Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ts 2013 1r eso edició paginada

442 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ts 2013 1r eso edició paginada

 1. 1. Institut Príncep de GironaConeguem BarcelonaTreball de síntesi 1r d’ESO***GRUP1. 4.2. 5.3.1r d’ESO Juny de 2013
 2. 2. ÍNDEX1. Presentació.......................................................................................................22. Situem Barcelona en el món...........................................................................63. Coneguem la ciutat .........................................................................................74. El paisatge urbà i el seu mobiliari...............................................................105. Els llocs singulars de Barcelona ..................................................................126. Eix cronològic dels fets singulars ................................................................137. La ciudad y sus monumentos.......................................................................158. Llengua anglesa.............................................................................................179. Els arbres dels carrers..................................................................................1910. Coneixement de la urbanització de la ciutat ............................................2111. Juguem a ser dissenyadors/es ....................................................................2312. El Gran Teatre del Liceu ...........................................................................2613. Treball de la Sagrada Família ...................................................................2714. Barcelona en bicicleta.................................................................................30
 3. 3. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Presentació21. PRESENTACIÓHola! Aquesta és la primera vegada que realitzareu un treball de síntesi. Per saber com esdesenvolupa aquesta nova activitat llegiu primer, amb atenció, aquesta pàgina de presentació.Què és un treball de síntesi?És un treball multidisciplinari, on intervenen totes les matèries que heu treballat al llarg delcurs, que es realitza cap al final de cada un dels cursos de l’ESO. Aquest serà el primer cursque en realitzeu un, però, a partir d’ara, cada any, fins a 3r d’ESO, cursareu el treball desíntesi corresponent.Com s’organitza?Durant els tres dies del treball de síntesi, es canvia l’horari de classes. El lloc habitual defeina serà una aula, però també caldrà que visiteu la biblioteca per buscar informació, o altresdependències del centre. Es realitzarà una sortida relacionada amb el treball. Durant lasortida, cal que apunteu tota la informació que necessitareu després per tal de realitzarcorrectament el treball. Treballareu en grups de 5 alumnes.Cada grup ha de distribuir la feina entre els seus i les seves components. Potser és la primeravegada que treballeu junts i juntes i no us coneixeu massa, però aquesta també és una de lesfinalitats dels treballs de síntesi; s’ha de prioritzar la col·laboració i la feina d’equip; no pasl’individualisme. Però és clar, al final, tothom ho ha de saber tot: el que aportempersonalment i el que han treballat el companys i les companyes.Com s’avalua la feina?Com que és un equip el que treballa, s’avaluarà per grups. Això implica que necessitareu unesperit de col·laboració durant tota la realització del treball de síntesi. Però també s’avaluaràindividualment, ja que cal evitar que uns/unes treballin per compte d’altri. Un cop finalitzatel treball, es realitzen unes sessions d’avaluació, on un tribunal comprova i qualifica la tascade cada grup i de cada alumne/a .Aquesta manera de treballar servirà per comprovar el vostre nivell d’autonomia personal i eltreball cooperatiu del grup.Cal afegir que en el vostre treball diari i individual heu d’aconseguir una nota mínimaquantitativa de cinc. És un requisit indispensable per poder aprovar.Us trobareu un calendari, al final del dossier, que obligatòriament, heu de presentar.
 4. 4. 3Comencem!Mireu tot el dossier, marqueu amb llapis quins apartats s’han de realitzar abans de la sortidaen autocar, per a quins necessiteu la informació obtinguda durant la sortida i quins es podenfer després. Durant la sortida recordeu d’anar coordinats i coordinades i apuntant tot allò quenecessitareu. Un cop hàgiu vist tot el dossier, planifiqueu totes les tasques. Comproveu elsdies i l’horari que disposeu i procureu que no quedi tot per al final.Això és molt important: Organitzeu-vos!Grup. Noms i cognoms dels components:Dilluns 10 de juny de 2013, a l’ hora de tutoria:• Presentació del treball de síntesi.• Presentació dels grups de treball.• Presentació del dossier. Lectura detallada de les instruccions. Aclariments i dubtes.Dimarts 18 de juny de 2013:• Sortida amb autocar per tota la ciutat de Barcelona.• Per grups, aneu prenent notes per poder confeccionar el dossier. Recordeu que heu de ferfotos per il·lustrar-loDilluns 17 i dimecres 19 de juny de 2013:• Treballeu a l’aula per grups, heu d’entendre bé la feina que heu de fer, distribuïu-vos-la iprepareu el material.• Treball a l’aula: redacció escrita del dossier i preparació de la intervenció oral davant deltribunal avaluador.Dijous 20 de juny de 2013 Tribunals avaluadors:• Consulteu l’horari que toca al vostre grup. És recomanable fer un assaig d’allò que direuper veure com ho feu, si és prou clar, si ho heu entès bé, etc.
 5. 5. 4Normes de presentació del treball• Cada grup teniu una guia de treball que heu de respondre i presentar.• Contesteu al mateix dossier, escrivint a mà, amb lletra llegible, als espais corresponents.• Tingueu present, que en molts casos, val la pena escriure-ho en un paper d’esborrany apart i després de corregir-ho, passar-ho a net per tal de tenir una bona presentació.• Heu de respondre en català excepte els apartats de llengües castellana i anglesa.• Tingueu cura de l’ortografia i la correcció sintàctica. Per això és molt útil redactar abansl’esborrany.• Escriviu títols on calgui, utilitzeu els subratllats, lletres més grans o d’un altre color, perallò que calgui destacar.• Feu sagnats de text ( vol dir, deixar els marges).• Reviseu el paginat del treball i confeccioneu l’índex .• Porteu càmera per fer fotos. Si és necessari, afegiu pàgines extra al final del dossier iteniu-ho present a l’hora de fer l’índex.• Heu de ser impecables amb la netedat i presentació dels fulls del dossier.• Completeu la portada del treball per acabar la tapa. Al requadre del dibuix hi ha d’haverun dibuix d’un motiu de Barcelona.• El dossier final ha de presentar-se relligat amb una espiral metàl·lica.
 6. 6. 5L’exposició oral del treball de síntesi• L’exposició oral és la darrera activitat del treball de síntesi. La realitzareu en grup però lanota és individual. Consisteix explicar oralment alguna part del treball que hàgiurealitzat, davant d’un tribunal format per professors .• El professorat escoltarà i avaluarà la vostra exposició. Per aquesta raó, heu de conèixer afons com heu realitzat la feina i quins resultats heu obtingut.• Haureu de presentar el dossier al tribunal perquè l’avaluï; a més a més d’avaluarl’exposició individual de cadascun i cadascuna dels membres, haureu de respondre aqualsevol qüestió que us plantegi.• Cada grup heu de preparar una presentació explicant el que heu fet durant el treball desíntesi (incloent la sortida amb l’autocar) i les conclusions a les quals heu arribat, queserviran de guia durant la presentació oral. Si voleu, us podeu ajudar d’un power pointamb diapositives (entre 6 i 15 ) i format Openoffice-impres o Google Documents.• Alguns aspectes, que cal tenir en compte, per realitzar una bona presentació ambdiapositives són:o Presentar títol, índex, introducció, cos del treball, i conclusions de la tasca realitzada.o Paginar el dossier.o Evitar posar text excessiu.o Sintetitzar la informació, utilitzar paraules clau o frases curtes.o Utilitzar esquemes, punts, imatges, taules...o Respectar el format escollit (lletra, cos, mida...)o Realitzar un guió i practicar l’exposició abans del dia de l’avaluació.o Evitar llegir el text de les diapositives.o Dirigir la mirada a les persones que t’escolten, quan realitzes la presentació.o Parlar clar i vocalitzar perquè el missatge arribi amb claredat al receptor o lareceptora.• És evident que l’avaluació emesa pel tribunal pot ser diferent per a cada un i una delsmembres del grup.
 7. 7. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Situem Barcelona en el món62. SITUEM BARCELONA EN EL MÓNAquí teniu la representació de l’esfera del món.Situeu-hi l’Equador, els pols Nord i Sud i elmeridià de Greenwich.Marqueu amb una creu on és, més o menys, Barcelona.Si mireu aquest vídeo us situareu de veritat:http://www.youtube.com/watch?v=3Bb7gHtAUgA&feature=relatedAra realitzeu un croquis (una mena de mapa rudimentari de l’estil dels usats per anar a buscarel tresor), per tal de situar la Ciutat en un context més local i comarcal. Busqueu informacióen els llibres de Socials o Geografia. Per fer-ho marqueu primer la línia de costa, poseu-hi elnom del mar, a continuació situeu al mapa els indrets següents:CollserolaTibidaboMontjuïcRiu BesòsRiu LlobregatMassís del GarrafPlatges de CastelldefelsBadalonaMaresmeAeroportPort de BCNCiutat de BCNMontserrat
 8. 8. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Coneguem la ciutat73. CONEGUEM LA CIUTATEn aquest Treball ens proposem que conegueu millor el lloc on viviu: el vostre barri, lavostra ciutat, com és la gent, els carrers i monuments, quina és la història i la sevaidiosincràsia. Per això, us proposem que passegeu pels carrers del barri buscant la informaciónecessària i també que pugeu a l’autocar que us conduirà a un magnífic tour turístic pelspunts més remarcables de la ciutat.ItinerariRECORREGUT MONUMENT/EDIFICITravessera deGràcia/SardenyaLepantCòrsegaPg. de Gràcia Casa BatllóPau ClarisPortal de la Pau Monument a ColomMaremàgnumPg. Josep Carner Drassanes/MuseumarítimCtra. Miramar Jardins Costa iLloberaAv. Miramar Fundació Joan MiróAv. de l’Estadi Estadi OlímpicPalau Sant JordiMarquès de Comillas Poble EspanyolCasa RamonaFont màgicaPalau NacionalAv. Reina M. Cristina Columnes VenecianesPl. EspanyaCreu CobertaRector TriadóPl. Països Catalans Estació de SantsTarragona Pl. EscorxadorEscultura “Dona iocell”Pl. EspanyaGran ViaDiagonal Palau Reial dePedralbesUniversitat ( Facultats)Av. Gregorio Marañón UniversitatCamp NouAv. Joan XXIIIDiagonalPau Claris- Provença-LlúriaRosselló Casa de les PunxesPg. Sant JoanTravessera de GràciaTravesseraGràcia/Sardenya
 9. 9. 8Us adjuntem un mapa de la ciutat de Barcelona. Encercleu amb color blau l’ institut, ambverd els edificis, monuments o indrets que heu vist durant la sortida amb l’autocar i envermell les parades que heu fet.
 10. 10. 9El perquè dels noms dels carrersTotes les ciutats i pobles posen noms als seus carrers, l’elecció dels quals respon a la sevahistòria, caràcter, anhels, característiques del carrer concret, etc. Investigueu quin és el nomcomplet i el significat dels noms dels carrers que us indiquem. Podeu consultar les següentsfonts:• “Diccionari Nomenclàtor de les vies urbanes de Barcelona”, llibre que tenim a la nostrabiblioteca.• A Internet, a la pàgina web de la ciutat de Barcelona, demanant el servei del“nomenclàtor”: http://www.bcn.cat/nomenclator/• Qualsevol enciclopèdia té informació respecte al significat dels noms dels carrers i/oplaces.1. Consell de Cent:2. Paral·lel:3. Dos de Maig:4. Roger de Llúria:5. Glòries:6. París:7. Aragó:8. Llibertat:9. Picasso:10. República Argentina:
 11. 11. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO El paisatge urbà104. EL PAISATGE URBÀ I EL SEU MOBILIARI1. Poseu els números d’aquesta llista al lloc del dibuix que correspongui.1 senyal 10 cruïlla 19 escola2 quiosc 11 església 20 parc3 ajuntament 12 estació 21 gronxador4 bústia 13 hospital 22 plaça5 carrer 14 illa de cases 23 semàfor6 carreró 15 mercat 24 teatre7 cantonada 16 pas de vianants 25 vorera8 cementiri 17 palau d’esports 26 xamfrà9 cinema 18 passeig 27 font
 12. 12. 112.- Com aniríeu de linstitut a la Plaça Catalunya?Imagineu que ho heu d’explicar a una persona gran que no coneixeu. Redacteu-ho utilitzant lesestructures dobligació: haver de; caler + que +present de subjuntiu; cal + infinitiu.Feu atenció a la forma de tractament (de vostè) i al registre (utilitzeu la llengua formal). Heud’indicar-li com arribar-hi amb metro.
 13. 13. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Els llocs singulars125. ELS LLOCS SINGULARS DE BARCELONATotes les ciutats es caracteritzen per tenir un conjunt d’edificis i llocs singulars que marquen la sevahistòria, i les diferents tasques que successivament han anat monopolitzant les activitats ciutadanes,així com la fortuna, benestar, cultura i interessos dels seus habitants. Barcelona té un bon aplecd’edificis singulars.Digueu on se situen els següents edificis (adreça més o menys exacta), amb quina finalitat es vanconstruir i quina utilització tenen actualment:Lloc AdreçaMotiu de la seva construcció idata (segle)Utilització actualMonument aCristòfol ColomEscultura Dona iocell – Parc del’escorxadorCasa BatllóPalau Reial dePedralbesCasa RamonaUniversitat deBarcelonaEstació de SantsPalau NacionalEstadi OlímpicCasa de lesPunxesPalau Sant JordiLa Font MàgicaPodeu trobar-los a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Barcelona
 14. 14. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Eix cronològic136. EIX CRONOLÒGIC DELS FETS SINGULARSConstruïu un eix que simbolitzi el temps transcorregut des de la fundació de Barcelona (Barcino)fins els nostres dies.Cal que distribuïu proporcionalment el temps transcorregut en fraccions de 50 anys. Però caldrà queamplieu el segle XX, encara que no segueixi la proporció. És possible que necessiteu molt paper icaldrà fer un desplegable enganxat al dossier. Podeu pintar cada època històrica d’un color diferent,així millorareu la presentació final.12 a.C. Barcino Colònia romana270 d.C. Muralla reforçadaLamenaça i inseguretat en limperi romà va obligar a construir una nova muralla sobre lanterior amb78 torres defensives. Barcino ja era una ciutat important.507 d.C. Seu temporal de la cort dels visigots.717 d.C. Barcelona musulmana801 d.C. Barcelona carolíngiaEl rei franc Carlemany conquereix la ciutat i instaura el comtat de Barcelona.985 d.C. Ràtzia dAlmansurEl primer ministre del califa de Còrdova dirigeix un atac contra els regnes cristians del nord. Derrotaels seus exèrcits i saqueja les ciutats i s’emporta un gran botí. Entre aquestes ciutats, Barcelona.1714 d.C. Guerra de successió.En el marc de la guerra de successió les tropes del rei Felip V assetgen i assalten Barcelona on hihavia els partidaris de laltre candidat al tron, larxiduc Carles. Com a conseqüència, la ciutat vaveure modificada en gran manera la seva estructura.1888 d.C. Exposició Universal.La celebració a Barcelona daquest esdeveniment va ser el pretext per primera vegada perquèBarcelona veiés millorada la seva estructura urbana.1897 d.C. Ampliació dels límits de Barcelona.Aquest any es produí lannexió de Sants, Les Corts, Sant Gervasi de Cassoles, Gràcia, Sant Andreudel Palomar i Sant Martí de Provençals. Pocs anys més tard sincorporaren Horta i Sarrià.
 15. 15. 141929 d.C: Exposició InternacionalBarcelona va organitzar una nova Exposició, aquesta vegada Internacional, gràcies a la qual es vaurbanitzar tota la zona de la Plaça Espanya, i es van construir els pavellons on avui es troba la Firade Barcelona. Es va construir la primera línia de Metro. La febre constructora va provocar unnotable increment demogràfic i la creació de nous barris, tant a linterior de la ciutat, al Carmel, NouBarris, El Verdum, Guinardó, com en poblacions adjacents a Barcelona com a L’Hospitalet deLlobregat, Bellvitge, Santa Coloma de Gramenet o Sant Adrià de Besós o Badalona, que vanmultiplicar la demografia de làrea metropolitana de Barcelona, també anomenada "cinturó".1960 d.C. Onada migratòria.A la dècada dels seixanta es va produir un gran increment de població i el creixement de la ciutatno va respondre a una planificació correcta. Això i la irrupció del cotxe van obligar a desenvoluparla xarxa de metro, per una part, i a asfaltar tots els carrers, a instal·lar semàfors i a construir lesprimeres rondes de circumval·lació de la ciutat.1992 Jocs Olímpics de BarcelonaUn altre esdeveniment internacional va donar peu a una transformació de la ciutat. No només esvan construir els complexos esportius necessaris (Estadi Olímpic Lluis Companys, Palau SantJordi, Velòdrom dHorta, etc...) sinó que es van dur a terme obres tan importants com la construccióde les Rondes de circumval·lació de la ciutat, la recuperació de les platges i tot el front Marítim, laconstrucció de nous barris com la Vila Olímpica o la Vall dHebron, la millora del sistema detransport i modernització del metro, la instal·lació de la nova torre de telecomunicacions deCollserola, la renovació i ampliació de lAeroport d El Prat.2004 Fòrum Universal de les CulturesVa permetre nous canvis urbanístics. Es va recuperar tota la zona del Besòs, que fins llavors estavapoblada dantigues fàbriques en desús i així es va regenerar tot el barri del Poblenou i construir elnou barri de Diagonal Mar. També es va poder construir el port esportiu de Sant Adrià, i es va ferarribar lAvinguda Diagonal fins al mar.Si voleu saber-ne més us proposem: http://www.bcn.cat/historia/
 16. 16. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO La ciudad y sus monumentos157. LA CIUDAD Y SUS MONUMENTOSTema: Tenéis que hacer la descripción de dos monumentos que hayáis visto durante el recorrido enel autocar.No debe ocuparos más de dos páginas, incluyendo las fotos o los dibujos con que lo queráis ilustrar.
 17. 17. 16
 18. 18. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Llengua anglesa178. LLENGUA ANGLESA1.- Write ten sentences about the facilities you can find in Barcelona using THERE IS andTHERE ARE.Example: There is an Opera House in Barcelona.There are a lot of open-air swimming pools.1-_____________________________________________________________________?2-______________________________________________________________________?3-______________________________________________________________________?4-______________________________________________________________________?5-______________________________________________________________________?6-______________________________________________________________________?7-______________________________________________________________________?8-______________________________________________________________________?9-______________________________________________________________________?10-_____________________________________________________________________?2. A PERFECT DAY IN BARCELONA. Write a short composition (ten good sentences) todescribe a perfect, ideal day in your city.1. _________________________________________________________________________2. __________________________________________________________________________3. __________________________________________________________________________4. __________________________________________________________________________5. __________________________________________________________________________6. __________________________________________________________________________7. __________________________________________________________________________
 19. 19. 183- Imagine you are a television reporter. You are going to interview a famous person fromBarcelona.a- Who are you going to interview?_____________________________________________________b- What ten questions will you ask him/her to find out about him/her?1-______________________________________________________________________?2-______________________________________________________________________?3-______________________________________________________________________?4-______________________________________________________________________?5-______________________________________________________________________?6-______________________________________________________________________?7-______________________________________________________________________?8-______________________________________________________________________?9-______________________________________________________________________?10-_____________________________________________________________________?c- Write an answer for each of the ten questions.1-_______________________________________________________________________2-_______________________________________________________________________3-_______________________________________________________________________4-_______________________________________________________________________5-_______________________________________________________________________6-_______________________________________________________________________7-_______________________________________________________________________8-_______________________________________________________________________9-_______________________________________________________________________10-______________________________________________________________________
 20. 20. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Els arbres dels carrers199. ELS ARBRES DELS CARRERSBarcelona és una ciutat famosa pels seus carrers arbrats. Normalment cada carrer té una espècied’arbre predominant. Durant el trajecte en autobús, intenteu identificar almenys 5 espècies d’arbresdiferents. Busqueu informació a les Guies botàniques de camp que hi ha a la biblioteca i al laboratoride Ciències Naturals. També per omplir aquest quadre, podeu aprofitar la informació que us ofereix:http://www.xtec.es/~mbazan/arbres_barcelona/build/tot_arbres.htmNom de l’arbre en català /castellà i científic (llatí)Carrers on el podem trobar Descripció de les característiques d’aquest arbre•••••••••••••••
 21. 21. 20Làmines identificatives dels arbresPer a cada espècie realitzeu una làmina on posareu per títol el nom de l’arbre, un dibuix de la sevasilueta i un detall d’una fulla on dibuixareu la seva nerviació. També podeu incloure tots aquellsdetalls que us semblin significatius per reconèixer els diferents tipus d’arbre.Busqueu a la biblioteca les guies de camp escaients per tal de poder identificar les espècies i obtenir-ne tota la informació que necessiteu. Podeu, si voleu, seguir el model extret de:http://herbarivirtual.uib.es/cat-ub/index.htmlLa morera és un arbre caducifoli de mida mitjana que no sol sobrepassar els 12 o 15 m d’alçada, decopa arrodonida. Les fulles són grosses, quasi glabres i llustroses per l’anvers, alternes, peciolades,variables en la forma, arrodonides o cordades, dentades o lobulades. Són de color verd clar sensepèls o molt poc peludes, limbe oval i en forma de cor irregular, asimètric. Els fruits són blancs,rosats o de color vermell obscur, dolços i comestibles quasi des del començament del seudesenvolupament. Les flors són petites, i s’agrupen en espigues molt denses, allargades o ovoides.
 22. 22. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Urbanització de la ciutat2110. CONEIXEMENT DE LA URBANITZACIÓ DE LA CIUTATVolem mesurar tres illes de Barcelona i comparar els resultats obtinguts amb la mesura a escala quefarem sobre el plànol.Primer calcularem la mesura d’una passa d’un membre del grup i a partir d’aquesta dada,mesurarem , en passes, les dimensions d’una illa. Recordeu que la passa cal fer-la sempre procurantque mantingui la mateixa distància !Necessiteu una cinta mètrica. El membre del grup escollit farà 5 passes, al pati de l’institut, totesiguals ; la resta del grup mesurarà la distància recorreguda en centímetres i partir d’aquesta dadacalcularà la mida d’una passa. Podeu fer vàries proves abans de fer la mesura definitiva.Mida d’una passa = ..................cm ..................................m.Ara haureu de mesurar, en passes les mides de tres illesLa d’una illa típica de l’Eixample, delimitada pels carrers Sant Antoni Mª Claret, Sicília, Indústria iSardenya.Aneu amb compte amb els xamfrans. Preneu la mida ( en passes) com si fos un rectangle.Preneu la mida sobre el plànol amb un regle graduat i feu la conversió a mesura real sabent quel’escala utilitzada és 1:4500 cm (4500 cm són 45 metres)Carrer Nombre Passes Metres Plànol ( cm) Realitat ( m)Pare ClaretSicíliaIndústriaSardenyaFeu el mateix amb l’illa en què està ubicat l’institut : (zona del Guinardó)Carrer Passes Metres Plànol ( cm) Realitat ( m)Travessera deGràciaSardenya
 23. 23. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Urbanització de la ciutat22I amb l’illa de la part antiga de Gràcia limitada pels carrers indicats al quadreCarrer Passes Metres Plànol ( cm) Realitat ( m)Travessera deGràciaPtge. NoguésPare LaínezVentallóTraieu-ne conclusions, una per a cada barri, com a mínim:---Com són les illes de l’Eixample?Per què és més gran l’illa a la qual pertany l’institut?
 24. 24. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Juguem a ser dissenyadors2311. JUGUEM A SER DISSENYADORS I DISSENYADORESDibuixeu un croquis d’un banc del parc dels Jardins del Príncep de Girona amb les mesurescorresponents. Després haureu de fer una planta, alçat i perfil, a l’escala convenient.Indiqueu els materials de què està construït.
 25. 25. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Urbanització de la ciutat24
 26. 26. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Urbanització de la ciutat25
 27. 27. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO El Gran Teatre del Liceu2612. EL GRAN TEATRE DEL LICEUConeguem un dels teatres dòpera més importants del món, i que es troba a la nostra ciutat. Perrealitzar aquestes activitats necessitareu consultar enciclopèdies, Internet: http://www.liceubarcelona.cat/Una mica dhistòria. Completeu les dates que falten. Podeu buscar-les en una enciclopèdia:El gran teatre del Liceu va ser fundat lany …………….. i reconstruït el …………….. a causa d’ unincendi que quasi larrasa per complet. Desgraciadament, el teatre va tornar a sofrir un altresinistre lany …………. i, després duna tasca de reconstrucció i ampliació, el Liceu va tornar aobrir les portes el …………….Una mica de vocabulariEl Liceu és un teatre pensat per a la representació despectacles dòpera i de ballet.Busqueu el significat daquests termes; descobrireu que uns fan referència a llocs del teatre i altres apersones que fan possible que una òpera es dugui a terme.- prosceni- platea- figurinista- palco- tramoista- bambolines- llibretistaInvestigo i em diverteixo . Consultant Internet, lenciclopèdia o llibres específics intenta unir el nomdel compositor amb el títol dalguna de les seves òperes:VERDIPUCCINIROSSINIMONTEVERDIWAGNERMOZARTBELLINIBIZETEl barber de SevillaLa flauta màgicaNormaCarmenNabuccoOrfeoLa ValkiriaTurandotSopa de lletres: busca el nom de sis importants compositors dòpera.A F Z W E B T JL H I D R E V MI B O A Z L O UM A O I D L M RJ O B A N I E TP U C C I N I OZ A C L G I N EC T R A Z O M UL O W I E N M Y
 28. 28. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Sagrada Família2713. TREBALL DE LA SAGRADA FAMÍLIA1. Busqueu informació sobre Gaudí i la seva vida.2. Feu una descripció del Temple de la Sagrada Família.3. Busqueu informació del motiu pel qual es va construir la Sagrada Família i el significat del’edifici.4. Col·loqueu la Sagrada Família dins el plànol de la ciutat de Barcelona i els carrers que l’envolten.5. Feu un dibuix de la façana que més us agradi.1. Informació sobre Gaudí:2. Descripció del Temple de la Sagrada Família:3. Informació del motiu pel qual es va construir la Sagrada Família i el significat de l’edifici:
 29. 29. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Sagrada Família284. Plànol de la ciutat de Barcelona on heu de col·locar la Sagrada Família
 30. 30. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO Sagrada Família295. Dibuix de la façana que més us agradi
 31. 31. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO3014. BARCELONA EN BICICLETAEn aquest apartat, d’activitats d’educació física, haureu de consultar unes pàgines webs i els seus respectiusenllaços, per poder contestar correctament les qüestions proposades.1- Com ja sabeu, hi ha diferents tipus de bicicletes. Expliqueu i descriviu les característiques mésimportants de les bicicletes de muntanya, velocitat o curses, i passeig: Moures amb bici.2- Dissenyeu i dibuixeu una bicicleta per circular per la ciutat, tenint en compte les vostres necessitats dedesplaçament i anomeneu les parts més importants (selló, manillar...).
 32. 32. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO313- Ara que ja teniu dissenyada la vostra bicicleta , us proposem que organitzeu unes rutes perBarcelona, utilitzant sempre que sigui possible els carrils bici (marcant amb retolador el recorregutmés adient en el plànol ), per anar de casa vostra als llocs següents:a- Al Camp Nou.b- Per participar en una competició atlètica a Can Dragó.c- Per fer un curset de piragüisme al Port Olímpic.d- Per visitar l’Estadi Olímpic.Podeu consultar al web www.bicing.cat i clicar l’apartat “Via Bicing” (digue’ns d’on surts i on vas i etdibuixem la ruta al mapa) per observar la xarxa de carrils bici de la ciutat i triar una ruta. Per exemple,el lloc d’origen seria Travessera de Gràcia 357 (institut ) i el destí: Camp Nou del Barça.
 33. 33. Institut Príncep de Girona Treball de síntesi 1r d’ESO32Organització de la feina diària del TS 1r ESO 2013GRUP DDIILLLLUUNNSS 1177//0066//22001133 DDIIMMEECCRREESS 1199//0066//220011338–1010–11,3012-1313-14Tarda

×