Hoofdstuk 1.3

519 views

Published on

Published in: Self Improvement, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
519
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
306
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hoofdstuk 1.3

 1. 1. “ Wat een nare droom was dat zeg... O hoi, ben je daar weer? Sorry, ik kom net m'n bed uitrollen, vind je het erg als ik me even aankleedt?”
 2. 2. “ Zo, dat is beter, vind je ook niet? Maar goed, het gaat natuurlijk weer eens niet om mij, maar om de familie Hope. Ik zal m'n laptop naar buiten verhuizen en dan vertel ik hoe het is gegaan met de familie Hope.”
 3. 3. “ Voordat we verder gaan zal ik even vertellen wat er allemaal is gebeurd bij de familie Hope, de vorige keer: *Viola wilde graag nog een kindje en toen ze het er met Joshua over had vond hij dat ook een goed idee. *Viola maakte promotie. (Joshua volgens mij ook, ik houd dat niet meer zo goed bij)‏ *Denise groeide op tot een schattige peuter. *Joshua leerde Denise lopen. *Viola ontdekte dat ze zwanger was. *Joshua zorgde ervoor dat Denise zindelijk werd. *Viola leerde Denise praten *Aan het einde beviel Viola van haar tweede kindje, een jongetje en men noemde zijn naam Jesse. Veel plezier met verder lezen”
 4. 4. De volgende ochtend vroeg staat Viola alweer te schilderen. Ze denkt aan alles wat er de laatste tijd gebeurd is. Haar ontmoeting met Joshua, waar ze nu al tijden mee getrouwd is. De geboorte van Denise en nog maar zo kort geleden, de geboorte van Jesse.
 5. 5. Na een tijdje legt Viola het palet en de kwast aan de kant en gaat ontbijten. Ze moet zometeen weer werken, nu ja, moet, ze heeft er wel weer zin in, na die maanden afwezigheid.
 6. 6. Als Viola naar haar werk is, neemt Joshua de zorg van de kleintjes op zich. Hij is vandaag de hele dag vrij, daar is hij wel blij mee, want Denise is vandaag alweer jarig. Hij probeert niet te denken aan de tijd die zo snel gaat, hij geeft Denise een flesje en haalt dan Jesse uit zijn bedje.
 7. 7. Denise speelt lief met haar speeltjes dus besluit Joshua om Jesse maar in bad te doen. Als Jesse weer schoon is geeft hij hem nog een flesje en dan moet het kleine jongetje weer naar zijn bed toe. Joshua knuffelt hem nog even en loopt dan naar Jesse's slaapkamertje en legt hem in de wieg.
 8. 8. De ochtend vliegt voorbij en het is alweer tijd voor het middagdutje van Denise. Maar Denise wil nog niet naar bedje. “Eerst Jesse zien” zegt ze boos tegen haar vader, als die haar haar pyjama aan wil trekken. Joshua loopt naar Jesse's kamer, met Denise op zijn arm. Jesse huilt, hij moet een schone luier.
 9. 9. “ Papa, Jesse luier” zegt Denise. Joshua knikt en zet Denise op de grond. “Papa zal Jesse een schone luier geven, dan moet jij lief blijven zitten” Denise kijkt vol verbazing hoe haar vader de luier van Jesse verschoont en hem daarna weer in het wiegje legt.
 10. 10. Als Denise naar haar broertje gezwaaid heeft laat ze zich gewillig naar haar bedje brengen. “ Papa kus”roept ze, als Joshua weg wil lopen. Joshua buigt zich over de rand van het wiegje en geeft Denise nog een kusje. “ Slaap lekker grote meid”
 11. 11. Even later liggen Denise en Jesse allebei te slapen. Nu kan Joshua zich eventjes ontspannen.
 12. 12. En dat is wat Joshua ook doet. Ondertussen is Viola alweer thuisgekomen uit haar werk. Ze staat te schilderen.
 13. 13. Tegen half 5 wordt Denise wakker. Joshua gaat haar uit haar bedje te halen. “ Ha liefje, heb je lekker geslapen?” vraagt hij. Denise knikt. “ En word je straks een grote meid?” Denise knikt weer. Ze begrijpt niet goed wat haar vader bedoelt, maar het zal vast wel leuk zijn.
 14. 14. Joshua kleedt Denise aan en zet haar dan neer. “ Papa gaat nog eventjes in bad en dan gaan we jouw verjaardag vieren, ja?” zegt Joshua. Denise zegt niets, maar lacht alleen.
 15. 15. Vlak voor haar verjaardag gedraagt Denise zich niet zo netjes. Als haar vader en moeder even niet kijken loopt ze weg. Gelukkig ziet Joshua het snel genoeg en neemt hij Denise weer mee naar binnen.
 16. 16. “ Jij mag niet meer weglopen hè” zegt hij streng tegen zijn dochtertje. Denise kijkt eventjes zielig. Dan kietelt Jesse haar en giechelt ze weer. “ Nu taart?” vraagt ze dan. Joshua knikt en zegt: “Kijk, mama heeft de taart al uit de koelkast gehaald.”
 17. 17. Viola tilt Denise op zodat Denise de taart kan zien. Als Denise de vlammetjes ziet is ze toch wel een beetje bang. “ Mama...” zegt ze, met trillende lipjes. “ Niet bang zijn, wij gaan de vlammetjes uitblazen, ja?” zegt Viola troostend.
 18. 18. Dan is Denise helemaal niet bang meer voor de vlammetjes. Ze steekt haar handje uit. “Zo uitblaze?” vraagt ze. “ Nee zo” zegt Viola en ze doet voor hoe Denise moet blazen, samen blazen ze de kaarsjes uit. Dan zet Viola Denise op de grond.
 19. 19. Denise kijkt verwonderd om zich heen. Haar ouders moedigen haar aan om op te groeien. “ Kom op Denise, je kan het” roept Joshua, terwijl hij in zijn handen klapt.
 20. 20. Denise voelt haar teentjes kriebelen en springt de lucht in, om vervolgens als kind weer terug te komen. “ Papa, mama, zien jullie hoe groot ik ben?” roept ze verbaasd. “ Ja grote meid, lust je nu een stukje taart?” vraagt Viola, terwijl ze de taart aansnijdt. “ Jaaaaa” roept Denise enthousiast.
 21. 21. Joshua hoeft geen stukje taart, hij gaat even de luier van Jesse verschonen en hem instoppen. Viola en Denise zitten wel samen taart te eten. “ Mama, krijg ik nog een cadeautje?” vraagt Denise smekend. “ Heb je dat verdiend dan?” vraagt Viola plagend. “ Jawel” zegt Denise eigenwijs. “ Ga zometeen maar in je kamer kijken dan” lacht Viola, terwijl ze nog een hapje van haar taart neemt.
 22. 22. Als ze haar taartje opheeft rent Denise naar haar kamertje. “ Jippie, een roze kamer” roept ze blij. Mama had verteld dat in haar kast, als ze wilde, ook andere kleren lagen. Denise kijkt en ziet een Snoopy-shirt liggen. “ Die doe ik aan” roept ze enthousiast. Dan merkt ze pas hoe moe ze is en besluit ze om te gaan slapen.
 23. 23. Joshua en Viola zijn ook in hun slaapkamer te vinden, maar slapen, dat doen ze nog lang niet. Samen vieren ze de verjaardag van hun dochter op hun eigen manier.
 24. 24. Jesse is als eerste wakker. Joshua wordt wakker omdat Jesse ligt te huilen. Snel haalt Joshua Jesse uit bed en geeft hem een flesje. “ Ga jij lief in de bungelboog spelen?” vraagt hij, als Jesse het flesje opheeft. Jesse zucht alleen tevreden. Maar hij kraait het uit van plezier als Joshua hem in de bungelboog zet.
 25. 25. Even later zit het hele gezin aan het ontbijt. “ Heb je zin om naar school te gaan?” vraagt Joshua aan Denise. Denise knikt. “Maar ik vind het wel spannend hoor” geeft ze toe. “ Het komt allemaal wel goed hoor” stelt Viola haar gerust. “En als er wat is kan je naar mama komen, want die werkt op jouw school”
 26. 26. Nog voor ze aan de afwas kan beginnen voelt Viola zich erg misselijk. Ze rent naar het toilet en geeft over. Gelukkig voelt ze zich, nadat ze heeft overgegeven, een stuk beter en loopt gewoon naar haar carpool.
 27. 27. Joshua heeft helemaal niets gemerkt, hij staat vrolijk fluitend de luier van Jesse te verschonen. Hij vindt zulke klusjes helemaal niet erg. “ Zo knul, nu moet je een poosje je luier schoonhouden hè.” zegt hij. Als Jesse weer helemaal aangekleed is legt Joshua hem in zijn bedje. “ Ga nog maar een poosje slapen, rust maar uit, want vanavond ben je jarig!”
 28. 28. Even later stopt de schoolbus voor de neus van Denise. Een beetje zenuwachtig stapt ze in. Er zitten nog geen andere kinderen in de bus. Ze is erg benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren vandaag.
 29. 29. Om 15.00 stopt de schoolbus weer voor het huis van de familie Hope. Erachter stopt de carpool van Viola. Denise springt uit de bus. Het is best wel meegevallen vandaag. Ook Viola's dag is erg meegevallen, ze heeft vandaag zelfs een promotie gekregen.
 30. 30. “ Mama” roept Denise enthousiast en ze vliegt haar moeder om haar hals. “ Dag lieverd, was het leuk op school?” vraagt Viola. “ Ja, we gingen rekenen en schrijven en we mochten buitenspelen en 's middags gingen we een poosje kleuren” vertelt Denise enthousiast.
 31. 31. Even later, als Denise en Viola zich hebben omgekleed gaan ze de verjaardag van Jesse vieren. Joshua staat met hem bij de taart. “ Kom op Jes” roept Denise en Viola blaast op een toetertje. Denise is blij dat haar broertje groter wordt, dan kan ze met hem spelen.
 32. 32. Niet veel later vliegt Jesse de lucht in. Viola en Denise juichen en Joshua staat met zijn armen gespreid om Jesse weer op te vangen.
 33. 33. Lachend komt Jesse weer in de armen van zijn vader terecht. “ Zo knul, jij bent groot geworden. Maar ik denk dat je moeder vindt dat je andere kleren aanmoet hoor” lacht Joshua. “ Dat niet alleen, ook een ander kapsel, ik vind dit een beetje te lang voor hem hoor” zegt Viola. “ Wat jij wilt” lacht Joshua en hij geeft Jesse aan zijn moeder.
 34. 34. “ Zo, dit is een stuk beter, vind je ook niet?” lacht Viola naar haar zoontje, nadat ze hem een andere outfit en een ander kapsel heeft gegeven. Jesse lacht.
 35. 35. Dan legt ze Jesse in zijn wiegje. “ Dag knul, lief gaan slapen hè” “ Ja mama” zegt Jesse gehoorzaam. Zijn oogjes vallen bijna dicht van moeheid. Viola geeft hem nog een kusje en dan loopt ze zijn kamertje uit.
 36. 36. Joshua en Denise eten allebei een stukje taart. Denise vertelt wat ze allemaal gedaan heeft op school. Dan vraagt ze: “Papa, krijg ik nog een broertje of zusje?” Joshua kijkt haar verbaasd aan. “Dat weet ik nog niet hoor” zegt hij eerlijk. “Waarom vraag je dat?” “ Gewoon” zegt Denise en ze haalt haar schouders op. “Ik ga slapen” zegt ze dan. “ Weltrusten” roept Joshua haar nog na.
 37. 37. Al snel valt Denise in slaap en niet veel later gaan ook Joshua en Viola naar bed. Dan is het weer een poosje stil in huize Hope.
 38. 38. Jesse is al vroeg weer wakker. “ Papa, mama” roept hij. Als er geen reactie komt trekt hij een sip gezichtje.
 39. 39. Gelukkig komt zijn papa hem al snel uit bedje halen. “ Zal papa je dan ook meteen maar aankleden?” zegt Joshua. “ Ja...” roept Jesse blij.
 40. 40. Joshua besluit om Jesse maar een flesje breinmelk te geven, hopelijk leert hij dan net zo snel als Denise. “ Op” roept Jesse trots, als het flesje leeg is.
 41. 41. Dan brengt Joshua Jesse naar het potje. “ Nou knul, blijven zitten hè” instrueert Joshua hem. Jesse blijft netjes op het potje zitten en als hij klaar is zegt hij: “ikke zellef doen” Mooi zo, denkt Joshua, dan is hij dus al zindelijk, dat gaat snel, nog sneller dan Denise.
 42. 42. Als hij klaar is met zijn plasje kruipt Jesse naar een van de speeltjes die in zijn kamertje staan. Vrolijk slaat hij op het xylofoontje. Joshua kijkt even toe en loopt dan naar de kamer, op zoek naar Viola.
 43. 43. Hij vindt zijn vrouw bij de schildersezel, zijn mond valt open van verbazing. “ Je bent zwanger” roept hij dan enthousiast. “ Vind je het leuk?” vraagt Viola onzeker. “ Leuk? Ik vind het fantastisch” zegt Jesse en hij knuffelt Viola.
 44. 44. Dan legt hij voorzichtig zijn handen op Viola's buik. “ Dag kleintje” zegt hij glimlachend. Viola lacht ook, ze is blij dat Joshua het nieuws van de zwangerschap zo opneemt.
 45. 45. Als Joshua het bed wil gaan opschudden komt Denise naar hem toe. “ Papa, wil je me helpen met m'n huiswerk?” vraagt ze smekend. Joshua kan geen nee zeggen en gaat Denise helpen met haar huiswerk. Als hij klaar is met helpen vraagt hij of ze ook wat wil eten. Denise knikt.
 46. 46. Even later zitten ze samen aan het ontbijt, vader en dochter. Dan vertelt Joshua aan Denise dat ze nog een broertje of zusje krijgt. “ Echt waar? Wat leuk!” roept ze enthousiast. “Weet Jesse dat ook al?” “ Nou, ik denk dat Jesse nog een beetje te klein is om dat te snappen” legt Joshua uit. “ Jesse is helemaal niet klein” verdedigt Denise haar kleine broertje. Joshua lacht. “Kleiner dan jij”
 47. 47. Jesse weet inderdaad nog niet dat hij een grote broer wordt, hij beseft het in ieder geval niet. Hij heeft het al druk genoeg met zijn evenwicht bewaren. Maar even later stapt hij trots naar zijn moeder toe en laat hij zich in haar armen vallen.
 48. 48. “ Grote jongen van me, kan je nu al lopen?” zegt Viola trots, terwijl ze Jesse hoog in de lucht tilt. Jesse lacht.
 49. 49. Denise denkt er wel aan hoe het zal zijn om een broertje of zusje te krijgen. Ondertussen gaat ze bakken op het fornuisje wat ze van papa en mama heeft gekregen. “ Ik hoop dat ik een zusje krijg” zegt ze tegen zichzelf. “Maar een broertje mag ook, als hij maar net zo lief is als Jesse”
 50. 50. Jesse is erg moe geworden van het leren lopen. “ Dag jochie van me, ga jij lief slapen?” zegt Viola terwijl ze met haar handen door zijn haren gaat. Jesse's oogjes vallen dicht en niet veel later slaapt hij al.
 51. 51. Ondertussen is de schoolbus al gekomen om Denise op te halen. Ze zwaait nog even naar haar vader en moeder.
 52. 52. Niet veel later is Jesse alweer wakker geworden. Joshua haalt hem uit bed en kleedt hem aan.
 53. 53. “ Papa lief” zegt Jesse en hij slaat zijn armpjes om zijn vader heen. Joshua glimlacht. Even later laat Jesse hem weer los. “ Ben jij wel lief geweest?” vraagt Joshua. “ Jes heel lief!” zegt Jesse met een engelengezichtje. Joshua lacht. “Zal papa die lieve Jesse dan maar een flesje geven?” Jesse knikt.
 54. 54. Joshua heeft Jesse naar de kamer gedragen en hem in de kinderstoel gezet. “ Even wachten knul, dan pakt papa een flesje voor je” Als Jesse het flesje heeft gekregen van Joshua heeft hij het in 5 minuten leeggedronken. “ Zo, had je honger?” vraagt Joshua. “ Ja, nu uit!” roept Jesse. Joshua tilt hem weer uit de kinderstoel en dan loopt Jesse naar zijn kamertje.
 55. 55. Dan laat Jesse zien dat hij prima zelf op het potje kan. De rest van de ochtend hebben zijn ouders geen last van hem, want hij speelt lief in zijn eentje. Dat is wel fijn voor Viola, want de zwangerschap is best wel zwaar en Joshua moet vandaag werken.
 56. 56. Terwijl Jesse lief speelt kan Viola in bad en een poosje schilderen. “ Vreselijk, dit schilderij gaat echt meteen weg hoor” moppert ze op haar eigen schilderskunst.
 57. 57. Voor Viola het weet is Denise alweer uit school. “ Hèhè, nu mag ik weer lekker spelen” zucht ze hardop.
 58. 58. Even later stopt er nog een auto in de straat. Het is de carpool van Joshua “ Pap, ben je nu al terug” roept Denise, terwijl ze Joshua knuffelt. “ Ja, papa heeft promotie gekregen en nu mag hij eerder naar huis” legt Joshua uit.
 59. 59. Dan gaat Denise spelen op het klimrek. Maar al snel is ze het zat, het is veel te warm buiten om daarop te spelen. Ze gaat binnen met haar poppenhuis spelen.
 60. 60. Joshua gaat met Jesse spelen. Hij houdt hem ondersteboven en Jesse gilt het uit van plezier. “ Nog een keer!” roept hij. “ Nee jochie, jij gaat slapen” zegt Joshua. “ Jes is nie moe” protesteert Jesse. Ondanks het protest legt Joshua hem toch in bed.
 61. 61. Even later ligt Jesse toch te slapen. Hij was helemaal op.
 62. 62. Joshua heeft honger gekregen en besluit om maar wat te gaan eten. In de koelkast vindt hij nog een bord spagetti. “ Hmm, dat lust ik wel” zegt hij.
 63. 63. Denise is ook helemaal moe van het naar schoolgaan en het spelen. Ook zij ligt te slapen. Morgenochtend maakt ze haar huiswerk wel.
 64. 64. Jesse is alweer wakker en Viola probeert hem wat extra woordjes te leren maar Jesse heeft er geen zin in. “ Honger” roept hij. Viola lacht en haalt een flesje voor hem.
 65. 65. Denise is ook wakker en staat te schilderen. Dan valt haar oog op haar huiswerkschriftje dat op haar bureau ligt. “ Papa” roept ze. Joshua komt net uit bed en vraagt slaperig: “Ja?” “ Wil je me weer helpen met huiswerk?” vraagt Denise smekend. Joshua kan geen nee zeggen.
 66. 66. Als Jesse zijn flesje heeft leeggedronken gaat hij spelen met een auto. “ Boem boem” zegt hij, terwijl hij de auto laat rijden over het tapijt.
 67. 67. Maar even later gooit hij de auto weer aan de kant en loopt naar de kamer toe waar de rest van de familie zit te eten. “ Mama, wanneer komt het broertje of zusje nou?” vraagt Denise. “ Heel binnenkort, het duurt nu niet zo lang meer hoor” zegt Viola. “ Gelukkig maar, het heeft zo lang geduurd” zegt Denise met een zucht.
 68. 68. Jesse loopt weer bij de tafel vandaan en gaat naar de kamer van zijn zus. Hij pakt een paar poppen en gaat ermee spelen. Niet veel later wordt hij door zijn vader opgetild. “ Jij moet nodig gaan slapen, Jesse” zegt Joshua.
 69. 69. Jesse protesteert niet als Joshua hem in bed legt. “ Dada papa” zegt hij nog. Joshua geeft hem een kus en dan valt Jesse al in slaap.
 70. 70. Ook Viola slaapt en het is heel stil in huis. Joshua besluit om van de stilte gebruik te maken en gaat in een techniekboek lezen.
 71. 71. Niet veel later is Jesse wakker en Joshua gaat hem in bad doen. “ Vind je het leuk in bad?” vraagt Joshua. Joshua spettert met zijn handjes op het water als teken dat hij het wel leuk vindt.
 72. 72. Dan gaat Joshua woordjes met hem oefenen. Het duurt niet lang of Jesse heeft dat onder de knie. Dat komt mooi uit want Joshua's carpool staat alweer voor de deur. “ Dag knul, lief zijn hè, voor mama” zegt Joshua nog, voordat hij de deur uitgaat.
 73. 73. Met een glimlach op zijn gezicht loopt Joshua naar zijn carpool. Hij heeft echt zin om te gaan werken.
 74. 74. Viola is ondertussen uit bed gekomen en staat te schilderen. Dan komt Denise naar binnen gerend. “ Mama, ik heb een tien!” roept ze blij. “ Geweldig” zegt Viola en ze klapt in haar handen. “ Ik heb Laia meegenomen uit school, vind je dat erg?” “ Nee hoor, ga maar spel.en mat Laia” zegt Viola, blij dat Denise een vriendinnetje heeft meegenomen.
 75. 75. Viola gaat naar Jesse toe. Ze besluit om hem een kinderliedje te gaan leren. Jesse luistert verbaasd naar zijn moeder, maar niet veel later zingt hij enthousiast het liedje mee.
 76. 76. Viola knuffelt Jesse, dan neemt ze hem mee naar de kamer en pakt een flesje voor hem uit de koelkast.
 77. 77. Denise is buiten met Laia aan het spelen. Ze spelen allerlei spelletjes, papegaaitje leef je nog en diefje met verlos. Om 5 uur moet Laia weer naar huis. “ Dag Denise, ik zie je morgen op school weer hè” zegt ze nog. “ Ja hoor, doeg!” roept Denise.
 78. 78. Joshua is weer uit zijn werk. “ Wauw, alweer een promotie, ik snap er helemaal niks van, want ik had helemaal niks geleerd” zegt hij. Maar ja, soms gaat het alleen maar om de juiste beslissing nemen.
 79. 79. Joshua neemt een bad. Als hij zich heeft aangekleed komt Viola de badkamer binnen. “ Dag lieverd, hoe was het?” “ Leuk, ik heb promotie gehad” vertelt Joshua. “ Geweldig” zegt Viola en ze kust hem. “ Ga je mee naar bed?” vraagt Joshua dan. Viola knikt.
 80. 80. Joshua brengt eerst Jesse naar zijn bedje. Dan kruipt hij naast zijn vrouw in bed.
 81. 81. Midden in de nacht wordt Viola wakker, de weeën zijn begonnen. “ Josh, wordt eens wakker” roept ze naar haar slapende man. Joshua is klaarwakker als hij ziet dat zijn vrouw aan het bevallen is.
 82. 82. Viola klapt dubbel van de pijn. “ Rustig lieverd, je doet het hartstikke goed” zegt Joshua. Denise komt de kamer binnenstormen. “ Wat is er aan de hand?” roept ze. “Mama, gaat het wel goed?” “ Ja hoor, met mama gaat het goed. Je krijgt een broertje of zusje” legt Joshua uit.
 83. 83. Maar als Viola haar kindje vasthoud is ze de pijn alweer vergeten. “ Het is een meisje” zegt ze vol bewondering.
 84. 84. “ Hoor je dat Denise, je hebt een zusje” zegt Joshua. “ Hoe heet ze?” vraagt Denise nieuwsgierig. “ Sanne” zeggen Viola en Joshua tegelijk. “ Mooi” zegt Denise en ze loopt naar haar moeder en zusje toe.
 85. 85. Pas als ze haar zusje van dichtbij heeft gezien kan Denise het echt geloven dat ze nog een keer grote zus is geworden. “ Jippie, een zusje!” juicht ze dan.
 86. 86. “ Zo, dit lijkt me wel weer genoeg. De family is happy en ik ook. Nu ga ik even lekker zwemmen, daar heb ik wel zin in...”
 87. 87. Tot de volgende keer!!!

×