Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Bahasa Hukuman Kawad Statik
1 - sedia
"BARIS..BARIIIIS SEDIA !"
Langkah-langkah pergerakan (dalam keadaan berdiri):
KEDUDU...
4 - berpusing ke kanan*
"BERGERAK KE KANAAAN, KE KANAAAN..PUSING!"

5 - berpusing ke kiri**
"BERGERAK KE KIRIII, KE KIRIII...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bahasa hukuman kawad statik

4,425 views

Published on

kawad

  • Be the first to comment

Bahasa hukuman kawad statik

  1. 1. Bahasa Hukuman Kawad Statik 1 - sedia "BARIS..BARIIIIS SEDIA !" Langkah-langkah pergerakan (dalam keadaan berdiri): KEDUDUKAN KAKI DAN TANGAN LURUS, RAPAT KE SISI BADAN. TUMIT RAPAT, HUJUNG KAKI DIBUKA 30 DARJAH. KEDUDUKAN TANGAN, DIGENGGAM RAPAT KE PEHA DAN IBU JARI LURUS MENGHALA KE TANAH. KEDUDUKAN KEPALA DAN BADAN TEGAK, MATA TERBUKA DAN PANDANG LURUS KE HADAPAN. BAHASA HUKUMAN: BARIS…. SEDIA 2 - senang diri "SENAAANG DIRI!" Langkah-langkah pergerakan KEDUDUKAN KAKI KEKAL DIAM DAN KAKI KIRI DIANGKAT SEHINGGA 90 DARJAH (PARAS PEHA) DAN HENTAK KE BUMI. (JARAK KAKI KANAN DAN KIRI 12 INCI) DALAM WAKTU YANG SAMA, TANGAN DIBAWA KE BELAKANG PUNGGUNG. KEDUDUKAN TANGAN, TANGAN KANAN BERADA DI DALAM TAPAK TANGAN KIRI DAN KEDUA TAPAK TANGAN BERSILANG , JARI-JARI MENGAHLA KE ARAH TANAH KEDUDUKAN KEPALA DAN BADAN TEGAK, MATA TERBUKA DAN PANDANG LURUS KE HADAPAN. BAHASA HUKUMAN: BARIS…. SENANG … DIRI 3 - rehatkan diri "REHATKAAAN DIRI!" Langkah-langkah pergerakan KEDUDUKAN TANGAN, LENGAN DIBENGKOKKAN, DIBAWA KE PARAS PINGGANG SECARA PERLAHANLAHAN ( KIRAAN MASA 1,2,3, REHAT) – KEDUDUKAN TANGAN DALAM KEADAAN SENANG DIRI. KEDUDUKAN KEPALA DAN BADAN TEGAK, MATA TERBUKA DAN PANDANG LURUS KE HADAPAN. BAHASA HUKUMAN: BARIS…. REHATKAN … DIRI
  2. 2. 4 - berpusing ke kanan* "BERGERAK KE KANAAAN, KE KANAAAN..PUSING!" 5 - berpusing ke kiri** "BERGERAK KE KIRIII, KE KIRIII..PUSING!" 6 - berpusing ke belakang*** "BARIS AKAN MENGHADAP KE BELAKAANG, KE BELAKAAANG ..PUSING!" *sekiranya platun (kumpulan) sedang menghadap ke arah anda (jurukawad). Untuk menghadapkan semula platun ke hadapan, bahasa hukumannya: "BARIS AKAN MENGHADAP KE HADAPAN, KE KIRIIII..PUSING!" **sekiranya platun (kumpulan) sedang menghadap ke arah anda (jurukawad). Untuk menghadapkan semula platun ke hadapan, bahasa hukumannya : "BARIS AKAN MENGHADAP KE HADAPAN, KE KANAAAAN..PUSING!" ***sekiranya platun (kumpulan) sedang menghadap ke arah anda (jurukawad). Untuk menghadapkan semula platun ke hadapan, bahasa hukumannya : "BARIS AKAN MENGHADAP KE HADAPAN, KE BELAKAAANG..PUSING!" [Ingatan: Apabila berpusing ke belakang, hendaklah berpusing melalui sebelah kanan badan, walau ke arah mana pun platun anda sedang menghadap] 7 - langkah sebelah "SATU/DUA/TIGA LANGKAAAH.. KE KANAAAAN/KIRIII..GERAK!" 8 - hentak kaki 'HENTAK KAKIII..CEPAT!" untuk menghentikan platun dari hentak kaki, bahasa hukumannya : "BARIIIS..HENTI!"

×