SlideShare a Scribd company logo

Traktatet e Bashkimit Europian

Historik i krijimit te BE-se. Traktatet themeluese.

1 of 11
BASHKIMI EUROPIAN
Cfarë është Bashkimi
Europian?
Bashkimi Evropian (BE) është një bashkim i
28-të vendeve anëtare, i krijuar me qëllim
përforcimin e bashkëpunimit politik, ekonomik
dhe social.
Shtetetanëtare
Belgjika, Franca, Gjermania, Italia, Luksemburgu
dhe Holanda
Danimarka, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar
Greqia
Portugalia dhe Spanja
Austria, Finlanda, Suedia
Qipro, Republika Çeke, Estonia, Hungaria, Letonia,
Lituania, Malta, Polonia, Sllovakia dhe Sllovenia
Rumania dhe Bullgaria
Kroacia
1957
1973
1981
1986
1995
2004
2007
2017
Traktatet
Viti Traktati
1952 Traktati themelues i Komunitetit
Evropian të Qymyrit dhe Çelikut
1957 Traktati i Romës (njihet edhe si
Traktati i BE-së)
1965 Traktati i Parisit
1987 Akti Unik Evropian (AUE)
1993 Traktati mbi Bashkimin Evropian
(njihet edhe si Traktati i Mastrihtit)
1999 Traktati i Amsterdamit
2003 Traktati i Nicës
2009 Traktati i Lisbonës
TKEQC
Themelohet Komuniteti Evropian i Qymyrit dhe Çelikut (ECSC)
Traktati I Romës
Themelohet KEE-ja dhe Euratom
Nënshkruhet Traktati themelues i Komunitetit Evropian të Energjisë
Atomike, dhe Komuniteti Ekonomik Evropian

Recommended

Traktatet e Bashkimit Europian
Traktatet e Bashkimit EuropianTraktatet e Bashkimit Europian
Traktatet e Bashkimit EuropianDenis Meça
 
drejt bashkimit europian
drejt bashkimit europiandrejt bashkimit europian
drejt bashkimit europianornela rama
 
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne bePunim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne beJasir Z
 
4.2. burimet e tã drejtes se be
4.2. burimet e tã drejtes se be4.2. burimet e tã drejtes se be
4.2. burimet e tã drejtes se beNjomza Mjeku
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropiankulla 2010
 
Burimet e të drejtes se be
Burimet e të drejtes se beBurimet e të drejtes se be
Burimet e të drejtes se beMenaxherat
 
Instutucionet dhe politika e u2
Instutucionet dhe politika e u2Instutucionet dhe politika e u2
Instutucionet dhe politika e u2kulla 2010
 
Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)S Gashi
 

More Related Content

What's hot

Unioni Evropian
Unioni EvropianUnioni Evropian
Unioni EvropianMenaxherat
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
 
’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’An An
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)ledjana shehi
 
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Jetmira Sula
 
E drejta e unionit evropian
E drejta e unionit evropian E drejta e unionit evropian
E drejta e unionit evropian Melos Jashari
 
Abc of european_law_sq
Abc of european_law_sqAbc of european_law_sq
Abc of european_law_sqadmir93
 
Unioni evropian-se-prezentimi-1
Unioni evropian-se-prezentimi-1Unioni evropian-se-prezentimi-1
Unioni evropian-se-prezentimi-1zogaj
 
Traktati i Lisbonës/ Treaty of Lisbon
Traktati i Lisbonës/ Treaty of LisbonTraktati i Lisbonës/ Treaty of Lisbon
Traktati i Lisbonës/ Treaty of LisbonVerlona Pireci
 
15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-nëMarjan DODAJ
 
Integrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike EvropianeIntegrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike EvropianeVeton Sopjani
 

What's hot (20)

projekt histori
projekt historiprojekt histori
projekt histori
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
 
Unioni Evropian
Unioni EvropianUnioni Evropian
Unioni Evropian
 
Be
BeBe
Be
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’
 
Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
EVROPA
EVROPA EVROPA
EVROPA
 
Bashkimi evropian
Bashkimi evropianBashkimi evropian
Bashkimi evropian
 
prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)
 
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
 
E drejta e unionit evropian
E drejta e unionit evropian E drejta e unionit evropian
E drejta e unionit evropian
 
Bashkimi Europian
Bashkimi EuropianBashkimi Europian
Bashkimi Europian
 
Abc of european_law_sq
Abc of european_law_sqAbc of european_law_sq
Abc of european_law_sq
 
Bashkimi Europian
Bashkimi EuropianBashkimi Europian
Bashkimi Europian
 
Unioni evropian-se-prezentimi-1
Unioni evropian-se-prezentimi-1Unioni evropian-se-prezentimi-1
Unioni evropian-se-prezentimi-1
 
Traktati i Lisbonës/ Treaty of Lisbon
Traktati i Lisbonës/ Treaty of LisbonTraktati i Lisbonës/ Treaty of Lisbon
Traktati i Lisbonës/ Treaty of Lisbon
 
15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në
 
Integrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike EvropianeIntegrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike Evropiane
 

Similar to Traktatet e Bashkimit Europian

Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE
Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE
Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE Refik Mustafa
 
Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...
Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...
Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...Lorenc Gordani
 
E drejt be.docx
E drejt be.docxE drejt be.docx
E drejt be.docxitsJozef
 
Integrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane FinaleIntegrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane FinaleMenaxherat
 
Ue Dhe Marredhenjet Me Vendet Tjera
Ue Dhe Marredhenjet Me Vendet TjeraUe Dhe Marredhenjet Me Vendet Tjera
Ue Dhe Marredhenjet Me Vendet TjeraMenaxherat
 
Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...
Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...
Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...Lorenc Gordani
 
Projekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptx
Projekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptxProjekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptx
Projekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptxSalviAlmadhi2
 
Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...
Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...
Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...Lorenc Gordani
 
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf  2 MBEvropa ne 12 leksione pdf  2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MBMarjan DODAJ
 

Similar to Traktatet e Bashkimit Europian (9)

Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE
Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE
Nocioni dhe Karakteristikat Themelore të së Drejtës së BE
 
Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...
Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...
Evolution of the EU institutional framework (in Albanian Language) by Dr Lore...
 
E drejt be.docx
E drejt be.docxE drejt be.docx
E drejt be.docx
 
Integrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane FinaleIntegrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane Finale
 
Ue Dhe Marredhenjet Me Vendet Tjera
Ue Dhe Marredhenjet Me Vendet TjeraUe Dhe Marredhenjet Me Vendet Tjera
Ue Dhe Marredhenjet Me Vendet Tjera
 
Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...
Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...
Historical Precursor Steps on the EU Integration (in Albanian Language) by Dr...
 
Projekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptx
Projekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptxProjekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptx
Projekt Qytetari (Shqiperia dhe BE).pptx
 
Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...
Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...
Fundamental Rights and Values of the European Union (in Albanian Language) by...
 
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf  2 MBEvropa ne 12 leksione pdf  2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
 

Traktatet e Bashkimit Europian

 • 2. Cfarë është Bashkimi Europian? Bashkimi Evropian (BE) është një bashkim i 28-të vendeve anëtare, i krijuar me qëllim përforcimin e bashkëpunimit politik, ekonomik dhe social.
 • 3. Shtetetanëtare Belgjika, Franca, Gjermania, Italia, Luksemburgu dhe Holanda Danimarka, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar Greqia Portugalia dhe Spanja Austria, Finlanda, Suedia Qipro, Republika Çeke, Estonia, Hungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Sllovakia dhe Sllovenia Rumania dhe Bullgaria Kroacia 1957 1973 1981 1986 1995 2004 2007 2017
 • 4. Traktatet Viti Traktati 1952 Traktati themelues i Komunitetit Evropian të Qymyrit dhe Çelikut 1957 Traktati i Romës (njihet edhe si Traktati i BE-së) 1965 Traktati i Parisit 1987 Akti Unik Evropian (AUE) 1993 Traktati mbi Bashkimin Evropian (njihet edhe si Traktati i Mastrihtit) 1999 Traktati i Amsterdamit 2003 Traktati i Nicës 2009 Traktati i Lisbonës
 • 5. TKEQC Themelohet Komuniteti Evropian i Qymyrit dhe Çelikut (ECSC)
 • 6. Traktati I Romës Themelohet KEE-ja dhe Euratom Nënshkruhet Traktati themelues i Komunitetit Evropian të Energjisë Atomike, dhe Komuniteti Ekonomik Evropian
 • 7. Traktati I Parisit Krijohet një Komision dhe një Këshill i Vetëm për të tre Komunitetet Evropiane.
 • 8. Traktati I Amsterdamit Ndryshohen dhe rinumërtohen traktatet e BE-së dhe të KE-së
 • 9. Traktati Mahstritit Krijohet Bashkimi Evropian Ndryshoi emrin nga Komuniteti Ekonomik Evropian në Komunitet Evropiane. Miratohen forma të reja bashkëpunimi midis qeverive të Shteteve Anëtare mbi politikën e jashtme dhe të sigurisë dhe në fushën e “çështjeve të brendshme dhe drejtësisë”. Strukturë të re me tre shtylla, si në aspektin politik edhe ekonomik. Ky është Bashkimi Evropian (BE).
 • 10. Traktati I Nicës Pas zgjerimit në 25 Shtete Anëtare, reformohen institucionet me qëllim që Bashkimi të mund të funksionojë në mënyrë eficiente. Traktati i Nicës, Traktati i Bashkimit Evropian dhe Traktati i Romës bashkohen në një instrument të vetëm të konsoliduar.
 • 11. Traktati I Lisbonës Kapitulli i të Drejtave Themelore Qartëson rolet përkatëse, akses publik më të gjerë në dokumentacion dhe në takime Më të bashkuar në arenën botërore: Përfaqësuesi i Lartë për Politikën e Jashtme Më të sigurt: Mundësi të reja për të luftuar terrorizmin, ndryshimet klimaterike, dhe sigurimin e energjisë