LOCAL DESSERT

2,979 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,979
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
151
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

LOCAL DESSERT

 1. 1. LOCAL DESSERT DISEDIAKAN OLEH: NURUL AMIRA BT MAHDI
 2. 2. Dessert/ manisan/ pencuci mulut adalah hidangan yangdihidangkan pada akhir sesuatu sajian.
 3. 3. ‘Local Dessert’ yang merupakan makanan yang dihasilkan oleh masyarakat tempatan di Asia termasuk kuih muih tempatan, bubur, pengat, chendol dan lain- lain makanan yang popularmengikut negeri dan adat resam di Malaysia
 4. 4. Bahan-bahan asas yang biasadigunakan dalampenghasilan ‘Local Dessert’
 5. 5.  Hasilan bijirin daripada isi batang sagu. Boleh didapati dalam dua(2) jenis iaitu sagu mata ikan dan sagu mutiara.  sagu mata ikan – sesuai untuk kuih abuk-abuk, kuih sagu, pudding sagu gula melaka dan lain- lain.  sagu mutiara - sesuai sebagai campuran di dalam minuman Lai chee kang dan Air batu Campur
 6. 6.  Kelapa diparut dan digunakan sebagai salah satu ramuan untuk membuat inti. Kelapa parut boleh digunakan sebagai salutan pada kuih . Santan kelapa digunakan sebagai salah satu ramuan untuk membuat kuih. Santan perlu dimasak pada api yang sederhana kerana ia amat sensitive pada suhu tinggi. Campuran perlu dikacau sentiasa semasa mendidih bagi mengelakkan daripada santan menjadi berketul atau pecah minyak.
 7. 7.  Dihasilkan daripada nira kelapa yang mengalir keluar dari jambak kelapa muda dan kemudiannya dimasak hingga pekat. Gula melaka mempunyai pelbagai kegunaan iaitu : Pewarna – seperti kuih lompang, kuih serikaya, bubur, pengat. Perasa - dijadikan sebagai sirap gula melaka.
 8. 8.  Ia terbahagi kepada 2 jenis iaitu;- Tepung beras kering - Yang digunakan untuk membuat batter pekat untuk digunakan sebagai penyadur. Contohnya ialah penyadur pisang goreng. - Sesuai digunakan untuk membuat chendol dan kuih dengan cara kukus seperti lompang, kuih lapis, seri muka dan sebagainya.
 9. 9. Buah-buahan merujuk kepadamakanan yang biasanya berair, mempunyai warna yang menarik dan enak rasanya.
 10. 10.  Buah yang hendak digunakan mestilah segar, berkualiti dan sesuai untuk memasak, makan , buat jus, hiasan dan sebagainya. Buah-buahan yang hendak digunakan mestilah dibersihkan dahulu untuk membuang kotoran. Kulit buah perlulah dibuang terlebih dahulu sebelum memasak. Rendamkan buah tersebut di dalam air garam untuk mengelakkan ia daripada lebam.
 11. 11. Buah-buahan ini dipotong dan disusun menarik dengan gabungan warna dan pelbagai bentuk. Hidangan ini dipanggil sebagai fruit platter. Fruit platter boleh dihidang mengikut kreativiti dan gaya persembahan agar bersesuaian dengan tema dan perayaan. Fruit platter perlu dihidang dalam keadaan segar dan perlu disejukkan seketika.
 12. 12. SEKIANTERIMA KASIH

×