Tribulum

2,622 views

Published on

Published in: Education, Technology, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,622
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
45
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tribulum

 1. 1. Dimitrovska Vasilka University of Belgrade INTERNATIONAL CONFERENCE "SOCIAL AND SPIRITUAL ASPECTS OF MATERIAL CULTURE“ OHRID, REPUBLIC OF MACEDONIA 20-22 SEPTEMBER 2008 Ethno-archaeological evidence about Trubulum in Macedonia
 2. 2. Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ...
 3. 3. Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ...
 4. 4. Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ... Flints (silex) Iron
 5. 5. Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ...
 6. 6. Tribulum - for treshing cereals Bulgaria
 7. 7. Traseological analyses Microwear traces on Tribulums
 8. 8. Tribulum vs. Prehistory
 9. 9. Distinctive patterns of micro wear traces on Tribulum Flints (silex)
 10. 10. Distinctive patterns of micro wear traces on Tribulum Flints (silex)
 11. 11. Origins of Tribulum Geo-historical aproach
 12. 12. Tribulum image on a cylinder seal stamp imprint Arslantepe, Turkey, fourth millenium BC
 13. 13. Engraved tablet Ancient city of Kish (Sumer), 3350 BC
 14. 14. Notes about Tribulum On the Balkans Ancient Romans and Greeks Byzantium period Turkish period Old Testament
 15. 15. Михаил Сириски - 811 Завземањето на Плиска од Императорот Никифор " До такава степен била жестокостта му, че заповядал да донесат техните малки деца, да ги поставят на земята и да минават върху тях с дикани "
 16. 16. Tribulum - Middle East Oil painting by Bishop Vincent, John H. (1884)
 17. 17. Tribulum Mediterranean region Anatolia, Turkey Crete Palestina, 1937
 18. 18. Tribulum - Iberian Peninsula Spain - 1965
 19. 19. Tribulum - Iberian Peninsula Spain and Portugal
 20. 20. Tribulum - Iberian Peninsula Spain and Portugal
 21. 21. Tribulum in France XIX cenutry
 22. 22. Tribulum Tribulum - Heliopolis, 1884 Egypt
 23. 23. Tribulum Bulgaria
 24. 24. Tribulum Greece
 25. 25. Etymology of the word Tribulum Balkan Peninsula Serbia - дикјан ( dikjan ), даска ( daska ) Turkey - dujen , dikjaska Bulgaria - диканя ( dikanja ) Greece - tukani ( dikani ) Macedonia - дика ( dika ), дикан ( dikan ), диканија ( dikanija ), дикањ ( dikanj ), дикајна ( dikajna ), дикања ( dikanja ) ( Гевгелија ) дикјан , дикајн , дикани , дићан , дићани (помеѓу Дојран и K укуш )
 26. 26. Map of Republic of Macedonia Potential places of Tribulum production
 27. 27. Русиќ Бранислав, Како некогаш се вршело жито Нова Македонија, Год. III – Број 21, Скопје, 22 Мај 1955. ...Во Скопска Црна Гора имало некој вид сањи чии плазови (дрвја што се слизгаат по земја) биле начичкани со кремења или со остри желевца (обично од дотраени говедски или коњски плочи)... Во Бојмија , т.е. пределот јужно од Демир Капија , и подалеку на исток и југоисток (околу Дојран и Кукуш ) и на запад (во Мариово ), имала слична направа по име ,,дикања” или ,,дикајна”. Таа била заправо една доста дебела и долга борова штица од два дела еден во друг, напред малку потесна и на врвот свиткана нагоре како смучка (скија). Речиси целата нејзина долна страна била исто така начичкана со закачени и прицврстени кремења или желевца. Наместо таква дрвена справа самите луѓе во поново време правеле слична од ребрест и кружен плех што служел за покривање воени складишта, и тоа на тој начин што му отварале дупки долгунести и добивале остра површина како ренде. Во некои села северно од Гевгелија наместо едната и другата ,,вршалка” служела кола со две колца. Во пределот Дебарца северно од Охрид може да се види и трет предмет за вршење по име ,,валач” или ,,валутач”. Тој е обично од тркалест дрвен труп, пак начичкан со железни плочи, или вдолж издлабен како колце со остри запци...
 28. 28. Tribulum evidence in Republic of Macedonia Unpublished collection of Branislav Rusic
 29. 29. Tribulum evidence in Republic of Macedonia Unpublished collection of Branislav Rusic
 30. 30. Tribulum evidence in Republic of Macedonia Unpublished collection of Branislav Rusic
 31. 31. Tribulum evidence in Republic of Macedonia Museum of Macedonia's collection
 32. 32. Map of Republic of Macedonia Neolithic archaeological sites
 33. 33. Map of Republic of Macedonia Eneolithic archaeological sites
 34. 34. Map of Republic of Macedonia Bronze age archaeological sites
 35. 35. Tribo(logical) conclusion
 36. 36. Contempotary utilization of Tribulum Trillo as a door - Spain
 37. 37. Contempotary utilization of Tribulum Dikjaska as decorative element – Kusadasi, Turkey, 2004
 38. 38. Azerbaijan rugs In the shape of Tribulum
 39. 39. Velada Farmer, Spain National Geographic magazine - Foto of the day, June 1982
 40. 40. Thank you for your time Dimitrovska Vasilka University of Belgrade http://arheo.com.mk

×