2010|07
Mika Martikainen

mika ät martikainen piste fi
[INNOVAATIOT JA
INNOVAATIOYMPÄRISTÖT]
     Lisenssi: CC Attribu...
MIKÄ ON INNOVAATIO?


Innovaatio ei ole yhtä kuin keksintö. Keksinnöt tosin usein ovat innovaatioita. Innovaatio ei myöskä...
INNOVAATIOTOIMINTAA EDISTÄVIÄ TEKIJÖITÄ YRITYKSESSÄ


Kuten jo aiemmassa kappaleessa tuotiin esille, Innovaatiot harvoin s...
INNOVAATIOYMPÄRISTÖ


Innovaatioympäristön ja -järjestelmän kehittämiseen on panostettu aina EU-tasolta saakka ja innovaat...
KANSALLINEN INNOVAATIOSTRATEGIA


Suomi sai oman kansallisen innovaatiostrategiansa vuonna 2008 ja sen jälkeen innovaatiot...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Innovaatiot ja innovaatioympäristöt

1,197 views

Published on

Yleistä tietoa innovaatioista ja innovaatioympäristöistä.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,197
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Innovaatiot ja innovaatioympäristöt

  1. 1. 2010|07 Mika Martikainen mika ät martikainen piste fi [INNOVAATIOT JA INNOVAATIOYMPÄRISTÖT] Lisenssi: CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike (Nimi mainittava, ei kaupalliseen käyttöön, sama lisenssi)
  2. 2. MIKÄ ON INNOVAATIO? Innovaatio ei ole yhtä kuin keksintö. Keksinnöt tosin usein ovat innovaatioita. Innovaatio ei myöskään ole aina uusi tuote tai teknologia. Innovaatio on uuden (palvelun, tuotteen, toimintatavan) luomista ja soveltamista siten, että siitä on taloudellista tai muuta hyötyä yritykselle. Näin ollen täysin uusi keksintökään ei ole innovaatio, jos sitä ei hyödynnetä millään tavalla. Innovaatiot syntyvät innovaatioprosessilla, jolla tarkoitetaan sitä toiminta- ja tapahtumaketjujen sarjaa, jolla ideasta luodaan kaupallisesti hyödynnettävä tuote tai palvelu (tai toimintatapa). Alkuaikoina innovaatio ja innovaatiotoiminta määriteltiin hyvin lineaarisena prosessina, jossa oli tietyt vaiheet. Prosessin kulku oli suurin piirtein seuraavanlainen: havaitseminen, valinta, kehittäminen/implementointi, toteutus ja lopuksi hyödyntäminen. Innovaatioprosesseja on varsinkin viime vuosien aikana kehitelty paljon ja yleinen trendi on kohti avoimempia ja vuorovaikutuksellisimpia muotoja. Esimerkkeinä avoimen innovaation ja kestävän innovaation käsitteet. Avoimuudella ja vuorovaikutuksella pyritään siihen, että uudet innovaatiot olisivat asiakaslähtöisiä ja siten ”valmiimpia” markkinoille eli helpommin hyödynnettävissä. Asiakkaan osallistuminen itse innovaatioprosessiin luo myös asiakkaalle arvoa. Esimerkki 1. Pieni lähipesula. Menestyi kohtalaisen hyvin, mutta asiakkaat eivät tykänneet raahata painavia mattoja pitkin kylänraittia. Pesulayrittäjä "innovoi" ja toteutti uuden toimintatavan itselleen, hän alkoi pesemään mattoja asiakkaiden luona uudella kehittämällään siirrettävällä pesulaitteella. Esimerkki 2. Eräs suomalainen yritys myy julkisen tilojen kalusteita ja kalustepintoja (wc-tilat, palvelutiskit jne.) ns. ”kovaan käyttöön”. Kilpailijoita alalla löytyy. Tämän yrityksen innovaatio on kuitenki se, että sen tekemät tuotteet ovat tehty 100 %:sti kierrätetystä muovista. Näin raaka-aine on halpaa ja yrityksen tekniikalla tuotteista saadaan todella kovia ja kestäviä muovipintoja, jotka kestävät vertailun jopa vastaaviin metallituotteisiin. [Innovaatioon voi törmätä esim. ABC-huoltoasemien WC-tiloissa.] Esimerkki 3. Eräs hotelliketju Suomessa toteuttaa hotellitoimintaansa innovatiivisella toimintakonseptilla. Sen hotelleissa ei ole vastaanottoa (=ihmistä töissä), vaan varaus, check-in & check-out tapahtuu kokonaan sähköisiä järjestelmiä hyödyntäen. Kuten esimerkeistä huomataan, innovaatiot edellyttävät miltei täydellistä toiminta- ja ajattelutavan muutosta yrityksessä, jotta innovaatiotoiminta on mahdollista ja ideoista päästään innovaatioksi asti. Vanhat, perinteiset tavat toimia ja ajatella on siis syytä heittää romukoppaan! Usein tämä käytännössä voi tarkoittaa sitä, että yrityksessä merkittävät henkilöt vaihtuvat tai ”pakan sekoittaja” haetaan yrityksen ulkopuolelta.
  3. 3. INNOVAATIOTOIMINTAA EDISTÄVIÄ TEKIJÖITÄ YRITYKSESSÄ Kuten jo aiemmassa kappaleessa tuotiin esille, Innovaatiot harvoin syntyvät tyhjästä vaan ne vaativat yleensä yrityksen toimintakulttuurin ja -tapojen muuttamista. Yhteistä näillä muutoksille on avoimuus, vuorovaikutus ja luovuus. Tämä korostuu kaikessa toiminnassa niin yrityksen sisällä kuin ulkoisessakin toiminnassa. Perinteiseen yrityksen suljettuun toimintakulttuuriin verrattuna tämä on hurja muutos, ”U- käännös”. Mitä innovaatiotoimintaa yrityksessä edistävät toimet sitten ovat käytännössä? Yritys jakaa tietoa ja osaamistaan yrityksen sisällä, henkilöstöä koulutetaan ja palkitaan, yritys harjoittaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa, yritys on avoin sekä jatkuvassa vuorovaikutuksessa asiakkaidensa kanssa. Globalisaation ja teknologisen kehityksen ansiosta yritys on mukana useissa verkostoissa. Luovat ja uudet ideat otetaan vastaan ja käydään läpi mahdollisen hyödyntämisen toivossa – ”näin on tehty ennenkin, niin tehdään myös nyt”-ajattelu on poissa. Tällainen on innovatiivinen yritys. Esimerkkejä: Henkilöstön koulutus Osaamisen ja tiedon jakaminen yrityksen sisällä Erillinen tutkimus- ja kehitystoiminta yrityksen sisällä Asiakastutkimus ja -seuranta Palautteen kerääminen asiakkailta Verkostotoiminta Tutkimus- ja kehitysvastaava (erillinen toimi) Palkitsemisjärjestelmä Ideapankki, johon jokainen voi kirjata ideoita Johdon ja/tai hallinnon ulkopuolinen (ei-omistaja) jäsen Ulkopuolista konsultointia/neuvontaa
  4. 4. INNOVAATIOYMPÄRISTÖ Innovaatioympäristön ja -järjestelmän kehittämiseen on panostettu aina EU-tasolta saakka ja innovaatiot ovatkin yksi tärkeimmistä painopistealueista kohti kilpailukykyistä Eurooppaa. Innovaatioympäristö koostuu innovaatiojärjestelmästä ja siihen liitetystä rajatusta (maantieteellisestä) alueesta. Innovaatiojärjestelmällä tarkoitetaan kaikkia innovaatiotoimintaa edistäviä toimijoita, verkostoja ja instituutioita. Innovaatiojärjestelmän keskeisin tehtävä on parantaa yritysten innovaatiotoimintaa (eli liiketoimintaa käytännössä). Esimerkkejä innovaatioympäristön toimijoista: Kunnan/kaupungin elinkeinotoimi/yrityspalvelut Keksintösäätiö Seudulliset kehittämisyhtiöt TE-keskus Maakuntaliitot Uusyrityskeskus Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) Yksityiset konsultointiyritykset Paikallinen yrittäjäyhdistys Finpro Suomen Yrittäjien paikallisjärjestö Pankit Suomen yrittäjät Tilitoimisto Toimialajärjestö Yliopisto Kauppakamari Ammattikorkeakoulut Valtiolliset pääomasijoittajat Toisen asteen oppilaitokset Yksityiset pääomasijoittajat Muut oppilaitokset Yrityshautomot Tutkimuslaitos Tekes Vakuutusyhtiöt VTT Yksityiset koulutusyritykset Finnvera ELY-keskus Sitra EU-hankkeet PKT-säätiö Tilintarkastajat Innovaatioympäristöön kuuluu siis kaikki julkiset instituutiot (ELY-keskukset, kehittämisyhtiöt, koulut, yliopistot, kaupungit, maakuntaliitot ym.) sekä tietysti muut yritysten kehittämiseen liittyvät toimijat (kehittämisyhtiöt, rahoittajat, yksityiset toimijat). Kaiken keskipisteenä ovat tietenkin innovaatiot ja yritykset. Innovaatioympäristön toiminnan edellytyksiä ovat vuorovaikutus ja avoimuus. TIESITKÖ ETTÄ? Innovaatioista yli 90 % syntyy yrityksissä niiden oman toiminnan tuloksena. Montako innovaatiota teidän yrityksessänne on syntynyt?!
  5. 5. KANSALLINEN INNOVAATIOSTRATEGIA Suomi sai oman kansallisen innovaatiostrategiansa vuonna 2008 ja sen jälkeen innovaatiot ovatkin olleet miltei jokaisessa kansallisessa tai alueellisessa kehittämisstrategiassa tai –linjauspaperissa. Kansallisessa innovaatiostrategiassa käytettiin apuna yli 800 asiantuntijan, kansalaisen tai sidosryhmän näkemyksiä. Strategia syntyi siis avoimen ja laajan verkottuneen valmistelun kautta – juuri siihen mihin innovaatiotoiminnalla itselläänkin pyritään. Kansallinen innovaatiostrategia löytyy Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sivuilta www.tem.fi. Tarkemmin http://www.tem.fi/index.phtml?s=2411. YHTEENVETO Innovaatiotoiminnassa ja –ympäristössä korostuu kolme asiaa: 1. AVOIMUUS (vuorovaikutus ja yhteistyö) 2. ASIAKASLÄHTÖISYYS (joka tasolla!) 3. VERKOSTOT (joka suuntaan) Joko yrityksesi toimii näiden periaatteiden mukaan?

×