Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Radiatiile ultraviolete

612 views

Published on

blabla

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Radiatiile ultraviolete

 1. 1. Undele electromagnetice sau radiaţia electromagnetică sunt fenomene fizice în general naturale, care constau dintr-un câmp electric şi unul magnetic în acelaşi spaţiu, şi care se generează unul pe altul pe măsură ce se propagă. Majoritatea radiaţiilor nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar ele ne înconjoară şi efectele le simţim sau folosim în mod current Clasificarea radiaţiilor electromagnetice se face în funcţie de lungimea de undă a acestora, de frecvenţă sau energie. Domeniul razelor ultraviolete se referă la radiaţii cu lungime de undă de la 1 nm – 380 nm (1 nanometru = 10-9 m), cu o frecvenţă de 789 Hz (380 nm) până la 300 Hz (1 nm).
 2. 2. În funcţie de efectele pe care le au asupra organismelor vii, radiaţiile ultraviolete sunt împărţite în 3 clase: -UVA (315-400nm), cu lungimea de undă cea mai mare, sunt cele mai puţin nocive şi sunt folosite în majoritatea centrelor de bronzare artificială; sunt mai intense dimineaţa şi seara, pot trece prin sticlă şi pot penetra straturile superioare ale pielii. -UVB (280-315nm) pot cauza arsuri ale pielii şi ochilor. Radiaţiile cu lungime de undă de aproximativ 280nm sunt puternic absorbite de proteine alterându-le sau distrugându-le. UVB, sunt mai puternice la prânz, nu trec prin sticlă, sunt responsabile de bronzare dar la o expunere prelungită a pielii conduc la îmbătrânire prematură, arsuri solare, urmate de slăbirea sistemului imunitar, apariţia unor boli de piele şi chiar modificări ADN. UVB şi UVA bronzează dar şi ard pielea, ducând la arsuri întârziate, îmbătrânire şi cancer de piele. -UVC (200-280 nm) sunt cele cu acţiune predominant germicidă şi folosite la dezinfectare/sterilizare.
 3. 3. Vestea bună este că ozonul stratosferic (stratul intact sau cel diminuat) reţine aproape toate radiaţiile UVC, lăsând să treacă procente din UVA şi UVC. Nu trebuie uitate avantajele folosirii radiaţiilor UV. Acestea au aplicaţii în domenii diverse ca: securitate, elemente de siguranţă şi autentificare (carduri bancare, bancnote, etc.), lămpile fluorescente, astronomie, studii biologice şi de combatere a dăunătorilor, spectrofotometrie, purificarea aerului, analiza minerale, markeri în chimie şi medicină, sterilizare, dezinfectarea apei potabile, etc. Unii fluturi(specia Papiloinoidea) utilizeaza semnale ultraviolete ca un sistem de comunicare. Sensibilitatea la aceasta regiune ofera mai multe avantaje acestor fluturi, cum ar fi un canal de comunicare privat indisponibil pentru animalele de prada.
 4. 4. Sursa principală de radiații ultraviolete (UV) este soarele dar există o serie de aparate care emit în spectrul ultraviolet: lămpile de bronzat, lămpile cu lumină neagră (black lights), lămpile cu efecte de sterilizare și anumite tehnologii laser – laser excimer, laser nitrogen și unele lasere de tip Nd-YAG. Sursele de lumină ultravioletă se împart în 2 categorii: •Surse de lumină UV naturală Soarele emite lumina ultravioleta de UVA, UVB si UVC. •Surse de lumina UV artificiale: - Black light (lămpi cu lumina neagra) Lampa cu lumină neagră (blacklight) este o lampă care emite lumină UV cu o lungime de undă lungă si foarte putină lumină vizibilă. În locul sticlei transparente a tubului se foloseşte o sticlă de culoare violet închis. Această sticlă se numeşte sticlă Wood şi blochează aproape toată lumina vizibilă. cu lungime de undă de peste 400 nm.
 5. 5. -Lămpi fluorescente ultraviolete Lampa fluorescentă ultravioletă fără strat fosforescent emite o lumină UV cu lungime de undă ce poate atinge maxim 254 nm. Dacă se adaugă un strat fosforescent, acestea pot emite lumina UVA, UVB . -LED-uri ultraviolete Led-urile (light-emitting diodes) pot fi fabricate în aşa fel încât să emită lumină ultravioletă deşi, sunt foarte rare LED-urile cu lungime de unda sub 365 nm. -Lasere ultraviolete Diodele laser UV pot fi construite în aşa fel încât să emită lumină din categoria UV. Lungimile de undă disponibile sunt 262, 266, 349, 351, 355 si 375 nm . Intensitatea radiaţiei ultraviolete variază în funcţie de mai mulţi factori. De exemplu, ea este mai mare vara şi la prânz. Aşezarea geografică sau altitudinea faţă de nivelul mării sunt factori decisivi. La ecuator este mai mare deoarece acolo razele solare suntn orientate perpendicular. Faţă de Pământ. La munte şi când nu e ceaţă suntem mai expuşi la radiaţia ultravioletă decât într-o vale. Contează şi unde ne expunem razelor solare, deoarece zăpada, asfaltul, apa şi nisipul reflectă mai bine radiaţia, radiaţia va fi mai mare la plajă, în apă sau pe pârtia de schi. Cine crede că un cer înnorat blochează
 6. 6. Norii pot absorbi o parte dintre ele, dar nu pe toate. Sticla obisnuita este transparenta pentru lumina UVA si permite trecerea la aproximativ 90 % din lumina UV cu lungime de unde de peste 350 nm in timp ce blocheaza 90% din lumina UV cu lungime de unda sub 300 nm.Ozonul absoarbe o parte din radiaţia ultravioletă emisă de Soare, Stratul de ozon al Pământului blocheaza 98.7% din lumina UV.98.7% din radiatiile ultraviolete care ating suprafata Pământului sunt din categoria UVA.
 7. 7. Odată cu studiul organismelor microscopice şi al bolilor induse de acestea, s-a observat efectul distructiv al luminii asupra agenţilor patogeni. Acest efect al radiaţiei ultraviolete este datorat tocmai radiaţiilor de tip C şi are aplicaţii deosebit de importante în dezinfecţie şi sterilizare. Pentru a ucide microorganismele, radiaţiile UV penetrează membrana celulelor, străbate conţinutul celulei şi distruge ADN-ul celular, determinând leziuni care impiedică activitatea bacteriei şi capacitatea acesteia de a se reproduce. Aşadar, razele UV afectează materialul biologic, fără a produce reacţii chimice, doar prin intermediul energiei, de putere mare, livrate celulelor. Microorganismele inactivate nu sunt îndepărtate din mediul în care se găsesc. Deasemenea, UV nu modifică particulele sau substanţele chimice din mediu, fie ele organice sau anorganice. Efectul este dezinfectant, iar la doza mare, chiar sterilizant.
 8. 8. Dezinfecţia este o etapă esenţială în tratarea modernă a apei. Tot mai mult, radiaţiile UV sunt utilizate în acest context, ca mijloc sigur, fără substanţe chimice şi precis de dezinfec tie. În special radiaţiile UVC cu lungime de la 240 la 280 nm atacă direct ADN- ul germenilor. Radiaţiile iniţiază o reacţie foto-chimică şi distrug informaţia genetica din ADN. Germenii îşi pierd capacitatea de reproducţie şi sunt omorâţi. Chiar şi paraziţii precum Cryptosporidi sau Giardia vor fi în mod eficient reduşi. Reacţiile foto-chimice sunt utilizate şi în alte aplicaţii. Astfel, pentru apa din piscine, componentele nedorite de cloruri sunt reduse prin radiaţii UV, salvând astfel cantităţi enorme de apă proaspătă. Oxidanţii precum Ozonul, Clorul sau Dioxidul de Clor sunt dezintegraţi în apele de producţie ale industriilor farmaceutice şi alimentare, economisind costurile pentru filtrele de carbon intens activate. Lămpile cu radiaţii UVC sunt utilizate şi pentru dezinfecţia şi sterilizarea intrumentarului medical şi a încăperilor , dar şi a instrumentele utilizate în cabinetele cosmetice. Raza de acţiune a unor astfel de lămpi este 1,5-2 m, durata eficientă de acţiune 30-40 min. Avantajele tratamentului cu UV sunt multiple: -dezinfecţie sigură şi imediată fără adaugarea de substanţe chimice; -valoarea pH-ului independentă de intensitatea de dezinfecţie; -nu se generează nici o substanţă nedorită; -nici o deteriorare de miros sau gust a apei; -fără înmagazinare sau operare cu substante chimice; -nu sunt necesare rezervoare de reacţie; -este suficient un spaţiu mic; -costuri mici de investiţie şi operare cu înaltă eficienţă şi precizie.
 9. 9. O fotoprotecţie eficace este necesară pentru păstrarea frumuseţii şi sănătăţii pielii timp de mulţi ani. Radiaţiile UV nu numai că reprezintă un risc pentru buna funcţionare a mecanismelor pielii, dar şi accelerează îmbătrânirea pielii. O fotoprotecţie corespunzătoare trebuie folosită nu doar de către persoanele hipersensibile la lumină, dar şi de către persoanele sănătoase. Factorul de protecţie solară trebuie să fie cel corespunzător tipului de piele şi dacă pielea a fost deja expusă la soare sau nu. Protecţia împotriva radiaţiilor UV poate presupune evitarea expunerii excesive a pielii la radiaţiile solare. Expunerea la lumina solară, mai ales în cazul unui ten sensibil şi deschis la culoare trebuie limitată. Alte contraindicaţii pentru bronzare sunt contracepţia hormonală şi sarcina, pentru că acestea sporesc riscul de hiperpigmentare permanentă a pielii.
 10. 10. SPF – factorul de protecţie solară (Sun Protection factor) este o unitate de măsură care indică cât timp poţi sta la soare fără a provoca arderea pielii. În prezent este calculat numai pentru radiaţiile UVB, cele UVA nu au fost cuantificate deoarece nu produc aceleaşi efecte nocive asupra organismului uman. Totuşi, marea majoritatea a produselor de protecţie solară afirma că protejează pentru toate tipurile de radiaţie UV! Există o concepţie greşită legată de SPF referitoare la timpul de expunere solară. De exemplu, mulţi consumatori cred că, dacă ei s-ar arde stând la soare o oră, la aplicarea unei creme de protecţie solară cu SPF 15, aceasta le va permite să stea în soare 15 ore (adică de 15 ori mai mult), fără a se arde! Deşi cantitatea de energie solară absorbită de piele este legată de timpul de expunere solară, există şi alţi factori care influenţează cantitatea de energie solară: orele de expunere, localizarea geografică, prezenţa sau absenţa norilor, tipul de piele, calitatea şi cantitatea de material de protecţie solară aplicat, frecvenţa aplicărilor, etc. Multe specii au dezvoltat metode naturale de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete, de exemplu oamenii produc melanină în straturile exterioare ale pielii.
 11. 11. http://sfm.asm.md/ftm/vol1nr4/domenii%20interdisciplinare.pdf https://ro.wikipedia.org/wiki/Raze_ultraviolete https://www.google.ro/search?q=aplicatiile+radiatiilor+uv+in+solar &espv=2&biw=1600&bih=799&source=lnms&tbm=isch&sa=X&v ed=0ahUKEwj6kPnlpP_MAhVJxRQKHTheBxwQ_AUIBigB https://www.google.ro/search?q=uva+uvb+uvc&espv=2&biw=160 0&bih=799&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZt_ D0of_MAhXH0xQKHVBXBjkQ_AUIBigB http://documents.tips/documents/utilizarea-radiatiilor- ultraviolete.html

×