Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Povestea consumatorului din anul 2020

420 views

Published on

Care este perceptia profesionistilor din marketing asupra consumatorului anului 2020?
Ce prioritati va avea acesta si care sunt trendurile pe care marketerii le anticipeaza?

Published in: Marketing
 • Be the first to comment

Povestea consumatorului din anul 2020

 1. 1. POVESTEA CONSUMATORULUI ACUM SI IN 2020
 2. 2. Consumatorii nostri devin din ce in ce mai… Informatiile prezente in aceasta prezentare provin din: studiul LEGO Serious Play, 2020 Consumer (4 workshop-uri, 24 specialisti din marketing, cercetari de marketing, media si publicitate) si din studiul Paid Owned Earned ambele realizate de Exact Cercetare & Consultanta). 2
 3. 3. A T E N T I 3
 4. 4. ATENTIE T E N T I 4
 5. 5. Atenti la… nevoile reale resursele lor din ce in ce mai multe Branduri Mesaje Canale media Informatie
 6. 6. Precauti… Validam informatiile despre marci utilizand mai multe surse Ne facem calcule si ne gandim de acasa ce avem de cumparat (75% dintre cumparatorii care viziteaza un hypermarket)
 7. 7. Si totusi… Avem disponibilitate sa ne imprietenim cu brandurile (77% cauta info despre o marca de care sunt pasionati) Ne place din ce in ce mai mult sa apelam la comunicarea multidirectionala (dialogul cu brandurile) (60% se simt speciali cand o marca le raspunde in social media)
 8. 8. Atenti la nevoile reale
 9. 9. ATENTIE TIMP E N T I 9
 10. 10. Timpul… Este pretios si din ce in ce mai fragmentat Stam mai putin intr-un hypermarket la cumparaturi (in medie o ora si 10 minute); Apelam din ce in ce mai mult la solutiile de proximitate: -Dezvoltarea comertului de proximitate (vizitam in medie 7 magazine intr-o luna); -Dezvoltarea comertului online;
 11. 11. Timpul… Este pretios si din ce in ce mai fragmentat SI de aceea vorbim de o contextualizare a comunicarii: mergem in spatiul consumatorului insa avand grija s nu devenim intruzivi
 12. 12. ATENTIE TIMP EXIGENTA N T I 12
 13. 13. Exigent… Trebuie monitorizata permanent relatia brandului cu consumatorul: “nu trebuie sa ne spuna explicit de ce e mai bun, tu, consumator trebuie sa fii surprins, nu sa primesti mura-n gura” “66% dintre consumatori declara ca o marca grozava este ca o persoana inteersanta la o petrecere”
 14. 14. Exigent… Trebuie monitorizata permanent relatia brandului cu consumatorul: “O marca poate fi un profesor dar care sa-mi vorbeasca asezandu-se in banca langa mine” 64% considera ca unele marci transmit mesaje atat de intens si frecvent incat ajung sa terorizeze prin publicitate
 15. 15. ATENTIE TIMP EXIGENTA NATURA T I 15
 16. 16. Intoarcere la natura, simplitate… Viitorul este privit ca o intoarcere la natura, la produse naturale De aici aparitia in magazine a zonelor cu produse BIO, naturale, mai putin procesate. “Cumparam pui destresati si chiar credem ca asa sunt”
 17. 17. ATENTIE TIMP EXIGENTA NATURA TRADITIE I 17
 18. 18. Suntem traditionali… Exista foarte multa comunicare care scoate in evidenta traditia bradului in categorie Vedem in foarte multe categorii ca exista cel putin un brand care foloseste acest teritoriu de comunicare: “cu traditie/ traditional”
 19. 19. ATENTIE TIMP EXIGENTA NATURA TRADITIE INFORMARE 19
 20. 20. Informati… Oricand oriunde, despre orice. Peste 90% dintre romanii dn urban au auzit despre Black Friday (studiu realizat in 2012)
 21. 21. Poza cu blec fraidei
 22. 22. Autenticitate… Pentru ca este din ce in ce mai mult cautata aceasta calitate de a fi autentic: -nevoi autentice -branduri autentice -comunicare autentica Etc.
 23. 23. Cum se vedea viitorul in anul 1920 23
 24. 24. 24
 25. 25. Ce strategii de marketing vor functiona in 2020 25
 26. 26. Motto: consumatorul este Regele! Marcile vor gravita in jurul consumatorului. Acesta va alege marca ce il va trata ca pe un rege.
 27. 27. Creaza-ti o imagine de ansamblu Marketerii vor trebui sa inteleaga consumatorul in toate momentele vietii sale nu doar in relatia directa cu brandul. Orice sansa de a introduce brand-ul in viata consumatorului trebuie folosita la maximum.
 28. 28. Redescopera valorile si nevoile autentice, reale Marcile vor trebui sa fie cat mai sincere si mai transparente. In prezent: 57% - retelele sociale si siteurile de review-uri furnizeaza perspective realiste despre marci 74% vor ca marcile sa isi recunoasca greselile 64% considera ca site-urile companiilor prezinta/ amplifica doar aspectele pozitive
 29. 29. 1920, forecasting fashion trends for 2000 29
 30. 30. Anticipeaza trend-urile Succesul va insemna cunoasterea nevoilor de maine nu a celor de azi. “Ride the wave”, anticipeaza unde va fi valul si urca-te pe el.
 31. 31. Comunica contextual Comunicarea va umple in mod agresiv spatiul fizic si virtual. Media va fi mobila si contextuala. 64% cred ca marcile transmit mesaje atat de intens si frecvent incat ajung sa "terorizeze" prin publicitate Consumatorii nu vor cauta informatia, informatia ii va cauta pe consumatori
 32. 32. Monitorizeaza-ti consumatorii Consumatorul anului 2020 nu are intimidate. Marcile ii vor urmari fiecare pas atat in spatiul virtual cat si in cel fizic.
 33. 33. Regele Imagine de ansamblu Valori autentice Anticipeaza trendurile Context Monitorizeaza-ti consumatorii
 34. 34. PRIVITI IN VIITOR!

×