Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Uusi Seiska

742 views

Published on

Uusi seiskojen paketti / 2009

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Uusi Seiska

 1. 1. Tervetuloa Sampolan kirjastoon! Oppitunnin mittainen tietoisku oman kirjaston käytöstä: asiaa ja elämyksiä! MISSÄ ME OLLAAN NYT, MIKSI JA KESTÄÄKÖ TÄÄ KAUAN!!??
 2. 2. <ul><li>Kaikki tämä kätevästi kirjastokortilla: </li></ul><ul><ul><li>• pääkirjasto ja 14 lähikirjastoa </li></ul></ul><ul><ul><li>• kirjastoautot </li></ul></ul><ul><ul><li>• Netti-Nysse, Sampolan ja Hervannan tietotorit </li></ul></ul><ul><ul><li>• kaikki PIKI-alueen kirjastot </li></ul></ul><ul><ul><li>• PIKI-verkkokirjasto </li></ul></ul><ul><ul><li>www. tampere . fi /kirjasto/ </li></ul></ul>MITÄ TÄLLÄ SAA ?
 3. 3. <ul><li>Nelinumeroisen luvun saat kirjastosta. Tunnusluvulla ja kirjastokortilla … </li></ul><ul><ul><ul><li>pääset kirjaston nettikoneille </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>voit tehdä itse varauksia ja uusia lainoja verkkokirjastossa – ja vähän muutakin … </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>voit käyttää lainausautomaatteja </li></ul></ul></ul>MIKÄ IHMEEN TUNNUSLUKU?
 4. 4. <ul><li>kirjoja, elokuvia, musiikkia ja muuta aineistoa moniin tarpeisiin ja tunnelmiin </li></ul><ul><li>Kun haet tietoa, ? </li></ul><ul><li>mieti ennen hakua: </li></ul><ul><ul><li>Mitä haet? </li></ul></ul><ul><ul><li>Mihin tarkoitukseen? </li></ul></ul><ul><ul><li>Mitä tiedät jo aiheesta </li></ul></ul>MITÄ KIRJASTOSTA SAA?
 5. 5. <ul><li>Kirjaston aineisto on jaettu sisällön mukaan luokkiin. Luokan sisällä aineisto on aakkostettu tekijän sukunimen mukaan. </li></ul><ul><li>Kauno / tieto </li></ul><ul><li>Pääluokat : 0,1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 </li></ul><ul><li>Alaluokat : 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 58, 59 </li></ul>EIHÄN TÄÄLTÄ LÖYDÄ MITÄÄN! VAI LÖYTYISIKÖ KUITENKIN
 6. 6. <ul><li>kirjoita tekijän sukunimi, etunimi </li></ul><ul><li>tekijä voi olla kirjoittaja, mutta myös näyttelijä, ohjaaja, säveltäjä… </li></ul><ul><li>Pikikirjasto.fi </li></ul>TEKIJÄHAKU PIKI-VERKKOKIRJASTOSSA
 7. 7. <ul><li>Nimeke tarkoittaa teoksen nimeä. Nimi voi olla myös novellin, elokuvan, sarjan tai biisin nimi. </li></ul><ul><li>Kirjoita teoksen nimi tai sen alkua. </li></ul><ul><li>Pikikirjasto.fi </li></ul>NIMEKEHAKU PIKI-VERKKOKIRJASTOSSA
 8. 8. <ul><li>Joskus - tai aika usein - asiasanan miettiminen on hankalaa. </li></ul><ul><li>Kysy apua kirjastosta! </li></ul><ul><li>Myös erilaiset verkkoasiasanastot auttavat. </li></ul><ul><li>Niihin pääset käsiksi kirjaston kotisivuilta. </li></ul><ul><li>Pikikirjasto.fi </li></ul>ASIASANAHAKU PIKI-VERKKOKIRJASTOSSA Asiasana tarkoittaa samaa kuin aihe . Se voi olla vaikka Batman, Brasilia tai 1900-luku, kissa tai korttitemput.
 9. 9. <ul><li>Klikkaa vielä kerran: </li></ul><ul><li>Kun haet teoksen saatavuustietoja, näet ensin kokonaistilanteen Tampereen kaikissa kirjastoissa, ja myös koko PIKI:ssä. </li></ul><ul><li>Vasta sitten näet kuinka paljon sitä on tietyssä kirjastossa. </li></ul>MÄ ETSIN YHTÄ KIRJAA. NIITÄ PITI OLLA MONTA HYLLYSSÄ, MUTTEN LÖYTÄNYT YHTÄÄN. MIKÄ MÄTTÄÄ?
 10. 10. <ul><li>Kaikki tietolähteet eivät sovi kaikkeen hakemiseen: </li></ul><ul><ul><li>Netistä uutta ja ajankohtaista tietoa esim. musiikki, elokuvat, viihde… </li></ul></ul><ul><ul><li>Painetut lähteet (kirjat, hakuteokset, lehdet) </li></ul></ul><ul><ul><li>esim. moponkorjaukseen, sienimetsään, matkaoppaaksi </li></ul></ul>MITÄ KANNATTAA KÄYTTÄÄ : GOOGLEA VAI MAKUPALOJA? - VAI IHAN JOTAIN MUUTA?
 11. 11. <ul><li>Makupalat on linkkikirjasto. </li></ul><ul><li>erilaisia linkkejä aiheen mukaan </li></ul><ul><li>ihmisten tekemä </li></ul><ul><ul><li>- luotettavia, valikoituja linkkilistoja </li></ul></ul><ul><ul><li>- sivustojen sisältöä kuvailtu </li></ul></ul>MIKÄ ON MAKUPALAT?
 12. 12. <ul><li>Google on hyvä hakukone. Kaikkea et löydä Googlesta - vaikka paljon löydätkin ;-D </li></ul><ul><li>Googlen tuloslistan syntymiseen vaikuttaa mm . </li></ul><ul><ul><li>- hakusanojen toistuminen www-sivulla </li></ul></ul><ul><ul><li>- www-sivun linkkirakenne </li></ul></ul><ul><li>Kokeile tarkennettua hakua ja kuvahakua. </li></ul><ul><li>Kokeile myös muita lisätoimintoja. </li></ul>MIKSEI VAAN GOOGLATA KAIKKEA?
 13. 13. <ul><li>Kirjastossa voi käyttää sellaisia tietokantoja, joihin ei kotikoneelta pääse käsiksi. </li></ul><ul><li>Aleksi : artikkeliviitetietokanta. Sisältää viitteitä artikkeleihin, jotka on julkaistu suomalaisissa aikakaus- ja sanomalehdissä </li></ul><ul><li>Suomen Media-arkisto : sanomalehti ja uutistietopankki. Esim. Aamulehden artikkeleita vuodesta 1994 lähtien </li></ul>MIKÄ ON MEDIA-ARKISTO? KUKA ON ALEKSI?
 14. 14. <ul><li>Mieti mitä lähteen takana on </li></ul><ul><ul><li>Kuka sen on tehnyt? </li></ul></ul><ul><ul><li>Miksi se on tehty? </li></ul></ul><ul><ul><li>Milloin se on tehty? </li></ul></ul>MILLAISIIN LÄHTEISIIN VOI LUOTTAA?
 15. 15. <ul><li>Lähteet täytyy merkitä, jotta ne voidaan löytää uudelleen </li></ul><ul><li>Kenen ajatuksia kerrot? </li></ul><ul><li>pelkkä Google, Makupalat tai netti ei riitä </li></ul><ul><li>Esim. Suomenkieliset mangajulkaisut. Viitattu 3.6.2009. http://www.suomimanga.net/ </li></ul>MIKÄ ON LÄHDELUETTELO JA MIKSI SE TEHDÄÄN?
 16. 16. Tutustu : http://www.sivupiiri.fi EN TIEDÄ MITÄ LUKISIN. MISTÄ SAISIN HYVIÄ KIRJAVINKKEJÄ?
 17. 17. KIITOS !

×