. RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS: fa funcions relacionades amb la síntesi de lípids. NUCLI: conté el material genètic. NUCLÈOL: síntesi de l’ARN. MITOCONDRI: contenen els enzims de la respiració cel·lular. APARELL DE GOLGI: modifica els productes procedents del reticle endoplasmàtic i els prepara per la secreció. RIBOSOMA: sintetitzen proteïnes. MEMBRANA PLASMÀTICA: és una capa contínua que envolta la cèl·lula i controla l'intercanvi de substàncies amb l'exterior. CITOPLASMA: és el contingut de la cèl·lula que es troba a l'interior de la membrana plasmàtica, on s'hi troben els orgànuls cel·lulars.
 8. 8. VEGETAL MICROTÚBUL: filaments que s’estenen pel citoplasma, participen en el transport intracel·lular. RETICLE ENDOPLASMÀTIC RUGÓS: ribosomes adherits a la superfície, que sintetitzen proteïnes. PEROXISOMA: participen en el metabolisme dels àcids grassos. RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS: fa funcions relacionades amb la síntesi de lípids. NUCLI: conté el material genètic. NUCLÈOL: síntesi de l’ARN. MITOCONDRI: contenen els enzims de la respiració cel·lular.
 9. 9. MEMBRANA PLASMÀTICA: és una capa contínua que envolta la cèl·lula i controla l'intercanvi de substàncies amb l'exterior. APARELL DE GOLGI: modifica els productes procedents del reticle endoplasmàtic i els prepara per la secreció. RIBOSOMA: sintetitzen proteïnes. VACÚOL: emmagatzema/guarda diverses substàncies CLOROPLAST: orgànul que conté la clorofil·la encarregada de la fotosíntesi. PARET CEL·LULAR: recobreix i protegeix la cèl·lula, més concretament la cèl·lula. CITOPLASMA: és el contingut de la cèl·lula que es troba a l'interior de la membrana plasmàtica, on s'hi troben els orgànuls cel·lulars.
 10. 10. ORGÀNULS DE LA CÈL·LULA EUCARIOTA CENTRÍOLS RETICLE ENDOPLASMÀTIC RUGÓS
 11. 11. APARELL DE GOLGI MEMBRANA PLASMÀTICA
 12. 12. MITOCONDRI RIBOSOMA
 13. 13. NUCLI I NUCLÈOL FLAGEL
 14. 14. PEROXISOMA MICROTÚBUL
 15. 15. LISOSOMA VACÚOL
 16. 16. RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS PARET CEL·LULAR

×