Dasar Teknologi Hijau

4,688 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,688
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
122
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dasar Teknologi Hijau

  1. 1. DASAR TEKNOLOGI HIJAU
  2. 2. DEFINISI TEKNOLOGI HIJAU Pembangunan dan aplikasi produk peralatan serta sistem utk memulihara alam sekitar dan sumber semula jadi Meminimumkan/mengurangkan kesan negatif dpd aktiviti manusia
  3. 3. OBJEKTIF SEKTOR TEKNOLOGI HIJAU Untuk mengurangkan kadar peningkatan penggunaan tenaga dalam masa yang sama meningkatkan pembangunan ekonomi; Untuk membantu pertumbuhan dalam industri Teknologi Hijau dan meningkatkan sumbangannya kepada ekonomi negara; Untuk meningkatkan keupayaan bagi inovasi dalam pembangunan Teknologi Hijau dan meningkatkan daya saing dalam Teknologi Hijau di persana antarabangsa; Untuk memastikan pembangunan mapan dan memulihara alam sekitar untuk generasi akan datang; dan Untuk meningkatkan pendidikan dan kesedaran awam terhadap Teknologi Hijau dan menggalakkan penggunaan meluas Teknologi Hijau.
  4. 4. KRITERIA TEKNOLOGI HIJAU• Ia meminimumkan degradasi kualiti persekitaran; • Ia mempunyai pembebasan Gas Rumah Hijau (GHG) yang rendah atau sifar; • Ia selamat untuk digunakan dan menyediakan persekitaran sihat dan lebih baik untuk semua hidupan; • Menjimatkan tenaga dan sumber asli; dan • Menggalakkan sumber-sumber yang boleh diperbaharui.
  5. 5. KEPENTINGAN TEKNOLOGI HIJAU mengatasi masalah kemusnahan alam sekitar dan sumber asli meningkatkan tahap kesihatan dan kehidupan memelihara ekosistem bebanan kos kepada kerajaan di dalam usaha menangani kesan negatif daripada pembangunan dan berperanan sebagai alternatif dalam usaha meningkatkan ekonomi negara tanpa menjejaskan alam sekitar.
  6. 6. PROGRAM/PROJEK Majlis Teknologi Hijau Negara Dan Perubahan Iklim (MTHPI)menyelaraskan isu-isu mengenai Teknologi Hijau di antara pihak Kementerian, agensi, sektor swasta dan pihak berkepentingan (stakeholders) utama dalam melaksanakan dasar ini.• Skim Pembiyaan Teknologi Hijau (GTFS) memajukan pembekalan dan penggunaan teknologi hijau• Kajian Teknologi Hijau Green Technology Masterplan Roadmap Infrastruktur Kenderaan Elektrik
  7. 7. TERIMAKASIH..

×