Локалните ресурси за камени алатки низ призмата на материјалот од Руг Баир

1,852 views

Published on

Local raw material for chipped stone artifacts throughout the neolithic material from the site of Rug Bair, republic of Macedonia

Published in: Education, Sports, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,852
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
243
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Локалните ресурси за камени алатки низ призмата на материјалот од Руг Баир

 1. 1. Димитровска Василка Универзитет во Белград XXI СИМПОЗИУМ НА МАНД Бања Банско, Република Македонија Октомври 28, 2010 Локалните ресурси за камени алатки низ призмата на материјалот од Руг Баир
 2. 2. Типови алатки на Руг Баир Делкани камени алатки Мазнето и абразивно орудие
 3. 3. Типови на делкани алатки на Руг Баир Јадра
 4. 4. Типови на делкани алатки на Руг Баир Неретуширани одбитоци и сечила
 5. 5. Типови на делкани алатки на Руг Баир Орудија
 6. 6. Типови на делкани алатки на Руг Баир Рејувенациони сечила и одбитоци
 7. 7. Суровини за делкани алатки на Руг Баир - КАЛЦЕДОН - КАЛЦЕДОНСКА БРЕЧА - АХАТ - АХАТОИДЕН КАЛЦЕДОН - ЈАСПИС - ТАХИЛИТ - АНДЕНЗИТ - ОПАЛ - ОПАЛИЗИРАН ТУФ - КВАРЦ - КВАРЦИТ - КВАРЦСЕРИЦИТСКИ ШКРИЛЦИ - МАГНЕЗИТ - ПРИРОДНА КРЕДА - МЕРМЕР - КВАРЦНО-ФЕЛДСПАТСКИ ПЕСОЧНИК
 8. 8. Суровини за мазнето и абразивно орудие на Руг Баир - СЕРПЕНТИНИТ - АНДЕНЗИТ - БАЗАЛТ - ПЕСОЧНИЦИ
 9. 9. Суровини за делкани алатки на Руг Баир Кварц/кварцит
 10. 10. Суровини за делкани алатки на Руг Баир Калцедон
 11. 11. Суровини за делкани алатки на Руг Баир Тахилит (базалтно-вулканско стакло)
 12. 12. Суровини за делкани алатки на Руг Баир Јаспис
 13. 13. Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие на Руг Баир Серпентинит
 14. 14. Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие Руг Баир vs. Амзабегово -Серпентинит - Базалт - Андензит - Песочници Вулкански карпи
 15. 15. Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие Руг Баир vs. Амзабегово Серпентинит АмзабеговоРуг Баир Green stone (локално потекло) (локално потекло) Нефрит Зелена карпа Раздалеченост 16 км
 16. 16. Балкански кремен?!
 17. 17. Балкански кремен од Руг Баир 1. Двојно стругало врз билатерално ретуширано сечило; 2. Ретуширана трункација врз билатерално ретуширано сечило; 3. Перфоратор врз билатерално ретуширано сечило; 4. Билатерално ретуширано сечило со фрагментиран дистален дел; 5 Стругало со фрагментиран проксимален дел; 6. Отпад со кортекс/кора; 7. Отпад.
 18. 18. Балкански кремен на Балканот Пре-балканска платформа --> Бугарија
 19. 19. Балкански кремен на Балканот Бугарија Körös-Criş културата
 20. 20. Балкански кремен на Балканот На рано неолитските локалитети во Србија присуството на Балкански кремен се зголемува со оддалеченоста од локацијата на претпоставениот извор
 21. 21. Балкански кремен од Република Македонија Тумба Маџари На Брег Руг Баир АмзабеговоМрамор Ѕунивер
 22. 22. Тумба Маџари На Брег Мрамор Ѕунивер Балкански кремен од Република Македонија
 23. 23. Тумба Маџари Тумба Маџари Ѕунивер Мрамор Мрамор Балкански кремен од Република Македонија
 24. 24. Рудникот за ахат, опали калцедон во Спанчево-Чешиново Св. Атанасиј, Кочанско – наоѓалиште од бронзеното доба Рудникот за неметали во Спанчево
 25. 25. Заклучок
 26. 26. Археолошки локалитет Грнчарица, Пробиштип Жилата од локална суровина Локалитетот Грнчарица Локално снабдување со суровини во праисторијата (Источна Македонија) Наоди
 27. 27. Археолошки локалитет Св. Атанасиј, Кочанско Локално снабдување со суровини во праисторијата (Источна Македонија) Рудникот за неметали Локалитетот
 28. 28. Праисториски локалитети околу Цоцев Камен, Кратовско Наоди од керамика Едноплатформи пирамидални јадра Силекс (silex) Рудник за неметали (оддалеченост 5 км) Локално снабдување со суровини во праисторијата (Источна Македонија)
 29. 29. Локално снабдување со суровини во праисторијата (Источна Македонија) Кратовско-Злетовски регион
 30. 30. Руг Баир Спанчево Цоцев каменГрнчарица Локално снабдување со суровини во праисторијата (Источна Македонија) Потенцијални локални ресурси за камени алатки
 31. 31. Дали имате да прашате нешто?
 32. 32. Ви благодарам на вниманието Димитровска Василка Универзитет во Белград http://arheo.com.mk e-mail: info@arheo.com.mk

×