Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La formació del relleu 1 factors interns

Relleu del món. Els factors interns.

 • Login to see the comments

La formació del relleu 1 factors interns

 1. 1. LA FORMACIÓ DEL RELLEU 1. ELS FACTORS INTERNS Prof. Joan Piña Torres 1r ESO
 2. 2. El relleu terrestre el conformen totes les irregularitats que trobem a la superfície del planeta Terra.
 3. 3. Cada forma de relleu té el seu propi nom… Muntanya Serralada Vall Plana Altiplà Depressió Península Cap Golf Illa Afluent Cim Delta Llac Riu Estret Fossa Talús continental Plana abissal
 4. 4. …però com s’han creat? • El relleu, encara que no ens ho sembli, canvia constantment. Però normalment ho fa molt i molt lentament. Una serralada pot necessitar milions d’anys per néixer. • A més, el relleu està contínuament creant-se i destruïnt-se. • Per fer-ho més fàcil, dividirem els elements de formació de relleu en dos grups: 1. Factors interns: són les forces que provenen de l’interior de l’escorça del planeta. 2. Factors externs: són aquells que actuen des de l’exterior de l’escorça del planeta.
 5. 5. 1. Els factors interns de formació del relleu 1.1. Les plaques tectòniques 1.2. Els terratrèmols 1.3 Els volcans
 6. 6. 1.1. Les plaques tectòniques • Les plaques tectòniques que formen l’escorça terrestre es mouen molt lentament. Poden xocar entre elles. Tenen tanta força, que amb el pas de milions d’anys poden crear deformitats i fer aparèixer les muntanyes i les serralades.
 7. 7. • Les roques creen plegaments, arrugues a la superfície de la Terra, que s’eleva. Els plegaments fan que a algunes muntanyes puguem trobar fòssils marins. Això significa que fa milions d’anys aquelles roques estaven submergides davall la mar.
 8. 8. Les serralades dels Himalaies, les més grans de la Terra, varen aparèixer quan Varen xocar les plaques Índia i Euroasiàtica. Encara avui en dia no han acabat de créixer, tot i que ho fan només 4 mil·límetres cada any.
 9. 9. 1.2. Els terratrèmols • Les plaques tectòniques, quan es mouen, també poden crear tremolors que poden modificar els paisatge. Són els terratrèmols. En aquest cas, un terratrèmol va causar que la terra llisqués, tallant una carretera però també modificant una muntanya.
 10. 10. Quan un terratrèmol té lloc al mar pot causar un tsunami, una onada gegant que pot ser molt destructiva. Aquesta onada també pot modificar el relleu i la línia de la costa, com va passar a Japó amb el destructiu tsunami de l’any 2011.
 11. 11. 1.3. Els volcans • Els volcans són un punt de l’escorça terrestre per on ascendeix el magma (roca fosa) i surt a la superfície. • Aquest magma, quan es sol·lidifica, pot crear una nova muntanya. Fins i tot, quan un volcà neix a l’interior dels oceans, pot fer aparèixer una nova illa. Fixa’t que aquestes muntanyes no apareixen per plegaments, sinó per acumulació de capes de magma sol·lidificades.
 12. 12. • Les illes Canàries, o les illes Hawaii, són arxipèlags volcànics. Cada una d’aquestes illes pot tenir un o més volcans.

×