Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

SVA: Case Studies

501 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

SVA: Case Studies

 1. 1. Greatbusinessrecipes by
 2. 2. Great business recipeMicrosoft Srbija - like za aplikaciju, like za kompanijuZADATAKImali smo zadatak da povećamo broj fanova na Microsoft fan page i potom da promovišemo novogodišnjuponudu.PRISTUPAktivirati korisnike facebooka da dođu do tako željenog odgovora na pitanje “ko je najviše na mojoj fb strani?”.Jednim klikom, aplikacija na osnovu dosadašnjih aktivnosti daje odgovore na pitanja sa kim ćete ćaskati, sakime se družiti, sa kime putovati i najzad ko će biti vaš najbolji prijatelj u 2012. godini.REZULTATIAplikacija se širila poput virusa. Za samo 7 dana broj lajkova na Microsoft Srbija strani je porastao za 370%.
 3. 3. Great business recipeAdidas Originals - Žurka kao rešenjeZADATAKPredstaviti novu kolekciju adidas originals trendseterima i uticajnim delovima publike.PRISTUPAdidas žurke!Osnovne vrednosti brenda promovisati ljudima koji ih takođe poseduju. Dešavanjem, prostorom, muzikom,atmosferom stvoriti posebno adidas originals iskustvo.Umesto klasičnog PR događaja glamurozna, dinamična i dizajnirana žurka.Aktivan i originalan duh adidas brenda se osećao kroz reviju, nagrade, muziku i druženje. Žurka počinjepozivnicom koja aktivira i pokreće primaoca. Inovativne modne revije pistu pretvaraju u scenu za plesače.Zvezde su istovremeno i domaće plesne YouTube senzacije i etablirane estradne i modne ličnosti. Primaocinagrada su najverniji adidas fanovi koji su sopstveni stil i talenat pokazali na adidas originals način.Adidas žurke nastavljaju da budu kreativne trendi platforme koje privlače medijske i modne profesionalce i praveod njih adidas originals fanove.REZULTATIUmesto malih pasusa koji izveštavaju o regularnim promocijama, adidas Originals žurke su punile stupce,dok su se razigrani fanovi i zvezde smeškali sa glamuroznih fotografija. Prosečan broj medijskih objava (unajtiražnijim nacionalnim medijima) bio je na visokom broju od 90!
 4. 4. Great business recipeVEGETA i medijsko liderstvoZADATAKVEGETA je brend koji i danas, posle 50 godina, u celom regionu predstavlja sinonim za kategoriju dodatakajelima.Zadatak je bio kreirati medijski pristup kojim će se napraviti otklon od konkurencije i istaći liderstvo i to bezpromene share of investments (media) koji je bio u odnosu 1 : 4,85 u korist ključnog konkurenta.PRISTUPNešto što konkurencija ne radi, nešto što će publiku uključiti i zadržati, nešto što će prikazati na hiljaderazličitih, ukusnih i maštovitih primena a što će biti cost effective za klijenta.Ideja je bila da pozovemo publiku da podeli sa ostalima svoje Omiljeno jelo sa Vegetom.U dvogodišnjem TV serijalu “Moje omiljeno jelo sa Vegetom” (koji je emitovan na RTS-u) kuvari su bili fanovibrenda širom Srbije: gospođe iz malih i velikih mesta, stari bračni parovi, momak i devojka, studentkinje,šarmantna gospoda... Pred kamerama su spremali svoje omiljeno jelo i degustirali omiljena jela drugih.Izdato je nekoliko serija štampanih knjiga recepata koje su spremane u serijalu.Treće godine su pozvane i popularne ličnosti iz sveta estrade, filma, sporta koje su spremale svoje omiljeno jelosa Vegetom.REZULTATIInteraktivno televizijsko prisustvo i dinamičan sadržaj obezbedili su emisiji ’Moje omiljeno jelo sa Vegetom’ daodrži visoku gledanost čak tri sezone, sa trećom kao najuspešnijom. Inovativan pristup korišćenju televizijskogvremena sa kratkim brendiranim sekvencama kuvanja u okviru ovog i drugih Vegeta serijala, na ostalimnacionalnim TV stanicama, učvrstio je Vegetu kao najpoželjniji dodatak ukusnim jelima.
 5. 5. Great business recipeProCredit - banka koja razume privredu, svakog danaZADATAKBiznis ponuda, TV kampanja.Krediti za mala i srednja preduzeca. ProCredit banka je mesto podrške.PRISTUPPoput skice za njihov biznis, baš kao kada klijenti sami stvaraju i pokreću nove ideje, prikazali smo da je slogankampanje ODLIČNO SE RAZUMEMO istinit. Animacija, kao centralni deo reklame, skreće pažnju na dijalogu kome je bankar prikazan kao ekspert za biznis - ali na drugačiji način. (Po prvi put u Srbiji je korišćena RSAanimacija.)REZULTATIProCredit banka je učvrstila svoju poziciju banke koja može da pruži “nešto više” preduzetnicima.
 6. 6. Great business recipeDACIA novi imidž starog brenda.ZADATAKDacia je 2008. važila za veoma pristupačan automobil, ali je nepovoljan imidž ’rumunskog’ brenda držao prodajuna niskim granama. Zadatak je bio jasan – podići prodaju. Prostor za napredovanje bio je u delu tržišta, publikekojoj je imidž dalekoistočnih i zapadnih auto brendova bio “top of mind”.PRISTUPAko automobil može da bude statusni simbol, zašto ne bi bio i stilski simbol? Koncept je bila promena izgledavozila i konteksta komunikacije, koja će ljude zainteresovati i stvoriti novu potražnju. Najpre se Dacia saprintom zebre (Cica zebrica) pojavila u modnom editorijalu, a leopard-print automobil u stilizovanim oglasima učasopisima za muškarce pod nazivom Macan. “Stylish” Dacia vozila u novom ruhu počela su i svoju brend misijustalnim vožnjama kroz Beograd.REZULTATINe samo da su izazivali pozitivne reakcije ljudi koji su ih slikali mobilnim telefonima, Dacia Zebrica i Macan supostali pravi hitovi. Telefonskih poziva je bilo mnoštvo, naročito od pripadnica lepšeg pola koje su želele baštakav automobil, ne pitajući za cenu. Celokupna prodaja Dacia vozila skočila je za 10% na godišnjem nivou. Siviimidž ’jeftinog’ promenjen je u živopisan imidž poželjnog i povoljnog automobila. Kampanja je uspešno iniciralapromenu tradicionalnog doživljaja Dacia automobila u Srbiji. Bila je izložena u centru Pariza u “ L’atelier Renault”.
 7. 7. Great business recipeTerorizam i serijski ubica nad srpskim nebomZADATAKDuvanski dim proterati iz javnih prostora. Uticati na nepušače da shvate opasnost pasivnog pušenja i podstaćinovu, nepušačku kulturu. Komunikaciono podržati primenu Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima.PRISTUPU godini u kojoj je terorizam bio goruća tema (2007.) lansiran je koncept ’Jedan pušač, mnogo žrtava’ u komeje glavni lik pušač koji poput bombaša samoubice oko struka ima vezane cigarete koje će ’okinuti’ u svakomtrenutku.Naredne 2008. godine kampanja je nastavljena serijom postera i TV spotom inspirisanim filmskim plakatom ifilmskim jezikom horor filmova: ’Duvanski dim je serijski ubica’. Duvanski dim svakako ubija. Pitanje je samo koće biti sledeći!Zatim je sledila serija aktivnosti na ulicama: mrtvačko vozilo sa porukom ’Još uvek pušite? Vidimo se uskoro’.Redizajnirani pešački prelazi, sa porukom «zgazi svoju poslednju cigaretu», redizajnirani saobraćajni znak“stop”....Usledila je kampanja koja je uvela dozu humora u komunikaciju u pokušaju da se ohrabre nepušači da dišuvazduh bez duvanskog dima (’Osveži prostor. Izbaci duvanski dim’).REZULTATISvetska zdravstvena organizacija (WHO) nagradila je kampanju ’Jedan pušač, mnogo žrtava’ kao najboljuu Evropi te godine, a istraživanje Instituta za javno zdravlje ukazalo je na smanjenje broja pušača od 5% zagodinu dana. U narednim godinama kampanje su izazivale kako medijsku tako i pažnju pojedinaca. Kampanja’Duvanski dim je serijski ubica’ bila je finalista Golden Drum festivala u Sloveniji, i ušla u selekciju od 100TV reklama koje putuju svetom u okviru Reklamoždera. Svi projekti tokom 4 godine nagrađeni su i brojnimnagradama UEPS-a u Srbiji.
 8. 8. Great business recipeHologram, droga i socijalne mrežeZADATAKDoći do adolescenata i efikasno komunicirati o opasnostima eksperimentisanja sa drogom. Kako impresionirati,kako privući generacije koje su imale kompjuterske igrice pre nego što su naučili da čitaju i pišu?Uobičajeno mišljenje adolescenata koji probaju drogu je da je reč o zabavi koju mogu kontrolisati i prestati kadagod požele.PRISTUP i IZBOR MEDIJAPotrebno je nešto više od igrice, jače od filma ili spota – uzbudljivije od svega što su do sada mogli da vide idožive. Interaktivna 3D hologramska projekcija pokazala se kao potpuno nov, moćan kanal komunikacije koji jekroz zabavu nosio uverljivu i nezaboravnu poruku.TURNEJA HOLOGRAMSKE 3D projekcije - Tvoje NE. Menja sve.U prostoru pokretne kamp prikolice nalazila se hologramska 3D projekcija mladića u prirodnoj veličini odkoje vas je delilo samo jedno staklo. Na odabir droga preko konzole mladić je reagovao isto kao što bi čovekreagovao u stvarnosti, i propadao na isti način (sa velikim vremenskim ubrzanjem). Događaj je osmišljenpoput savršenog eksperimenta - sve promene su vidljive pred vama i izgledaju stvarno, a u stvari nisu realne!Hologramska projekcija je poput jezivog trećeg prisustva koje ima sve osobine fizičkog, ali nije fizički realno. Isve počinje kao igrica, kao što je slučaj sa drogom, da bi se, kako zavisnost raste, sve pretvorilo u horor.U početku turneje kroz 7 gradova Srbije, FB stranica bila je, pre svega, portal za informacije i razmenu iskustva,a u drugom delu, kada je kampanja proširena posebnim segmentom za roditelje, Facebook stranica bila je moćanonline PR alat kojim se pokret širio veoma brzo. Nakon uspešne godine fan page je imao preko 70.000 članova.REZULTATIVođenje kampanje preko socijalnih medija omogućilo je ovom projektu da od jednosmerne postane dvosmernakomunikacija, a sudeći po broju fanova, projekat je prerastao u prvi socijalni pokret u Srbiji. Facebook stranica jei dalje aktivna. Poruka je nastavila da živi i inspiriše mlade ljude zahvaljujući prisustvu na socijalnim mrežama(iako je projekat završen posle dve godine). Posetite www.facebook.com/TvojeNE.MenjaSVE
 9. 9. Great business recipeKako su zaustavljene nacionalne televizije –Ujedinjeni protiv droge 2010.Implementacija Nacionalne strategije protivzloupotrebe droga Vlade Republike SrbijeZADATAKObjediniti napore svih društvenih subjekata od porodice doparlamenta da se zaustavi stopa rasta korišćenja droga među mladima.Prema istraživanju ESPAD 15.1% učenika starosti 16 godina je probaloneku psihoaktivnu supstancu a do to nisu duvan ni alkohol.Državne institucije pristupaju ovom pitanju parcijalno, svako za sebe,ne postoji integrisana akcija. Roditelji nemaju dovoljno razvijeneveštine za razgovor sa decom i veruju da njihova deca nikada nećekonzumirati droge. Adolescenti nemaju razvijene interpersonalneveštine za socijalno prihvatljivo odbijanje adolescentskogeksperimentisanja sa drogom.PRISTUPDemonstrirati ujedinjenje i odlučnost svih društvenih subjekata i uputiti poziv roditeljima i deci darazgovaraju o problemima drogama.1. novembra 2010. godine u Vladi Srbije održana je konferencija za medije, na kojoj su govorili Ministarzdravlja, Tomica Milosavljević, i ambasador Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer. Ministar je pozvaoroditelje i decu da se ujedine protiv droge i najavio kampanju. Ambasador je govorio i iz profesionalne, alii iz uloge roditelja. Na konferenciji je predstavljen projekat i TV spotovi. Ovakav pristup, pored toga što jepružio VEST redakcijama, stvorio je i ZAINTERESOVANOST za naredne korake kampanje.1. novembra 2010. godine Republička Radiodifuzna Agencija je objavila preporuku medijima sanacionalnom pokrivenošću da emituju spotove kampanje bez nadoknade.04. novembra 2010. na sednici Vlade Srbije svi ministri su nosili bedževe kampanje sa sloganomkampanje. Na taj način demonstrirali su ujedinjenje svih resora Vlade protiv droge. Medijima je događajnajavljen dan ranije.22 TV priloga i gostovanja povodom kampanje, u najgledanijim emisijma: RTS - Dnevnik 2, Beogradskahronika i Jutarnji program, PINK: Nacionalni dnevnik i Jutarnji program, AVALA: Otvoreni studio i Vesti,PRVA: Vesti, B92: Vesti.14. novembra 2010. posebnom izjavom za televizije Predsednik Srbije, Boris Tadić, pozvao je na ujedinjenjesve institucije društva i pojedince. - Kontinuitet u plasiranju informacija se nastavio. Mediji su sadasigurni da se ne radi samo o još jednoj kampanji koja je najavljena i koja će stati posle prvog zamaha, većse zaista celo društvo poziva na ujedinjenje.
 10. 10. 14. novembra 2010. RTS, Pink, Prva, Avala i B92 su prekinule programe i emitovale kratki film “Droga, onošto vam nisu rekli”, u trajanju od 2 minuta.14. novembra 2010. RTS, Pink, Prva, Avala i B92 su počele emitovanje spotova bez naplate nadoknade, kaosopstveni doprinos ujedinjenju svih društvenih institucija.Posle 14. novembra svi mediji saznali su za projekat i ŽELE da je podrže. Vest se sada sama širi, a brojobjava se povećava. Zakazuju se TV gostovanja i intervjui u stručnoj štampi. Redakcije sada same pozivajuna saradnju.REZULTATIOstvaren je reach cele kampanje preko 87,32%Istraživanje je sproveo IPSOS.Posle 4 nedelje 44 % mladih i 62% roditelja su spontano, bez navođenja znali da tačno opišu kampanju iključne poruke.VIŠE OD POLOVINE mladih (54%) i roditelja (52%) smatraju da je kampanja snažno uticala na njih.Više od jedne trećine mladih je razmišljalo da o drogama započnu razgovor sa roditeljima ili prijateljima ili dapotraže druge informacije o drogama u naredna dva meseca.U poslednjih šest nedelja, tokom trajanja kampanje oko dve trećine roditelja je pričalo sa svojom decom iliporodicom i prijateljima o drogama.
 11. 11. Great business recipeSukob civilizacija ili ljubavni razgovorZADATAKZamislite da se ćirilica i latinica zainteresuju jedna za drugu na jednom sasvim novom nivou? Zamislili smo štabi se dogodilo kada bi dva pisma ušla u prisnije odnose i počela se ponašati kao ljudi?PRISTUPĆirilica i latinica su dva pisma koja žive u našem nasleđu kao partneri, simbolizujući – ponekad složnu,ponekad nepomirljivu društvenu situaciju. Ideja ovog projekta je bila da se ne ističu razlike, već istražuju veze inaklonosti. Šta bi se dogodilo ako bi se jednog sunčanog dana srela tri slova i postala cimeri? Ili, ako se veliko Tzaljubi u h? Koncept i dizajn je postavila Tijana Mejuhas, a tekstualne delove Ket Katarina Popović.REZULTATINakon izložbe na Mikseru 2010. godine, velikog broja razglednica, nekoliko postera koji krase najbrbljivijeprostorije u SVA agenciji (PR room), Funnetika nastavlja svoj život u okviru bloga funnetika.blogspot.com.Razvoj će uslediti sa dodatkom još nekoliko zanimljivih jezika u ovu igru.
 12. 12. Great business recipeTC Ušće - Poziv u šoping sa stilomZADATAKIz nedelje u nedelju pružati posetiocima nove razloge za dolazak u šoping, da bi otkrili ili zadovoljili novupotrebu, novu mogućnost ili novu šansu.PRISTUPUključivanje publike i odlazak u šoping sa profesionalnim stilistima. Ako imate koji kilogram viška ili i višeod toga, ako idete na matursko veče ili vam se unuka udaje, prvi dejt ili finalni raskid, svaka situacija tražiodgovarajući outfit.Petominutna make-over emisija inovativne forme, pod nazivom ’Šik Trik’, emitovana je na TV Pink u okvirujutarnjeg programa sa dvoje stilista-voditelja (saradnika Grazia) i gledaocima koji su se prijavili za učešće.U zavisnosti od stilskog problema koji gost postavi, uz vešte i brze savete dvoje voditelja, šoping je postajaopotpuna stilska avantura. Tržni centar UŠĆE postao je više od mesta za kupovinu – raznovrsno i zanimljivomesto u kome je pravo uživanje graditi vlastiti modni izraz.REZULTATIMedijsko partnerstvo sa RTV Pink i časopisom Grazia donelo je još jednu komunikacionu novinu - osim oglasa,objavljivani su i editorijali sa snimanja emisije kao i intervjui sa stilistima-voditeljima. Uz brojne offline objave umodnim i lifestyle časopisima i online izveštaje o emisiji, interesovanje publike za serijal je najbolja preporuka.Sa stalnim rejtingom preko 8, emisija ulazi u svoju drugu sezonu. Novim produkciono-kreativnim pristupom,vrednost medijskog vremena i vidljivost brenda na nacionalnom nivou veće su desetinama puta u odnosu naklasično vreme kroz televizijske spotove.

×