Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Полковник ВладимирСерафимов – Освободителят   на Родопите
Биография Владимир Серафимов е роден на 23 август 1860 г. в село Аджар (дн.с. Свежен), Карловско. Той е единадесе...
рисунка на родната къща на ВладимирСерафимов                   село Свежен – общ изглед
Владимир Серафимов с братята си    Баща му Георги                   хаджи Стефанов е        ...
  До 14-годишна възраст                     Владимир учи при баща                  ...
  През 1880 г. полк.  Серафимов постъпва,  като юнкер в първото  българско военно  училище в София.  За отличн...
  Първото офицерско  звание “подпоручик”,  Серафимов получава  на 30.08.1883 г.  Назначен е за  командир на  ...
  Женен е за Елена  Георгиева  Кацарова от гр.  Пазарджик. От  брака имат 5  дъщери: Райна,  Божана,  Елис...
  Полк. Серафимов  участва в 4 войни:  Сръбско –  Българската, двете  Балкански и Първата  световна война.  ...
  В навечерието на  Балканската война  полковник Владимир  Серафимов е назначен за  командир на 21-и пехотен  ...
Полковник Серафимов на позиция
Спомени за моя баща – разказ на     Лиляна Вл. Тотева  “Запомнила съм баща си като строг, но  същевременно и мног...
Бойни действия...
След края на войната, заслужилиятофицер излиза в пенсия. Съкрушен ебългарският идеал. Многолюднотосемейство остава на едни...
  На 26 юни 1932г., по повод 20 години от паметните  боеве на връх Кавгаджик, в прогимназията в Устово се  основава ...
Първа копка на паметника през 1932г.
Откриване на паметника през 1934г.
Паметник на полк. Серафимов –гр. Смолян Паметник на полковника в гр. Рудозем.
ОрдениОрден „За храброст” IV ст. от Сръбско – българскатавойна 1885 г.                Орден „За храброст” I...
Орден „Св. Александър” III , IV , V ст.
Орден „За военна заслуга” IV ст.
Орден „За заслуга” - сребърен
Офицерски знак за 20-годишна отлична служба
Възпоминателен медал за участие в Сръбско – българската война               Орден за обявяване Независимост...
Чуждестранни ордени ( австрийски, руски, ирански)
“България е малка, но еедно кътче от рая и в нея  живее велик народ!”
Полк. Владимир Серафимов
Полк. Владимир Серафимов
Полк. Владимир Серафимов
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Полк. Владимир Серафимов

1,297 views

Published on

Полковник Владимир Серафимов - биографични данни

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Полк. Владимир Серафимов

 1. 1. Полковник ВладимирСерафимов – Освободителят на Родопите
 2. 2. Биография Владимир Серафимов е роден на 23 август 1860 г. в село Аджар (дн.с. Свежен), Карловско. Той е единадесетото дете в многолюдната челяд на Райка и Гено Серафимови.
 3. 3. рисунка на родната къща на ВладимирСерафимов село Свежен – общ изглед
 4. 4. Владимир Серафимов с братята си  Баща му Георги хаджи Стефанов е известен като “даскал Гено”. Той е първият учител на класното училище в Свежен,възпитал няколко поколения достойни българи. Активен участник в националноосвободи телните борби в Карловския край и роднина по майчина линия на Васил Левски.
 5. 5.  До 14-годишна възраст Владимир учи при баща си в родното село. По- късно в Цариград и Измир - учи търговия и абаджийство. След освобождението през 1878 г. се завръща в България и заварва родния си дом опожарен, баща му убит от черкези, семейството прокудено. Малко по-късно си отива и майка му – съкрушена от ужасната сцена, разиграла се пред нейните очи.Вл. Серафимов със свой съвипустник във Военното училище
 6. 6.  През 1880 г. полк. Серафимов постъпва, като юнкер в първото българско военно училище в София. За отлични военни познания и умения бива награден от преподаватели - руски офицери със специална награда – Сребърна казашка сабя, с която не се разделя до края на офицерския си път.
 7. 7.  Първото офицерско звание “подпоручик”, Серафимов получава на 30.08.1883 г. Назначен е за командир на пристанищната рота в град Русе. Служи в Пещера, Пазарджик, Хасково, Карлово, Асеновград, Пловдив и София.
 8. 8.  Женен е за Елена Георгиева Кацарова от гр. Пазарджик. От брака имат 5 дъщери: Райна, Божана, Елисавета, Живка, и Лиляна.
 9. 9.  Полк. Серафимов участва в 4 войни: Сръбско – Българската, двете Балкански и Първата световна война. За проявен героизъм и себеотрицание в боевете при Сливница и Пирот е награден с орден за храброст със синя лента. Грамота от 15 август 1887 г. от Александър І за награждаването наполк. Серафимов с възпоменателенмедал за Сръбско-българската война от 1885 г.
 10. 10.  В навечерието на Балканската война полковник Владимир Серафимов е назначен за командир на 21-и пехотен Средногорски полк, с който ще запише златни страници във военната история на България, а родопчани ще го приемат като свой освободител. Успешно изпълнява основните стратегически задачи да ликвидира Тъмръшкия клин и да освободи Смолянския край. „Няма да отстъпя тези села, в които вчера ме посрещаха като освободител.“
 11. 11. Полковник Серафимов на позиция
 12. 12. Спомени за моя баща – разказ на Лиляна Вл. Тотева “Запомнила съм баща си като строг, но същевременно и много добър човек. Той пееше чудесно със своя приятен баритон – български и руски песни. За всеки празник той знаеше песен. Беше толкова приятно да се живее с него - изпитвах чувство на сигурност, чувствувах се под сигурна закрила, докато той беше жив. Тати не пропускаше случай, пък и без случай, да поднесе цветя на мама. И нас, дъщерите си, не забравяше за имени и рождени дни... Той беше спретнат, със стегната походка и с прям, много силен поглед. Само като ме погледнеше и аз заставах „мирно”!”
 13. 13. Бойни действия...
 14. 14. След края на войната, заслужилиятофицер излиза в пенсия. Съкрушен ебългарският идеал. Многолюднотосемейство остава на едничката пенсия,но гордостта не напуска достойнияофицер. На предложението да бъдепроизведен в генерaлски чин, тойотговаря: „Когато спасих Родопите и бяхна върха на славата си, не бяхпроизведен генерал. Нека си останаполковник Серафимов, както ме знаят иобичат хората, за разлика от всичкионези генерали, за които народътникога не е чувал”.
 15. 15.  На 26 юни 1932г., по повод 20 години от паметните боеве на връх Кавгаджик, в прогимназията в Устово се основава инициативен комитет за издигане на паметник в чест и памет на падналите български войници в боевете през 1912г. В поканата до полковник Серафимов за полагане, основния камък на паметника на 31 юли 1932г. е записано: „С Вашето присъствие на това скъпо за родопци тържество, ще ни направите една голяма чест и ще покажете, като доблестен военначалник как да тачим паметта на онезе, които тъй храбро и самоотвержено водихте в онези паметни боеве, и които поднесоха в дар пред Отечествения олтар най- скъпото си – своя живот, за свободата на брата роб”. За жалост това е последното пътуване на полковника в този край и поклонение пред костите на неговите бойци.
 16. 16. Първа копка на паметника през 1932г.
 17. 17. Откриване на паметника през 1934г.
 18. 18. Паметник на полк. Серафимов –гр. Смолян Паметник на полковника в гр. Рудозем.
 19. 19. ОрдениОрден „За храброст” IV ст. от Сръбско – българскатавойна 1885 г. Орден „За храброст” III ст. от Балканската война
 20. 20. Орден „Св. Александър” III , IV , V ст.
 21. 21. Орден „За военна заслуга” IV ст.
 22. 22. Орден „За заслуга” - сребърен
 23. 23. Офицерски знак за 20-годишна отлична служба
 24. 24. Възпоминателен медал за участие в Сръбско – българската война Орден за обявяване Независимостта на България
 25. 25. Чуждестранни ордени ( австрийски, руски, ирански)
 26. 26. “България е малка, но еедно кътче от рая и в нея живее велик народ!”

×