L’alfabetització informacional

123 views

Published on

Competències informacionals

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
123
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L’alfabetització informacional

 1. 1. L’ALFABETITZACIÓ INFORMACIONAL corretgé&mallarach Alfabetització informacional és saber quan i per què necessites informació, on trobar-la, i com avaluar- la, utilitzar-la i comunicar-la de manera ètica. (segons CILIP = Chartered Institute of Library and Information Professionals)
 2. 2. ALFABETITZACIÓ EN INFORMACIÓ (Alfin)La definició dAlfabetització en Informació (ALFIN) va ser feta pública per CILIP (CharteredInstitute of Library and Information Professionals) loctubre de 2004.Aquesta definició implica diverses habilitats (o competències) necessàries perquè una personapugui ser considerada com alfabetitzada en informació consisteixen en la comprensió de:•1. La necessitat dinformació.•2. Els recursos disponibles.•3. Com trobar la informació.•4. La necessitat davaluar els resultats.•5. Com treballar amb els resultats i explotar-los.•6. Ètica i responsabilitat en la utilització.•7. Com comunicar i compartir els teus resultats.• 8. Com gestionar el que has trobat.
 3. 3. 1. Comprendre la necessitat dinformació.  Comprendre que es necessita informació.  Comprendre per què es necessita la informació: què i quanta, quin tipus d’informació es requereix; així com qualsevol limitació associada (temps, format, actualitat, accés, ...).  Reconèixer que la informació està disponible en una àmplia gamma de formats en diverses localitzacions geogràfiques i virtuals.  Lhabilitat per articular una pregunta i així desenvolupar un enfocament per a la recerca és important.  Tanmateix quantificar la necessitat i prendre una decisió sobre lús duna font dinformació es pot veure influït per la facilitat i rapidesa amb que es pot obtenir una resposta.
 4. 4. 2. Comprendre la disponibilitat dels recursos• Ser capaç didentificar quins recursos estan disponibles per a la seva explotació, on estan disponibles, com accedir-hi, els mèrits de cada tipus concret de recursos, i quan és apropiat utilitzar-los. Tal com ja sha suggerit, això exigeix ​una comprensió dels tipus de recursos (en paper, digital / electrònic, humà, etc.). I quan utilitzar cada un dells, els mèrits de cada tipus de recurs, les diferències entre ells.• Per exemple, el lloc web duna empresa, un informe dinvestigació de mercat, o la web duna agència estadística nacional poden oferir diferents punts de vista.
 5. 5. 3. Comprendre com cercar la informació.• Habilitat per cercar els recursos apropiats amb eficàcia i identificar la informació rellevant. Les estratègies s’han d’adaptar al recurs que sestà utilitzant, per poder obtenir els millors resultats daquest recurs.• Els usuaris necessiten respondre als resultats de la recerca- probablement perquè siguin pocs o excessius- i saber quan aturar la cerca.• Una persona alfabetitzada en informació també ha dentendre que, a més de la recerca a propòsit, la informació es pot adquirir per ullada a latzar, revisió sistemàtica i seguiment de les fonts dinformació.• Recursos. Per exemple: índex de llibres, utilització d’hipertext, URLs, favorits, comprensió i utilització de la cerca per rellevància i per rànquing de rellevància, etc.
 6. 6. 4. Comprendre la necessitat davaluar els resultats. Ser capaç davaluar la informació per la seva autenticitat, correcció, actualitat, valor i biaix. També, ser capaç davaluar els mitjans pels quals es van obtenir els resultats per poder assegurar que el teu plantejament no produeix resultats equívocs o incomplets. No es tracta només que el recurs sembli respondre a la pregunta, sinó si és intrínsecament digne de confiança. Per exemple, utilitzar el coneixement previ de l’autor, editor, examinar l’autenticitat i origen, l’autoria, el biaix o punt de vista, l’actualitat / oportunitat, la consistència, etc.
 7. 7. 5. Comprendre com treballar amb els resultats i optimitzar-los. Analitzar i treballar amb la informació per oferir resultats dinvestigació correctes i presentables, o per desenvolupar nou coneixement i comprensió. Comprendre, comparar, combinar, anotar i aplicar la informació trobada. Reconèixer i comprendre una possible necessitat de nova recerca de més informació. Per exemple, ús adequat de programari (Full de Càlcul / Base de dades / estadístiques / gestió, etc)
 8. 8. 6. Comprendre l’ètica i responsabilitat en la utilització. Saber per què la informació ha de ser utilitzada de forma responsable, culturalment sensible i ètica (ètica professional, econòmica i personal). Respectar la confidencialitat i reconèixer sempre el treball daltres persones. Comprendre la naturalesa i usos del biaix, per a informar amb propietat. On sigui apropiat, oferir un informe equilibrat (no esbiaixat). Aquí podrien incloure qüestions de propietat intel · lectual, plagi, pràctica fraudulenta, ús just, llibertat dinformació, protecció de dades, codi de pràctiques i principis ètics establerts per l’empresa, institució o col · legi professional.
 9. 9. 7. Comprendre com es comuniquen i comparteixen els resultats.• Fa referència a lhabilitat per comunicar / compartir la informació duna manera o en un format adequats a la pròpia informació, al públic a qui et dirigeixes i a la situació concreta. Aquesta competència va més enllà del mer anàlisi, a la síntesi, organització i / o creació de nova informació, presentada de forma apropiada.• Com a exemples: - Comprensió dels avantatges i inconvenients dels diferents canals de comunicació (ex.: Una pàgina web, una presentació, un informe escrit). - Participació eficaç en la redacció i publicació en col · laboració, incloent lús del programari per a la col · laboració (ex.: Informe dun grup destudiants, base interna de coneixements; bloc en col · laboració; wikipèdia). - Utilització d’un estil apropiat i comprensió de les convencions en utilitzar el correu electrònic.
 10. 10. 8. Comprendre com gestionar la informació que trobada. Saber com emmagatzemar i gestionar la informació que has adquirit aplicant els mètodes més eficaços disponibles. Reflexionant críticament sobre el procés i els assoliments així com sobre les fonts trobades per aprendre de l‘experiència de cercar i utilitzar la informació.
 11. 11. Informació extreta de:• Variant de la Declaració de Praga (IFLA, 2003) i que fou adoptada al Regne Unit per la Quarterem Institute of Library and Information Professionals, (CILIP, 2004).• Per a més informació sobre la Competència informacional, podeu consultar el web Competència informacional a laula que és un espai de trobada per investigar, aprendre, parlar, divulgar, generar i compartir coneixement.

×