Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале

784 views

Published on

The ground and abrasive industry form the archaeological site of Vinica Fortress, Republic of Macedonia

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
784
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале

 1. 1. М-р Василка Димитровска Институт за историја и археологија, УГД ШтипМазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале XXII СИМПОЗИУМ НА МАНД Дојран, Република Македонија Октомври 17-20, 2012
 2. 2. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Локација на Виничко Кале
 3. 3. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Топографски план на Виничко Кале
 4. 4. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Виничко Кале - ‘теракотни икони’
 5. 5. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Виничко Кале Локација каде со ископување во кампања од 2008 година е пронајден енеолит
 6. 6. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Виничко Кале
 7. 7. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Камениот ансамбл од Виничко Кале Мазнети алатки Абразивни орудија (ground stone) (grind stone)
 8. 8. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие на Виничко Кале
 9. 9. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие на Виничко Кале Суровина Боја Структура Текстура Вариетет Потекло Нефрит?! темнозелена порфирска ситнозрнест импорт Андезит сива порфирска масивна ситнозрнест локално светлосива Базалт порфирска масивна ситнозрнест локално темносива Базалт/андезит?? светлосива порфирска масивна крупнозрнест локално Песочник светлосива псамитска ситнозрнест локално Опализирани прљаво-бела реликтно - масивна локално седименти светслосива псамитска лепидобластична Шкрилци сива шкрилеста локално гранобластичнаПетролошко одредување на употребените суровини
 10. 10. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале- Нефрит- Андезит- Базалт- Песочник- Опализиран седимент- Шкрилци Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие на Виничко Кале
 11. 11. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Собирање на суровината Ретуширање Производство Делкање Употреба Поправка Мазнење Перфорација Отфрлање Технологија за изработка на камените алатки
 12. 12. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Типологија на мазнетите камени алатки и абразивното орудие од Виничко Кале
 13. 13. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале 2. 3. 1. 4. 5. 1. Длето; 2. Тесла/клин; 3. Секира ; 4. Секира/Тесла 5. Тесла Типологија на мазнетите камени алатки од Виничко Кале
 14. 14. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Типологија на абразивното орудие од Виничко Кале 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 1. Рачна гладилица за острење на игли; 2. 3. Груби гладилици; 4. 5. 6. Брусеви; 7. Статична мелница; 8. Ретушер; 9. Рачна гладилица за керамика
 15. 15. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Типологија на абразивното орудие од Виничко Кале 2. 4. 3. 1. Разно
 16. 16. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Мазнети алатки на Виничко Кале Траги на употреба кај длето од нефрит (зголемување од х80)
 17. 17. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Абразивно орудие на Виничко Кале Траги на употреба кај брус од опалски седименти (зголемување од х80)
 18. 18. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко КалеПериодизација на камените орудија од Виничко Кале секира тесла (личат на неолитски) Енеолит брусеви Енеолит Бронза/Железен Римски период Статична мелница железен до римски период
 19. 19. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Заклучок
 20. 20. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Св. Атанас Град Опалит Бурилчево Виничко Кале Енеолитски локалитети по течението на Брегалница
 21. 21. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Кратовско-злетовски регион Област која изобилува со вулкански карпи и минерали
 22. 22. Ископувани локалитети од неолит (Амзабегово-вршник) и енеолит во источна Македонија Цоцев камен Грнчарица Немањица Град Спанчево Руг Баир Бурилчево Виничко кале Мачево Писта Амзабегово Вршник Црвено - Неолит; Плаво - Енеолит; Зелено – природни ресурси за суровини
 23. 23. Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Компарација на камените ансамбли од мазнети алатки и абразивно орудие - Серпентинит /Нефрит? - Нефрит? - Базалт - Базалт Карпи со вулканско потекло - Андензит - Андензит - Песочник - Песочник - Опализирани седиментиРуг Баир и Амзабегово Виничко Кале (неолит) (енеолит) Источна Македонија
 24. 24. Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале ВИ БЛАГОДАРAМ ЗА ВНИМАНИЕТО М-р Василка Димитровска Институт за историја со археологија, УГД Штип e-mail: info@arheo.com.mk web: http://arheo.com.mk twitter: @Arheoblog

×